Νέα γενιά ηχείων από νανοσωλήνα άνθρακα

Κινέζοι ερευνητές εφηύραν ένα ευέλικτο στερεοφωνικό μεγάφωνο που είναι πιο λεπτό και από το χαρτί. Συνοπτικά, χρησιμοποίησαν μια πολύ λεπτή ταινία νανοσωλήνα από άνθρακα (carbon nanotube film), η οποία μπορεί να μεταδίδει μουσική καθώς και άλλους ήχους. Συγκεκριμένα, κατάφεραν και την προσάρτησαν πάνω σε δύο ηλεκτρόδια, ούτως ώστε να σχηματίσουν ένα απλό μεγάφωνο. Το ηχείο παρήγαγε ήχο με ποιότητα εφάμιλλη των συμβατικών ηχείων.

Το σημαντικό όμως είναι ότι η συγκεκριμένη μεμβράνη κατάφερε να παράγει ήχο χωρίς μηχανική μετατόπιση, μαγνήτες, ηλεκτροστατική φόρτιση καθώς και χωρίς την ύπαρξη καμπίνας και crossover.

Οι ερευνητές διατείνονται ότι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και συγκεκριμένα της νανοτεχνολογίας θα μπορούσαν να επανασχεδιαστούν ακουστικά ψείρες, ακουστικά, στερεοφωνικά μεγάφωνα και γενικά κάθε συσκευή που παράγει ήχο.

Συμπερασματικά, η εφεύρεση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε στερεοφωνικά ηχεία που θα μπορούν να τοποθετηθούν στ’ αυτιά με ένα δάκτυλο ή να τοποθετηθούν πάνω σε ρούχα, τοίχους, παράθυρα κτλ.

Πηγή: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nl802750z

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.