ERG, Η πρόοδος του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

H Σύνοδος των Προέδρων της Ομάδας των Ευρωπαίων Ρυθμιστών (Ιndependent/ European Regulators Group-I/ ERG) πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στο Δουβλίνο. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το νέο Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την κοινή στρατηγική των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών σε ζητήματα όπως τα δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς, η ρυθμιστική κοστολόγηση…

… τα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας, η υπηρεσία διεθνούς περιαγωγής και η σύγκλιση υπηρεσιών.

Με το πέρας των εργασιών της Συνόδου, η Ολομέλεια των Προέδρων του I/ERG κατέληξε σε κοινή δήλωση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Τα κυριότερα σημεία που αναφέρονται στη δήλωση είναι τα ακόλουθα:
– Το I/ERG πιστεύει πως, με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, η ανεξαρτησία των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΡΑ) είναι θεμελιώδους σημασίας για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του νέου ρυθμιστικού πλαισίου. Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζει την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Οδηγία-Πλαίσιο και που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ΕΡΑ.
– Το I/ERG καλωσορίζει το διάλογο σχετικά με τις μελλοντικές θεσμικές ρυθμίσεις, και ιδιαίτερα την ανάγκη να διαδραματίσουν οι ΕΡΑ τον κεντρικό ρόλο στην επίτευξη μεγαλύτερης εναρμόνισης του ρυθμιστικού πλαισίου.
– Η πρόταση να θεσμοθετηθεί ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των ΕΡΑ μέσω μιας συνεκτικής δομής, με καθήκοντα εστιασμένα σε ρυθμιστικά θέματα και με τις ΕΡΑ να έχουν τον έλεγχο των καθημερινών λειτουργιών, αντλεί το μέγιστο όφελος από την κοινή εμπειρία των ΕΡΑ και βασίζεται στο αποτελεσματικό μοντέλο συνεργασίας που ήδη εφαρμόζεται εντός του I/ERG.
– Το I/ERG θεωρεί πως η οποιαδήποτε αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το κλίμα διαρκούς και γόνιμης συνεργασίας, τόσο μεταξύ των ΕΡΑ όσο και μεταξύ των ΕΡΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
– Το I/ERG επαναδιατυπώνει την αρχή ότι οι ΕΡΑ είναι αυτές που έχουν τη σχετική εμπειρία να προσδιορίσουν και να εφαρμόσουν ρυθμιστικά μέτρα προσαρμοσμένα στις εθνικές αγορές και ότι οι τελικές ρυθμιστικές αποφάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.