Ευρωπαϊκή συνάντηση στην Αθήνα για μελλοντικές διαστημικές αποστολές

ESAΕυρωπαϊκή συνάντηση εργασίας για μελλοντικές διαστημικές αποστολές στον Άρη και τη Σελήνη διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Επιστήμη (ESF), με τη χορηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Κατά τη διάρκειά της, 88 επιστήμονες από 11 ευρωπαϊκές χώρες συζήτησαν τους μελλοντικούς στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος για την εξερεύνηση πλανητών, καταστρώνοντας έναν φιλόδοξο “οδικό χάρτη” για την εξερεύνηση του Αρη και της Σελήνης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο “Εμφάνιση και συνεξέλιξη της ζωής σε πλανητικά περιβάλλοντα” οι επιστήμονες καθόρισαν τους προορισμούς που θα επισκεφθούν οι διεθνείς αποστολές κατά την περίοδο 2013-2035: πρόκειται για τον πλανήτη Aρη, τη Σελήνη και αστεροειδείς που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο σε κοντινή απόσταση από τη Γη, γνωστά ως NEOs (Near Earth Objects). Ο πλανήτης Aρης διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός περιβάλλοντος στο οποίο μπορεί να εξελίχθηκε ζωή στο παρελθόν, αποτελεί επομένως έναν καλό υποψήφιο πλανήτη για αποστολές σε αναζήτηση ζωής που έχει εκλείψει ή που ακόμη υφίσταται.

Το πρόγραμμα για την εξερεύνηση πλανητών, επίσης γνωστό ως “Aurora” σε προγενέστερες εκδοχές αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, θα εστιάσει σε πλανητικά σώματα στα οποία μπορούν να φτάσουν άνθρωποι, αν και τα πρώτα βήματα του τριακονταετούς σχεδίου θα είναι, αναγκαστικά, ρομποτικά. Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή Ευρωπαίων αστροναυτών στην πρώτη διεθνή αποστολή προσεδάφισης ανθρώπων στον Αρη.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη συνάντηση της Αθήνας συνέστησαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος να θέσει τον Aρη στο επίκεντρο των εξερευνητικών προσπαθειών, οργανώνοντας ρομποτικές αποστολές που θα φέρουν πίσω στη Γη τμήματα του εδάφους και του υπεδάφους του Aρη για λεπτομερή ανάλυση. Προκειμένου να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο σε αυτές τις αποστολές, η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως είναι οι γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, οι ραδιο-ισοτοπικές συσκευές που θα μπορούν να παράγουν ενέργεια στην επιφάνεια του Aρη ή η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού εργαστηρίου για την υποδοχή και την ανάλυση εξωγήινων δειγμάτων. Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα σχετικά με την επιβίωση των ανθρώπων σε διαστημικό περιβάλλον, πιθανόν στο πλαίσιο αποστολών στη Σελήνη.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη διεθνή συνεργασία μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην εξερεύνηση του διαστήματος, μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ινδίας.

Πηγή: ΕΚΤ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.