Κλοπές Λιανικής, Στο στόχαστρο κινητά τηλέφωνα, MP3 και νωπό κρέας!

0

Οι κλοπές λιανικής σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν σχεδόν τα €84,2 δις το 2009, ποσό που αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση της τάξης του 5,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την τρίτη έκδοση του Global Retail Theft Barometer. Η μελέτη παρακολούθησε τις κλοπές εμπορευμάτων από καταστήματα όπως επίσης και τις εγκληματικές ενέργειες για το διάστημα ενός έτους από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2009 στην παγκόσμια βιομηχανία λιανεμπορίου.

Οι κλέφτες τείνουν να εστιάζουν στα μικρά, ακριβά, και εύκολα να κρυφτούν, επώνυμα αντικείμενα που έχουν σημαντική κοινωνική αίγλη και μπορούν να μεταπωληθούν, όπως είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, DVD ψυχαγωγίας, iPod /MP3 players, κινητά τηλέφωνα και ρολόγια. Επίσης άλλη ευάλωτη κατηγορία είναι τα ρούχα, τα καλλυντικά, αρώματα, αλκοολούχα ποτά και τα είδη ξυρίσματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι είδη που εμφανίζονται συχνότερα στη λίστα των ευάλωτων εμπορευμάτων είναι το νωπό κρέας και τα ακριβά τρόφιμα. (!!!)

– Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κλοπών από πελάτες, που αγγίζει το 55,0% του συνόλου των απωλειών, ήτοι €293,7 εκ. Η απάτη υπαλλήλων ανήλθε στο 22,1%, αυτή των προμηθευτών/ συνεργατών στο 6,9% και τα εσωτερικά/ διαχειριστικά λάθη στο 16,0%.
– Στην Ελληνική αγορά το κόστος της συρρίκνωσης της λιανικής ανέρχεται στα €518 εκατ., ήτοι €448 εκατ. ήταν οι απώλειες από κλοπές και €70 εκατ. οι επενδύσεις σε τομείς ασφάλειας.

Η Έρευνα
Με αφετηρία το 2001, το Global Retail Theft Barometer (GRTB) είναι μια ετήσια έρευνα που πραγματοποιείται από το Centre for Retail Research στο Nottingham του Ηνωμένου Βασιλείου και χορηγείται από την Checkpoint Systems. Αυτή η μελέτη είναι πλέον η μεγαλύτερη και η πιο περιεκτική έρευνα για τις κλοπές & εγκλήματα λιανικής στον κόσμο. Η Έρευνα κάλυψε 1.069 επιχειρήσεις με συνολικό τζίρο €603,1 δις. Οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο, περιλαμβάνουν 201 εταιρίες στη Βόρειο Αμερική (συνδυασμένες πωλήσεις €213,9 δις), 567 από την Ευρώπης (πωλήσεις €331,3 δις), 196 από Ασία-Ειρηνικό (€43,2 δις), 67 από την Λατινική Αμερική (€11,1 δις) και 38 από την Μέση Ανατολή-Αφρική (€2,9 δις). Οι νέες χώρες που συμπεριλήφθησαν στην έρευνα αυτού του έτους είναι η Κίνα (Shanghai, Beijing, Guangdong και Hong Kong SAR), το Μαρόκο, η Ταϊβάν και η Τουρκία.

Από την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν 20 οργανισμοί, με συνολικά 791 καταστήματα και τζίρο €9,98 δις.

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα