Μελέτη ICAP Group, Μηχανήματα Ήχου και Εικόνας

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της κλαδικής μελέτης Μηχανήματα Ήχου και Εικόνας της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, η υψηλή ευκρίνεια (high definition) αποτελεί για το σύνολο σχεδόν των κατασκευαστών του κλάδου παγκοσμίως, την κινητήρια δύναμη που αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επηρεασμού της ζήτησης για οπτικοακουστικές συσκευές.

Τα συγκεκριμένα είδη δεν αποτελούν μέρος του αναγκαίου οικιακού εξοπλισμού (όπως είναι για παράδειγμα οι «λευκές» συσκευές), με αποτέλεσμα η ζήτησή τους να παρουσιάζει σχετικά υψηλή ελαστικότητα ως προς την τιμή πώλησης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό που ισχύει τόσο μεταξύ των εισαγωγέων όσο και μεταξύ των καταστημάτων πώλησης οδηγεί αρκετές από τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στην προσφορά ελκυστικών τιμών και όρων πληρωμής για μεμονωμένες συσκευές ή/ και πακέτα (πχ. σετ home cinema). Η εγχώρια αγορά των μηχανημάτων ήχου και εικόνας περιλαμβάνει μεγάλο εύρος εμπορικών σημάτων και τύπων συσκευών, ικανοποιώντας τις ανάγκες των καταναλωτών ως προς την τιμή, την ποιότητα και τις διαθέσιμες τεχνολογίες.

Η είσοδος μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και cash & curry στην εξεταζόμενη αγορά, έχει εντείνει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό, με δυσμενείς συνέπειες καταρχήν για τις μικρότερες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι οποίες δεν εντάσσονται σε κάποια αλυσίδα. Ο ανταγωνισμός οξύνεται περισσότερο από την παρουσία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (own brand), αλλά και από συσκευές οι οποίες χαρακτηρίζονται από παράγοντες της αγοράς σαν «ανώνυμες» (unbranded), τάσεις που εδραιώνονται στην παγκόσμια εμπορική πραγματικότητα.

Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς έγχρωμων τηλεοράσεων παρουσίασε ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της περιόδου 1994-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 5,7%. Η ζήτηση των έγχρωμων τηλεοράσεων τα τελευταία χρόνια επηρεάσθηκε κυρίως από τις επίπεδες οθόνες, Plasma (PDP) και υγρών κρυστάλλων (LCD), ενώ μειώθηκε σημαντικά η ζήτηση για τηλεοράσεις παλαιότερης τεχνολογίας όπως αυτές με οθόνες καθοδικού σωλήνα (CRT) και οπίσθιας προβολής (Rear Projection).

icap sound vision

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει η εγχώρια αγορά σε συσκευές αναπαραγωγής και εγγραφής DVD (players και recorders) κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, μετά από μία σημαντική αύξηση την περίοδο 2000-2005. Το Blue Ray είναι η νέα γενιά οπτικού δίσκου υψηλής χωρητικότητας, οι πωλήσεις των οποίων παρουσίασαν σημαντική αύξηση το 2008.
Την τελευταία διετία η αγορά στους βιντεοπροβολείς καθώς και στις βιντεοκάμερες είναι πτωτική. Ανοδική τάση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις σε ολοκληρωμένα συστήματα Home Cinema, καθώς και οι φορητές συσκευές ήχου. Οι πωλήσεις ηχητικών συστημάτων αυτοκινήτου παρουσιάζουν πτωτική πορεία από το 2001.

Αναφορικά με τις προοπτικές εξέλιξης, η αγορά των μηχανημάτων ήχου και εικόνας κατά τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάδοση των νέων τεχνολογιών κυρίως στον τομέα της υψηλής ευκρίνειας και των οπτικών μέσων (High Definition και Blu-Ray), αλλά και από τις τιμές διάθεσης των προϊόντων και την πιστωτική πολιτική των καταστημάτων, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών (διαθέσιμο εισόδημα, τυχόν υπερχρέωση από καταναλωτικά και άλλα δάνεια κλπ).

Πέρα από την ανάλυση της αγοράς, στη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιείται και χρηματοοικονομική ανάλυση επιχειρήσεων εισαγωγής μηχανημάτων ήχου και εικόνας, με τη χρήση αριθμοδεικτών. Όπως προέκυψε από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 19 εταιρειών, το σύνολο του ενεργητικού τους παρουσίασε αύξηση 3,4% το 2007 σε σχέση με το 2006. Αύξηση παρουσίασε επίσης και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων το 2007 (7,8%). Οι συνολικές πωλήσεις των 19 εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν άνοδο κατά περίπου 9% το 2007/2006. Επίσης, αύξηση κατά 9,4% εμφανίζουν τα κέρδη (προ φόρου) των εταιρειών του κλάδου, λόγω κυρίως της αύξησης του μικτού κέρδους κατά 12,2% την ίδια περίοδο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.