Έρευνα IDC | Αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στη χώρα μας

eeepc 5colorsΣτο 19,4% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς των σταθερών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της IDC (prelim results) που παρουσιάζει ο ΣΕΠΕ. Συνολικά πωλήθηκαν 234.740 τεμάχια σταθερών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών έναντι 196.575 τεμαχίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 εμφάνισε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (19,4%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (30,7%). Οι απώλειες προέρχονται κυρίως από την αγορά των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε αντίθεση με την αγορά των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών η οποία στην κυριολεξία “καλπάζει” για ένα ακόμη τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την τάση για φορητότητα (mobility). Σύμφωνα με τους μελετητές της IDC οι απώλειες του δεύτερου τριμήνου του 2008 στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών εκτιμάται ότι θα καλυφθούν κατά το επόμενο και κυρίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους που παραδοσιακά θεωρείται ως το πιο αποδοτικό για τη συγκεκριμένη αγορά προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2008 συνολικά πωλήθηκαν 499.458 φορητοί και σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην ελληνική αγορά έναντι 399.059 τεμαχίων κατά τα αντίστοιχα τρίμηνα πέρυσι.

Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πωλήθηκαν 103.256 σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές έναντι 107.259 τεμαχίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και έναντι 134.274 τεμαχίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008. Από το σύνολο των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών το δεύτερο τρίμηνο του 2008 οι 66.746 αφορούν σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για επιχειρήσεις και οι 36.510 σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για οικιακούς καταναλωτές. Συνολικά η αγορά των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2008 σημείωσε μείωση κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι. Μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 4,7% εμφάνισαν οι σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για επιχειρήσεις.

Σε αντίθεση με τους σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ιδιαίτερα δυναμική είναι η αγορά των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου ξεπέρασαν μάλιστα κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών της IDC, σύμφωνα με τις οποίες αναμενόταν να πωληθούν 100.000 τεμάχια. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 πωλήθηκαν 131.484 τεμάχια έναντι 89.316 τεμαχίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και έναντι 130.444 τεμαχίων το πρώτο τρίμηνο του 2008. Από το σύνολο των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 οι 52.793 αφορούν φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις επιχειρήσεις και οι 78.691 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τους οικιακούς καταναλωτές. Συνολικά η αγορά των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2008 σημείωσε αύξηση 47,2%. Μεγαλύτερη αύξηση (50,9%) εμφάνισαν οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για τους καταναλωτές.

Από την πλευρά των μεριδίων αγοράς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2008 η πρώτη πεντάδα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στη διάθεση σταθερών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών απαρτίζεται από τις Hewlett Packard με μερίδιο αγοράς 20,9% και ρυθμό ανάπτυξης 23,7%, Acer με μερίδιο 13,3% και ρυθμό ανάπτυξης 93,3%, Toshiba με μερίδιο 12% και ρυθμό ανάπτυξης 60%, Πλαίσιο με μερίδιο 9,4% και ρυθμό ανάπτυξης 18,6% και Dell με μερίδιο αγοράς 6,4% και ρυθμό ανάπτυξης 40,7%.

Στην κατηγορία σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών (commercial και consumer) η πρώτη πεντάδα απαρτίζεται από τις εταιρίες Hewlett Packard με μερίδιο αγοράς 19,6%, Πλαίσιο με μερίδιο 14,5%, Dell με μερίδιο 7,4%, E-shop με μερίδιο 6,5% και Oktabit με μερίδιο αγοράς 5,4%. Στην κατηγορία φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (commercial και consumer) η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τις εταιρίες Acer με μερίδιο 23,7%, Hewlett Packard με μερίδιο 22%, Toshiba με μερίδιο 21,4%, Sony με μερίδιο 7,3% και Dell με μερίδιο 5,7%.

Πηγή: ΣΕΠΕ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.