Lorem Ipsum…

Πολλοί δικτυακοί τόποι όταν βρίσκονται κατά τη φάση της σχεδίασης χρησιμοποιούν αντί για πραγματικό περιεχόμενο ψευδοκείμενο, γνωστό και ως lorem ipsum. Το Lorem Ipsum είναι απλά ένα κείμενο χωρίς νόημα για τους επαγγελματίες της τυπογραφίας και στοιχειοθεσίας. Αυτό δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα, όταν ένας ανώνυμος τυπογράφος πήρε ένα δοκίμιο και ανακάτεψε τις λέξεις για να δημιουργήσει ένα δείγμα βιβλίου. Όχι μόνο επιβίωσε πέντε αιώνες, αλλά κυριάρχησε στην ηλεκτρονική στοιχειοθεσία, παραμένοντας με κάθε τρόπο αναλλοίωτο.

, Lorem Ipsum…

Έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του ’60 με την έκδοση των δειγμάτων της Letraset όπου περιλάμβαναν αποσπάσματα του Lorem Ipsum, και πιο πρόσφατα με το λογισμικό ηλεκτρονικής σελιδοποίησης όπως το Aldus PageMaker που περιείχαν εκδοχές του Lorem Ipsum.

Από πού προέρχεται;
Αντίθετα με αυτό που θεωρεί η πλειοψηφία, το Lorem Ipsum δεν είναι απλά ένα τυχαίο κείμενο. Οι ρίζες του βρίσκονται σε ένα κείμενο Λατινικής λογοτεχνίας του 45 π.Χ., φτάνοντας την ηλικία του πάνω από 2000 έτη.

Ο Richard McClintock, καθηγητής Λατινικών στο κολλέγιο Hampden-Dydney στην Βιρτζίνια, αναζήτησε μία από τις πιο σπάνιες Λατινικές λέξεις, την consectetur, από ένα απόσπασμα του Lorem Ipsum, και ανάμεσα σε όλα τα έργα της κλασσικής λογοτεχνίας, ανακάλυψε την αναμφισβήτητη πηγή του.

To Lorem Ipsum προέρχεται από τις ενότητες 1.10.32 και 1.10.33 του “de Finibus Bonorum et Malorum” (Τα άκρα του καλού και του κακού) από τον Cicero (Σισερό), γραμμένο το 45 π.Χ. Αυτό το βιβλίο είναι μία διατριβή στη θεωρία της Ηθικής, πολύ δημοφιλής κατά την αναγέννηση. Η πρώτη γραμμή του Lorem Ipsum, “Lorem ipsum dolor sit amet…”, προέρχεται από μία γραμμή στην ενότητα 1.10.32.

Γιατί το χρησιμοποιούμε;
Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.

Πολλά λογισμικά πακέτα ηλεκτρονικής σελιδοποίησης και επεξεργαστές ιστοτόπων πλέον χρησιμοποιούν το Lorem Ipsum σαν προκαθορισμένο δείγμα κειμένου, και η αναζήτηση για τις λέξεις ‘lorem ipsum’ στο διαδίκτυο θα αποκαλύψει πολλά web sites που βρίσκονται στο στάδιο της δημιουργίας.

Πού μπορούμε να βρούμε αποσπάσματα Lorem Ipsum;
Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεϊσμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν κατανοητές.

Eάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας κάποια γεννήτρια Lorem Ipsum κειμένου στο διαδίκτυο.

Τέλος, ένα παράδειγμα Lorem Ipsum κειμένου που χαρακτηρίζεται από 1 παράγραφο, 30 λέξεις και 189 bytes είναι το παρακάτω:

Παράδειγμα Lorem Ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam turpis enim, rutrum ac, tincidunt at, interdum et, dui. Cras sit amet massa vitae magna aliquam egestas. Morbi id diam. Etiam.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
TSiRKO

Δεν περίμενα αυτό το άρθρο απο το μπλοκ σας! Παρα πολύ ενδιαφέρον! Παντα το είχα απορία και νομιζω πως ειναι ακρετα χρήσιμο εργαλείο το κείμενο αυτο για mock up! Το πρωτο lorem ipsum που μπορούμε να το βρούμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones gstam

Bluetooth 3.0

Ανακοινώθηκαν οι προδιαγραφές της επόμενης έκδοσης του ασύρματου πρωτοκόλλου Bluetooth 3.0. Οι συσκευές που εφαρμόζουν τις νέες προδιαγραφές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές κεραίες και τη συνδεσιμότητα του επιπέδου προσαρμογής του πρωτοκόλλου 802.11 (WiFi), ώστε να βελτιώσουν τον ρυθμό μεταφοράς δεδομένων σε ταχύτητες που φτάνουν τα 24Mbps, το οποίο αποτελεί μεγάλη αύξηση σε […]

Smartphones gstam

Κινητά Τηλέφωνα, Τα νέα ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της μια καινούργια τεχνολογία στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας με την ονομασία NFC (Near Field Communications – Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου). H συγκεκριμένη τεχνολογία εν ολίγοις επιτρέπει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ως μέσου ασφαλών συναλλαγών και πληρωμής λογαριασμών μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Μικρά νέα gstam

RoboCup, Οι διαφορές με αλλές ερευνητικές περιοχές και ηλεκτρονικά ποδοσφαιρικά περιβάλλοντα

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε κάνει μια εισαγωγή για το κύπελλο ποδοσφαίρου των ρομπότ με την κωδική ονομασία RoboCup. Όπως είχαμε δει η πρόκληση που τίθεται είναι τεράστια και κάθε χρόνο από το 1997 κεντρίζει το ενδιαφέρον εκατοντάδων ερευνητών και όχι μόνο από διάφορες χώρες, οι οποίοι συγκεντρώνονται για τη διεξαγωγή αυτού. Ας δούμε τώρα κάποιες […]

Internet gstam Internet

e-bibliothiki.blogspot.com, Η μόνη λύση ήταν το κλείσιμο(;)

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πηγές απόκτησης ηλεκτρονικών βιβλίων. Όλες όμως υστερούν στη διάθεση ελληνικών βιβλίων. Ένας δικτυακός τόπος που επέτρεπε δωρεάν download σε εκατοντάδες ψηφιοποιημένα ελληνικά βιβλία και όχι μόνο ήταν το blog e-bibliothiki.blogspot.com. Η ταξινόμηση ανά κατηγορία και η περίληψη για κάθε τίτλο καθιστούσαν το e-bibliothiki ως την καλύτερη ελληνική προσπάθεια συλλογής ηλεκτρονικών βιβλίων.