Καινοτόμος εφαρμογή για την εκπαίδευση μαθητών με αυτισμό

0

Την Παρασκευή, 25 Μαΐου, ολοκληρώθηκε ο ελληνικός προκριματικός του παγκόσμιου φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup, με στόχο την ανάδειξη της ομάδας που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στο μεγάλο τελικό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ της Κορέας, από τις 5 έως τις 10 Αυγούστου 2007.

Το Imagine Cup αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνολογικό διαγωνισμό φοιτητών παγκοσμίως με περισσότερες από 100.000 συμμετοχές από 100 χώρες και διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τη Microsoft, με σκοπό την ενθάρρυνση της καινοτομίας μεταξύ των φοιτητών σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος, το θέμα του διαγωνισμού αφορούσε στο σχεδιασμό εφαρμογών που συμβάλλουν στην εκπαιδευτική διαδικασία

Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με την εφαρμογή Noesis, η οποία στοχεύει στην εκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα αυτισμού. Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού, η εφαρμογή προσαρμόζει ανάλογα την εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι για παράδειγμα, το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί το πόσο αγχώδης είναι η εκπαιδευτική διαδικασία για ένα παιδί με αυτισμό μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου ρολογιού το οποίο εκπέμπει ασύρματα τα βασικά βιολογικά σήματα του μαθητή (καρδιακούς παλμούς, θερμοκρασία κ.λπ.).

Παράλληλα, μέσω ειδικών ασύρματων ετικετών (RFID), οι οποίες τοποθετούνται στα εκπαιδευτικά παιχνίδια του παιδιού, επιτυγχάνεται ο εντοπισμός των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών του κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας. Το Noesis, τέλος, για να βοηθήσει την κοινωνικοποίηση των παιδιών με αυτισμό παρακολουθεί την αλληλεπίδραση που έχει ο μαθητής με ένα ειδικά σχεδιασμένο ρομπότ. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από το Noesis μεταφέρονται στον εκπαιδευτικό, ο οποίος μπορεί έτσι να διαγνώσει ευκολότερα τις ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες του κάθε παιδιού, καθώς και να παρακολουθήσει την πρόοδό του.

Την ομάδα του Noesis αποτελούν οι Αλεξάνδρα Τσιλιγκύρη, Δημήτρης Μπόλης, Παναγιώτης Πετραντωνάκης και Ιάσων Βιττόριας, ενώ εποπτεύων καθηγητής της ομάδας είναι ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου.

Τη δεύτερη θέση στον ελληνικό προκριματικό κατέκτησε η εφαρμογή MindPredictor από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ στην τρίτη θέση κατετάγη η εφαρμογή e-fidaki από το Τμήμα Διδακτικής Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Noesis θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημοσίως στις 6 Ιουνίου 2007, κατά τη διάρκεια της Ημέρας Καινοτομίας που διοργανώνει η Microsoft Ελλάς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΕΒ ενώ εντάσσεται και στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ελλάδα» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα