Απαισιοδοξία για τον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Κατακόρυφη πτώση σημειώνεται, με το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, το δ’ τρίμηνο ‘09, να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 73,7 μονάδες από τις 95,6 που ήταν το γ’ τρίμηνο ‘09. Στην έντονη επιδείνωση συμβάλλουν κυρίως οι τομείς των Υπηρεσιών και του Λιανικού Εμπορίου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι αρνητικές, ενώ σημειώνεται καθολική υποχώρηση και στην τρέχουσα ζήτηση.

Εντονότερη είναι η απαισιοδοξία για το μέλλον, καθώς επιδεινώνονται σημαντικά οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο.
Στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύεται η απαισιοδοξία, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη τους επόμενους μήνες να εμφανίζονται έντονα πτωτικές.

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει την καθολική απογοήτευση που χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα ΤΠΕ ως συνέπεια των δυσμενών επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, οι οποίες άλλωστε έχουν επηρεάσει και τους γενικούς δείκτες οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Οι θετικές προοπτικές που είχαν διαφανεί το γ’ τρίμηνο ‘09, έρχονται τώρα να ανατραπούν και να υποχωρήσουν υπό το καθεστώς της αυστηρής επιτήρησης που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη υπάρχει αισθητή ανάκαμψη των δεικτών οικονομικού κλίματος σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο ’09 (πηγή: ΙΟΒΕ).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ εξασθενεί σημαντικά το δ’ τρίμηνο ‘09 και διαμορφώνεται στις 75,2 μονάδες, από τις 101,7 που ήταν το γ’ τρίμηνο, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Η υποχώρηση στα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας των επιχειρήσεων είναι καθολική. Μη ικανοποιητικές είναι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση, οι οποίες μειώθηκαν περαιτέρω το δ’ τρίμηνο του 2009. Η μεγάλη απογοήτευση οφείλεται στην έντονη μείωση της τρέχουσας ζήτησης, η οποία επιδρά καθοριστικά στις ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης. Έτσι, το δ’ τρίμηνο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία της ζήτησης, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπου υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία και επηρέαζε σημαντικά στην ήπια, αλλά θετική εικόνα του δείκτη.

Στο σύνολο του τομέα Υπηρεσιών, η επίδοση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά χαμηλή και για το δ’ τρίμηνο ‘09, εμφανίζοντας οριακή πτώση (πηγή: ΙΟΒΕ). Ωστόσο, το σύνολο του τομέα των υπηρεσιών διαμορφώνεται για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια σε επίπεδα υψηλότερα των υπηρεσιών ΤΠΕ.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Staf

Πιστευω οτι θα πεσουν κ αλλο οι δεικτες,Περιμενετε…Τωρα που θα κοπει και ο 14ος μισθος,θα σας πω εγω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Internet Observatory

Ηλεκτρονικές Ταυτότητες Πολιτών, Η Ευρωπαϊκή εμπειρία

Στη νέα μελέτη του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ παρουσιάζονται οι Ευρωπαϊκές τάσεις και καλές πρακτικές διαχείρισης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, προκειμένου να αξιοποιηθεί η Ευρωπαϊκή εμπειρία στο πλαίσιο της επικείμενης υλοποίησης της ηλεκτρονικής ηλεκτρονικής ταυτότητας πολίτη στην Ελλάδα.

Business Observatory

Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος των επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στον τομέα ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) συνεχίζει να υποχωρεί, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, όπως άλλωστε συμβαίνει στους περισσότερους κλάδους στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση που έχει σημειωθεί εδώ και μία δεκαετία με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 71,5 μονάδες το α΄ τρίμηνο 2010 έχοντας χάσει σχεδόν τις μισές […]