Απαισιοδοξία για τον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Κατακόρυφη πτώση σημειώνεται, με το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, το δ’ τρίμηνο ‘09, να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 73,7 μονάδες από τις 95,6 που ήταν το γ’ τρίμηνο ‘09. Στην έντονη επιδείνωση συμβάλλουν κυρίως οι τομείς των Υπηρεσιών και του Λιανικού Εμπορίου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι αρνητικές, ενώ σημειώνεται καθολική υποχώρηση και στην τρέχουσα ζήτηση.

Εντονότερη είναι η απαισιοδοξία για το μέλλον, καθώς επιδεινώνονται σημαντικά οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο.
Στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύεται η απαισιοδοξία, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη τους επόμενους μήνες να εμφανίζονται έντονα πτωτικές.

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει την καθολική απογοήτευση που χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα ΤΠΕ ως συνέπεια των δυσμενών επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, οι οποίες άλλωστε έχουν επηρεάσει και τους γενικούς δείκτες οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Οι θετικές προοπτικές που είχαν διαφανεί το γ’ τρίμηνο ‘09, έρχονται τώρα να ανατραπούν και να υποχωρήσουν υπό το καθεστώς της αυστηρής επιτήρησης που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη υπάρχει αισθητή ανάκαμψη των δεικτών οικονομικού κλίματος σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο ’09 (πηγή: ΙΟΒΕ).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ εξασθενεί σημαντικά το δ’ τρίμηνο ‘09 και διαμορφώνεται στις 75,2 μονάδες, από τις 101,7 που ήταν το γ’ τρίμηνο, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Η υποχώρηση στα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας των επιχειρήσεων είναι καθολική. Μη ικανοποιητικές είναι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση, οι οποίες μειώθηκαν περαιτέρω το δ’ τρίμηνο του 2009. Η μεγάλη απογοήτευση οφείλεται στην έντονη μείωση της τρέχουσας ζήτησης, η οποία επιδρά καθοριστικά στις ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης. Έτσι, το δ’ τρίμηνο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία της ζήτησης, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπου υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία και επηρέαζε σημαντικά στην ήπια, αλλά θετική εικόνα του δείκτη.

Στο σύνολο του τομέα Υπηρεσιών, η επίδοση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά χαμηλή και για το δ’ τρίμηνο ‘09, εμφανίζοντας οριακή πτώση (πηγή: ΙΟΒΕ). Ωστόσο, το σύνολο του τομέα των υπηρεσιών διαμορφώνεται για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια σε επίπεδα υψηλότερα των υπηρεσιών ΤΠΕ.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Staf

Πιστευω οτι θα πεσουν κ αλλο οι δεικτες,Περιμενετε…Τωρα που θα κοπει και ο 14ος μισθος,θα σας πω εγω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.