Η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Βιβλιοπωλείου της ΕΕ

0

Με την ολοκλήρωση της σάρωσης 12 εκατομμυρίων σελίδων, διατίθενται πλέον δωρεάν περισσότερες από 110.000 εκδόσεις της ΕΕ, τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Βιβλιοπωλείου της ΕΕ. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη προφέρει όλες τις εκδόσεις που κυκλοφόρησαν ποτέ από την Υπηρεσία Εκδόσεων για λογαριασμό των θεσμικών και επικουρικών οργάνων και των άλλων οργανισμών της ΕΕ από το 1952 και μετά.

Τα αρχεία της Υπηρεσίας Εκδόσεων αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πραγματικό θησαυρό της ευρωπαϊκής ιστορίας. ∆ημοσιεύσεις όπως το διάγγελμα που εκφώνησε ο Jean Monnet, πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής, στην Κοινή Συνέλευση κατά την πρώτη της σύνοδο το Σεπτέμβριο του 1952 ή η γενική έκθεση για τη δραστηριότητα της Κοινότητας, στα γαλλικά, από το 1953 βλέπουν και πάλι το «εικονικό» φως της μέρας μέσα από την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Υπηρεσίας Εκδόσεων. Κάθε μέρα προστίθενται νέες εκδόσεις. Σύμφωνα με τον Leonard Orban, επίτροπο αρμόδιο για θέματα πολυγλωσσίας: «Η ψηφιακή βιβλιοθήκη απελευθερώνει τη μνήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το χαρτί με το οποίο ήταν δεσμευμένη από τις απαρχές της Ένωσης. Τα εκατομμύρια σελίδων, στις οποίες έχει πλέον πρόσβαση ο καθένας μας στις 23 επίσημες γλώσσες, καταδεικνύουν τη διαρκή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάξει και να καλλιεργήσει την ιστορία της Ένωσης μέσα από τη γλωσσική της πολυμορφία.»

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Υπηρεσίας Εκδόσεων ήταν μια απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιοποίηση εξαντλημένων εκδόσεων. Το 2007 η Υπηρεσία Εκδόσεων εγκαινίασε μια υπηρεσία διάθεσης PDF κατά παραγγελία, με την οποία οι χρήστες μπορούσαν να ζητούν την ανάκτηση και σάρωση δημοσιεύσεων από τα αρχεία. Η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή, ώστε σε έξι μήνες η υπηρεσία είχε ήδη κορεστεί. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών αποφασίστηκε να σαρωθεί με βιομηχανικούς ρυθμούς ολόκληρο το περιεχόμενο του αρχείου.

Το αποτέλεσμα – που επιτεύχθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια – είναι μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με περισσότερες από 14 εκατομμύρια σελίδες, σε μορφή PDF βελτιστοποιημένη για το ∆ιαδίκτυο, οι οποίες διατίθενται δωρεάν στο κοινό. Περιέχει περισσότερες από 12 εκατομμύρια σαρωμένες σελίδες ιστορικών εκδόσεων και περίπου 2 εκατομμύρια σελίδες πρόσφατων εκδόσεων. Το Βιβλιοπωλείο της ΕΕ, με εκδοτικούς ρυθμούς της τάξης των 1600 νέων εκδόσεων ετησίως, αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών για πολίτες, δημοσιογράφους, επαγγελματίες της εκπαίδευσης, φοιτητές, βιβλιοθηκονόμους, εκδότες και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, σε 50 περίπου γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παραγγελίας αντιτύπων σε χαρτί.

Αριθμοί εν συντομία
Με βάση το χρονικό πλαίσιο του εγχειρήματος και την ποιότητα του αποτελέσματος, η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Υπηρεσίας Εκδόσεων είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στο είδος του παγκοσμίως.
– Υπερβαίνουν τις 110.000 οι διαθέσιμες εκδόσεις στο Βιβλιοπωλείο της ΕΕ.
– 12 εκατομμύρια σελίδες σαρώθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου 2008 και Σεπτεμβρίου 2009.
– Αντιπροσωπεύονται περισσότεροι από 370 συντάκτες περιεχομένου των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην ψηφιακή βιβλιοθήκη.
– Εκπροσωπούνται περισσότερες από 50 γλώσσες: όλες οι επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθώς και άλλες, όπως τα ρωσικά και τα κινεζικά.
– Στην αιχμή της παραγωγής σαρώνονταν περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια σελίδες μηνιαίως.

Πηγή: https://publications.europa.eu/index_el.htm

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα