Βασικός εξοπλισμός για ένα DJs deck

0

Ήρθε η στιγμή να δημιουργήσετε το δικό σας επαγγελματικό σύστημα. Στις γραμμές που ακολουθούν θα δώσουμε τις δικές μας συμβουλές αγοράς και προτάσεις για το τι να προσέξετε όταν θα είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε το δικό σας επαγγελματικό σύστημα για DJs. Το σύστημά μας αποτελείτε από δύο πικάπ, ένα μίκτη και ένα ενισχυτή.

Analog is better
Όταν μιλάμε για επαγγελματικά πικάπ για Djs, τα τύπου direct-drive, είναι μονόδρομος. Λειτουργούν με μοτέρ και είναι πιο αξιόπιστα από αυτά που λειτουργούν με ιμάντα. Εδώ θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο μοτέρ και κατά πόσο ισχυρό είναι ώστε να προσφέρει αμεσότητα και ταχύτητα. Ότι πληρώσεις παίρνεις, οπότε να είστε σίγουροι ότι αν πάρετε ένα φθηνό direct-drive πικάπ θα συναντήσετε τα ίδια προβλήματα που έχουν αυτό που λειτουργούν με ιμάντα. Το εύρος pitch θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ±8%, όσο μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο. Αναπόσπαστο μέρος ενός πικάπ είναι ο βραχίονας. Κυκλοφορούν δύο είδη βραχίονα, ο straight type και ο “S” type. Ο δεύτερος είναι ο κλασικός βραχίονας που δημιουργεί καμπύλη και χρησιμοποιείται χρόνια από όλους τους Djs. O straight type έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και προορίζεται για ανήσυχους jockey που σκρατσάρουν. Στην πράξη ο «ίσιος» βραχίονας βοηθάει ώστε να μην ξεφεύγει από το αυλάκι του δίσκου. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη κεφαλής με βελόνα. Κυκλοφορούν διάφοροι τύποι, όπως για σκρατς, για club μίξεις ακόμα και κεφαλές που χρησιμοποιούνται όταν θέλετε να γράψετε ένα δίσκο σε CD.

Mix it up
Ο μίκτης βοηθάει ώστε να «αναμειγνύονται» οι ήχοι από τις δύο και αν πηγές που έχετε συνδέσει. Εδώ θα πρέπει να κοιτάξετε την ποιότητα κατασκευής και τα πόσα κανάλια θέλετε να έχει. Συνήθως με ένα οικονομικό δικάναλο (δύο fader) μπορείτε να ελέγχεται τέσσερις πηγές. Δώστε σημασία στην ποιότητα των fader, να έχουν καλή αίσθηση και ομαλή διαδρομή. Οπωσδήποτε θα πρέπει ο ισοσταθμιστής να είναι τριών περιοχών. Η ύπαρξη μετρητή bpm και διαφόρων εφέ, αυξάνουν το κόστος κτήσης, όπως επίσης και οι επίχρυσες υποδοχές συνδέσεων. Σε ότι αφορά τις υποδοχές συνδέσεων, αν σκοπεύετε να συνδέσετε το μίκτη σας σε ένα επαγγελματικό, τελικό ενισχυτή, θα πρέπει ο μίκτης να έχει εξόδους balanced. Ο ενισχυτής απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα ζευγάρι ακουστικά. Τα ακουστικά πρέπει απαραίτητα να είναι κλειστού τύπου για να μην σας ενοχλούν εξωτερικοί ήχοι και να είστε συγκεντρωμένη στις μίξεις σας. Κάποια μοντέλα που κυκλοφορούν διαθέτουν μοτεράκι το οποίο «τρίζει» τα ακουστικά πάνω στο κεφάλι σας. Αυτό βοηθάει ώστε εκτός από την αίσθηση της ακοής και με της αφής να αισθάνεστε τα beat των μουσικών τραγουδιών που σκοπεύετε να μιξάρετε.

Power boost
Ο ενισχυτής είναι απαραίτητος, εκτός αν θέλετε να σας ακούει μόνο ο εαυτός σας μέσω των ακουστικών. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές. Ο ολοκληρωμένος και ο τελικός ενισχυτής. Αν χρησιμοποιήσετε τελικό ενισχυτή που είναι και η καλύτερη επιλογή, ο μίκτη σας θα αναλάβει το ρόλο του προενισχυτή και μέσο αυτό θα ρυθμίζετε πλήρως τις εντάσεις. Σε επαγγελματικό επίπεδο ο τελικός ενισχυτής είναι μονόδρομος. Ο ολοκληρωμένος μπορεί ήδη να βρίσκετε στην κατοχή σας και να μην είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής του θα πρέπει όμως να ρυθμίζετε πριν από το πρόγραμμά σας το ρυθμιστικό ύψους της στάθμης του. Οι επαγγελματικοί τελικοί ενισχυτές είναι πιο στιβαροί και αντέχουν στην κακομεταχείριση. Συνδέονται συνήθως με ισορροπημένες εισόδους (balanced) απαιτούν όμως και τα ανάλογα δυνατά ηχεία ώστε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Καλή επιτυχία και καλές αγορές.

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα