Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2008 στο Ζάππειο

0

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας διοργανώνεται και φέτος από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο Ζάππειο Μέγαρο (28 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου). Στόχος του Φεστιβάλ είναι η διάδοση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό, κυρίως στους μαθητές και τους φοιτητές, καθώς και η ανάδειξη και προβολή της δραστηριότητας των επιστημονικών και ερευνητικών φορέων.

Στο Φεστιβάλ θα πάρουν μέρος πανεπιστήμια, ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στις νέες τεχνολογίες. Θα παρουσιαστούν εκθέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας από τους τομείς της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας, της ρομποτικής, της πληροφορικής, της προστασίας του περιβάλλοντος και άλλων τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν τρισδιάστατες προβολές ταινιών ιστορικού περιεχομένου από φορείς πολιτισμού όπως το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΜΠ/ΕΠΙΣΕΥ), ενώ θα διεξαχθεί τριήμερο ομιλιών και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των επιστημόνων και των ερευνητών σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά έξυπνα, περίεργα, διαδραστικά και πρωτότυπα επιτεύγματα της ελληνικής επιστημονικής σκέψης και ερευνητικής προσπάθειας, όπως ρομποτικά συστήματα από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), επίδειξη πειραμάτων και καινοτομικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχει και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), όπως και όλοι οι ερευνητικοί φορείς που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ. Στο περίπτερο του ΕΙΕ θα παρουσιάζονται μέσα από έντυπο και εικαστικό υλικό τα ερευνητικά προγράμματα και καινοτόμες δράσεις των ινστιτούτων του, καθώς και οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (EKT). Επιπλέον, το ΕΙΕ θα διοργανώσει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τρεις εκδηλώσεις:

* “Το Παρελθόν, το Παρόν & το Μέλλον των Θετικών Επιστημών” (Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008, ώρα 11:00-13:00): Πειράματα και διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα για παιδιά από 8 ετών και άνω, με στόχο την εξοικείωσή τους με την έρευνα και την τεχνολογία. Θα παρουσιαστεί επίσης έκθεση graffiti παιδιών 6-14 ετών, εμπνευσμένα από θέματα βιολογίας, φυσικής και χημείας.
* Cafe της Επιστήμης με θέμα: “Η Φυσική κοντά στον Ανθρωπο – Το πείραμα του CERN” (Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008, ώρα 11:00-13:00) και προβολή του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ “Φυσικής Περίπλους”, παραγωγής ΕΙΕ, που παρουσιάζει μέσα σε 35′ την ιστορία 26 αιώνων Φυσικής, από τον Θαλή έως τον Αϊνστάιν.
* “Η επικαιρότητα και σημασία των Μουσείων Τεχνολογίας”: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με παράλληλες προβολές (Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008, 18:00). Συντονίζει ο Δρ. Θύμιος Νικολαϊδης, Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, Υπεύθυνος Οργάνωσης Μουσείου Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η είσοδος στο Φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 9:30 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ., ενώ θα διοργανώνονται και ξεναγήσεις για σχολικά τμήματα, κατόπιν συνεννόησης.

Πηγή: ΕΚΤ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα