Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2008 στο Ζάππειο

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας διοργανώνεται και φέτος από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο Ζάππειο Μέγαρο (28 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου). Στόχος του Φεστιβάλ είναι η διάδοση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό, κυρίως στους μαθητές και τους φοιτητές, καθώς και η ανάδειξη και προβολή της δραστηριότητας των επιστημονικών και ερευνητικών φορέων.

Στο Φεστιβάλ θα πάρουν μέρος πανεπιστήμια, ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στις νέες τεχνολογίες. Θα παρουσιαστούν εκθέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας από τους τομείς της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας, της ρομποτικής, της πληροφορικής, της προστασίας του περιβάλλοντος και άλλων τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν τρισδιάστατες προβολές ταινιών ιστορικού περιεχομένου από φορείς πολιτισμού όπως το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΜΠ/ΕΠΙΣΕΥ), ενώ θα διεξαχθεί τριήμερο ομιλιών και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των επιστημόνων και των ερευνητών σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά έξυπνα, περίεργα, διαδραστικά και πρωτότυπα επιτεύγματα της ελληνικής επιστημονικής σκέψης και ερευνητικής προσπάθειας, όπως ρομποτικά συστήματα από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), επίδειξη πειραμάτων και καινοτομικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχει και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), όπως και όλοι οι ερευνητικοί φορείς που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ. Στο περίπτερο του ΕΙΕ θα παρουσιάζονται μέσα από έντυπο και εικαστικό υλικό τα ερευνητικά προγράμματα και καινοτόμες δράσεις των ινστιτούτων του, καθώς και οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (EKT). Επιπλέον, το ΕΙΕ θα διοργανώσει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τρεις εκδηλώσεις:

* “Το Παρελθόν, το Παρόν & το Μέλλον των Θετικών Επιστημών” (Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008, ώρα 11:00-13:00): Πειράματα και διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα για παιδιά από 8 ετών και άνω, με στόχο την εξοικείωσή τους με την έρευνα και την τεχνολογία. Θα παρουσιαστεί επίσης έκθεση graffiti παιδιών 6-14 ετών, εμπνευσμένα από θέματα βιολογίας, φυσικής και χημείας.
* Cafe της Επιστήμης με θέμα: “Η Φυσική κοντά στον Ανθρωπο – Το πείραμα του CERN” (Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008, ώρα 11:00-13:00) και προβολή του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ “Φυσικής Περίπλους”, παραγωγής ΕΙΕ, που παρουσιάζει μέσα σε 35′ την ιστορία 26 αιώνων Φυσικής, από τον Θαλή έως τον Αϊνστάιν.
* “Η επικαιρότητα και σημασία των Μουσείων Τεχνολογίας”: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με παράλληλες προβολές (Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008, 18:00). Συντονίζει ο Δρ. Θύμιος Νικολαϊδης, Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, Υπεύθυνος Οργάνωσης Μουσείου Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η είσοδος στο Φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 9:30 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ., ενώ θα διοργανώνονται και ξεναγήσεις για σχολικά τμήματα, κατόπιν συνεννόησης.

Πηγή: ΕΚΤ

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business EKT

Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού, Eκστρατεία της ΕΕ για τις γυναίκες ερευνήτριες

Εκστρατεία για την ενθάρρυνση των γυναικών να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία ξεκίνησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των φοιτητών της ΕΕ και το 45% των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες διδάκτορες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας […]

Internet EKT Internet

SocialSenson.eu, Καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση και ψυχαγωγία

Στην ανάπτυξη εφαρμογών για τον τομέα των κοινωνικών δικτύων στοχεύει το τριετές ερευνητικό έργο “SocialSensor” που συντονίζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Business EKT Internet

Εφαρμογή ανοικτού λογισμικού για Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και Διαχείριση Υποθέσεων

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στο πλαίσιο των δράσεών της για ανάπτυξη και προώθηση του ανοικτού λογισμικού ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαχείρισης υποθέσεων. Η εφαρμογή έχει ως στόχο να συμβάλει στην αυτοματοποίηση των διεργασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Business Business EKT

ARRIVAL, Αλγόριθμοι για καλύτερες σιδηροδρομικές μεταφορές

Με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ευρωπαϊκών τρένων, χάρη σε νέα υπολογιστικά μοντέλα και αλγοριθμικές μεθόδους που προέκυψαν από το 3ετές ερευνητικό έργο ΑRRIVAL, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.