Πανελλαδικός Διαγωνισμός για πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες από μαθητές

0

Τις πρωτότυπες προτάσεις τους για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικονικής επιχείρησης παρουσίασαν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια των τελικών του Ετήσιου Πανελλήνιου Διαγωνισμού του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση». Οι τελικοί του διαγωνισμού, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων» – Junior Achievement Greece, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 24 Ιουνίου,

Το πρώτο βραβείο για την «Αρτιότερη Εικονική Επιχείρηση» κέρδισαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος Πλάτων Κατερίνης με την πρόταση «SUEZ A.E», οι οποίοι και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου 2009. Το δεύτερο βραβείο για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» κέρδισε το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας την εταιρία «Πειραματική Πρακτική», ενώ το τρίτο βραβείο έλαβε η ομάδα από το Γενικό Λύκειο Άργους Ορεστικού Καστοριάς, που πρότεινε την εικονική εταιρία με τίτλο «MAM-ies,Babyplan», καθώς και το Α΄ Αρσάκειο Αθηνών, με την εικονική επιχείρηση «Clip ‘n Green».

Στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» για τη σχολική χρονιά 2008-9, έλαβαν συνολικά μέρος 712 μαθητές από 28 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Μυτιλήνης, της Άνδρου, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Καστοριάς, της Νάουσας και της Κατερίνης. Τα παιδιά που συμμετείχαν σ’ αυτό το πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ουσιαστική γνώση σ’ ό,τι αφορά στη σύγχρονη αγορά και τον κόσμο των επιχειρήσεων, δημιουργώντας τη δική τους «επιχείρηση».

Στην τελική φάση του Διαγωνισμού, εκτός από τις ομάδες που κατέκτησαν τα τρία πρώτα βραβεία, συμμετείχαν, επίσης, η μαθητική ομάδα από το Γενικό Λύκειο Μαυροθάλασσας Σερρών που παρουσίασε την εικονική επιχείρηση «Σαπωνοποιεία «ΛΕΩΝ Α.Ε.» και το Γενικό Λύκειο Περάματος Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης με την εικονική επιχείρηση «Α1 World – Tour».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μέλη των 6 μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν στον τελικό εισέπραξαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την άψογη συμπεριφορά και για τον επαγγελματισμό τους. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των καλύτερων μαθητικών προτάσεων ήταν η αρτιότητα της πρότασης, η πρωτοτυπία, η αποτελεσματική παρουσίαση και η διεθνής δυναμική της εικονικής επιχείρησης, ενώ οι κριτές έλαβαν επιπλέον υπόψη τους την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία που διέκρινε κάθε πρόταση.

Στην κριτική επιτροπή, που αξιολόγησε τις εικονικές επιχειρήσεις των μαθητών συμμετείχαν ο κος Χ. Δαυίδ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Λεβέντη, η κα Α. Πουσκούρη, Aντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/Junior Achievement Greece και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Unicredit Markets και Investement Banking, η κα Λ. Παναγιωτοπούλου, Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΝ/JAGREECE και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΟΤΕ ACADEMY, ο κος Γ. Σωτηρόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΕΝ/JAGREECE και Γενικός Διευθυντής κλάδου Αρτοποιίας και Ζαχαρωδών προϊόντων Δυτικών Βαλκανίων της Vivartia ABEE, καθώς και ο μαθητής Νίκος Ναούμ από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, μέλος της βραβευθείσας εικονικής επιχείρησης την περίοδο 2007-2008.

Κύριος Χορηγός του διαγωνισμού ήταν η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ενώ υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Coca-Cola, Allianz, Citibank, ΟΤΕ ACADEMY, Grecotel, Hewlett Packard, Aίγλη Ζαππείου, καθώς και το εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου.

Ο κ. Χρήστος Τσάγκος, Πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου «Επιχειρηματικότητα Νέων» και Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, δήλωσε ότι «Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση προσφέρει στα νέα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία για πρακτική δοκιμή των ικανοτήτων τους στο πεδίο των σύγχρονων επιχειρήσεων. Αποτελεί υποχρέωσή μας να μοιραζόμαστε μαζί τους την εμπειρία μας και τις γνώσεις μας, παρέχοντας τους τις ευκαιρίες και τα εργαλεία που θα τα ενισχύσουν στην προσπάθειά τους να συμμετέχουν αύριο ενεργά στη σύγχρονη αγορά των επιχειρήσεων, με καινοτόμες ιδέες και προτάσεις».

https://www.sen.org.gr

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα