Sony, Lifestyle τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον

, Sony, Lifestyle τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλονΣτη φετινή έκθεση IFA, η Sony Europe είχε την ευκαιρία να κάνει μια επίδειξη της υπεροχής της στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, παρουσιάζοντας μία σειρά φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και σχεδιαστικών concept προσανατολισμένων σε αειφορικές πρακτικές. Με αυτόν τον τρόπο προσέφερε στους καταναλωτές μια γεύση από το μέλλον του οικολογικού lifestyle.

Dye sensitized solar cell
Η Sony επιδίδεται σε ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, που χρησιμοποιούν φωτοευαίσθητες χρωστικές ουσίες προκειμένου να μετατρέψουν την ενέργεια του φωτός σε ηλεκτρική. Σε αντίθεση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά στοιχεία που βασίζονται στο πυρίτιο, τα στοιχεία με επιστρώσεις χρωστικών δεν απαιτούν μακρά επεξεργασία εν κενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους. Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι μπορούν να παρασκευαστούν αξιοποιώντας τεχνικές επίστρωσης και εκτύπωσης, αναμένεται μείωση του κόστους κατά την παραγωγή τους. Επίσης, η διαδικασία παρασκευής τους έχει ηπιότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα της ελαχιστοποίησης της χρήσης υλικών και ενέργειας. Εκτός από όλα τα ανωτέρω, επιτυγχάνεται ικανοποιητική παραγωγή ενέργειας σε κλειστούς χώρους, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Η Sony σκοπεύει να συνεχίσει περαιτέρω την έρευνά της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις χρωστικές ουσίες, τη δομή των φωτοβολταϊκών στοιχείων, αλλά και στις διαδικασίες και στην αξιοπιστία.

Βιο-μπαταρία
Ως αποτέλεσμα της διαρκούς έρευνάς της για την εξέλιξη των βιο-μπαταριών, η Sony παρουσίασε μία βιο-μπαταρία, η οποία παράγει ηλεκτρισμό από ένζυμα που καταλύουν τη γλυκόζη. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε εξομοιώνει τις αρχές παραγωγής ενέργειας, οι οποίες εντοπίζονται σε ζωντανούς οργανισμούς. Τον Αύγουστο του 2007, η Sony χρησιμοποίησε ένα πρωτότυπο βιο-μπαταρίας για την αναπαραγωγή μουσικής από ένα Walkman. Ως ουσία που παράγεται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης, η γλυκόζη αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σε όλο τον πλανήτη. Χάρη στο υψηλό ενεργειακό δυναμικό της γλυκόζης, οι βιο-μπαταρίες οι οποίες βασίζονται στη γλυκόζη έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν στο μέλλον σε οικολογικές συσκευές παραγωγής ενέργειας. Αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η Sony στοχεύει στην εμπορική αξιοποίηση μιας οικολογικής μπαταρίας όταν βελτιωθούν τα επίπεδα απόδοσης και αξιοπιστίας.

odo
Η οικογένεια odo αποτελείται από πέντε σχεδιαστικές προτάσεις που αφορούν προϊόντα τα οποία ενσωματώνουν το concept της κοινωνικής ευθύνης. Απευθύνονται σε παιδιά και τους προσφέρουν νέες εμπειρίες, ενώ μπορούν να εμφυσήσουν οικολογικές αξίες καθώς και μία αίσθηση κοινωνικής συνειδητοποίησης.

Η ιδιαίτερης σύλληψης και σχεδιασμού σειρά στοχεύει επίσης στην έμπνευση για μελλοντική αξιοποίηση της κινητικής ενέργειας που παράγεται από το χρήστη και της διασκεδαστικής αλληλεπίδρασης με τα προϊόντα. Η κινητική ενέργεια εμπλέκει το χρήστη, αφού η κίνηση ή η περιστροφή της συσκευής παράγει ηλεκτρισμό, δημιουργώντας έτσι μία νέα μορφή διασκέδασης και μη-ενεργοβόρας ψυχαγωγίας. Στις μακέτες των πρότυπων μοντέλων περιλαμβάνονται μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μια συσκευή προβολής φωτογραφιών και βίντεο, στερεοφωνικά ακουστικά και μία ηλιακή μπαταρία. Επιπρόσθετα, το concept της σειράς odo περιλαμβάνει τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, όπως πλαστικό που βασίζεται σε φυτά.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Sony παρουσίασε το πανευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα επικοινωνίας eco, προκειμένου να κάνει το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρίας πιο ξεκάθαρο στους καταναλωτές, αλλά και να καταγράψει την πρόοδο που συντελείται σε αυτό τον σημαντικό τομέα. Προϊόν, Διαδικασία, Πλανήτης (Product, Process, Planet) είναι οι τρεις πυλώνες του οικολογικού προγράμματος, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα μέτρα που έχει πάρει η Sony προκειμένου να μειώσει τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή των προϊόντων της στους τρεις αυτούς τομείς.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear PlayStation VR Sony

Sony PS VR2: Σταματά προσωρινά η παραγωγή λόγω αποθέματος

H Sony ξεκίνησε την κυκλοφορία του headset PS VR2 το Φεβρουάριο του 2023, έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στο προϊόν και στην απήχηση που θα είχε.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony Playstation 5 Pro: Με έως και τρεις φορές ταχύτερη GPU, έρχεται στα τέλη του 2024

Η Sony φέρεται να εργάζεται σε ένα μοντέλο PlayStation 5 Pro που μπορεί να περιλαμβάνει μια πολύ πιο ισχυρή GPU.

Smartphones PlayStation 5 Sony

Sony PS5: Δεν έπιασε τον στόχο πωλήσεων – Μπαίνει στο τελευταίο στάδιο του κύκλου ζωής του

H Sony περιμένει να πουλήσει 4 εκατομμύρια λιγότερες κονσόλες PS5 το οικονομικό έτος 2023 που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Gear features PlayStation 5 Sony

Sony DualSense V2: Διέρρευσε το χειριστήριο και έχει διπλάσια διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Ένα χειριστήριο DualSense V2 από τη Sony εμφανίστηκε πριν την ώρα του στο επίσημο υποκατάστημα του Best Buy στον Καναδά.