Sony, Lifestyle τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον

0

Στη φετινή έκθεση IFA, η Sony Europe είχε την ευκαιρία να κάνει μια επίδειξη της υπεροχής της στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, παρουσιάζοντας μία σειρά φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και σχεδιαστικών concept προσανατολισμένων σε αειφορικές πρακτικές. Με αυτόν τον τρόπο προσέφερε στους καταναλωτές μια γεύση από το μέλλον του οικολογικού lifestyle.

Dye sensitized solar cell
Η Sony επιδίδεται σε ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, που χρησιμοποιούν φωτοευαίσθητες χρωστικές ουσίες προκειμένου να μετατρέψουν την ενέργεια του φωτός σε ηλεκτρική. Σε αντίθεση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά στοιχεία που βασίζονται στο πυρίτιο, τα στοιχεία με επιστρώσεις χρωστικών δεν απαιτούν μακρά επεξεργασία εν κενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους. Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι μπορούν να παρασκευαστούν αξιοποιώντας τεχνικές επίστρωσης και εκτύπωσης, αναμένεται μείωση του κόστους κατά την παραγωγή τους. Επίσης, η διαδικασία παρασκευής τους έχει ηπιότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα της ελαχιστοποίησης της χρήσης υλικών και ενέργειας. Εκτός από όλα τα ανωτέρω, επιτυγχάνεται ικανοποιητική παραγωγή ενέργειας σε κλειστούς χώρους, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Η Sony σκοπεύει να συνεχίσει περαιτέρω την έρευνά της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις χρωστικές ουσίες, τη δομή των φωτοβολταϊκών στοιχείων, αλλά και στις διαδικασίες και στην αξιοπιστία.

Βιο-μπαταρία
Ως αποτέλεσμα της διαρκούς έρευνάς της για την εξέλιξη των βιο-μπαταριών, η Sony παρουσίασε μία βιο-μπαταρία, η οποία παράγει ηλεκτρισμό από ένζυμα που καταλύουν τη γλυκόζη. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε εξομοιώνει τις αρχές παραγωγής ενέργειας, οι οποίες εντοπίζονται σε ζωντανούς οργανισμούς. Τον Αύγουστο του 2007, η Sony χρησιμοποίησε ένα πρωτότυπο βιο-μπαταρίας για την αναπαραγωγή μουσικής από ένα Walkman. Ως ουσία που παράγεται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης, η γλυκόζη αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σε όλο τον πλανήτη. Χάρη στο υψηλό ενεργειακό δυναμικό της γλυκόζης, οι βιο-μπαταρίες οι οποίες βασίζονται στη γλυκόζη έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν στο μέλλον σε οικολογικές συσκευές παραγωγής ενέργειας. Αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η Sony στοχεύει στην εμπορική αξιοποίηση μιας οικολογικής μπαταρίας όταν βελτιωθούν τα επίπεδα απόδοσης και αξιοπιστίας.

odo
Η οικογένεια odo αποτελείται από πέντε σχεδιαστικές προτάσεις που αφορούν προϊόντα τα οποία ενσωματώνουν το concept της κοινωνικής ευθύνης. Απευθύνονται σε παιδιά και τους προσφέρουν νέες εμπειρίες, ενώ μπορούν να εμφυσήσουν οικολογικές αξίες καθώς και μία αίσθηση κοινωνικής συνειδητοποίησης.

Η ιδιαίτερης σύλληψης και σχεδιασμού σειρά στοχεύει επίσης στην έμπνευση για μελλοντική αξιοποίηση της κινητικής ενέργειας που παράγεται από το χρήστη και της διασκεδαστικής αλληλεπίδρασης με τα προϊόντα. Η κινητική ενέργεια εμπλέκει το χρήστη, αφού η κίνηση ή η περιστροφή της συσκευής παράγει ηλεκτρισμό, δημιουργώντας έτσι μία νέα μορφή διασκέδασης και μη-ενεργοβόρας ψυχαγωγίας. Στις μακέτες των πρότυπων μοντέλων περιλαμβάνονται μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μια συσκευή προβολής φωτογραφιών και βίντεο, στερεοφωνικά ακουστικά και μία ηλιακή μπαταρία. Επιπρόσθετα, το concept της σειράς odo περιλαμβάνει τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, όπως πλαστικό που βασίζεται σε φυτά.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Sony παρουσίασε το πανευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα επικοινωνίας eco, προκειμένου να κάνει το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρίας πιο ξεκάθαρο στους καταναλωτές, αλλά και να καταγράψει την πρόοδο που συντελείται σε αυτό τον σημαντικό τομέα. Προϊόν, Διαδικασία, Πλανήτης (Product, Process, Planet) είναι οι τρεις πυλώνες του οικολογικού προγράμματος, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα μέτρα που έχει πάρει η Sony προκειμένου να μειώσει τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή των προϊόντων της στους τρεις αυτούς τομείς.

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα