Τα έτη από το 2015 μέχρι και το 2018 ήταν οι τέσσερις πιο θερμές χρονιές στη Γη από το 1880

Αν περάσατε πολύ χρόνο έξω το περασμένο καλοκαίρι και είχατε την εντύπωση ότι δεν ήταν και τόσο ζεστό όπως τα προηγούμενα χρόνια, είχατε δίκιο. Η NASA και η NOAA ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες το 2018 ήταν οι τέταρτες θερμότερες από το 1880. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 ήταν το τέταρτο καυτότερο έτος που καταγράφηκε σε πάνω από 100 χρόνια.

Τα πρώτα τρία πιο καυτά χρόνια ήταν τα έτη 2015, 2016 και 2017. Συνολικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι τα θερμότερα που καταγράφηκαν από το 1880. Η NASA και η NOAA ανέλυσαν τα ίδια δεδομένα ανεξάρτητα και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν κατά 1 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο του 19ου αιώνα. Αυτό οφείλεται εν μέρει, σύμφωνα με τη NASA, από τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου που δημιουργούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα.

Η NASA επισημαίνει ότι η δυναμική των καιρικών συνθηκών επηρεάζει τις περιφερειακές θερμοκρασίες, οπότε κάθε περιοχή της Γης δεν είδε παρόμοιες ποσότητες υπερθέρμανσης. Για παράδειγμα, η NOAA διαπίστωσε ότι η ετήσια μέση θερμοκρασία του 2018 για τις παρακείμενες 48 Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η 14η θερμότερη στην ιστορία.

Οι ισχυρότερες τάσεις της αύξησης της θερμοκρασίας παρατηρούνται στην περιοχή της Αρκτικής με συνεχή απώλεια θαλάσσιου πάγου για το 2018. Ο συνδυασμός της απώλειας μάζας από τα παγόβουνα της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής αυξάνει τη στάθμη της θάλασσας. Τα δεδομένα της NASA λαμβάνουν θερμοκρασίες από 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς, μαζί με παρατηρήσεις σχετικά με τις θερμοκρασίες της θάλασσας από πλοία και πλωτήρες, καθώς και μετρήσεις από ερευνητικούς σταθμούς της Ανταρκτικής.

Η NASA σημειώνει ότι με τις τοποθεσίες των μετεωρολογικών σταθμών και τις πρακτικές μέτρησης που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, η ερμηνεία των δεδομένων έχει κάποιο ποσοστό μικρής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της NASA, τα δεδομένα της είναι σωστά με ακρίβεια 0,1 βαθμών Fahrenheit με επίπεδο βεβαιότητας 95%.

θερμές χρονιές, Τα έτη από το 2015 μέχρι και το 2018 ήταν οι τέσσερις πιο θερμές χρονιές στη Γη από το 1880

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
bagit

“Αν περάσατε πολύ χρόνο έξω το περασμένο καλοκαίρι και είχατε την εντύπωση ότι δεν ήταν και τόσο ζεστό όπως τα προηγούμενα χρόνια, είχατε δίκιο.” Ωστόσο το 2018 ήταν το πιο θερμο. Κατι δεν καταλαβα καλα;

Alexandros

@bagit

Μάλλο εννοεί πως δεν μας φάνηκε ζεστό επειδή τα 2017,2016,2015 ηταν πιο ζεστά..

Νίκος

Και τι ξέρουν οι επιστήμονες;μάθετε μπαλιτσα από τον μπάρμπα τραμπ

Gregorio

Ζούμε σε έναν πλανήτη που από την γέννηση του εως και σήμερα περνά περιόδους ακραίας ψύξης και ακραίας θέρμανσης, ας μας εξηγήσουν πρώτα το γιατί ενώ δεν υπήρχαν ανθρωπογενείς λόγοι που προκάλεσαν αυτές τις αλλαγές και μετά ας μας πείσουν ότι για την αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείτε τις τελευταίες δεκαετίες φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι άνθρωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet NASA Twitter

H NASA αποχαιρετά με μία ιδιαίτερη φωτογραφία τον Πελέ

Σαν “βόμβα” έσκασε η είδηση για τον θάνατο του Πελέ, που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, με τη NASA να τον αποχαιρετά με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Business featured NASA

Artemis I: Η NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA επέστρεψε στη Γη, oλοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή Artemis I μετά από περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα.

Business featured NASA

H NASA δημιουργεί επίλεκτη ομάδα για την παρακολούθηση UFO

Μια ομάδα 16 ερευνητών θα περάσει τους επόμενους εννέα μήνες μελετώντας UFO, ως μέρος της NASA.

Business NASA Science

7 Τρελές τεχνολογίες της NASA που θα έρθουν από… το μέλλον

Η NASΑ, εκτός από τη διαστημική εξερεύνηση, μας προσφέρει και μία γερή δόση από εντυπωσιακές τεχνολογίες από το μέλλον.