Η Ξηρογραφία γίνεται 70 ετών

Η ξηρογραφία γιορτάζει τα 70 της χρόνια. Η εφεύρεση που έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους από όλον τον κόσμο να δημιουργούν και να μοιράζονται πληροφορίες μέσω τρισεκατομμυρίων αντιγράφων και εκτυπώσεων laser έγινε στις 22 Οκτωβρίου 70 ετών. Το πρώτο ξηρογραφικό αντίγραφο παράχθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1938 σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο πίσω από ένα ινστιτούτο ομορφιάς στην Astoria του Queens μία περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Πάνω στο αντίγραφο, που φυλάσσεται στο Ινστιτούτο Smithsonian, είναι γραμμένο «Astoria, 22/10/1938». Ο Chester Carlson, εφευρέτης της ξηρογραφίας, ήταν επιστήμονας και δικηγόρος με ειδικότητα στις ευρεσιτεχνίες, αποφασισμένος να βρει έναν απλό τρόπο για να κάνει αντίγραφα των εγγράφων.

Αν ήταν ακόμα ζωντανός, ο Carlson μάλλον θα εκπλησσόταν πολύ μαθαίνοντας ότι η εφεύρεσή του έφερε την επανάσταση στο χώρο της πληροφορίας. Η επανάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και καθιστά τις πληροφορίες εύκολα διαθέσιμες, διευρύνοντας ταυτόχρονα την παγκόσμια γνώση στο σύνολό της. Η Infotrends, μία ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία του κλάδου, εκτιμά ότι 3,08 τρισεκατομμύρια αντίγραφα και εκτυπώσεις έχουν παραχθεί φέτος σε όλον τον κόσμο από προϊόντα των οποίων η πατρότητα αποδίδεται στον Carlson.

Έχοντας απορρίψει τις φωτογραφικές μεθόδους, ο Carlson πειραματίστηκε με τα ηλεκτροστατικά φορτία και με φωτοαγώγιμα υλικά – υλικά των οποίων οι ηλεκτρικές ιδιότητες αλλάζουν όταν εκτεθούν στο φως. Η διαδικασία που εφηύρε ονομάστηκε ξηρογραφία, όνομα που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «ξηρός» και «γράφω». Χρειάστηκαν άλλες δύο δεκαετίες και μία επένδυση που θα μπορούσε να κοστίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας Haloid, μιας μικρής εταιρείας της Νέας Υόρκης που αργότερα μετονομάστηκε σε Xerox, για να εμπορευματοποιηθεί η διαδικασία.

Από τότε, πραγματοποιήθηκε μια έκρηξη στις οποιαδήποτε μορφής πληροφορίες ενώ η ίδια εταιρεία που ξεκίνησε την εποχή του «μοιράσματος» σήμερα βοηθάει τους πελάτες της να διαχειριστούν το «χείμαρρο» των πληροφοριών.

Η Xerox όλα αυτά τα χρόνια συμβάδιζε με τις καινοτομίες που βοηθούν να ανοιχτεί το μονοπάτι ανάμεσα στο τυπωμένο και στο ψηφιακό περιεχόμενο, να ξεκαθαρίσει ο τεράστιος όγκος των διαθέσιμων πληροφοριών και να γίνουν αυτές και πάλι σχετικές με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.