Xerox Natural Language Colour, Περιγράψτε αυτό που θέλετε να αλλάξει

Οι επιστήμονες της Xerox οδήγησαν την έννοια του «χρώματος ανάλογα με το νούμερο» (“paint by number”) σε ένα νέο επίπεδο με την πρόσφατη παρουσίαση μιας τεχνολογίας που μεταφράζει τις λεπτομερείς ανθρώπινες περιγραφές για το χρώμα – όπως, λόγου χάρη, «αστραφτερό κίτρινο» – σε μαθηματικούς αλγόριθμους που υποδεικνύουν στον υπολογιστή πώς πρέπει να επεξεργαστεί το συγκεκριμένο χρωματικό τόνο.

, Xerox Natural Language Colour, Περιγράψτε αυτό που θέλετε να αλλάξειHere we applied, “Make all colors a lot more sunny.”

Η δυνατότητα χρήσης εύκολων στην κατανόηση φράσεων, όπως «Κάνε τα μπλε πολύ πιο ζωηρά» ή «Κάνε τα χρώματα στους τόνους του δέρματος λίγο πιο ζεστά», για την προσαρμογή του χρώματος συγκεκριμένων περιοχών μιας εικόνας έχει εκτεταμένες εφαρμογές για το σημερινό εργαζόμενο γραφείου, γραφίστα, επαγγελματία των εκτυπώσεων ή φωτογράφο.

Για να καταδείξει τις δυνατότητες της νέας της τεχνολογίας “Natural Language Colour”, η Xerox εγκαινίασε μία διαδραστική επίδειξή της σε ένα online εργαστήριο δοκιμών που ονομάζεται “Open Xerox”. Στο demo, οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν το χρώμα σε συγκεκριμένες περιοχές μιας φωτογραφίας χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν σύνθετα λογισμικά επεξεργασίας. Τη στιγμή που οι επιστήμονες της Xerox συνεχίζουν την έρευνα, μία εκδοχή της τεχνολογίας είναι ήδη διαθέσιμη ως η λειτουργία “Colour by Words” του νέου έγχρωμου εκτυπωτή Xerox Phaser 7500.

Μεταφράζοντας Σύνθετες Ιδιότητες του Χρώματος
Για να αναπτύξουν την τεχνολογία “Natural Language Colour”, οι επιστήμονες του χρώματος της Xerox χρησιμοποίησαν ειδικά εργαλεία μέτρησης (τα αποκαλούμενα χρωματόμετρα) για να συνδέσουν με νούμερα συγκεκριμένες ιδιότητες του χρώματος, όπως το όνομά του, το πόσο ανοιχτό ή σκούρο είναι και τη φωτεινότητά του.

Το να ορίσει κανείς ένα συγκεκριμένο όνομα χρώματος για ένα σύνολο αριθμών δεν είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς υπάρχουν πολλά ασαφή σημεία όταν πρόκειται για την περιγραφή του χρώματος. Για παράδειγμα, πότε το μπλε γίνεται «μπλε προς πράσινο» και πότε «πράσινο προς μπλε»; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο; Η ομάδα της Braun, που αποτελείται από επιστήμονες χρώματος, μηχανικούς και ειδικούς που ασχολούνται επαγγελματικά με το χρώμα, μελέτησε ομάδες συζήτησης (“focus groups”) για να μάθει πώς οι άνθρωποι περιγράφουν και διακρίνουν τα διαφορετικά χρώματα και τις διαφορετικές αποχρώσεις. Η συνοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι διαφορετικοί άνθρωποι για την περιγραφή των χρωμάτων ήταν εκπληκτική.

Προσαρμογή του χρώματος ακριβώς εκεί που τη θέλετε
Σε αντίθεση με τους σύγχρονους έγχρωμους εκτυπωτές και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν επεξεργαστές χρώματος σε μορφή τροχού η διαφάνειας, προσφέροντας περιορισμένες επιλογές για την αλλαγή της φωτεινότητας ή της αντίθεσης των χρωμάτων, η τεχνολογία της Xerox μπορεί να αλλάξει το χρώμα σε συγκεκριμένες περιοχές της εικόνας χωρίς να επηρεαστεί το υπόλοιπο έγγραφο. Ο εκτυπωτής λαμβάνει τις κατάλληλες οδηγίες και τυπώνει την εικόνα που προκύπτει από αυτές.

Στο μέλλον, η Xerox σκοπεύει να επεκτείνει την τεχνολογία “Natural Language Colour” σε περισσότερους εκτυπωτές, πολυλειτουργικά συστήματα και συστήματα ροής εργασίας.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reviews featured Hands-on Xerox

Xerox Versalink C405DN review: Εκτυπωτής με το δικό του app store

Ο Xerox VersaLink C405DN είναι ένας έγχρωμος πολυλειτουργικός εκτυπωτής laser με ενσωματωμένο scanner και fax και το δικό του app store, το Xerox App Gallery.

Business Xerox

Xerox Made to Think: Νέα εποχή με όχημα την καινοτομία

Η Xerox παρουσίασε τη νέα της παγκόσμια επικοινωνιακή πλατφόρμα, «Made to Think», κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αθήνα.

Business Xerox

Εκτυπωτές Xerox με τεχνολογία ConnectKey

Ο σύγχρονος χώρος εργασίας έχει εξελιχθεί πέρα από τις δυνατότητες οποιουδήποτε μεμονωμένου μηχανήματος για να ικανοποιεί τις ανάγκες παραγωγικότητας του σύγχρονου, μετακινούμενου εργατικού δυναμικού που είναι πάντα σε σύνδεση.

Business Business Xerox

Xerox Hellas, 100 Συμβόλαια Managed Print Services με κορυφαίες εταιρείες

Τα 100 συμβόλαια Managed Print Services (MPS) συμπλήρωσε πρόσφατα η Xerox Hellas, γεγονός που επιβεβαιώνει την ηγετική της θέση στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ολοκληρωμένης διαχείρισης εγγράφων και στην ελληνική αγορά. Το 2005 η Xerox έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της τις υπηρεσίες διαχείρισης εκτυπώσεων.