Software

Apple: Ετοιμάζεται να επιτρέψει app stores τρίτων στο iPhone;

Η Apple σχεδιάζει να επιτρέψει στους χρήστες να εγκαταστήσουν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στο iOS, σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή Mark Gurman του Bloomberg. Aυτά είναι μεγάλα νέα, αφού μέχρι τώρα οι χρήστες iPhone και iPad μπορούν να κάνουν λήψη εφαρμογών αποκλειστικά από το App Store.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το σχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της ΕΕ, ο οποίος αποσκοπεί στη θέσπιση «κανόνων για τους ψηφιακούς gatekeepers για τη διασφάλιση ανοιχτών αγορών» όταν οι περιορισμοί του γίνουν απαίτηση το 2024.

Αυτό σημαίνει ότι  Apple θα είναι αναγκασμένη όχι μόνο θα πρέπει να επιτρέψει καταστήματα εφαρμογών τρίτων, αλλά και πλευρική φόρτωση, όπου οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν λογισμικό που έχουν ληφθεί από τον Ιστό.  Στο παρελθόν, στελέχη της Apple έχουν χαρακτηρίσει το sideloading “τον καλύτερο φίλο ενός εγκληματία στον κυβερνοχώρο”.

Η ΕΕ έχει δώσει διορία συμμόρφωσης στις εταιρείες την 6η Μαρτίου 2024.

Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο «να επιβάλλει ορισμένες απαιτήσεις ασφαλείας», να επαληθεύει κάπως τις εξωτερικές εφαρμογές και ίσως να χρεώνει ένα τέλος, αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Apple δεν έχει αποφασίσει εάν θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να εγκαταστήσουν συστήματα πληρωμών τρίτων σε εφαρμογές, κάτι που θα πρέπει να κάνει στο πλαίσιο του DMA, όπως και πως θα κάνει το iMessage διαλειτουργικό με άλλες υπηρεσίες, μια άλλη προϋπόθεση του DMA.

Επεξεργάστηκε την 14 Δεκεμβρίου 2022 13:04

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.