Παράνομο λογισμικό | Σαφάρι για την απογραφή στις επιχειρήσεις

H εγκατάσταση και χρήση πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού συνεπάγεται υψηλά οικονομικά πρόστιμα, αλλά και τεχνικούς και λειτουργικούς κινδύνους για το δίκτυο Η/Υ μιας επιχείρησης, προειδοποιεί η Business Software Alliance (BSA). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε) του Υπ. Οικονομικών, που αναρτήθηκε πρόσφατα στην σχετική ιστοσελίδα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αποστολή προσκλήσεων υποβολής δήλωσης απογραφής λογισμικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 15 έως και 19 υπαλλήλους. Επιτόπιοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν στις επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις ή υποβάλλουν ελλειπή στοιχεία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησε η BSΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπιστώθηκε άγνοια – 50% των ερωτηθέντων – για τη νομιμότητα των προγραμμάτων λογισμικού που χρησιμοποιούν και συνεπώς έλλειψη γνώσης για τους κινδύνους που κρύβει. Το λογισμικό που δεν έχει αγορασθεί απ’ ευθείας από τον κατασκευαστή ή αξιόπιστο μεταπωλητή, ή δεν έχει εγκατασταθεί από αξιόπιστες πηγές στο Διαδίκτυο, συχνά περιέχει ιούς ή κακόβουλο λογισμικό. Επιπλέον, ο χρήστης δεν δικαιούται τεχνική υποστήριξη ενώ ενδέχεται και να μην μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αναβαθμίσεις.

Σε ότι αφορά στις νομικές κυρώσεις, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας οι αρμόδιες κρατικές αρχές που θα εντοπίσουν πειρατικό λογισμικό σε Η/Υ θα επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο €1.000 για κάθε παράνομο πρόγραμμα. Παραδείγματος χάριν, εάν σε ένα δίκτυο 17 Η/Υ, που δεν φέρει νόμιμη άδεια χρήσης για 17 χρήστες εντοπισθεί το ίδιο πρόγραμμα λογισμικού εγκατεστημένο σε κάθε υπολογιστή, θα επιβληθεί πρόστιμο €17.000.

Από το 2006 έως και σήμερα η ΥΠΕΕ έχει αποστείλει συνολικά 9.473 επιστολές σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους για την υποβολή δήλωσης απογραφής λογισμικού. Στις περιπτώσεις που εντοπίσθηκαν ανεπαρκή στοιχεία αλλά και στις εταιρίες που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση υποβολής, τα κλιμάκια της ΥΠΕΕ πραγματοποίησαν ελέγχους και όπου παρουσιάστηκαν παραβάσεις υπεβλήθησαν διοικητικά πρόστιμα €1.000 για κάθε παράνομο πρόγραμμα λογισμικού.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Θοδωρος

Eκεινο που δεν καταλαβαινω, ειναι τι θελει το ΣΔΟΕ να κυνηγαει τις επιχειρησεις, μπας και γελασουν τη MS.
Εμας, τι μας χαλαει δηλαδη;Και γιατι το ΣΔΟΕ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Microsoft

Αναφορές για προβλήματα στο Outlook – δες πώς να τα αντιμετωπίσεις

Εντοπίστηκε ένα bug στο Microsoft Outlook, το οποίο δεν επέτρεπε τη δημιουργία και ανάγνωση emails.

Software WhatsApp

Αποδοχή των όρων του με το… ζόρι επιβάλλει το WhatsApp

To WhatsApp φαίνεται πως θέλει να επιβάλλει την αποδοχή των όρων χρήσης της εφαρμογής του με το… έτσι θέλω.

Software HMD Global Nokia Android 11

H HMD Global καθυστερεί τα updates σε Android 11 των Nokia smartphones

Το πλάνο που ανακοίνωσε η HMD Global δείχνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην αναβάθμιση των μοντέλων της σε Android 11.

Software Huawei Harmony OS

Xiaomi, OPPO και Vivo αναμένεται να παρουν και εκείνες το Harmony OS

To Harmony OS αναμένεται να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται και από άλλους κατασκευαστές smartphones εκτός της Huawei.