Παράνομο λογισμικό | Σαφάρι για την απογραφή στις επιχειρήσεις

, Παράνομο λογισμικό | Σαφάρι για την απογραφή στις επιχειρήσειςH εγκατάσταση και χρήση πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού συνεπάγεται υψηλά οικονομικά πρόστιμα, αλλά και τεχνικούς και λειτουργικούς κινδύνους για το δίκτυο Η/Υ μιας επιχείρησης, προειδοποιεί η Business Software Alliance (BSA). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε) του Υπ. Οικονομικών, που αναρτήθηκε πρόσφατα στην σχετική ιστοσελίδα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αποστολή προσκλήσεων υποβολής δήλωσης απογραφής λογισμικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 15 έως και 19 υπαλλήλους. Επιτόπιοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν στις επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις ή υποβάλλουν ελλειπή στοιχεία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησε η BSΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπιστώθηκε άγνοια – 50% των ερωτηθέντων – για τη νομιμότητα των προγραμμάτων λογισμικού που χρησιμοποιούν και συνεπώς έλλειψη γνώσης για τους κινδύνους που κρύβει. Το λογισμικό που δεν έχει αγορασθεί απ’ ευθείας από τον κατασκευαστή ή αξιόπιστο μεταπωλητή, ή δεν έχει εγκατασταθεί από αξιόπιστες πηγές στο Διαδίκτυο, συχνά περιέχει ιούς ή κακόβουλο λογισμικό. Επιπλέον, ο χρήστης δεν δικαιούται τεχνική υποστήριξη ενώ ενδέχεται και να μην μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αναβαθμίσεις.

Σε ότι αφορά στις νομικές κυρώσεις, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας οι αρμόδιες κρατικές αρχές που θα εντοπίσουν πειρατικό λογισμικό σε Η/Υ θα επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο €1.000 για κάθε παράνομο πρόγραμμα. Παραδείγματος χάριν, εάν σε ένα δίκτυο 17 Η/Υ, που δεν φέρει νόμιμη άδεια χρήσης για 17 χρήστες εντοπισθεί το ίδιο πρόγραμμα λογισμικού εγκατεστημένο σε κάθε υπολογιστή, θα επιβληθεί πρόστιμο €17.000.

Από το 2006 έως και σήμερα η ΥΠΕΕ έχει αποστείλει συνολικά 9.473 επιστολές σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους για την υποβολή δήλωσης απογραφής λογισμικού. Στις περιπτώσεις που εντοπίσθηκαν ανεπαρκή στοιχεία αλλά και στις εταιρίες που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση υποβολής, τα κλιμάκια της ΥΠΕΕ πραγματοποίησαν ελέγχους και όπου παρουσιάστηκαν παραβάσεις υπεβλήθησαν διοικητικά πρόστιμα €1.000 για κάθε παράνομο πρόγραμμα λογισμικού.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Θοδωρος

Eκεινο που δεν καταλαβαινω, ειναι τι θελει το ΣΔΟΕ να κυνηγαει τις επιχειρησεις, μπας και γελασουν τη MS.
Εμας, τι μας χαλαει δηλαδη;Και γιατι το ΣΔΟΕ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business BSA Internet

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβά το παράνομο λογισμικό

Από τις αρχές του 2011, 400 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει συνολικά 2 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις και έξοδα για νομιμοποίηση του παράνομου λογισμικού. Το ποσό αυτό, που αποτελεί ρεκόρ για την Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα των νομικών διαδικασιών και ενεργειών μάρκετινγκ που πραγματοποιεί η Business Software Alliance (BSA) από το 2009 και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι […]

Software BSA Software

Ελλάδα, Το 2010 το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό

Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα, έφθασε τα 227 εκ Ευρώ, καθώς το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό, όπως διαπιστώθηκε από την ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της Business Software Alliance (BSA).

Internet BSA Internet

BSA, Συνεχίζεται η καμπάνια για μείωση της πειρατείας λογισμικού

Από το τέλος του 2008 μέχρι και σήμερα, η BSA έχει απευθυνθεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να τις ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα του αδειοδοτημένου λογισμικού όπως είναι η νομιμότητα, η ασφάλεια αρχείων και η αποφυγή τεχνικών προβλημάτων καθώς και για τα οφέλη της Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management – SAM).

Software BSA Software

Πειρατικό λογισμικό, Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη

Η BSA ανακοίνωσε ότι το 2010, Ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό πλήρωσαν σχεδόν 1.5 εκατομμύριο Ευρώ σε αποζημιώσεις και νομιμοποίηση των μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού. Η BSA έχει εντατικοποιήσει τις ενέργειες αντι-πειρατείας στην προσπάθεια της να μειώσει το υψηλό ποσοστό πειρατείας 58% που κατατάσσει τη χώρα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.