Software

Google: AI που εντοπίζει όσους κοιτούν την οθόνη σας

Είναι η κλασική εκείνη στιγμή που κοιτάτε κάτι στην οθόνη του smartphone / tablet σας, δεν θέλετε να το μοιραστείτε με όλους, αλλά ξαφνικά νιώθετε πως κάποιος διπλανός κοιτάει κατασκοπευτικά μαζί σας, γέρνοντας το κεφάλι του ή ερχόμενος από πίσω, αλλά είστε ανήμποροι να κάνετε κάτι, σαν τα θύματα στις ταινίες θρίλερ…

Η Google γνωρίζει πόσο ενοχλητικό είναι το παραπάνω φαινόμενο (εκτός της δόσης χιούμορ). Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως δύο μηχανικοί της έχουν αναπτύξει έναν αλγόριθμο ο οποίος εντοπίζει ένα άτομο, σε περίπτωση που εκείνο κοιτάξει την συσκευή σας όσο εσείς την χρησιμοποιείτε. Η τεχνολογία ονομάζεται “electronic screen protector”, με τους ερευνητές που κρύβονται πίσω από την υλοποίηση της να είναι οι Hee Jung Ryu και Florian Schroff. Η γνωστοποίηση του αλγορίθμου στο ευρύ τεχνολογικό κοινό αναμένεται να γίνει στο NIPS Conference 2017, στην Καλιφόρνια σε λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία χρησιμοποιεί Μηχανική Μάθηση (Machine Learning – ML) ώστε να εντοπίσει οποιονδήποτε κοιτάει την οθόνη του χρήστη όσο εκείνος χρησιμοποιεί την συσκευή. Από την στιγμή που… τσακώσει τον εισβολέα της προσωπικής σας ζωής, ενεργοποιεί την εμπρόσθια κάμερα και τον υποδεικνύει. Υποτίθεται πως ο κώδικας χρειάζεται μόλις 2 μιλιδευτερόλεπτα για να αντιληφθεί ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια και 47 μιλιδευτερόλεπτα για να αναγνωρίσει το νέο πρόσωπο.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο παραπάνω, ο αλγόριθμος είναι πολύ ακριβής στον εντοπισμό του ενοχλητικού θεατή, ενώ ενεργοποιεί τον selfie φακό μόνο όταν εκείνος κοιτάξει την οθόνη της συσκευής. Αν στρέψει το βλέμμα του αλλού, η εφαρμογή της κάμερας κλείνει και ο χρήστης συνεχίζει την αλληλεπίδραση με το smartphone ή το tablet του. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία που αναμένουμε να δούμε υλοποιημένη και ενσωματωμένη σε μελλοντική έκδοση του Android.

Πηγή

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Τάσος Νικολακόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.