Software

Google: Panic button για την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας ο οποίος μας απασχολεί ήδη και θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Google, θέλουν να την αναπτύξουν και να την κάνουν ωφέλιμη προς τον άνθρωπο.

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές ανησυχίες για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για τον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους είναι προσωπικότητες όπως ο Stephen Hawking και ο Elon Musk, με τον δεύτερο να δωρίζει 10 εκατομμύρια δολάρια για περαιτέρω έρευνες οι οποίες επικεντρώνονται στο να είναι η τεχνητή νοημοσύνη ωφέλιμη προς τον άνθρωπο.

Η Google μέσω της DeepMind, την οποία απέκτησε το 2014, υπερασπίζεται την ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά παράλληλα φαίνεται να είναι ενήμερη για τις ανησυχίες και λαμβάνει τα μέτρα της. Η DeepMind έχει δημιουργήσει ένα είδος panic button, που θα έχει την ικανότητα να διακόψει αμέσως το σύστημα AI και να το αποτρέψει από το να κάνει κακό τόσο στον άνθρωπο που το ελέγχει όσο και στον εαυτό του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της DeepMind “αν ένα μέσο λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο υπό την ανθρώπινη επίβλεψη, κατά καιρούς μπορεί να είναι απαραίτητο για τον χειριστή να πατήσει το κόκκινο κουμπί για να μην το αφήσει να πραγματοποιεί τις βλαβερές ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι βλαβερές για το ίδιο και το περιβάλλον του και μέσω του panic button θα μπορεί να επιστρέψει σε μια πιο ασφαλή κατάσταση”.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ότι θα είναι εύκολο. Για παράδειγμα κάποιοι αλγόριθμοι (π.χ Q-learning) βρέθηκε ότι είναι εύκολο να επιστρέψουν σε ασφαλή κατάσταση, ενώ άλλα συστήματα ίσως χρειαστούν τροποποιήσεις. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το panic button μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα συστήματα.


Πηγή

Επεξεργάστηκε την 6 Ιουνίου 2016 16:27

Σχόλια

  • Αν ένα AI αποκτήσει την υπο εξέλιξη τεχνολογια αποφυγής πόνου προκύπτει ενας τεχνιτός άνθρωπος με εξουσιοδοτίσεις αλλά και με απρόβλεπτες επιλογές και αυτό είναι το σοβαρό της υπόθεσης.Και για να μην το πάμε μακριά εγω δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον αυτόματο "κόφτη" του υπουργείου οικονομικών που είναι σαν AI

  • Μια τεχνίτη νοημοσύνη φυλακισμένη σε ενα κουμπί είναι ίσως η αρχή για μια επανάσταση των μηχανών απέναντι στον δυνάστη τους τον άνθρωπο

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.