Software

iPadOS: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο ανεξάρτητο λειτουργικό σύστημα των iPad

Η Apple αποφάσισε να διαχωρίσει το λειτουργικό σύστημα των φορητών συσκευών της, και πλέον το iOS για iPad θα ακούσει στο όνομα iPadOS, ένα λειτουργικό σύστημα που έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να προσφέρει καλύτερη εμπειρία χρήστη σε μεγάλες οθόνες.

Η πρώτη έκδοση του λειτουργικού βασίζεται στο iOS 13 και προσφέρει ακριβώς τα ίδια, με ελάχιστες διαφορές. Το πλέγμα της αρχικής οθόνης του iPadOS είναι πιο ανεπτυγμένο και προσφέρει περισσότερες εργαλεία, και οι χρήστες μπορούν να προσαρμόζουν την αρχική οθόνη με ποικίλους τρόπους.

Επιπλέον, η αρχική οθόνη του iPadOS χρησιμοποιεί περισσότερα gestures, και το νέο split screen χαρακτηριστικό επιτρέπει την προβολή δύο εφαρμογών ταυτόχρονα, ή την εμφάνιση δύο διαφορετικών αντιγράφων της ίδιας εφαρμογής.

Η εφαρμογή Files στο iPadOS προσθέτει μία νέα στήλη για την προεπισκόπηση των αρχείων. Επίσης, μέσω της στήλης ο χρήστης μπορούν να δουν άμεσα όλο των όγκο των μεταδεδομένων που συνοδεύουν το αρχείο.

Επιπλέον, η Apple βελτίωσε την κοινή χρήση αρχείων προσθέτοντας έναν φάκελο που υποστηρίζει την κοινή χρήση αρχείων με το iCloud και ενσωμάτωσε την υποστήριξη κοινής χρήσης αρχείων SMB. Τέλος, ο χρήστης μπορεί να συνδέσει απευθείας στην εφαρμογή στικάκια, εξωτερικές μονάδες δίσκου και κάρτες SD.

Με το iPadOS οι κάτοχοι iPad μπορούν να βιώσουν την εμπειρία του desktop browsing εν κινήσει. Πλέον οι συσκευές iPad προβάλουν μέσω του Safari μία βελτιστοποιημένη desktop έκδοση των ιστοσελίδων και όχι την mobile έκδοση των sites.

Η επεξεργασία κειμένου στο iPad αναβαθμίζεται σημαντικά με το iPadOS, καθιστώντας την πιο εύκολη και πιο γρήγορη, με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα. Ο χρήστης επιλέγει κείμενο μόνο με ένα δάχτυλο και χρησιμοποιεί νέες χειρονομίες για να αποκρύψει, να αντιγράψει, να επικολλήσει και να αναιρέσει την τελευταία ενέργεια που έκανε.

Τέλος, με το iPadOS, το Apple Pencil ενσωματώνεται ακόμη περισσότερο στην εμπειρία χρήστη. Οι κάτοχοι των iPad μπορούν να επισημάνουν και να στείλουν ολόκληρες ιστοσελίδες, έγγραφα ή ηλεκτρονικά μηνύματα μετακινώντας το Apple Pencil στα άκρα της οθόνης.

Μια επανασχεδιασμένη παλέτα εργαλείων παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε εργαλεία, παλέτες χρωμάτων, σχήματα, και πολλά άλλα. Το Apple Pencil προσφέρει ακόμη πιο φυσική αίσθηση στο κράτημα και τη χρήση διότι χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους πρόβλεψης και βελτιστοποιήσεις, ώστε να μειώσει την καθυστέρηση σε μόλις 9 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Το iPad OS είναι διαθέσιμο για όλα τις συσκευές της Apple από το iPad Air 2 και μετά.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 4 Ιουνίου 2019 13:20

Σχόλια

  • Σύμφωνοι ότι έπρεπε να γίνουν τέτοιες βελτιώσεις
    Το θεωρώ όμως πισωγύρισμα όταν προσπαθούμε να βρούμε ένα ενιαίο λειτουργικό για όλα τα συστήματα

    • Ενιαίο σύστημα για συσκευές με διαφορετικές ανάγκες χλομό το κόβω, βλ w10

      • Ξεχνάς τα windows 8! Αρκετά δύσχρηστα για desktop, ιδιαίτερα περίπλοκα για tablet, πλέον αδιάφορα για smartphones...

        • Μιλάμε για 5 χρόνια πίσω. Το μέλλον εκεί δείχνει να είναι. Φυσικά με καλύτερη λειτουργικοτητα

    • το ιδιο ios ειναι,(η ιδια βαση) απλα με μερικα features παραπανω, λογω της μεγαλης οθονης.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.