Κενό ασφαλείας 19 ετών διορθώθηκε με την τελευταία αναβάθμιση του WinRAR

Το WinRAR είχε μία ευπάθεια η οποία επέτρεπε σε hackers να περνούν κακόβουλο λογισμικό σε οποιονδήποτε υπολογιστή, αρκεί ο κάτοχος του να είχε εγκατεστημένο το δημοφιλές πρόγραμμα διαχείρισης συμπιεσμένων αρχείων.

Τη συγκεκριμένη ευπάθεια ανακάλυψαν ερευνητές της Check Point Software Technologies, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι το WinRAR χρησιμοποιούσε ένα μη ασφαλές και παρωχημένο αρχείο DLL, από το 2006. Ο λόγος που το WinRAR έκανε χρήση του συγκεκριμένου αρχείου, ήταν για να μπορεί να υποστηρίζει πλήρως τα συμπιεσμένα αρχείου ACE.

Οι ερευνητές έχουν συντάξει μία αναλυτική δημοσίευση στην οποία εξηγούν πώς ανακάλυψαν το κενό ασφαλείας. Επίσης, κοινοποίησαν ένα μικρό βίντεο με το οποίο ενημερώνουν το κοινό για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει όσον αφορά το κενό ασφαλείας.

Στην ουσία, αν μετονομάσουμε ένα αρχείο ACE και του δώσουμε ως επέκταση αρχείου το RAR, τότε χρησιμοποιώντας το WinRAR μπορούμε να απελευθερώσουμε στον φάκελο “Εκκίνησης” του συγκεκριμένου υπολογιστή οποιοδήποτε πρόγραμμα θέλουμε. Κάτι που άμεσα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εκκινεί με την έναρξη των Windows.

Μόλις οι ερευνητές ενημέρωσαν την WinRAR Lab για το κενό ασφαλείας, η ομάδα ανάπτυξης ασχολήθηκε άμεσα με το θέμα, και με την έκδοση 5.70 beta 1 του προγράμματος διόρθωσε το εν λόγο σφάλμα. Συγκεκριμένα η WinRAR Lab αποφάσισε να σταματήσει πλήρως την υποστήριξη των αρχείων ACE. Κάτι απόλυτα λογικό, διότι το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να δημιουργήσει τέτοια αρχεία είναι το WinAce, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από το 2007.

Δεν έχει γίνει σαφές αν οποιοσδήποτε χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη ευπάθεια τα τελευταία 19 χρονιά. Ωστόσο, το WinRAR έχει 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Οπότε, οποιοσδήποτε επίδοξος hacker θα είχε σίγουρα πολλές ευκαιρίες για δοκιμές όλα αυτά τα χρόνια.

WinRAR, Κενό ασφαλείας 19 ετών διορθώθηκε με την τελευταία αναβάθμιση του WinRAR

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΚώσταςD.

Κάλιο αργά παρά ποτέ…. 😂😂😂😂

Giannis

Ίδια ηλικία με το κενό ασφαλείας Καλά πάμε…..

Panais

7zip. Ωραίο, δωρεάν, ανοιχτού κώδικα, υποστηρίζει μεγάλα όνοματα και διαδρομές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software iOS YouTube YouTube Music

YouTube Music: Bug εμφανίζει μαύρη οθόνη στα iPhone

Ορισμένοι χρήστες τoυ YouTube Music για iOS αντιμετωπίζουν ένα σφάλμα όπου η εφαρμογή ανοίγει σε μαύρη οθόνη.

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Meta

Η Meta επεκτείνει το Horizon OS σε τρίτους κατασκευαστές – ASUS και Lenovo οι πρώτες που θα το χρησιμοποιήσουν

Η μητρική εταιρεία του Facebook Meta ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη διάθεση του λειτουργικού συστήματος Meta Horizon OS.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.