Microsoft: Δεν λέει όχι σε Open Sourced Windows

H Microsoft το Σάββατο 4 Απριλίου έκλεισε τα 40 της χρόνια και σίγουρα ένα από τα πολύ σημαντικά κομμάτια της είναι τα Windows. Οι περισσότεροι όταν είναι να επιλέξουμε πλατφόρμα για υπολογιστή στρεφόμαστε εκεί επειδή η το μεγαλύτερο κομμάτι software έχει δημιουργηθεί για Windows και επειδή κυριαρχούν στην αγορά για πολλά χρόνια.

Για πολλούς και διάφορους λόγους, οι περισσότεροι χρήστες δεν αλλάζουν για να πάνε σε άλλη πλατφόρμα.

Οι κατασκευαστές πρέπει να πληρώσουν στην Microsoft το αντίτιμο για να εγκαταστήσουν το λειτουργικό της σύστημα στους υπολογιστές τους. Ωστόσο, θα μπορούσε η Microsoft να μετατρέψει τα Windows σε open source; Αυτό δεν μοιάζει πολύ πιθανό να γίνει στο μέλλον σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους μηχανικούς της Microsoft.

Mark Russinovich κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ChefCon, στην California απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ένα open source Windows “Είναι σίγουρα δυνατό. Πρόκειται για τη νέα Microsoft”. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα, αλλά σίγουρα δείχνει ότι η Microsoft δεν εναντιώνεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Γιατί όμως η Microsoft θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει τα Windows ένα προϊόν ανοιχτού κώδικα; Ένα επιχείρημα είναι ότι αν τα Windows είναι δωρεάν ή open source, τότε θα προσελκύσει περισσότερους χρήστες και περισσότερους developers η οποίοι θα θέλουν να δώσουν τη δική τους μορφή, επομένως το κοινό της θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Όσο για τα κέρδη, αυτά θα είναι ακόμη δυνατά καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες και οργανισμοί θα χρειάζονται έναν πωλητή να να διανέμει τα πακέτα, να εγκαθιστά και να αναβαθμίζει το OS, κάτι που κάνει και το Linux σήμερα αλλά και το Android.

Διαβάστε επίσης: H Microsoft έγινε 40

microsoft open sourced windows, Microsoft: Δεν λέει όχι σε Open Sourced Windows

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Veritas

Χαχαχαχαα.Οσο περναει ο καιρος το linux και το open source θα ακουγοντε ολο και περισσοτερο περισσοτερο περισσοτερο.Ποιος ηξερε πριν 7 χρονια το linux?Ποσοι γνωριζουν σημερα το linux?
Αυτη ειναι η πραγματικοτητα.Αν και το linux ¨τρεχει ¨ ηδη σε πολυ σημαντικα συστηματα (servers αυτοματισμους κτλπ)

Nick

Servers, Modems, Routers, Smartphones (Android, Tizen, Ubuntu, Firefox, Sailfish), Supercomputers (υπερυπολογιστές σε ερευνητικά ιδρύματα), Chromebooks, Αυτοκίνητα, Μουσικά όργανα (Synthesizers & Πεταλιέρες – Πολυεφέ), ψυγεία και λοιπές ηλεκτρικές συσκευές, Playstation 3 & 4 ΟΛΑ αυτά τρέχουν Open Source (Linux / BSD). Ακόμα και οι δημόσιες υπηρεσίες, οι υπηρεσίες ασφάλειας και το εκπαιδευτικό σύστημα στο εξωτερικό έχουν στραφεί στο Open Source (Linux). Η Valve ετοιμάζει Steam κονσόλα με Open Source (Debian Linux). Αν συνεχιστεί αυτή η στροφή προς το Open Source μαζί με την απομάκρυνση από το Windows και ακόμα περιασότερο αν οι κατασκευαστές Η/Υ αποφασίσουν να σταματήσουν να δίνουν συσκευές με προεγκατεστημένο το Windows, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ για τη Microsoft, οπότε πολύ πιθανόν το Open Source Windows να αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή της.

Kas

Εγω παντως αντικατεστησα τα windows με linux και δεν θα μπορουσα να ειμαι περισσότερο ευχαριστημενος,αν και η ελειψη παιχνιδιων με ετσουξε λιγο.

Κώστας

Εδώ και 6 χρόνια χρησιμοποιώ Linux και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Bye, bye MS

iasos

Δεν ενδιαφερθηκα ποτε για παιχνιδια οποτε λινουξ μονοδρομος χρονια τωρα.

Πέτρος Π

Δεν ξέρω αν το ψυγείο μου τρέχει Linux, πάντως στους υπολογιστές η Microsoft εξακολουθεί να κατέχει την μερίδα του λέοντος.. 🙂 Και δεν το λέω σαν αρνητικό αυτό… Το θεωρώ πολύ θετικό σαν γεγονός η Microsoft να είναι ακόμα μία κορυφαία εταιρεία στον τομέα του λογισμικού, αφού ήταν αυτή που ουσιαστικά άνοιξε την αγορά των PCs πριν από οποιονδήποτε άλλο (βλ. DOS)… Ίσως κάποιοι νεότεροι, μη γνωρίζοντας την ιστορία της εταιρείας και έχοντας ασχοληθεί μόνο με το android, να βλέπουν την Microsoft σαν τον κακό δαίμονα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι…

Dimitris77

Μαλλον απιθανο το βλεπω στο εγγυς μελλον, απλως ο Russinovich απαντησε διπλωματικα. Το open source εχει τα καλα του, εχει και τα κακα του. Ενα απο τα καλα ειναι πως προσελκυεις δωρεαν πολλους νεους developers με ο,τι αυτο συνεπαγεται, καθως αλλοι θα συνεισφερουν στη βελτιωση του κωδικα, στην αναπτυξη εφαρμογων και σε θεματα ασφαλειας, bugs κτλ, αλλοι ομως θα χρησιμοποιησουν τον κωδικα κακοπροαιρετα. Το κακο ειναι πως καθε ΟΕΜ θα φτιαχνει τη δικη του εκδοση Windows παλι με ο,τι αυτο συνεπαγεται (βλεπε Android, lagging, bloatware κτλ.) Αυτο φυσικα δεν ειναι προβλημα για τους super users, αλλα τον μεσο χρηστη που δε γνωριζει γρι απο προγραμματισμο, rooting, custom roms κτλ. θα τον ενοχλησει.

Νίκος 31

Τα WP είναι κακά επειδή δεν έχουνε επίσημη εφαρμογή Youtube και Instagram. Τα Linux πάλι που δεν έχουνε όχι μόνο τα βασικά, αλλά ούτε Skype και εκατομμύρια εφαρμογές και προγράμματα που έχουνε τα Windows, είναι μονόδρομος. Η αντικειμενικότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία εδώ μέσα!

Προσωπικά χρησιμοποιώ κάνα μήνα τώρα Linux Ubuntu – Lubuntu – Debian, δεν έχω καταλάβει το θετικό του συγκεκριμένου λειτουργικού και τι παραπάνω μπορεί να μου προσφέρει ώστε να θεωρώ τα Windows “λίγα” και “ανεπαρκή”.

shhhhh.koimamai

Ντάξει ΤΟ Linux, είναι ανώτερο σε παραμετροποίηση, ασφάλεια, διαχείρηση πόρων κλπ κλπ από τα Windows, αλλά ο μέσος χρήστης δε θέλει να πολυψάχνει για εφαρμογές ή να παλεύει να βρει drivers για τα περιφερειακά του. Το ότι και η κουτσή Μαρία ξέρει να ανοίγει και να δουλεύει ένα PC οφείλεται κατά 90% στα Windows και την MS.

Νίκος 31

“παραμετροποίηση” θα πει να ψάχνεις κάνα τρίμηνο να βρείς Drivers για την κάρτα γραφικών σου που δεν υποστηρίζεται; Εγώ αυτό το λέω @@μισέτα! Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον συγκεκριμένο όρο που χρησιμοποιούνε αρκετοί εδώ μέσα. Επιφάνεια εργασίας στα μέτρα σου; Δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές υπάρχουνε για τα Windows για κάθε γούστο, απο Windows, μέχρι Mac – Linux και χιλιάδες επιλογές.

Τώρα για την διαχείριση πόρων πάλι θα διαφωνήσω, σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις Linux που είχα βάλει στο παρελθόν πρίν αρκετά χρόνια, έχει βαρύνει το συγκεκριμένο λειτουργικό πάρα πολύ. Ειδικά σε έναν Core 2 Duo 2.5 με μνήμη 2GB, κάθε εφαρμογή κάνει να ανοίξει 5-6 δευτερόλεπτα, συγκεκριμένα Browsers. Αφού ανοίξουνε βέβαια πάνε αρκετά πιο γρήγορα αλλά όχι η διαφορά που υπήρχε παλιότερα. Ο Chrome πάντως των Linux, όλα τα λεφτά, στο δευτερόλεπτο ανοίγει όλες τις σελίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured MacBook Air

Η Microsoft λέει ότι τα Windows laptop με Snapdragon X Elite θα είναι πιο γρήγορα από το M3 MacBook Air

Η Microsoft θα υποστηρίξει ότι τα επερχόμενα Windows laptop με τον Snapdragon X Elite της Qualcomm είναι ταχύτερα από το Μ3 MacBook Air.

Software featured Microsoft Windows 11

Η Microsoft καταργεί το WordPad από τα Windows 11 μέσα στη χρονιά

Η εφαρμογή WordPad αποτελεί μέρος των Windows από τα Windows 95, αλλά η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι την καταργεί από τα Windows 11.

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Software featured Windows

Windows 11: Τo Android smartphone σας γίνεται επίσημη web κάμερα του PC

To πρόγραμμα Windows Insider προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης του τηλεφώνου ή του tablet Android ως web κάμερα.