Microsoft: Δείχνει πόσο εύκολα έρχονται Android apps σε Windows 10 [video]

H Microsoft μας ξάφνιασε όλους ανοίγοντας την πόρτα σε Android και iOS developers έτσι ώστε να φέρουν τις εφαρμογές τους στο Windows 10 πολύ εύκολα με τον κώδικα που έχουν ήδη γράψει. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα για το οποίο έχει δεχτεί κριτική, το λεγόμενο app gap.

Το Project Astoria, είναι η ονομασία που έχει δώσει η Microsoft στο νέο της εγχείρημα, και θα είναι τόσο πετυχημένο όσο του επιτρέψουν οι iOS και Android developers να είναι.

Στο παρακάτω video η Microsoft παίρνει ένα app που ονομάζεται Timber και δείχνει πως μπορεί να μπει στα Windows 10.

Επεξεργάστηκε την 13 Φεβρουαρίου 2022 21:40

Σχόλια

  • και γιατί δεν προσλαμβάνει η Microsoft άτομα για να φτιάξουν ισάξια apps??? Δεν έχουν χρήματα μάλλον! ;)

  • Μέχρι και η Ms υποκλίθηκε στο Android. Πλέον κανένας developer δεν θα γράψει εφαρμογή για wp, θα τη γράφει πρώτα σε android και μετά port.

  • Και ετσι πανε περιπατο η εμπειρια χρησης και η σταθεροτητα του οικοσυστηματος wp!

  • sotiris λογικό δεν είναι?? Ποιος dev θα έγραφε εφαρμογή μόνο για wp αγνοώντας το android ?
    Αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί και η MS, να πηγαίνουν εύκολα πολλές εφαρμογές από android σε windows.Ώστε στο μέλλον να μην βλέπουμε το φαινόμενο της τεράστιας διαφοράς πλήθους εφαρμογών μεταξύ των 2 συστημάτων.

    mech δεν νομίζω να συμβεί κάτι τέτοιο, μιας και μιλάμε για εφαρμογές και μόνο και δεν γίνεται φυσικά καμμιά παρέμβαση στο λειτουργικό σύστημα ...

  • @koutsis Πίστεψε με φίλε αυτό θα συμβεί, δυο είναι τα προβλήματα στο Android…
    1) Όλα τα midrange και low-end κινητά, 8-10 μήνες δεν βγάζουν κανένα πρόβλημα… Μετά από 8-10 μήνες (άντε βαριά βαριά ένα χρόνο) από αναβάθμιση σε αναβάθμιση οι εφαρμογές, αρχίζουν και γίνονται πιο απαιτητικές σε μνήμη ραμ και ισχύ επεξεργαστή. Λογικά πρέπει ο χρήστης να έχει δικαίωμα επιλογής της έκδοσης και αν δει ότι δεν πάει καλά από μια αναβάθμιση και μετά να γυρίσει σε όποια έκδοση του κάνει
    2) Ο κάθε κατασκευαστής χώνει τη μύτη του και κάνει το αντροιντ πιο προβληματικό από ότι θα ήταν σε μορφή στοκ! Δεν θα υπερβάλω αν πω ότι το lollipop 5.0 είναι πιο σταθερό (πάντα σε στοκ μορφή) ακόμα και από το ios 8…

  • Πολλες σω σ τες κινησεις απο τη Microsof t, τα παει γ ια κλεισιμο τα μαγ αζακια GOOGLE K IOS

  • Καιρός ήταν!!!

    Είχα σιχαθεί να έχει ο πατέρας μου με το turbox του κ...ου καλύτερα apps από το 930 μου... Και η πλάκα είναι ότι δεν μπορεί να τα τρέξει κι όλας!

  • Το θεμα ειναι η ποιοτητα των εφαρμογων που θα προκυψουν απο το port. Γιατι φοβαμαι οτι θα τραβαει πολυ σκουπιδι...
    Παντως ειναι σιγουρα μια πολυ καλη κινηση απο τη Microsoft!

  • Εγώ που έχω το Candy Crush στο 920 (για όταν με καλεί η φύση), παίζω χωρίς προβλήματα. Ούτε κολλάει, ούτε αργεί να φορτώσει και ούτε έχει ελλείψεις (μάλιστα έχει και τακτικές αναβαθμίσεις).
    Άρα μιλάμε για ολοκληρωμένη εφαρμογή, η οποία έγινε "port" από iOS και η οποία έχει 4.5 αστέρια στο store.
    Αν έρθουν περισσότερες εφαρμογές με την ποιότητα του CC τότε είναι πάρα πολύ καλή κίνηση.

  • Είναι μόνο για developers; Γιατί κι εγώ έχω δημιουργήσει εφαρμογή για Android. Αν μπορέσω να την ανεβάσω στα WP 10.

  • Στο τέλος, όλοι οι προγραμματιστές θα φτιάχνουν εφαρμογές για android και θα τις κάνουν port στα υπόλοιπα λειτουργικά, μιας και τα υπόλοιπα (έκτος του iOS) ηδη τρέχουν εφαρμογές απο android. Jolla, Tizen κτλ, πλεον και Windows Phone (ας πούμε). Μονάχα η apple θα μείνει στην απ'έξω.

  • Ως συνήθως ο καθένας λέει ότι θέλει. Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα μπορεί ο dev μιας εφαρμογής IOS η Andriod να την κάνει compile στα Windows και να χρησιμοποιήσει τα ΑΡΙ της MS στη θέση των αντιστοιχων ΑΡΙ των IOS - Android. Το Candy Crush Saga που τόσο καιρό απολαμβάνουμε στο WP είναι μια τέτοια ακριβώς εφαρμογή. Τρέχει μια χαρά και αν δεν μας το είχαν πεί ότι είναι recompiled objective C για WP δεν θα το καταλάβαινε κανένας μας. Ηδη υπάρχουν σε preview τα εργαλεια για objective C και Android. Η MS επιβεβαίωσε και αντίστοιχο εργαλείο για Swift (αν δεν κάνω λάθος - αν κάνω διορθώστε με). Άρα που την είδατε την αστάθεια και τις χάλια εφαρμογές. Στην χειρότερη η διαφορά είναι αισθητική. Προφανως και είναι μια εξαιρετική κίνηση από την MS αφού είναι κάτι που καμιά εταιρία του χώρου δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Το σκουπίδι στο Android πιστεύω πως προήρθε από άλλα πράγματα (πχ loose store constrictions) και όχι επειδή όλοι έκαναν "port" εφαρμογές (που δεν είναι port αφού από ότι κατάλαβα η εφαρμογή που θα προκύπτει θα είναι native). Τέλος θα μπορεί η κάθε τέτοια εφαρμογή να εκμεταλλευτεί όλα τα καλούδια που προσφέρει η MS στις native εφαρμογές (live tiles κλπ).

  • @Sotiris

    Καμια Microsoft δεν υποκλιθηκε σε κανενα Android. Ουτε καν καταλαβες τι εγινε με αυτη την κινηση της Microsoft, ετσι; Developers εψαχνε και τους βρηκε, χωρις κοπο μαλιστα. Και οι developers οσο δυνατον περισσοτερους πελατες ψαχνουν, τους βρηκανε κι αυτοι. Και μαλιστα απο εποχης Win10 κι επειτα που μιλαμε για ενοποιηση λειτουργικων (Desktop,laptop, tablet, phone), θα βγουνε πολλαπλα κερδισμενοι. Αυτο εγινε, τοσο απλα.

  • @Άρης σε μία συνέντευξη που άκουσα στο wpcentral ο συντονιστής της συζήτησης είπε ότι μάλλον θα παρουσιαστεί ένα τέτοιο εργαλείο ( για το swift) αλλά τόνισε ότι για το παρόν δεν σχολιάζουν.
    @Sotiris από τα post σου και σε άλλα άρθρα κατάλαβα ότι είσαι άσχετος αλλά τώρα σε αυτό το επιβεβαίωσες.
    @ mech.al. φίλε διαφωνώ με το πρώτο post σου. H σταθερότητα δεν πηγάζει από 3rd party apps

  • Επιτέλους και ένας συνάδελφος προγραμματιστής ( ; ), ο Άρης, που είπε τα πράγματα με το όνομά τους.

    _Junkermann

  • Αληθεια αν γινει port μια εφαρμογη δεν επηρεαζεται απο τις αναλυσεις;
    πχ αν παρουμε μια εφαρμογη Android/iOS που τρεχει max σε fullHD 16:9 και την περασουμε σε συσκευη Windows 10 QHD 16:10 δεν θα υπαρχει προβλημα στην εμπειρια χρησης;

  • Ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα με το scaling, αλλά αυτά υπάρχουν κατά την ανάπτυξη της εφαρμογής έτσι και αλλιώς. Ειδικά στο Ανδρόιντ, οι περισσότεροι τεστάρουν για μερικές αναλύσεις/συσκευές.

    Και τώρα για τις κοινές εφαρμογές για tablet και smartphone σε Ανδρόιντ/IOS, πάλι δύο διαφορετικά UI αναπτύσσονται.

    Το θέμα είναι ότι οι developers θα ασχοληθούν κυρίως με μικροαλλαγές στο UI.
    Το code behind, υποτίθεται, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς μεγάλο κόπο.
    Θα τα δούμε στην πράξη.

    _Junkermann

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.