Windows 10: Έρχονται σε desktop & laptop με Snapdragon mobile chips

Οι mobile επεξεργαστές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό που θεωρούμε ως standard για τους mobile επεξεργαστές σήμερα, κάποτε ήταν high-range για τα desktops, όσον αφορά στην παραγωγικότητα.

Επομένως, θα ήταν λογικό τα κορυφαία ονόματα στην κατασκευή mobile επεξεργαστών, σκέφτονται την είσοδο στην αγορά των desktop.

H Microsoft πραγματοποίησε Windows Hardware Engineering Community (WinHEC) event και η έκπληξη ήταν η παρουσία της Qualcomm εκεί. Οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να φέρουν την πλήρη εμπειρία του Windows 10 στη σειρά των επεξεργαστών της Qualcomm, αρχής γενομένης από τον Snapdragon.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς οι επεξεργαστές της Qualcomm βασίζονται σε μια αρχιτεκτονική, η οποία μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί σε desktop μόνο με κάποιες διανομές Linux. Ο νέος Snapdragon θα είναι το πρώτο chip του είδους του που θα τρέχει 64-bit λειτουργικό σύστημα, διαφορετικό από iOS ή Android.

Οι Microsoft και Qualcomm επισημαίνουν ότι τα Snapdragon-powered laptops μπορεί να γίνουν διαθέσιμα από τον επόμενο χρόνο κι όλας, επομένως η συνεργασία αυτή ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό. Οι συσκευές αυτές θα τρέχουν Windows 10 απροβλημάτιστα, συμπεριλαμβανομένων CPU-heavy εφαρμογών και προγραμμάτων, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν λεπτό design και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας.

Στο παρακάτω demo, η Microsoft δείχνει μια συσκευή με Snapdragon να τρέχει Adobe Photoshop, που είναι γνωστό για τις απαιτήσεις του, και άλλα apps.

Δείτε το video:

qualcomm windows 10, Windows 10: Έρχονται σε desktop & laptop με Snapdragon mobile chips

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Πάνος

Ότι πιο ενδιαφέρον έχω διαβάσει τελευταία. Είμαι περίεργος να δω την εξέλιξη του project.

KnightRider

Τουλάχιστον να μπορούμε στα κινητά μας με snapdragon chips να το κάνουμε pc

Jorge

Έλα και το Surface Phone να έρχεται !!!!!!!!!!!

ΝΙΚΟΣ

Τελικά ο καράφλας δεν έκανε πλάκα όταν έλεγε πριν 2 χρόνια περίπου πως θα φέρει τα 10 να παίζουν σε όλες τις συσκευές με όλο το διαθέσιμο hardware. Κάπου με emulation σίγουρα στην αρχή, αλλά αργότερα Native. Μιλάμε για PC/Tablets-Laptops/Mobile/ Xbox (scorpio)/ HoloLens/Iot.
Ο Χ86 θα ζει σε απαιτητικούς επαγγελματικούς χώρους , αλλά πλέον η msft θα παίζει μπάλα δυνατά και με arm . Είναι φανταστικό νέο γιατί το μονοπώλιο της Intel στα laptops που αγοράζει το 90-95 % του πλανήτη πλήρωναν -πληρώνουν μεγάλο νταβατζηλίκι για έναν I3 και 4 giga ram
Θα μιλάμε για σχεδόν μισές τιμές πλέον. Και φυσικά η Intel ή θα ανασκουμπωθεί (φτιάχνοντας ανταγωνιστικό arm chip ή δυνατό και οικονομικό σε κόστος/ενέργεια χ86) η θα την πάρει ο διάολος.

kostas

Αρχιζει να μου αρεσει η ιδεα ενας snapdragon σε desktop pc μπας και εχουμε ανταγωνισμο και δουμε μειωμενες τιμες απο την intel.

Πάνος

Με μια δεύτερη ανάγνωση όμως βρήκα ένα πιθανό πρόβλημα.
Οι arm επεξεργαστές, συνήθως έρχονται πακέτο σε system on a chip. Αυτό σημαίνει cpu, ram, και gpu μερικές φορές ακόμα, σε ένα μοναδικό chip.
Αποχεραιτούμε λοιπόν την αναβάθμιση όπως την ξέραμε; Ίσως σε ένα mobile σύστημα δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά όταν μιλάμε για laptop/desktop, τότε αλλάζει το πράγμα.

arislp

νομιζω πως τα χουμε για τον ανταγωνισμο ρε παιδια..ποιος μου λεει εμενα πως η qualcomm δε θα την δει και θα πει αφου η intel πουλαει σε τετοιες τιμες θα πουλησω και εγω…μπορει να νομιζει πως ειναι καλυτερη….μη το δενετε κομπο πως θα διυμε καλες τιμες..μακαρι να διαψευστω βεβαια…

Σωκρατης

@Πάνος Μάλλον δεν θα το δούμε σε tower αλλά σε κινητά ή tablets(θελω να δω πραγματικά σε dual OS tablet πως παει το remix OS)H ακόμα σε low-end notebook-laptops(εκει που παίζει μπάλα πολύ καλά το ChromeOS)

Σωκρατης

@arislp άν είναι σε ίδιες ή ακριβότερες τιμές τότε γιατί να πάρει κανείς snapdragon και όχι Atom η καλύτερα κανένα dual core?Δεν διαφωνώ οτί μπορεί να έχουν τιμές intel αλλά θεωρώ για να πετύχουν πρέπει να είναι πολύ κάτω…

Αλέξανδρος

@Σωκράτη τους arm τους βάζει η Ms στα 10άρια για να μπει δυνατά στην αγορά των κινητών.
Πολλοί θα προτιμήσουν το κινητό τους να γίνεται και pc ( έστω και για αυτά που μπορεί να κάνει με την επεξεργαστική δύναμη που διαθέτει ένας snapdragon ) όταν το χρειαστεί η περίσταση ( π.χ. σε ένα ταξίδι, στο σαλόνι? κάπου εκτός γραφείου να κάνεις την δουλειά σου αν χρειαστεί κ.α. ).
Αυτή η μπούρδα το continuum δεν έχει ελπίδα ( μια εφαρμογή την φορά? What????? Ουσιαστικά χωρίς multitasking άρα δώρο άδωρον άσχετα αν τα apps είναι universal στα w10 ), με αυτό κάτι μπορεί να γίνει.

Τώρα το remix os παίζει καλά σε pc που το έχω ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ FULL WINDOWS 10.

Πάντως με την σειρά μου να πω μπράβο στην Ms γιατί είναι κάτι που θα μας αρέσει πιστεύω.
Θέλω να δω την απάντηση της Google ( που ήδη έχει κάνει βήματα στο 7 nougat και τα apps μπορούν να γίνονται σε παράθυρα απλά με ένα launcher χωρίς root ).

Nickolas

@Αλέξανδρος
Το Continuum δε θα μείνει στάσιμο, με την επόμενη αναβάθμιση του λειτουργικού θα αποκτήσει mutlitasking, θα λειτουργεί και με απενεργοποιημένη οθόνη και πολλά άλλα.
https://www.youtube.com/watch?v=PwZl0xYemF0

Αλέξανδρος

Καλημέρα @Nickola. Αυτό είναι ευχάριστο νέο αλλά και πάλι αν μπορεί να τρέχει full windows όταν συνδεθεί με οθόνη ( που μπορεί σύμφωνα με το άρθρο ) είναι ότι καλύτερο.
Φυσικά αναφέρομαι στις εφαρμογές και στις λειτουργίες αυτών όταν τρέχουν σε ΚΑΘΑΡΑ DESKTOP ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Εκεί θα είναι η μαγκιά της Ms και η άλλη θα τρέχουν πανικόβλητοι να προλάβουν τις εξελίξεις αν το πραγματοποιήσει τελικά αυτό.
Φυσικά υπάρχει ένα αγκάθι στην όλη υπόθεση που είναι ότι καλά όταν το κινητό είναι συνδεδεμένο με την οθόνη και τρέχει full os ή το continuum, όταν τρέχει σε mobile περιβάλλον; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ;

Θα δούμε….. Πάντως μπράβο στην Ms που το προσπαθεί και σίγουρα θα δούμε κάτι δυνατό από μεριά της σύντομα. Αν όλο αυτό το είχε κάνει με τα Rt που αντί να τα βάλει αποκλειστικά σε tablet, τα είχε βάλει και σε κινητό ( ή μόνο στα κινητά ) τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά και με τα ποσοστά της στην αγορά και με τους φάνς του λειτουργικού και σίγουρα και ‘γω θα την τιμούσα με μια συσκευή. Τα Rt είχαν δυνατότητες και κρίμα που τα παράτησε.

Τέλος πάντων σε λίγο θα δούμε τις κινήσεις των μεγάλων. Αυτά και καλημέρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software Apple Apple Music Apple TV

Οι εφαρμογές Apple Music, TV και Devices διαθέσιμες στα Windows

Η Apple ετοιμάζεται εδώ και καιρό να φέρει τρεις βασικές εφαρμογές της στα Windows και, μετά από μήνες σε μορφή beta, τα app είναι διαθέσιμα.