Το Android είναι ανοιχτό λειτουργικό σύστημα για αυτό και είναι λιγότερο ασφαλές

30

androidpie1

Η εταιρεία ασφάλειας Kryptowire πραγματοποίησε έρευνα και διαπίστωσε πως πολλές Android συσκευές διαθέτουν τρωτά σημεία στον τομέα της ασφάλειας και αυτό οφείλεται στο ότι το Android είναι ένα ανοιχτό λειτουργικό σύστημα.

Το Android έχει τη φήμη πως δεν είναι πολύ ασφαλές και παρά τα πλεονεκτήματα και τις βελτιώσεις με τις οποίες εμπλουτίζεται κατά καιρούς, ο τομέας της ασφάλειας είναι αυτός που το λειτουργικό σύστημα “πονάει” περισσότερο από κάθε άλλον. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μετά από έρευνα η εταιρεία Kryptowire, τονίζοντας πόσο ευάλωτες είναι οι Android συσκευές από τη στιγμή που θα βγουν από το εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πωλούνται απευθείας από της εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Τα προβλήματα προέρχονται από το πλεονέκτημα της “φύσης” τους Android το οποίο έχει να κάνει με το πόσο “ανοιχτό” λειτουργικό σύστημα είναι αλλά και ο βαθμός στον οποίο μπορεί να τροποποιηθεί. Η εταιρεία Kryptowire δοκίμασε δέκα διαφορετικές συσκευές από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις Η.Π.Α και εντόπισε προβλήματα ασφαλείας αλλά και τρωτά σημεία στο firmware συσκευών, μεταξύ των οποίων είναι αυτές των Asus, Essential, LG και ZTE.

Τα κενά και τα προβλήματα που προκύπτουν ποικίλουν στο πόσο σοβαρά είναι και περιλαμβάνουν αυτά που επιτρέπουν επιθέσεις και δε μπορούν να διορθωθούν εύκολα μέσω patch και αναβαθμίσεων ασφαλείας. Η εταιρεία τονίζει ακόμα πως η “ρίζα” των προβλημάτων βρίσκεται στο ότι το Android μπορεί να τροποποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς από τους κατασκευαστές αλλά και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό οδηγεί στη δυσκολία εντοπισμού των προβλημάτων αυτών τα οποία αυξάνουν το ενδεχόμενο επιθέσεων και τη δημιουργία ακόμα περισσότερων προβλημάτων στο λογισμικό.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν αφορούν το Asus Zenfone V Live μιας και βρέθηκαν τόσα κενά ασφαλείας που επιτρέπουν αυτόν που θα κάνει την επίθεση να τραβήξει screenshot της οθόνης, να καταγράψει video και φωτογραφίες, να πραγματοποιήσει κλήσεις αλλά και να διαβάσει και να αποστείλει γραπτά μηνύματα.

Πηγή

30
Σχόλια

avatar
30 Συνολικά σχόλια
0 Απαντήσεις
0 Ακόλουθοι
 
Το σχόλιο που αντέδρασαν οι περισσότεροι χρήστες
Το πιο δημοφιλές σχόλιο
21 Σχολιαστές
Konstantinos4aNgoJohn FistikisDarthΦωτης Πρόσφατοι σχολιαστές
  Παρακολουθήστε τα σχόλια  
νεώτερο παλαιότερο πιο δημοφιλές
Να ειδοποιηθώ όταν
Δημήτρης Βετσόπουλος
Επισκέπτης
Δημήτρης Βετσόπουλος

Το ότι δεν είναι ασφαλές ως λειτουργικό εκτιμώ πως το γνωρίζουν οι χρήστες που επιλέγουν smartphone με Android. Επίσης πιστεύω ότι η Google το γνώριζε αυτό όταν το δημιούργησε και θυσίασε την ασφάλεια χάριν της ελευθερίας να κάνεις πράγματα κι παρεμβαίνεις όπως θέλεις και όσο θέλεις στο λειτουργικό.

Kosmas
Επισκέπτης
Kosmas

Υπάρχει λόγος που το linux δε θα γίνει ποτέ mainstream. Υπάρχει λόγος που η apple βγάζει λεφτά με τη σέσουλα. Σε ένα ιδανικό σύμπαν το android θα ήταν ένα ιδανικό λογισμικό. Δεν είναι όμως: κατασκευαστές, εταιρείες, branding, οικοσυστήματα, customisation του user interface. Όλοι το πειράζουν και θέλουν μερίδιο στα περιθώρια κέρδους. Τί έχεις; όχι αναβαθμίσεις, όχι ασφάλεια, μόνο προβλήματα.

Που είναι τα προβλήματα για τα iphone; που είναι τα φόρουμ επί φόρουμ σαν το xda που έχει γεμίσει με προβλήματα στα android και bricked phones? Μακάρι να έχω λεφτά να πάρω κάποτε iphone και να μη γυρίσω ποτέ πια στο android που τα τελευταία 5 χ΄ρονια έχω δώσει 1100 ευρώ σε midrange που δεν αξίζουν ούτε για dummy πλαστικά. Ή iphone ή κινέζικα

Μάκης
Επισκέπτης
Μάκης

Σωστός Κοσμά. Τα είπες όλα και προέρχομαι από Android αλλά Nexus και μόνον.

Θοδωρής
Επισκέπτης
Θοδωρής

Συμφωνώ με τον kosmas. Με ένα xiaomi των 150 ευρώ καλύπτεσαι μια χαρά από android, αλλιώς 1000 φορές μεταχειρισμένο iPhone και τρεις γενιές πίσω.
Σημείωση
Γράφω αυτό το κείμενο από iPhone 5 (ούτε καν 5s) παραγωγής 2012 που δουλεύει με την αρχική μπαταρία (τραυματισμένη βέβαια).

cghera
Επισκέπτης
cghera

@Δημήτρης Βετσόπουλος
Όχι δεν το γνωρίζουν οι χρήστες γιατί πολύ απλά οι χρήστες δεν γνωρίζουν τεχνικά ζητήματα, απλά να χρησιμοποιούν ένα κινητό. Και δεν είναι το ίδιο να λέμε ότι η google έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα (έστω και με την συναίνεση που δίνουν εν αγνοία τους οι χρήστες συμφωνώντας με τους όρους χρήσης) και το ίδιο να είναι ευάλλωτο ένα κινητό σε hacker που μπορεί να βουτήξουν φωτογραφίες ή αριθμούς πιστωτικών καρτών π.χ. χωρίς να πάρει χαμπάρι ο χρήστης του κινητού. Οι περισσότεροι κάτοχοι android καταλήγουν εκεί γιατί είναι φτηνό κινητό που έχει android (και “κάνει ότι και ένα iphone με το 1/4 της τιμής”). Κανένα λειτουργικό δεν είναι απόλυτα ασφαλές αλλά εδώ μιλάμε για κατάσταση μπάτε σκύλοι αλέστε. Πες σε 10 χρήστες android (κοιινούς “θνητούς” όχι tech addicts) ότι το κινητό τους είναι ευάλλωτο και πιθανώς να μπορεί κάποιος να τους πάρει από μέσα ό,τι έχει και δεν έχει να δούμε πως θα αντιδράσου.

Agnostos13
Επισκέπτης
Agnostos13

@cghera:
Η Google είναι εδώ και χρόνια εταιρεία marketing. Από το marketing έχει έσοδα. Και φυσικά όλες οι «δωρεάν» υπηρεσίες της εξυπηρετούν ένα και μοναδικό σκοπό…το να βγάζει περισσότερα από το marketing. Μεταξύ άλλων και το android είναι ακριβώς μια τέτοια υπηρεσία. Αν συνυπολογίσουμε οτι είναι ένα λειτουργικό που ο καθένας το τροποποιεί κατά το συμφέρον του τότε καταλαβαίνουμε με πόσες τρύπες μπορεί να καταλήξει κατευθείαν από το «εργοστάσιο».

Blats
Επισκέπτης
Blats

Kosmas φαίνεται ότι δεν έχεις πάρει κάποιο σωστό android….Καλή τύχη στο να μαζέψεις λεφτά για iPhone

Μάκης
Επισκέπτης
Μάκης

@Blats…όπως σου ξέφυγε…να πάρουμε ένα σωστό Android. Να αγοράζουμε όλη την ώρα μέχρι να μας κάτσει το σωστό. Τα Nexus ήταν τα σωστά, δυνατά και προσιτά. Έκτοτε ψάξε βρες ποιο είναι το λιγότερο πειραγμένο.

dark_master
Επισκέπτης
dark_master

Πάμε λοιπόν στα της είδησης… 1 αναφέρει παραμετροποιημενο Android και όχι Android γενικά. Σωστά? Άρα δεν έχουμε όλο το Android στο σύνολο αλλά επιμέρους εταιρίες που το χρησιμοποιούν και το παραμετροποιουν.
2 πριν λίγο καιρό έρευνα είχε βγάλει ότι και τα apple είχαν κενά ασφαλείας. Και ειδικά στη μετά Job’s εποχή, έχουν εμφανιστεί κενά ασφαλείας, που παλιά θα ήταν απλά απαράδεκτα.
συμπέρασμα: κανένα λειτουργικό δεν είναι τέλειο. Απλά κοιτάμε το λιγότερο ασφαλές και ποιο ταιριάζει στις απαιτήσεις μας…
Στο θέμα μας τώρα. Από τη στιγμή που κάποιος για να μπει στο gmail/icloud χρειάζεται ένα λογαριασμό, με τη παραβίαση του λογαριασμού και μόνο αποκτά πρόσβαση σε προσωπικό περιεχόμενο. Θυμάστε τι έγινε πέρυσι με τις φωτογραφίες διάσημων?
4 Κοσμά, αν μπορούσες να πάρεις iPhone, ας το έπαιρνες από την αρχή. Το να συγκρίνεις κινητά των 200€ με τα κινητά των 1000€ είναι Κάτι τελείως διαφορετικό και ελπίζω να το καταλαβαίνεις… Σε βάθος χρόνου όλοι έχουμε δώσει λεφτά για κινητά και κάποιοι λιγότερα και κάποιοι περισσότερα από σενα.Και είμαι λογικό οι ναυαρχίδες να αντέχουν περισσότερο στο χρόνο γιατί έχουν καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Και επίσης λογικό, όσο η τεχνολογία προχωρά να καθυστερούν ανεξαιρέτως λειτουργικού γιατί αυξάνονται οι απαιτήσεις. Βάλε στο 5 η το 6 τη τελευταία ενημέρωση λογισμικού και μετά ο καρβουνιαρης που εχεις θα φαίνεται φεραρι μπροστά του.

Makis
Επισκέπτης
Makis

Που είδες εσύ ότι λέει για παραμετροποιημένο Android…και πόσα πλέον είναι τα pure?….αλλά pure όχι πολύ κοντά σε pure….

Kosmas
Επισκέπτης
Kosmas

Techblog δέχεσαι guest post από αναγνώστες; Ήθελα να γράψω κάτι για την καινούρια μόδα hit and run στις εταιρείες smartphone ή οδηγός αγοράς smartphone

Dimitris
Επισκέπτης
Dimitris

Και το Linux είναι ανοιχτό αλλά δεν ισχύει το ίδιο.

Agnostos13
Επισκέπτης
Agnostos13

@Dimitris:
Οι βασικές διαφορές είναι:
1ον: Οι διανομές του Linux δεν είναι στημένες από εταιρείες που βγάζουν λεφτά στην πλάτη των χρηστών.
2ον: Το Linux είναι ένα λειτουργικό που χρησιμοποιείται κατα κύριο λόγο από την μειοψηφία.

giorgosgek
Επισκέπτης
giorgosgek

κοσμα πρεπει να τρολαρεις και το λεω για πολλους λογους .

dark_master
Επισκέπτης
dark_master

Μάκη μάλλον δε διάβασες καλά το παρακάτω:

Η εταιρεία τονίζει ακόμα πως η “ρίζα” των προβλημάτων βρίσκεται στο ότι το Android μπορεί να τροποποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς από τους κατασκευαστές αλλά και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Ποια είναι pure? Όλες οι Pixel και Android One συσκευές.Με τα updates τους να έρχονται όχι από το κατασκευαστή αλλά από τη Google.

Saša
Επισκέπτης
Saša

Με kit kat απο το 2014 οι τραπεζικοι μου λογαριασμοι ειναι ακομα ασφαλης. Ισως αν ζουσα ΗΠΑ η Κινα να με προβληματιζε. Αντε για τσακωθητε λιγο ακομα…

forneverarrow
Επισκέπτης
forneverarrow

Ήμουν πάντα κάπως επιφυλακτικός στο θέμα “open” όσον αφορά το software. Μεγάλωσα με με Windows από την εποχή των ’98 και πάντα πλήρωνα για antivirus. Ποτέ δεν είχα κάποιο σοβαρό θέμα με ιό. Όταν βγήκε το Android αναγκάστηκα κατά κάποιο τρόπο να περάσω σε αυτό καθώς το Symbian μας άφησε χρόνους και τότε (2011) ακόμα σπούδαζα και δεν έπαιζαν λεφτά για iPhone. Ήταν όμως εποχές παρθένες για τα smartphones και φυσικά λίγοι θα ασχολούνταν μαζί τους για επιθέσεις κλπ. όπως σήμερα. Και το άσχημο είναι ότι όταν ξεκινάς σε μια πλατφόρμα (και αν κάνεις δουλειές με το smartphone) δύσκολα μπορείς να απεγκλωβιστείς από το οικοσύστημα. Μετά από μια επταετία με το Android και με συσκευές των 100, των 300 και των 750€ ένα πράγμα κατάλαβα: ΔΕΝ είναι καθόλου συμφέρουσα αγορά το android. Ακόμα και τα 100€ σε αναγκάζουν σε μεγάλους συμβιβασμούς σχετικά με τη χρήση, και αν δεν θες απλά ένα feature phone που μπαίνει και facebook, δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Στα ακριβότερα επίπεδα δεν συμφέρει μακροπρόθεσμα. Θα πάρω στα 300€ ίσως καλύτερο hardware από το iPhone SE (που είναι το φτηνότερο της Apple) αλλά σε μερικούς μήνες θα έχω το ζήτημα της ασφάλειας λόγω αδιαφορίας για τα updates. Το ίδιο και χειρότερο στα πολύ ακριβά μοντέλα.

Εκφράζω την άποψή μου πάντα. Μπορεί σε κάποιο να αρέσει μόνο το hardware ή απλά να θέλει Android και είναι δεκτό. Αλλά δεν ισχύουν επιχειρήματα περί ακριβών iPhone. Σαν επένδυση θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο για μια πενταετία. Η Apple είχε κατά καιρούς προβλήματα με bugs και ασφάλεια αλλά ποτέ δεν άφησε τους πελάτες της ξεκρέμαστους. Τα updates είναι συχνά και σχεδόν πάντα λύνουν προβλήματα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο για το android…

Nikopoup
Επισκέπτης
Nikopoup

Μακαρι να μπορούσαν να πουν το ίδιο και οι κυρίες του περίφημου “fappening”..

Panos ®
Επισκέπτης
Panos ®

Ό,τι data υπάρχει σε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα πρέπει εκ προοιμίου να θεωρείται ότι μπορεί να παραβιαστεί. Κατά τα άλλα, θεωρώ ότι όσο μεγαλύτερη η παραμετροποίηση του λειτουργικού από τους OEMs, τόσο το χειρότερο για την ασφάλεια. Ασφάλεια ως γνωστόν είναι τα security patches, όχι ντε και καλά η νέα έκδοση λειτουργικού.
Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Προτιμώ να έχω ένα σχετικά πιο ασφαλές κινητό, όσο είναι αυτό δυνατόν, παρά να έχει τα χίλια μύρια μπιχλιμπίδια επάνω. Επομένως, όσο πιο κοντά στο pure android και ει δυνατόν android one, και ο λόγος είναι για τη μακροχρόνια υποστήριξη σε security patches και μόνο. Και εννοείται όσο το δυνατόν λιγότερα ευαίσθητα δεδομένα μέσα στη συσκευή, τόσο το καλύτερο.

Αλέξανδρος
Επισκέπτης
Αλέξανδρος

Και επειδή ρε παιδιά είναι το λιγότερο ασφαλές τι ακριβώς σημαίνει; Να το πω απλά αφόδευσε η φοράδα στο αλώνι. Και ο λόγος; Γιατί έχει καλό μάρκετινγκ η εταιρία όπως ανάφεραν άλλοι χρήστες και πολύ απλά όσο υπάρχει μάρκετινγκ υπάρχει διαφήμιση άρα εφόσον το διαφημίζουν ο μέσος χρήστης θα ασχοληθεί με αυτό γιατί πολύ απλά του έχουν πρίξει τα άντερα με το θέμα Android. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντόπισα εγώ τουλάχιστον σε κάποιες συσκευές Android είναι ότι δεν είναι πιστοποιημένες από την ίδια την Google και αν ψαχτεί κάποιος στο θέμα η Google θα του πει ζήτα από τον κατασκευαστή να μας το φέρει για πιστοποίηση και ο κατασκευαστής θα πει πες στην Google να μας το πιστοποιήσει. Με λίγα λόγια η ασφάλεια δεν τους νοιάζει. Πολύς κόσμος πάει και σκάει 1000 ευρώ (ΚΑΝΕΝΑ κινητό δεν αξίζει τόσα λεφτά) επειδή νομίζει θα πάρει το τέλειο πράμα. Η κατάληξη είναι να παίζει μόνο Candy crush και να μπαίνει στο Facebook λέγοντας μας για την τέλεια ζωή που περνάει. Η ασφάλεια παρόλα αυτά αγνοείτε από το 80% των χρηστών ίσως και παραπάνω.

Επί της ουσίας: Apple με τα iPhone και Microsoft με τα τίμια Windows Phone/Mobile σεβάστηκαν πρισσότερο την ασφάλεια των λειτουργηκών τους συστημάτων. Έχω ακόμα ένα Lumia 950 και ακόμα δέχετε patch ασφαλείας και ουδέποτε μου κόλλησε ιό η απειλήθηκε ενώ την ίδια στιγμή τα μικρά Galaxy της Samsung μοντέλα μεταγενέστερα του 950 δεν δέχονται patch ασφαλείας. Η Google για όσο έχει διαφήμιση και για όσο έχει έναν τεράστιο πυρήνα χρηστών-προβάτων (συγνώμη δεν βρίσκω άλλη λέξη) που ξεπερνάει το 80% που αγοράζει Android λόγω διαφημίσεων και χρησιμοποιεί 3 εφαρμογές μόνο και αγνοεί την ασφάλεια του θα συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Οι χρήστες θα κολλάνε ιούς κλπ θα τα πηγαίνουν για φτιάξιμο, και οι χάκερς των φτωχών θα τα κάνουν ρουτ επειδή το ανέβασε κάποιος στο youtube (ρώσος η ινδός κατά προτίμηση) και μετά θα κολλάνε ιούς και θα εκθέτουν την συσκευή τους σε κινδύνους και μετά θα διαμαρτύροντε σε φόρουμ και η ζωή συνεχίζετε….

Δεν ξέρω τι να πω. Η αγορά μάλλον θέλει ανταγωνισμό. Κάποτε είχαμε Windows Mobile, iOS, Android, Blackberry και για λίγο ηταν δίπλα τους και το Symbian και καταλήξαμε ουσιαστικά με μία επιλογή γιατί η Apple δεν απευθύνετε σε χαμηλες τσέπες (θα μου πείτε βέβαια όταν αγοράζουν πολλοί το s8 το s9 το pixel και το p20 δεν υπάρχει δικαιολογία low budget) αλλά ο ανταγωνισμός όπως και να έχει μόνο καλά φέρνει στους καταναλωτές…

Darth
Επισκέπτης
Darth

@forneverarrow 5 χρονια σπάνια αντέχουν κινητά
μπαταρία μετα από 2 χρόνια είναι άχρηστη
γεμίζει γρατζουνιες κλπ κλπ
γενικός μέγιστος χρόνος που κρατάς ένα smartphone ειναι χοντρικά 2 χρόνια (εκτος και αν κάποιος είναι ψείρας)

Σ.Ελευθεριαδης
Επισκέπτης
Σ.Ελευθεριαδης

To android δεν είναι ανοικτό,δεν είναι καν linux
o κωδικας του είναι ανοικτός αλλά η google δεν το δίνει στην κοινότητα να το βελτιώσει και να το διανειμη κατεθείαν και τότε θα βλεπαμε εαν ήταν ασφαλές ή οι όποιες τρύπες μπαλώνοταν γρήγορα και πόσο
Αλλά οι κατασκευαστές όπως και η google δεν θέλουν.κάνουν το παν για να μην ρουτάρεις και να μην φλασάρεις ότι θές αλλά αν και όταν θέλουν αυτές για να αγοράζεις συσκευές και να βλέπεις της διαφιμίσεις τους

Agnostos13
Επισκέπτης
Agnostos13

@Nikopoup:
Το fappening ήταν αποτέλεσμα phishing…
Από phishing μπορεί να την πάθει ο καθένας αν δεν είναι λίγο προσεκτικός που βάζει τα στοιχεία του. Δεν ήταν πρόβλημα της Apple που παρόλα αυτά έδωσε λύσεις (two-factor authentication, phishing report) για να προστατεύσει επιπλέον τους (αφελείς) χρήστες.
Φυσικά επειδή είχε να κάνει με την Apple (iCloud) πούλησε…

John Fistikis
Επισκέπτης
John Fistikis

@Kosmas το Linux είναι mainstream εδώ και πολλά χρόνια.

Τι νομίζεις τρέχει σε όλες τις embedded συσκευές;
Τι νομίζεις τρέχει σε οτιδήποτε «smart/ΙΟΤ» συσκευή (ie: από τοστιέρες μέχρι ψυγεία) ;
Τι νομίζεις τρέχει στο International Space Station;
Τι νομίζεις τρέχει το «cloud»;
Τι νομίζεις τρέχει στον server που τρέχει το techblog;
Τι νομίζεις τρέχει στην συντριπτική πλειοψηφία των servers του internet;
Τι νομίζεις τρέχει στους cisco routers (nexus σειρά) που δρομολογεί τεράστιο μέρος του backbone του internet;
Τι νομίζεις τρέχει στο router-κουβά που σου δίνει ο ISP σου;

Όπου και να κοιτάξεις σήμερα υπάρχει είτε ο linux kernel είτε κάποιο ελεύθερο GPL λογισμικό.

Το ότι ο μέσος χρήστης δεν γνωρίζει πως λειτουργεί το internet και τα δίκτυα (και κατ’επέκταση ότι πρακτικά όλα αυτά βασίζονται στο gnu ή/και linux) δεν σημαίνει ότι δεν είναι mainstream. Σημαίνει ότι απλά δεν γνωρίζει τον κλάδο. Όπως κάποιος που δεν είναι γιατρός δεν γνωρίζει τι είναι mainstream και τι όχι στην ιατρική.

Όποιος ασχολείται επαγγελματικά με το IT, γνωρίζει πολύ καλά ότι το linux είναι *παντού*.
Όποιος IT σήμερα δεν ξέρει από linux είναι καταδικασμένος. Περάσανε οι εποχές που αρκούσε απλά ένα Active Directory για να θεωρείσαι επαγγελματίας στον κλάδο.

Όλο το internet εξελίχθηκε χάρη στην φιλοσοφία του ανοιχτού λογισμικού.
Αν δεν υπήρχε το ανοιχτό λογισμό, δεν θα είχαμε τώρα αυτό εδώ το WordPress να γράφουμε ο καθένας μας το μακρύ του και το κοντό του.
Δεν θα υπήρχαν οι google, facebook, και ότι άλλος τεχνολογικός γίγαντας υπάρχει σήμερα.

Σχετικά με τον τίτλο του άρθρου είναι λίαν επιεικώς ατυχές. Το ανοιχτό λογισμό είναι αποδεδειγμένα ξανά και ξανά πιο ασφαλές από κάθε τι κλειστό.
Το Android δεν είναι insecure γιατί είναι ανοιχτό. Είναι insecure γιατί οι κατασκευαστές των συσκευών και οι providers το κάνουν επίτηδες insecure για δικούς τους σκοπούς.

Τα περί ανωτερότητας κλειστού λογισμικού που ακούγονται κάθε φορά που αναφέρεται κάποιο κενό ασφαλείας σε ανοιχτό λογισμικό είναι απλά παραφιλολογία ατόμων που δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η ασφάλεια δικτύων και συστημάτων.
There is no security through obscurity.

Kosmas
Επισκέπτης
Kosmas

Φυστίκι μιλάμε για smartphones και όχι για όλη την υποδομή. Μιλάμε για το κατά πόσο είναι επιτυχημένη η εμπορική αξιοπιστία μετατροπής ενός μερικώς ανοιχτού λογισμικού σε θέμα ασφάλειας. Ναι το ίντερνετ σε θα ήταν ίδιο χωρίς linux αλλά δε σημαίνει πως είναι mainstream. Κάπου το έχασαν οι εταιρείες στη μετατροπή αυτό λέω.

Η διετία που έδωσε η Google για το fragmentation έχει γίνει “αν προλάβει η εταιρεία, μετά μην περιμένεις”, στην HTC οι εφαρμογές τις είχαν conflicts και αναγκάζομαι να μην κάνω update το Google app γιατί με το overlay και always listening crasharoun στο sense. Αυτά είναι τραγικά λάθη. Πλέον θα ευχαριστώ τις εταιρείες ;ν μπορώ να αναβαθμίσω απροβληματιστα τα apps μου. Ούτε καν για αναβάθμιση λογισμικού

Φωτης
Επισκέπτης
Φωτης

Darth@ 4 χρονια κ κατι μηνες μου πεθανε απο μπαταρια το iphone 4..Κ το ειχα σαν καινουργιο..

Darth
Επισκέπτης
Darth

@John Fistikis
στης περρισοτερες embeded συσκευες τρεχει unix based core (για enterprice) και linux based core για cusstumer base

ολα τα iot (η εστο περρισοτερα τρεχουνε με cusstum unix based kernel)|

International Space Station (εχει windows και μαλιστα 95 γιατι το να αλλάξεις κατι εκει σε software κωστιζει οσο το station Όλο…… και στα περισσότερα σκαφοι εχουν το VxWorks

cloud τρέχει από μέχρι (δεν έχει κάτι το συνγεκριμμενο καποια server farm ειναι με windows server κάποια με custumn linux server κάποια εχουν το redhat servers (unixoides με πληρωμή) κάποια έχουν τελείως custum based unix server καποια αλλα έχουν μάλιστα server της apple

όπως και τα ρουτερ κάποια εχουν unixoides υπόβαθρο κάποια έχουν linuxuides kernel

linux σαν desktop os απέχει ΑΙΟΝΕΣ στο να ειναι mainstream ούτε θα γίνει πότε στην μορφη που είναι… θα γίνει όταν φτάσει στο επίπεδο dummy proof (γιατί περισσότεροι δεν ξέρουν γρι ούτε θέλουν να μάθουν ουτε μπορούν να μαθουν και αυτό δεν αλαλζει, μόνο χειροτερεύει(ο κόσμος δεν γίνεται εξυπνοτερος αλλα ποιο χαζός))

John Fistikis
Επισκέπτης
John Fistikis

@Darth, δείξε μου please, references όπου routers, IOT & embedded devices τρέχουν UNIX kernel.
Και δεν μιλάω για σπάνιες εξαιρέσεις σε τίποτα εξωτικά industrial hardware 30 χρόνων πίσω. Ούτε για UNIX *based* kernels (eg: BSD). Μιλάω για τις περιπτώσεις που ανέφερα συγκεκριμένα.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών τρέχουν linux kernel με GNU components πάνω του.

Think about it, ποια εταιρία θα πληρώσει royalties για UNIX για να φτιάξει router ή κάποια IOT μπούρδα, όταν υπάρχει kernel (Linux) που είναι UNIX compatible anyway, ελεύθερος και δωρεάν, αναπτύσεται ραγδαία από χιλιάδες προγραμματιστές από όλο τον πλανήτη και παίζει υποστήριξη για ότι εξωτικό hardware μπορείς να φανταστείς;

Τι είναι πιο ανταγωνιστικό; Να πουλάς μία συσκευή με προστιθέμενο κόστος σε ανούσια royalties, NDAs και slow development ή μία συσκευή με ελάχιστο κόστος για το software (κάποιος πρέπει να γράψει κώδικα όπως και να έχει), ανοιχτό κώδικα (άρα no NDAs) και kernel που αναπτύσσεται ραγδαία και υποστηρίζει πρακτικά ότι αρχιτεκτονική hardware επιλέξεις;

Επίσης το RedHat Enterprise Linux τρέχει 100% Linux kernel. Από την πρώτη έκδοση από το 1995 (πριν καν μετονομαστεί σε RHEL).
Hell! Το ‘Linux’ είναι στο ίδιο το όνομα της διανομής! That’s a no brainer!

Το RHEL είναι απλά η commercially supported έκδοση. Όποιος δεν θέλει να πληρώσει για support βάζει απλά CentOS που είναι binary compatible με το RHEL. Παίρνουν τα sources του RHEL (αφού είναι open source) και τα κάνουν compile ως CentOS.

https://www.centos.org/about/
“CentOS Linux:
The CentOS Linux distribution is a stable, predictable, manageable and reproducible platform derived from the sources of Red Hat Enterprise Linux (RHEL).”

Για το cloud, μπορείς να μου πόσα **public** clouds υπάρχουν που να τρέχουν Windows server (πέρα από το Azure – που τι άλλο θα έτρεχε η Microsoft) και πόσα macOS Server.
Η συντριπτική πλειοψηφία των public clouds τρέχουν Linux χρησιμοποιώντας είτε KVM είτε XEN για hypervisor.
Μιλάμε για τους Hypervisors, όχι για το τι guest λειτουργικά μπορείς να τρέξεις.
Επειδή το «cloud» είναι καθαρά marketing ορολογία, να ξεκαθαρίσουμε πως cloud = virtualization.

Η Amazon ήταν η πρώτη που έδωσε τέτοια υπηρεσία (AWS) στο ευρύ κοινό το 2006 και βασίζεται εξολοκλήρου σε Linux & XEN.

Αλλά ακόμα και για private clouds, την πρωτιά για χρόνια την είχε η VMware με τον ESX Hypervisor (linux kernel based) και έπειτα με τον ESXi Hypervisor (proprietary kernel).
Με την ραγδαία εξέλιξη του KVM (Kernel-based Virtual Machine) την έχασε αυτή την πρωτιά αφού ή open/free εναλλακτική ήταν εξίσσου αποδοτική/σταθερή και δεν χρειαζόταν να δώσεις δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε licenses στην VMware.

Μιλάω για το τι είναι MAINSTREAM στον κλάδο. Όχι τις εξαιρέσεις τύπου Windows server και θεός φυλάξει macOS server.
Και η συντριπτική πλειοψηφία σε όλες αυτές της υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια κανείς δεν χρησιμοποιεί κανείς UNIX. Κάποιο BSD variant ίσως. Κάποιοι. Αλλά δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τον Linux kernel.

Επίσης δεν μίλησα πουθενά για desktop. Εκεί καλώς ή κακώς το παιχνίδι το έχει πάρει η Microsoft εδώ και δεκαετίες αν και όλες οι μοντέρνες linux διανομές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα πλέον και στο desktop. Είναι σταθερότατο και έχει πρακτικά τα πάντα που χρειάζεται ο μέσος χρήστης. Χώρια που έχεις πληθώρα επιλογών. Gnome, KDE, Cinnamon, Mate, XFCE, LXDE, κλπ κλπ. Υπάρχει ένα desktop περιβάλλον για κάθε γούστο και ανάγκη.
Ακόμα και multimedia αλλά και παιχνίδια πλέον παίζουν μια χαρά στο linux (official & unofficial steam support και wine μεταξύ άλλων) για αυτούς που δεν χρησιμοποιούν για κάτι άλλο τα PC.

Αλλά η συνήθεια δεν είναι εύκολο πράγμα να σπάσει για κάποιον που το μόνο που έχει δει στην ζωή του είναι τα Windows. Αυτό κρατάει πίσω το Linux desktop. Όχι η δυσκολία του ή η σταθερότητα του. Για να μην πω για τις αθέμιτες τακτικές ανταγωνισμού της Microsoft που δεν μπορείς να πάρεις εύκολα νέο έτοιμο PC/Laptop χωρίς windows προεγκατεστημένα. Ας ήταν όλα τα νέα PC με Linux από default και θα βλέπαμε σε τι επίπεδο θα ήταν το Linux desktop σήμερα.

Για το OSX, εκεί τίθονται θέματα ψυχολογίας. Όταν έχεις πληρώσει ένα σκασμό λεφτά για ένα Apple desktop/laptop, ότι λειτουργικό και να έχει θα το θεωρείς το καλύτερο ασχέτως αν είναι ότι νάναι. Είναι εκτός συναγωνισμού λοιπόν.

Στον άσχετο χρήστη ότι λειτουργικό και να του βάλεις μπροστά του θα τα κάνει μαντάρα. Είτε είναι Windows είτε OSX, είτε Linux. Δεν ισχύει το επιχείρημα του dummy proof.

Αν δε κάποιος δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία με PC, και η πρώτη επαφή του είναι με ένα Ubuntu ή ένα Linux Mint θα το μάθει να το χρησιμοποιεί όπως θα χρησιμοποιούσε ένα Windows PC. Με την διαφορά ότι δεν θα κόλλαγε 300 ιούς στην πρώτη βδομάδα από όλα τα τσοντάδικα και torrentάδικα που θα έμπαινε. Άσε που θα του φανεί απείρως ποιο εύκολο. Την ιδέα του «App Store» την έχει το linux εδώ και 20+ χρόνια (package manager). Δεν χρειάζεται να πας πουθενά να κατεβάσεις/εγκαταστήσεις κάτι. Όλα γίνονται από το ίδιο το λειτουργικό (=άρα μέγιστη ασφάλεια/συμβατότητα σε ότι εγκαθιστάς).

@Kosmas το «Linux» στο Android είναι ο πυρήνας του. Το Android δεν είναι διανομή linux.
Ο Linux kernel τρέχει πρακτικά παντού!
Από εκατομύρια και εκατομμύρια smartphones μέχρι εκατομμύρια και εκατομμύρια servers. Αν αυτό δεν είναι mainstream, τότε μάλλον έχουμε διαφορετικό definition της λέξης mainstream.

Στον κλάδο της πληροφορικής ο Linux kernel ΕΙΝΑΙ mainstream. Χρησιμοποιείται παντού.

Και ως καταναλωτές τον χρησιμοποιείτε κάθε μέρα. Από το κινητό σας, το tablet σας, την smart tv σας, το smart watch σας, το routerάκι σας, και ότι άλλο «smart» έχετε. (από αυτά εξαιρείται φυσικά οτιδήποτε apple αφού εκεί τρέχουν BSD basedkernel)
Το ότι δεν το γνωρίζετε είναι απλά γιατί κάνει σωστά την δουλειά του ως πυρήνας λειτουργικού συστήματος. Ο χρήστης δεν έχει ποτέ επαφή με τον πυρήνα ενός λειτουργικού συστήματος.
Που σημαίνει ότι ο Linux kernel είναι το πιο επιτυχημένο κομμάτι software που γράφτηκε ποτέ!

Τα περί μετατροπών, fragmentation και conflicts δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον linux kernel.
Μάλλον δεν γνωρίζεις την αρχιτεκτονική του Android και βγάζεις εσφαλμένα συμπεράσματα.

4aNgo
Επισκέπτης
4aNgo

Η αληθεια ειναι οτι οταν είσαι πιτσιρικάς και ο μονος λογος που χρησιμοποιείς το κινητο σου ειναι για να στέλνεις μηνύματα να βλεπεις yt και να παιζεις παιχνιδια δεν σε νοιάζει καθολου η ασφάλεια…Εχεις την λογικη “σιγα που θα βρουν εμενα να κλεψουν λες και ειμαι celebrity ” Ετσι ακριβως ημουν εγω πριν κανα 2 χρονια στο Λυκειο..Οταν ομως έρχεται η ωρα να κανεις συναλλαγές μέσω ebanking ο τροπος σκέψεις αλλάζει…Αρχιζεις να σκεφτεσαι αν οι συναλλαγές σου ειναι ασφαλείς ενω θεωρώ οτι οποιαδήποτε κινητο και να εχεις παντα στο πισω μεροςτου μυαλού σου υπαρχει μια μικρη φοβία μηπως παει κατι στραβά .Προσωπικά θεωρώ οτι αν προσέχεις ποιες σελιδες επισκέπτεσαι και τι αρχεια κατεβάζεις δεν θα εχεις πρόβλημα ειτε εισαι android user είτε Apple user

Konstantinos
Επισκέπτης
Konstantinos

Fistiki πάλι δεν καταλαβαίνεις. Κρίνουμε το android ως λειτουργικό με βάση τον end user. Όλα αυτά που λες δεν με ενδιαφέρουν και ούτε έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια αυτού που πλήρωσε 200-400-1000 για ένα κινητό smartphone

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα