Software

Versatile Video Coded: Έτοιμη η νέα κωδικοποίηση βίντεο, θα παράγει 50% μικρότερα αρχεία

Μετά από αρκετά χρόνια ερευνών, το Fraunhofer HHI, τμήμα ερευνών στο Βερολίνο, ανακοίνωσε πως η κωδικοποίηση Versatile Video Vodec (H.255/VVC) είναι έτοιμη, κάτι που ήρθε με σε συνεργασία με τις Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm και Sony.

Ο νέος codec υπόσχεται να μειώσει στο ήμισυ το μέγεθος των αρχείων βίντεο, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την ίδια ποιότητα με τον H.265/HEVC. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα, όχι μόνο για την κωδικοποίηση των προσωπικών μας βίντεο, αλλά και για εξοικονόμηση του bandwidth, καθώς το 80% όλου του internet traffic είναι καθαρά για video streaming.

Ο H.266/VVC μπορεί να χειριστεί ανάλυση βίντεο από SD έως και 8K με υποστήριξη όλων των πρωτοκόλλων HDR, καθώς και βίντεο 360 μοιρών. Ο εν λόγω codec είναι ιδανικός για screen sharing και game streaming, καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω χρειάζεται τους μισούς πόρους σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Επίσης, έχει κατασκευαστεί στα πρότυπα των μεγάλων αναλύσεων, οπότε τα οφέλη θα είναι ακόμα πιο εμφανή σε αναλύσεις πάνω από 4K.

Οι πρώτες εφαρμογές για encode και decode θα κυκλοφορήσουν φέτος το Φθινόπωρο, με τους hardware encoders να βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Να θυμίσουμε πως η ανάπτυξη του VVC ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, ενώ η ιδέα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, οπότε μιλάμε για ένα αποτέλεσμα σχεδόν πέντε ετών.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 7 Ιουλίου 2020 0:48

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Τάσος Παπανικολάου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.