Η τεχνολογία deepfake έχει μπει εδώ και αρκετό καιρό στη ζωή μας, με την εξέλιξη της να είναι ραγδαία, χάρη στη χρήση του AI για τη συνεχόμενη αναβάθμιση του. Σε αυτόν τον συνεχή αναπτυσσόμενο αγώνα των εταιρειών που στοχεύουν στον εντοπισμό συνθετικών μέσων μπαίνει και η Microsoft, με την κυκλοφορία ενός εργαλείου ανάλυσης βίντεο και φωτογραφιών, το οποίο δίνει ένα σκορ χειραγώγησης των μέσων.
Το εν λόγω εργαλείο ονομάζεται Video Authenticator, με το οποίο η εταιρεία δίνει ένα “ποσοστό πιθανότητας ή βαθμολογία εμπιστοσύνης” για το κατά πόσο έχει αλλαχθεί το κάθε μέσω που αναλύει. Σύμφωνα με την εταιρεία, στην περίπτωση ενός βίντεο το εργαλείο μπορεί να παρέχει αυτό το ποσοστό σε πραγματικό χρόνο, αναλύοντας κάθε καρέ του βίντεο ενώ παίζει. Το Video Authenticator ανιχνεύει το κατά πόσο έχει αναμειχθεί η τεχνολογία deepfake στη δημιουργία του βίντεο, μέσω τυχόν λαθών στο χρώμα ή της κλίμακας του γκρι που ενδέχεται να μην είναι ανιχνεύσιμα από το ανθρώπινο μάτι.
Το Video Authenticator δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων που είναι για δημόσια χρήση από το Face Forensic++ και δοκιμάστηκε στο DeepFake Detection Challenge Dataset, τα οποία η εταιρεία θεωρεί κορυφαία μοντέλα εκπαίδευσης και δοκιμής τεχνολογιών ανίχνευσης deepfake. H δημιουργία του εργαλείου πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Microsoft Research σε συνεργασία με το Ίδρυμα AI του Σαν Φρανσίσκο, ενώ θα διατεθεί σε οργανισμούς που συμμετέχουν στη φετινή δημοκρατική διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων και ειδησεογραφικών πρακτορείων και πολιτικών εκστρατειών.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ