Windows 10: Θα “σκοτώσει” το FIDO τους κωδικούς πρόσβασης;

Σε ανακοίνωσή της η Microsoft γνωστοποίησε ότι τα Windows 10 θα υποστηρίζουν την νέα έκδοση της γρήγορης online ταυτοποίησης (Fast Identification Online, ή εν συντομία FIDO) επιτρέποντας στις συσκευές να δουλεύουν με βιομετρικούς αναγνώστες από τρίτους κατασκευαστές, εξασφαλίζοντας έτσι ένα εύκολο πάτημα για τους κατασκευαστές στην δημιουργία συσκευών πιστοποίησης, με σκοπό να προσφέρουν επιπλέον προστασία σε έναν υπολογιστή, ή ένα κινητό.

Εκτός από τον αναγνώστη δαχτυλικού αποτυπώματος, το FIDO είναι σχεδιασμένο να αντικαταστήσει εντελώς τους κωδικούς πρόσβασης, δίνοντας μας έτσι την δυνατότητα γρηγορότερης και πιο αποτελεσματικής μεθόδου πιστοποίησης. Ο επικεφαλής της Microsoft, Dustin Ingalls, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν μια μεγάλη προτεραιότητα για την εταιρεία, πέρα από τον κλασικό κωδικό πρόσβασης.

Το FIDO για όσους δεν το γνωρίζουν, το χρησιμοποιούν σαν ασφάλεια μεγάλες εταιρείες τόσο σε τεχνολογικό, όσο και σε τραπεζικό επίπεδο, όπως η Microsoft, η Google, το Paypal και η Τράπεζας Αμερικής. Όσον αφορά τις βιομετρικές πληροφορίες των χρηστών, το σύστημα είναι ασφαλισμένο με την μέθοδο απόκρυψης πληροφορίας (Zero-knowledge proof) για την διασφάλιση εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων, μιας και πρόκειται για ανάγνωση των ματιών μας και των δαχτυλικών μας αποτυπωμάτων.

Η 1η έκδοση κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο που μας πέρασε, και εταιρείες όπως η Yubico ήδη σχεδιάζουν hardware που χρησιμοποιεί το FIDO για είσοδο σε λογαριασμούς της Google. Τα Windows 10 ωστόσο δεσμεύονται από τώρα την δεύτερη έκδοση, της οποίας υπεύθυνη για τον σχεδιασμό της θα είναι η Microsoft.

windows 10 fido, Windows 10: Θα “σκοτώσει” το FIDO τους κωδικούς πρόσβασης;

Πηγή

Κώστας Κοσμόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Απαραιτητο

ΦΙΔΟ και φιδεμπορας. Εισοδος χωρις azure με σκετο USER χωρις κωδικο, το καλυτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software Apple Apple Music Apple TV

Οι εφαρμογές Apple Music, TV και Devices διαθέσιμες στα Windows

Η Apple ετοιμάζεται εδώ και καιρό να φέρει τρεις βασικές εφαρμογές της στα Windows και, μετά από μήνες σε μορφή beta, τα app είναι διαθέσιμα.