3D εκτύπωση: 100 φορές πιο γρήγορη, με χρήση ρητίνης και φωτός


Οι ερευνητές του Παν/μίου του Michigan έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία 3D εκτύπωσης που είναι ικανή να εκτυπώνει 100 φορές ταχύτερα από τους κανονικούς εκτυπωτές 3D, που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τρισδιάστατους εκτυπωτές, οι οποίοι λειτουργούν εφαρμόζοντας πλαστικό ως στρώμα, η νέα τεχνολογία περιλαμβάνει ρητίνη που στερεοποιείται προς τα πάνω με γρήγορες ταχύτητες. Η νέα μέθοδος είναι ικανή να παράγει σύνθετα αντικείμενα με ταχύτητες που οι παραδοσιακοί εκτυπωτές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.
Οι κανονικοί εκτυπωτές 3D χρησιμοποιούν πλαστικό-συνθετικό υλικό που λιώνει και τοποθετείται ως γραμμές 1 διάστασης. Τα επίπεδα είναι χτισμένα σε στρώματα, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα τρισδιάστατο μοντέλο. Η διαδικασία εκτύπωσης δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη, θέτοντας έτσι έναν περιορισμό στη χρησιμότητα της τεχνολογίας για την κατασκευή αντικειμένων εντός των τυπικών χρονικών πλαισίων που απαιτούν οι κατασκευαστές.
Η νέα μέθοδος που βασίζεται στη χρήση ρητίνης είναι διαφορετική, αντικαθιστώντας τη μέθοδο της μίας γραμμής με δύο δοχεία υγρής ρητίνης και χρήση φωτός που χρησιμοποιείται για να στερεοποιήσουν τη ρητίνη. Το σύστημα ανυψώνει τα αντικείμενα από την υγρή ρητίνη, η οποία στερεοποιείται σε επιλεγμένα σημεία της, από δύο πηγές φωτός που ελέγχουν τη διαδικασία σκλήρυνσης.
3d εκτύπωση, 3D εκτύπωση: 100 φορές πιο γρήγορη, με χρήση ρητίνης και φωτός
Επειδή το υλικό αρχίζει ως υγρό και σκληραίνει μόνο όπου είναι απαραίτητο, οι ερευνητές λένε ότι η τεχνολογία τους μπορεί να παράγει πιο σύνθετα σχήματα με ταχύτερους ρυθμούς. Τα αντικείμενα που εκτυπώνονται με αυτή την τεχνολογία είναι πιο ανθεκτικά από τα αντίστοιχά τους με βάση το πλαστικό, τα οποία είναι πιο αδύναμα μεταξύ του κάθε στρώματος.
Ο ταχύτερος ρυθμός εκτύπωσης καθιστά την τεχνολογία δυνητικά βιώσιμη ως τρόπο κατασκευής αντικειμένων χωρίς καλούπι, εξοικονομώντας χρήματα στους κατασκευαστές χωρίς να αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή των αντικειμένων. Το Πανεπιστήμιο του Michigan έχει καταθέσει τρεις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με αυτή την καινοτομία.
3d εκτύπωση, 3D εκτύπωση: 100 φορές πιο γρήγορη, με χρήση ρητίνης και φωτός
Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνολογία IoT Space

Orbex: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος 3D-Printed πύραυλος του κόσμου

Μπορεί να θέλει πολύ δρόμο ακόμη για να φθάσει στο επίπεδο της Blue Origin ή της SpaceX, αλλά η βρετανική startup επιχείρηση Orbex νιώθει αρκετά σίγουρη για να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο κατασκευής του βασικού πυραύλου της.

Τεχνολογία NASA

Τα έτη από το 2015 μέχρι και το 2018 ήταν οι τέσσερις πιο θερμές χρονιές στη Γη από το 1880

Αν περάσατε πολύ χρόνο έξω το περασμένο καλοκαίρι και είχατε την εντύπωση ότι δεν ήταν και τόσο ζεστό όπως τα προηγούμενα χρόνια, είχατε δίκιο. Η NASA και η NOAA ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες το 2018 ήταν οι τέταρτες θερμότερες από το 1880. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 ήταν το τέταρτο καυτότερο έτος που […]

Τεχνολογία HMD Global Nokia

Nokia TA-1139: Μία απλή αλλά μοντέρνα συσκευή τηλεφώνου από την HMD, με μπαταρία 1020mAh

Η HMD ετοιμάζει ένα νέο χαρακτηριστικό Nokia, μια συσκευή Series 30+. Έχει ωραίο εργονομικό σχήμα, επιπλέον είναι πάρα πολύ ελαφρύ (μόλις 83.6g) και με υπερβολικά μεγάλη μπαταρία 1.020mAh για την κατηγορία του. Με τέτοια μπαταρία έχει τη δυνατότητα να διαρκεί τόσο πολύ που θα ξεχνάτε να το φορτίσετε.

Cars Google Google Maps

Το Google Maps θα προειδοποιεί για τα σημεία καταγραφής υπερβολικής ταχύτητας

Η Google φέρνει επιτέλους μερικές από τις πιο πρακτικές λειτουργίες του Waze στο Google Maps, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι οι προειδοποιήσεις για τους κρυμμένους μετρητές ταχύτητας της Τροχαίας.