Ελληνικό σύστημα πληροφόρησης για την κίνηση στους δρόμους

2

Η COMPUCON ΑΒΕΕ ανακοινώνει την ολοκλήρωση και έναρξη πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος CITY TRAFFIC. Πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνολογία που αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου από την COMPUCON ΑΒΕΕ και επιτρέπει την συλλογή μέσω κινούμενων οχημάτων των συνθηκών κίνησης στους δρόμους και την μετέπειτα αποστολή τους μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) ή προβολής τους μέσω ιστοσελίδας στο Internet.

Η υλοποίηση του συστήματος στηρίζεται στην εγκατάσταση συσκευών τηλεματικής σε μεγάλο αριθμό οχημάτων οι οποίες μέσω δορυφόρου (GPS) συλλέγουν τα στοιχεία κίνησης σε κάθε γωνία του πολεοδομικού συγκροτήματος και την μεταδίδουν μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας του κυκλοφοριακού φόρτου. Με τον τρόπο αυτό το CITY TRAFFIC απεικονίζει την κίνηση σε κάθε γωνία της πόλης σε πραγματικό χρόνο.

Οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούν να ενημερώνονται για την κίνηση στέλνοντας ένα απλό γραπτό μήνυμα SMS σε ειδικό αριθμό με την οδό που τους ενδιαφέρει και λαμβάνοντας αυτόματη απάντηση μέσω SMS. Επίσης μπορούν να επισκέπτονται την σχετική ιστοσελίδα στο Internet.

Το σύστημα, εκτός από την απλή πληροφόρηση για την κίνηση παρέχει και δυνατότητες δρομολόγησης. Επομένως είναι δυνατόν να αποστείλει κάποιος ένα γραπτό μήνυμα στον ειδικό αριθμό της υπηρεσίας με την διεύθυνση στην οποία βρίσκεται και τον προορισμό του και να λάβει απάντηση μέσω SMS με την γρηγορότερη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει αποφεύγοντας τις οδούς με αυξημένη κίνηση ή κυκλοφοριακή συμφόρηση. Τέλος, το σύστημα πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο για προγραμματισμένα και έκτακτα περιστατικά στους δρόμους.

Το CITY TRAFFIC που αποτελεί το πρώτο ανάλογο σύστημα που λειτουργεί στην Ελλάδα, έχει εγκατασταθεί σε 610 οχήματα του συνεταιρισμού ραδιοταξί Λευκός Πύργος και ήδη λειτουργεί πιλοτικά ενώ αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το φθινόπωρο παρέχοντας την κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Εντός του καλοκαιριού αναμένεται η λειτουργία του συστήματος πιλοτικά και για την περιοχή της Αθήνας όπου το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Έξυπνη μετακίνηση» της Κοινωνίας της Πληροφορίας, καθώς η COMPUCON ανέλαβε την εκτέλεση ενός εκ των έξι εντασσομένων στη Δράση προτάσεων.

Το σύστημα συνεισφέρει σημαντικά στην βελτίωση του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης σε ώρες αιχμής, καθώς με την χρήση του οι πολίτες θα αποφεύγουν χρονοβόρες μετακινήσεις, επιλέγοντας την βέλτιστη διαδρομή αλλά και τον χρόνο κατά τον οποίο θα μετακινηθούν χωρίς ταλαιπωρία. Σύντομα θα είναι δυνατή η εκμετάλλευση των δεδομένων που παρέχει το CITY TRAFFIC από τα συστήματα πλοήγησης NaviMate που διαθέτει η COMPUCON στην Ελληνική αγορά, έτσι ώστε οι χρήστες των συστημάτων να πλοηγούνται προς τον προορισμό τους μέσω οδών με την μικρότερη κίνηση.

Tο CITY TRAFFIC αποτελεί την κορωνίδα μιας σειράς καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών που ανέπτυξε η COMPUCON ΑΒΕΕ στον χώρο της Τηλεματικής και είναι αποτελέσματα τριετούς επενδυτικού σχεδίου. Σήμερα η COMPUCON είναι η μοναδική Ελληνική εταιρία που έχει αναπτύξει εξ’ ολοκλήρου και διαθέτει σε στόλο 1200 οχημάτων ΤΑΧΙ μοναδικές τεχνολογίες διαχείρισης στόλου, αυτοματοποίησης κλήσεων, αυτόματης πλοήγησης και ασφάλειας των οδηγών. Επιπρόσθετα διαθέτει στην αγορά συστήματα δικής της τεχνολογίας στον χώρο της πλοήγησης οχημάτων(Navimate Series), προσωπικής αφάλειας(SafeMate), ασφάλειας οχημάτων με GPS (CT Alarm), προστασίας σκαφών με GPS (CT Marine) καθώς και διαχείρισης στόλου οχημάτων (Fleetonline).

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Νίκος Ζ.

Στο http://www.e-tipos.com υπάρχει κυκλοφοριακός χάρτης της Αθήνας με δεδομένα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Στους χάρτες τους βρήκα και τη δυνατότητα δρομολόγησης με επιλογές όπως συντομότερο χρόνο, μικρότερη απόσταση και αποτελέσματα σε συνδυασμό με τα δεδομένα της κίνησης στους δρόμους. Πολύ καλή προσπάθεια!

Κώστας Βλαχάκης

Πολύ καλή προσπάθεια. Το πρόσθεσα στα bookmarks!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα