Ελληνικό σύστημα πληροφόρησης για την κίνηση στους δρόμους

Η COMPUCON ΑΒΕΕ ανακοινώνει την ολοκλήρωση και έναρξη πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος CITY TRAFFIC. Πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνολογία που αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου από την COMPUCON ΑΒΕΕ και επιτρέπει την συλλογή μέσω κινούμενων οχημάτων των συνθηκών κίνησης στους δρόμους και την μετέπειτα αποστολή τους μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) ή προβολής τους μέσω ιστοσελίδας στο Internet.

Η υλοποίηση του συστήματος στηρίζεται στην εγκατάσταση συσκευών τηλεματικής σε μεγάλο αριθμό οχημάτων οι οποίες μέσω δορυφόρου (GPS) συλλέγουν τα στοιχεία κίνησης σε κάθε γωνία του πολεοδομικού συγκροτήματος και την μεταδίδουν μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας του κυκλοφοριακού φόρτου. Με τον τρόπο αυτό το CITY TRAFFIC απεικονίζει την κίνηση σε κάθε γωνία της πόλης σε πραγματικό χρόνο.

Οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούν να ενημερώνονται για την κίνηση στέλνοντας ένα απλό γραπτό μήνυμα SMS σε ειδικό αριθμό με την οδό που τους ενδιαφέρει και λαμβάνοντας αυτόματη απάντηση μέσω SMS. Επίσης μπορούν να επισκέπτονται την σχετική ιστοσελίδα στο Internet.

Το σύστημα, εκτός από την απλή πληροφόρηση για την κίνηση παρέχει και δυνατότητες δρομολόγησης. Επομένως είναι δυνατόν να αποστείλει κάποιος ένα γραπτό μήνυμα στον ειδικό αριθμό της υπηρεσίας με την διεύθυνση στην οποία βρίσκεται και τον προορισμό του και να λάβει απάντηση μέσω SMS με την γρηγορότερη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει αποφεύγοντας τις οδούς με αυξημένη κίνηση ή κυκλοφοριακή συμφόρηση. Τέλος, το σύστημα πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο για προγραμματισμένα και έκτακτα περιστατικά στους δρόμους.

Το CITY TRAFFIC που αποτελεί το πρώτο ανάλογο σύστημα που λειτουργεί στην Ελλάδα, έχει εγκατασταθεί σε 610 οχήματα του συνεταιρισμού ραδιοταξί Λευκός Πύργος και ήδη λειτουργεί πιλοτικά ενώ αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το φθινόπωρο παρέχοντας την κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Εντός του καλοκαιριού αναμένεται η λειτουργία του συστήματος πιλοτικά και για την περιοχή της Αθήνας όπου το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Έξυπνη μετακίνηση» της Κοινωνίας της Πληροφορίας, καθώς η COMPUCON ανέλαβε την εκτέλεση ενός εκ των έξι εντασσομένων στη Δράση προτάσεων.

Το σύστημα συνεισφέρει σημαντικά στην βελτίωση του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης σε ώρες αιχμής, καθώς με την χρήση του οι πολίτες θα αποφεύγουν χρονοβόρες μετακινήσεις, επιλέγοντας την βέλτιστη διαδρομή αλλά και τον χρόνο κατά τον οποίο θα μετακινηθούν χωρίς ταλαιπωρία. Σύντομα θα είναι δυνατή η εκμετάλλευση των δεδομένων που παρέχει το CITY TRAFFIC από τα συστήματα πλοήγησης NaviMate που διαθέτει η COMPUCON στην Ελληνική αγορά, έτσι ώστε οι χρήστες των συστημάτων να πλοηγούνται προς τον προορισμό τους μέσω οδών με την μικρότερη κίνηση.

Tο CITY TRAFFIC αποτελεί την κορωνίδα μιας σειράς καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών που ανέπτυξε η COMPUCON ΑΒΕΕ στον χώρο της Τηλεματικής και είναι αποτελέσματα τριετούς επενδυτικού σχεδίου. Σήμερα η COMPUCON είναι η μοναδική Ελληνική εταιρία που έχει αναπτύξει εξ’ ολοκλήρου και διαθέτει σε στόλο 1200 οχημάτων ΤΑΧΙ μοναδικές τεχνολογίες διαχείρισης στόλου, αυτοματοποίησης κλήσεων, αυτόματης πλοήγησης και ασφάλειας των οδηγών. Επιπρόσθετα διαθέτει στην αγορά συστήματα δικής της τεχνολογίας στον χώρο της πλοήγησης οχημάτων(Navimate Series), προσωπικής αφάλειας(SafeMate), ασφάλειας οχημάτων με GPS (CT Alarm), προστασίας σκαφών με GPS (CT Marine) καθώς και διαχείρισης στόλου οχημάτων (Fleetonline).

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Νίκος Ζ.

Στο http://www.e-tipos.com υπάρχει κυκλοφοριακός χάρτης της Αθήνας με δεδομένα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Στους χάρτες τους βρήκα και τη δυνατότητα δρομολόγησης με επιλογές όπως συντομότερο χρόνο, μικρότερη απόσταση και αποτελέσματα σε συνδυασμό με τα δεδομένα της κίνησης στους δρόμους. Πολύ καλή προσπάθεια!

Κώστας Βλαχάκης

Πολύ καλή προσπάθεια. Το πρόσθεσα στα bookmarks!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνολογία IoT Space

Orbex: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος 3D-Printed πύραυλος του κόσμου

Μπορεί να θέλει πολύ δρόμο ακόμη για να φθάσει στο επίπεδο της Blue Origin ή της SpaceX, αλλά η βρετανική startup επιχείρηση Orbex νιώθει αρκετά σίγουρη για να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο κατασκευής του βασικού πυραύλου της.

Τεχνολογία NASA

Τα έτη από το 2015 μέχρι και το 2018 ήταν οι τέσσερις πιο θερμές χρονιές στη Γη από το 1880

Αν περάσατε πολύ χρόνο έξω το περασμένο καλοκαίρι και είχατε την εντύπωση ότι δεν ήταν και τόσο ζεστό όπως τα προηγούμενα χρόνια, είχατε δίκιο. Η NASA και η NOAA ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες το 2018 ήταν οι τέταρτες θερμότερες από το 1880. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 ήταν το τέταρτο καυτότερο έτος που […]

Τεχνολογία HMD Global Nokia

Nokia TA-1139: Μία απλή αλλά μοντέρνα συσκευή τηλεφώνου από την HMD, με μπαταρία 1020mAh

Η HMD ετοιμάζει ένα νέο χαρακτηριστικό Nokia, μια συσκευή Series 30+. Έχει ωραίο εργονομικό σχήμα, επιπλέον είναι πάρα πολύ ελαφρύ (μόλις 83.6g) και με υπερβολικά μεγάλη μπαταρία 1.020mAh για την κατηγορία του. Με τέτοια μπαταρία έχει τη δυνατότητα να διαρκεί τόσο πολύ που θα ξεχνάτε να το φορτίσετε.

Cars Google Google Maps

Το Google Maps θα προειδοποιεί για τα σημεία καταγραφής υπερβολικής ταχύτητας

Η Google φέρνει επιτέλους μερικές από τις πιο πρακτικές λειτουργίες του Waze στο Google Maps, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι οι προειδοποιήσεις για τους κρυμμένους μετρητές ταχύτητας της Τροχαίας.