Cretaquarium – Ένας υποβρύχιος κόσμος στην Κρήτη

Μεταφερθείτε σε ένα άλλο κόσμο, σε ένα υποβρύχιο κόσμο. Μεταφερθείτε στο Ηράκλειο Κρήτης και «κολυμπήστε» στις πολυάριθμες δεξαμενές του CretAquarium, του μεγαλύτερου ενυδρείου της Μεσογείου, συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων οι οποίες φιλοξενούν 4.000 διαφορετικούς οργανισμούς.

Ο επισκέπτης που θα καταφθάνει στο ενυδρείο θα αντικρίζει ένα μοντέρνο κτίριο που ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του παραπέμπει σε πλοίο με στραμμένη την πλώρη του προς τον δυτικό ορίζοντα της θάλασσας. Μετά την είσοδό του στον εκτεταμένο χώρο υποδοχής μπορεί να επιλέξει να περιηγηθεί στο χώρο των ενυδρείων–δεξαμενών, να απολαύσει φαγητό ή καφέ στο εστιατόριο ή στο snack bar, να παρακολουθήσει προβολές ή εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, να αγοράσει αναμνηστικά, διακοσμητικά ή εκπαιδευτικά προϊόντα από το κατάστημα και τέλος αν επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Η περιήγηση υπολογίζεται ότι θα διαρκεί περίπου 1,5 ώρα αν επιθυμεί βέβαια ο επισκέπτης να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων.

Τα μεγέθη του χώρου αυτού σχετίζονται με τη διαδρομή σε μια θαλάσσια σκηνογραφία μήκους 1 περίπου χιλιομέτρου, όπου εκτίθενται 4.000 οργανισμοί στις πολυάριθμες δεξαμενές του, συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων. Μεγάλες δεξαμενές εναλλάσσονται με μικρότερες ανάλογα με τα φιλοξενούμενα είδη και τους βιοτόπους τους. Στις μικρότερες δεξαμενές θα αντικρίζει κανείς συγκεκριμένα είδη και μικρό-οικοσυστήματα τα οποία ενώ είναι εντυπωσιακά και σημαντικά θα παρέμεναν απαρατήρητα στις μεγαλύτερες δεξαμενές.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα μπορεί να ξεκουράζεται σε συγκεκριμένα σημεία απολαμβάνοντας το θέαμα θαλάσσιων ζώων να περιπλανώνται πίσω από διαφανείς επιφάνειες που φθάνουν σε εμβαδόν τα 10 τ.μ. Ακολουθεί η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας 150 ατόμων. Είναι ένας χώρος έκπληξης για τον επαναληπτικό επισκέπτη και ένας χώρος ξεχωριστού θεάματος για τον κάθε νέο επισκέπτη, αφού εκεί θα μπορεί να παρακολουθεί ειδικές προβολές μέσα από σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα.

Μεγαλοπρέπεια
Το Ενυδρείο καταλαμβάνει έκταση 5.000 τ.μ. περίπου και είναι τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης), συνολικής έκτασης 60.000 τ.μ. που περιλαμβάνει το κεντρικό κτίριο έρευνας & διοίκησης (περίπου 5.500 τ.μ.) και τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών AquaLabs (περίπου 3.500 τ.μ.). Ο Θαλασσόκοσμος, ως κτιριακό σύμπλεγμα που φιλοξενεί δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και αναψυχής τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον πρότυπο σχεδιασμό του είναι ο μεγαλύτερος χώρος της Μεσογείου στο είδος του. Η θέση του Θαλασσόκοσμου είναι επίσης προνομιακή, αφού αναπτύχθηκε στο παραλιακό τμήμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και πολύ κοντά στην πλέον τουριστική περιοχή της Κρήτης που εκτείνεται από τις Γούρνες Ηρακλείου, προς τη Χερσόνησο και τον Αγ. Νικόλαο. Το συνολικό μέγεθος του ενυδρείου σχετίζεται με την εγκατάσταση πολλών δεξαμενών-ενυδρείων διαφόρων μεγεθών, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε όγκο (6.000 λίτρων). Έτσι, έγινε δυνατό να φιλοξενηθούν οργανισμοί μεγάλου μεγέθους (πχ. καρχαρίες, σελάχια, τονοειδή κλπ), να υπάρχει αρκετός ζωτικός χώρος για τα φιλοξενούμενα είδη όπως επίσης να γίνει εφικτή η αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων των ειδών μέσα στα ενυδρεία τους. Το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού συμβάλλει στην αύξηση τόσο του εντυπωσιασμού όσο και στην πληροφόρηση και γνώση που προσλαμβάνει ο επισκέπτης.

Σε ποιούς απευθύνεται
Το Ενυδρείο απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, οικογένειες και κυρίως παιδιά, σχολεία, συλλόγους, στα ερευνητικά πνεύματα, στους ρομαντικούς, στους φυσιολάτρες, στους ειδικούς και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, να χαλαρώσουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να περάσουν μια ξεχωριστή μέρα. Παρά το σημαντικό κόστος λειτουργίας του εκτιμούμε ότι το Ενυδρείο θα είναι βιώσιμο προσελκύοντας τους 550.000 Κρητικούς, τους 2,5 εκατομμύρια ξένους και έλληνες τουρίστες του νησιού, τους 87.200 περίπου μαθητές της Κρήτης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), όλα τα σχολεία της Ελλάδας καθώς και τους φοιτητές θαλασσίων ερευνών και σχετικών κατευθύνσεων. Ένα σημαντικό κόστος που υπάρχει για κάθε ενυδρείο είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας σχετικά με τη διαχείριση των ειδών, την παρακολούθηση των φυσικοχημικών παραμέτρων της διαβίωσής τους, τον σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων, την ανάδειξη νέων ειδών και οτιδήποτε άλλο που άπτεται των επιστημονικών ερωτημάτων από το πεδίο της θαλάσσιας βιολογίας. Στο ενυδρείο-Κρήτης η συνιστώσα αυτή καλύπτεται και υποστηρίζεται από το εξειδικευμένο ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο οποίο ανήκει και το ενυδρείο. Ο χώρος προσφέρεται επίσης για συνεδριάσεις, εκδηλώσεις, κοινωνικές δραστηριότητες, εκθέσεις, ομιλίες, οργανωμένα προγράμματα ενυδρείου, ειδικές προβολές, περιοδική προέκταση της διαδρομής επίσκεψης του ενυδρείου κλπ. Για αμιγώς εκπαιδευτικούς σκοπούς σχεδιάστηκε και εξοπλίστηκε ειδική αίθουσα εκπαίδευσης. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και ενήλικες θα μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα θαλάσσιας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ο εξοπλισμός της αίθουσας είναι πρότυπος και περιλαμβάνει επιδείξεις με ζωντανούς οργανισμούς, παρατηρήσεις σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια, πειράματα φυσικών επιστημών που βρίσκουν εφαρμογή στο θαλάσσιο περιβάλλον κλπ.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 8800 χιλιάδες ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΖΕΣ, την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και το Ελληνικό δημόσιο. Το Ενυδρείο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό μετά το φθινόπωρο προσφέροντας στους επισκέπτες του την πρωτόγνωρη εμπειρία ενός ταξιδιού στον μυστηριακό κόσμο της θάλασσας και των θαλάσσιων οργανισμών της Μεσογείου.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2810.337806 και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, www.hcmr.gr.

Επεξεργάστηκε την 27 Δεκεμβρίου 2008 12:07

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.