Kαινοτόμο φωτιζόμενο μπαστούνι βαδίσματος για άτομα με προβλήματα όρασης

, Kαινοτόμο φωτιζόμενο μπαστούνι βαδίσματος για άτομα με προβλήματα όρασηςΗ εμπορική αξιοποίηση μιας καινοτόμου τεχνολογίας – ένα φωτιζόμενο μπαστούνι βαδίσματος – που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης βραβεύθηκε ως η πιο επιτυχημένη ιστορία μεταφοράς καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας (IRCs Network) για το 2006.

Τα άλλα δύο βραβεία απονεμήθηκαν στο καλύτερο Κέντρο του Δικτύου και στο καλύτερο εργαλείο/πρακτική για την αποτελεσματική διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων. Στόχος των βραβείων, που απονέμονται σε ετήσια βάση, είναι η προώθηση της διεθνικής συνεργασίας ως μοχλού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Η περίπτωση μεταφοράς καινοτομίας που βραβεύτηκε, αφορά την εμπορική αξιοποίηση ενός καινοτόμου προϊόντος για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα εμπλεκόμενα Κέντρα Αναδιανομής Καινοτομίας εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (East of England IRC) και την Ουγγαρία (IRC Hungary). Το προϊόν που προωθήθηκε ονομάζεται VizCane και είναι ένα φωτιζόμενο μπαστούνι βαδίσματος που καθιστά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης ευκολότερα ορατούς στο δρόμο, από οδηγούς και πεζούς, μειώνοντας σημαντικά τα ατυχήματα. Το VizCane κατασκευάζεται από polycarbonate, είναι πτυσσόμενο και διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Η πατέντα για το VizCane ανήκει στη βρετανική Somerwood Ltd, ενώ η κατασκευή του θα γίνει στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε το Δίκτυο των IRCs. Για τον Janos Gal, διευθυντή της ουγγρικής εταιρείας Ferrit-Elektro, που θα αναλάβει την κατασκευή του, το VizCane είναι ευκαιρία, αλλά και πρόκληση. “Πρόκειται για ένα προϊόν που απαιτεί την εμπειρία μας τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στη μηχανολογία. Δεδομένου του αριθμού των ατόμων με προβλήματα όρασης παγκοσμίως, αλλά και της εμπειρίας της Somerwood στο μάρκετινγκ, η επένδυση που κάναμε για την αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητας έχει γερές βάσεις”.

Το προϊόν έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Graham Hunter, διευθύνοντα σύμβουλο της Somerwood, και προβλέπεται στο μέλλον να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη γκάμα συναφών προϊόντων. “Πρόκειται για μια ιδέα που μπορεί να αλλάξει τις ζωές των περίπου 10 εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης στην Ευρώπη και άλλων τόσων στη Β. Αμερική”. Η τελική μορφή του προϊόντος βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης CE, που θα επιτρέψει τη διακίνησή του στην Ευρώπη. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών έγιναν σε συνάντηση στη Βουδαπέστη, στην οποία παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των δύο αντίστοιχων Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας. Η συμβολή τους στην επίτευξη της συμφωνίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς όχι μόνο διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των δύο εταιρειών, αλλά βοήθησαν και στο να ξεπεραστούν κρίσιμα προβλήματα κατά την προετοιμασία και την υπογραφή των συμβολαίων.

Το βραβείο για το καλύτερο Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας απονεμήθηκε στο IRC της Σκωτίας (IRC Scotland), που διακρίθηκε ανάμεσα σε 71 Κέντρα, σε αναγνώριση της διαρκούς προσπάθειας της διευθύντριας και του προσωπικού του για την καλύτερη δικτύωση ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων και για τη δραστηριότητά τους στη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων μεταφοράς καινοτομίας. Σύμφωνα με τη συντονίστρια του Κέντρου, Lorna Maclean, το έργο που επιτελεί κρατά ψηλά τη θέση της Σκωτίας σε στρατηγικό επίπεδο ενώ παράλληλα βοηθά τις τοπικές επιχειρήσεις. Το βραβείο απένειμε, εκ μέρους ολόκληρου του Δικτύου των IRCs, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, Αργυρώ Καραχάλιου. Στην ομιλία της έδωσε συγχαρητήρια στο Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας της Σκωτίας, ενώ τόνισε και τη συμβολή του στη βελτίωση όχι μόνο των δικών του υπηρεσιών αλλά και της απόδοσης ολόκληρου του Δικτύου.

Το Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας SOFRAA από τη Γαλλία κέρδισε το βραβείο για την ανάπτυξη του καλύτερου εργαλείου/πρακτικής. Πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει την επακολούθηση (follow-up) των εκδηλώσεων μεταφοράς καινοτομίας με αποτελεσματικότερο τρόπο, αξιοποιώντας προσαρμοσμένα ερωτηματολόγια. Η μεθοδολογία επιτρέπει την αξιολόγηση του βαθμού ικανοποίησης των συμμετεχόντων και την καταγραφή ενδιαφέροντος για δυνητικές μελλοντικές συνεργασίες. Έτσι, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες διασταυρώνονται, ενώ εξασφαλίζεται η αμοιβαία πρόθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές και η έγκαιρη ενημέρωση των εμπλεκόμενων Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας. Ως αποτέλεσμα, αυξάνονται οι πιθανότητες σύναψης συμφωνιών μεταφοράς τεχνολογίας και βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Πηγή: ΕΚΤ

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνολογία IoT Space

Orbex: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος 3D-Printed πύραυλος του κόσμου

Μπορεί να θέλει πολύ δρόμο ακόμη για να φθάσει στο επίπεδο της Blue Origin ή της SpaceX, αλλά η βρετανική startup επιχείρηση Orbex νιώθει αρκετά σίγουρη για να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο κατασκευής του βασικού πυραύλου της.

Τεχνολογία NASA

Τα έτη από το 2015 μέχρι και το 2018 ήταν οι τέσσερις πιο θερμές χρονιές στη Γη από το 1880

Αν περάσατε πολύ χρόνο έξω το περασμένο καλοκαίρι και είχατε την εντύπωση ότι δεν ήταν και τόσο ζεστό όπως τα προηγούμενα χρόνια, είχατε δίκιο. Η NASA και η NOAA ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες το 2018 ήταν οι τέταρτες θερμότερες από το 1880. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 ήταν το τέταρτο καυτότερο έτος που […]

Τεχνολογία HMD Global Nokia

Nokia TA-1139: Μία απλή αλλά μοντέρνα συσκευή τηλεφώνου από την HMD, με μπαταρία 1020mAh

Η HMD ετοιμάζει ένα νέο χαρακτηριστικό Nokia, μια συσκευή Series 30+. Έχει ωραίο εργονομικό σχήμα, επιπλέον είναι πάρα πολύ ελαφρύ (μόλις 83.6g) και με υπερβολικά μεγάλη μπαταρία 1.020mAh για την κατηγορία του. Με τέτοια μπαταρία έχει τη δυνατότητα να διαρκεί τόσο πολύ που θα ξεχνάτε να το φορτίσετε.

Cars Google Google Maps

Το Google Maps θα προειδοποιεί για τα σημεία καταγραφής υπερβολικής ταχύτητας

Η Google φέρνει επιτέλους μερικές από τις πιο πρακτικές λειτουργίες του Waze στο Google Maps, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι οι προειδοποιήσεις για τους κρυμμένους μετρητές ταχύτητας της Τροχαίας.