«Διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ»

Vintage TVΤο πιλοτικό πρόγραμμα «Διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ» παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου και του ειδικού γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού Βασίλη Ασημακόπουλου. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Κώστας Κέκης.

Ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Βασίλης Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ψηφιακή Σύγκλιση», μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν με 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έτη προγράμματα ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασημακόπουλος, οργανισμοί όπως η ΕΡΤ, που απέδειξαν ότι υλοποιούν την ψηφιακή στρατηγική, θα έχουν άμεση προτεραιότητα στη χρηματοδότηση νέων δράσεων.

Στις νέες διαστάσεις που αποκτά το αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο γίνεται προσβάσιμο σε ερευνητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε ότι το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την «Κοινωνία της Πληροφορίας», με 1.950.000 ευρώ, έδωσε την ευκαιρία για τη συστηματική διάσωση και ταξινόμηση πολύτιμου αρχειακού υλικού, που κινδύνευε να καταστραφεί. Η χρηματοδότηση των δύο έργων – ένα για βίντεο και φωτογραφία και ένα για φιλμ – έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό 80% και από εθνικούς πόρους, σε ποσοστό 20%. Όπως είπε, η συνέχιση του έργου προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις, τόσο σε υποδομές, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού η ψηφιοποίηση ολόκληρου του αρχείου απαιτεί πολύχρονη και επίπονη δουλειά.

Γι’ αυτό το λόγο, η ΕΡΤ έχει ήδη υποβάλει ένα εκτεταμένο σχέδιο χρηματοδότησης από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τεκμηριωμένο και δομημένο βάσει της σωρευμένης εμπειρίας της τριετίας που πέρασε. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε επίσης, τη συνεισφορά του εξειδικευμένου προσωπικού που απασχολείται στο Κέντρο Ψηφιακής Τεκμηρίωσης, χάρη στο οποίο έγινε εφικτή η αποκατάσταση, η ψηφιοποίηση, αλλά και η επιστημονική τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού. Ακόμα, ανέφερε ότι το έργο αυτό δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού σε άλλες εφαρμογές ευρυζωνικής πρόσβασης, αφού το αρχείο της ΕΡΤ, έστω και πιλοτικά, γίνεται κτήμα όλων, όσοι ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ υποστηρίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και η ιστορική έρευνα.

Δείτε επίσης:
> Εγκαίνια των νέων Γραφείων της GfK Hellas
> techblogTV: Public/ Athens, το μεγάλο opening
> Olympus E-3: Μια επαγγελματική ολοκληρωμένη μηχανή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
dexter

Κατα την άποψη μου πολύ καλή ιδέα!!! Αλλά μπαίνοντας στη σελίδα πριν δυο μέρες αντιμετώπισα κάποιες καθυστερήσεις και επίσης παρατήρησα δυστυχώς ότι δε περιέχει αθλητικές μεταδόσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνολογία IoT Space

Orbex: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος 3D-Printed πύραυλος του κόσμου

Μπορεί να θέλει πολύ δρόμο ακόμη για να φθάσει στο επίπεδο της Blue Origin ή της SpaceX, αλλά η βρετανική startup επιχείρηση Orbex νιώθει αρκετά σίγουρη για να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο κατασκευής του βασικού πυραύλου της.

Τεχνολογία NASA

Τα έτη από το 2015 μέχρι και το 2018 ήταν οι τέσσερις πιο θερμές χρονιές στη Γη από το 1880

Αν περάσατε πολύ χρόνο έξω το περασμένο καλοκαίρι και είχατε την εντύπωση ότι δεν ήταν και τόσο ζεστό όπως τα προηγούμενα χρόνια, είχατε δίκιο. Η NASA και η NOAA ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες το 2018 ήταν οι τέταρτες θερμότερες από το 1880. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 ήταν το τέταρτο καυτότερο έτος που […]

Τεχνολογία HMD Global Nokia

Nokia TA-1139: Μία απλή αλλά μοντέρνα συσκευή τηλεφώνου από την HMD, με μπαταρία 1020mAh

Η HMD ετοιμάζει ένα νέο χαρακτηριστικό Nokia, μια συσκευή Series 30+. Έχει ωραίο εργονομικό σχήμα, επιπλέον είναι πάρα πολύ ελαφρύ (μόλις 83.6g) και με υπερβολικά μεγάλη μπαταρία 1.020mAh για την κατηγορία του. Με τέτοια μπαταρία έχει τη δυνατότητα να διαρκεί τόσο πολύ που θα ξεχνάτε να το φορτίσετε.

Cars Google Google Maps

Το Google Maps θα προειδοποιεί για τα σημεία καταγραφής υπερβολικής ταχύτητας

Η Google φέρνει επιτέλους μερικές από τις πιο πρακτικές λειτουργίες του Waze στο Google Maps, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι οι προειδοποιήσεις για τους κρυμμένους μετρητές ταχύτητας της Τροχαίας.