«Διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ»

3

Vintage TVΤο πιλοτικό πρόγραμμα «Διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ» παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου και του ειδικού γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού Βασίλη Ασημακόπουλου. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Κώστας Κέκης.

Ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Βασίλης Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ψηφιακή Σύγκλιση», μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν με 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έτη προγράμματα ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασημακόπουλος, οργανισμοί όπως η ΕΡΤ, που απέδειξαν ότι υλοποιούν την ψηφιακή στρατηγική, θα έχουν άμεση προτεραιότητα στη χρηματοδότηση νέων δράσεων.

Στις νέες διαστάσεις που αποκτά το αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο γίνεται προσβάσιμο σε ερευνητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε ότι το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την «Κοινωνία της Πληροφορίας», με 1.950.000 ευρώ, έδωσε την ευκαιρία για τη συστηματική διάσωση και ταξινόμηση πολύτιμου αρχειακού υλικού, που κινδύνευε να καταστραφεί. Η χρηματοδότηση των δύο έργων – ένα για βίντεο και φωτογραφία και ένα για φιλμ – έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό 80% και από εθνικούς πόρους, σε ποσοστό 20%. Όπως είπε, η συνέχιση του έργου προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις, τόσο σε υποδομές, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού η ψηφιοποίηση ολόκληρου του αρχείου απαιτεί πολύχρονη και επίπονη δουλειά.

Γι’ αυτό το λόγο, η ΕΡΤ έχει ήδη υποβάλει ένα εκτεταμένο σχέδιο χρηματοδότησης από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τεκμηριωμένο και δομημένο βάσει της σωρευμένης εμπειρίας της τριετίας που πέρασε. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε επίσης, τη συνεισφορά του εξειδικευμένου προσωπικού που απασχολείται στο Κέντρο Ψηφιακής Τεκμηρίωσης, χάρη στο οποίο έγινε εφικτή η αποκατάσταση, η ψηφιοποίηση, αλλά και η επιστημονική τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού. Ακόμα, ανέφερε ότι το έργο αυτό δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού σε άλλες εφαρμογές ευρυζωνικής πρόσβασης, αφού το αρχείο της ΕΡΤ, έστω και πιλοτικά, γίνεται κτήμα όλων, όσοι ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ υποστηρίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και η ιστορική έρευνα.

Δείτε επίσης:
> Εγκαίνια των νέων Γραφείων της GfK Hellas
> techblogTV: Public/ Athens, το μεγάλο opening
> Olympus E-3: Μια επαγγελματική ολοκληρωμένη μηχανή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
dexter

Κατα την άποψη μου πολύ καλή ιδέα!!! Αλλά μπαίνοντας στη σελίδα πριν δυο μέρες αντιμετώπισα κάποιες καθυστερήσεις και επίσης παρατήρησα δυστυχώς ότι δε περιέχει αθλητικές μεταδόσεις…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα