Τεχνολογίες “Made in Greece”

HTCI_MIT posterΜε θέμα «Re-discover Greece: Technology-Innovation-Business», η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη μεταξύ 17 και 19 Οκτωβρίου. Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση φοιτητών, ερευνητών, επιστημόνων και υψηλόβαθμων στελεχών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, καθώς και επιχειρηματιών και ιδιωτικών κεφαλαίων, ακολουθώντας τα παραδείγματα της Κορέας και πολύ περισσότερο της Ταϊβάν.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν το πρώτο σκέλος πολυετούς προγράμματος (US University and Business Roadshow) που έχει σχεδιάσει το HTCI, ώστε να γίνουν γνωστές οι ευνοϊκές τεχνολογικές και επιχειρηματικές συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στον Ελληνικό χώρο σε θεματικές περιοχές όπως o τομέας των ημιαγωγών, της μικροηλεκτρονικής και των ενσωματωμένων συστημάτων (semiconductors, microelectronics and embedded systems).

Κατά την τελευταία δεκαετία, άρχισε να παρατηρείται στη χώρα μας αισθητή ανάπτυξη σε τεχνολογικούς τομείς όπως η μικροηλεκτρονική, η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και η βιοτεχνολογία, υποστηριζόμενη από μια αύξηση του προσανατολισμού προς τις εφαρμοσμένες επιστήμες, καθώς και μια άνθηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Είναι εντυπωσιακά τα παραδείγματα τεχνολογικών καινοτομιών που έχουν αναπτυχθεί από Έλληνες ερευνητές, καθώς και οι περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται παρ’ όλες τις δυσκολίες επάξια στη διεθνή αγορά, με καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες «MADE IN GREECE». Σύμφωνα όμως με σχετική έρευνα που διεξήγαγε το HTCI, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, είναι η δυσκολία εύρεσης ικανών επιστημόνων, καθώς οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό και μένουν εκεί, ενώ, από αυτούς που επιστρέφουν, οι περισσότεροι απογοητεύονται με την επιστροφή τους και, αν παραμείνουν, προτιμούν να απασχοληθούν σε κάποιο δημόσιο φορέα από το να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο.

Η εγκαθίδρυση του πρώτου Κέντρου Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής στο Μαρούσι, πριν από λίγους μήνες, σε συνεργασία με την Ένωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ), και έδρα του ελληνικού cluster μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster), προκάλεσε αίσθηση στη διεθνή κοινότητα του χώρου, εκτενή δημοσιεύματα του ειδικού τύπου, αλλά και κλίμα αισιοδοξίας στα καθ’ ημάς, καθώς είναι φανερό ότι ενισχύονται πλέον σημαντικά οι προοπτικές της χώρας μας σ’ αυτόν τον τόσο καίριο τεχνολογικό τομέα. Το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής αποτελεί σήμερα βασική αφετηρία και έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς ευκαιριών δραστηριοποίησης στη δυναμική αγορά της υψηλής τεχνολογίας, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας. Κι αυτό γιατί ο κοινός παρονομαστής των εταιρειών που συμμετέχουν είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, πολλά εκ των οποίων ήδη κατέχουν κορυφαία θέση στις αγορές όπου διατίθενται.

Δείτε επίσης:
Η τεχνολογία πίσω από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2007

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνολογία IoT Space

Orbex: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος 3D-Printed πύραυλος του κόσμου

Μπορεί να θέλει πολύ δρόμο ακόμη για να φθάσει στο επίπεδο της Blue Origin ή της SpaceX, αλλά η βρετανική startup επιχείρηση Orbex νιώθει αρκετά σίγουρη για να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο κατασκευής του βασικού πυραύλου της.

Τεχνολογία NASA

Τα έτη από το 2015 μέχρι και το 2018 ήταν οι τέσσερις πιο θερμές χρονιές στη Γη από το 1880

Αν περάσατε πολύ χρόνο έξω το περασμένο καλοκαίρι και είχατε την εντύπωση ότι δεν ήταν και τόσο ζεστό όπως τα προηγούμενα χρόνια, είχατε δίκιο. Η NASA και η NOAA ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες το 2018 ήταν οι τέταρτες θερμότερες από το 1880. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 ήταν το τέταρτο καυτότερο έτος που […]

Τεχνολογία HMD Global Nokia

Nokia TA-1139: Μία απλή αλλά μοντέρνα συσκευή τηλεφώνου από την HMD, με μπαταρία 1020mAh

Η HMD ετοιμάζει ένα νέο χαρακτηριστικό Nokia, μια συσκευή Series 30+. Έχει ωραίο εργονομικό σχήμα, επιπλέον είναι πάρα πολύ ελαφρύ (μόλις 83.6g) και με υπερβολικά μεγάλη μπαταρία 1.020mAh για την κατηγορία του. Με τέτοια μπαταρία έχει τη δυνατότητα να διαρκεί τόσο πολύ που θα ξεχνάτε να το φορτίσετε.

Cars Google Google Maps

Το Google Maps θα προειδοποιεί για τα σημεία καταγραφής υπερβολικής ταχύτητας

Η Google φέρνει επιτέλους μερικές από τις πιο πρακτικές λειτουργίες του Waze στο Google Maps, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι οι προειδοποιήσεις για τους κρυμμένους μετρητές ταχύτητας της Τροχαίας.