Τεχνολογίες “Made in Greece”

Με θέμα «Re-discover Greece: Technology-Innovation-Business», η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη μεταξύ 17 και 19 Οκτωβρίου. Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση φοιτητών, ερευνητών, επιστημόνων και υψηλόβαθμων στελεχών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, καθώς και επιχειρηματιών και ιδιωτικών κεφαλαίων, ακολουθώντας τα παραδείγματα της Κορέας και πολύ περισσότερο της Ταϊβάν.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν το πρώτο σκέλος πολυετούς προγράμματος (US University and Business Roadshow) που έχει σχεδιάσει το HTCI, ώστε να γίνουν γνωστές οι ευνοϊκές τεχνολογικές και επιχειρηματικές συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στον Ελληνικό χώρο σε θεματικές περιοχές όπως o τομέας των ημιαγωγών, της μικροηλεκτρονικής και των ενσωματωμένων συστημάτων (semiconductors, microelectronics and embedded systems).

Κατά την τελευταία δεκαετία, άρχισε να παρατηρείται στη χώρα μας αισθητή ανάπτυξη σε τεχνολογικούς τομείς όπως η μικροηλεκτρονική, η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και η βιοτεχνολογία, υποστηριζόμενη από μια αύξηση του προσανατολισμού προς τις εφαρμοσμένες επιστήμες, καθώς και μια άνθηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Είναι εντυπωσιακά τα παραδείγματα τεχνολογικών καινοτομιών που έχουν αναπτυχθεί από Έλληνες ερευνητές, καθώς και οι περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται παρ’ όλες τις δυσκολίες επάξια στη διεθνή αγορά, με καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες «MADE IN GREECE». Σύμφωνα όμως με σχετική έρευνα που διεξήγαγε το HTCI, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, είναι η δυσκολία εύρεσης ικανών επιστημόνων, καθώς οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό και μένουν εκεί, ενώ, από αυτούς που επιστρέφουν, οι περισσότεροι απογοητεύονται με την επιστροφή τους και, αν παραμείνουν, προτιμούν να απασχοληθούν σε κάποιο δημόσιο φορέα από το να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο.

Η εγκαθίδρυση του πρώτου Κέντρου Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής στο Μαρούσι, πριν από λίγους μήνες, σε συνεργασία με την Ένωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ), και έδρα του ελληνικού cluster μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster), προκάλεσε αίσθηση στη διεθνή κοινότητα του χώρου, εκτενή δημοσιεύματα του ειδικού τύπου, αλλά και κλίμα αισιοδοξίας στα καθ’ ημάς, καθώς είναι φανερό ότι ενισχύονται πλέον σημαντικά οι προοπτικές της χώρας μας σ’ αυτόν τον τόσο καίριο τεχνολογικό τομέα. Το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής αποτελεί σήμερα βασική αφετηρία και έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς ευκαιριών δραστηριοποίησης στη δυναμική αγορά της υψηλής τεχνολογίας, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας. Κι αυτό γιατί ο κοινός παρονομαστής των εταιρειών που συμμετέχουν είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, πολλά εκ των οποίων ήδη κατέχουν κορυφαία θέση στις αγορές όπου διατίθενται.

Δείτε επίσης:
Η τεχνολογία πίσω από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2007

Επεξεργάστηκε την 12 Οκτωβρίου 2007 0:13

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.