Kodak | Αισθητήρας CMOS 5Megapixels για κινητά

Η εταιρεία Eastman Kodak συνδύασε την πρωτοποριακή τεχνολογία Color Filter Pattern με ένα νέο CMOS pixel προκειμένου να δημιουργήσει τον αισθητήρα εικόνας KODAK KAC-05020, τον πρώτο αισθητήρα της αγοράς που έχει κατασκευαστεί με τεχνολογία 1.4 micron και έχει ανάλυση 5 megapixels. Σχεδιασμένος για φορητές ψηφιακές συσκευές ευρείας κατανάλωσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ο νέος αισθητήρας της Kodak προσφέρει ένα πρωτοποριακό επίπεδο ανάλυσης χρησιμοποιώντας σημαντικά μικρότερα pixels.

Αλλά αντίθετα από άλλους αισθητήρες μικρών pixels, οι οποίοι παράγουν «φτωχές» εικόνες – ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού – το 1.4 micron pixel που χρησιμοποιείται στο νέο αισθητήρα της Kodak προσφέρει ποιότητα εικόνας που είναι ανάλογη ή και καλύτερη από αυτή που επιτυγχάνεται με τη χρήση αισθητήρων CMOS των 1,75 micron.

Η ευαισθησία του νέου αισθητήρα στο φως ενισχύεται με τη χρήση του KODAK TRUESENSE Color Filter Pattern, η οποία προσθέτει «πανχρωματικά» ή «καθαρά» pixels στα ήδη υπάρχοντα κόκκινα, πράσινα και μπλε pixels. Καθώς τα συγκεκριμένα pixels είναι ευαίσθητα σε όλα τα μήκη κύματος του ορατού φωτός, συλλέγουν ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό φωτός με αποτέλεσμα η ποιότητα εικόνας να είναι 2 έως 4 φορές καλύτερη σε σχέση με τους «κοινούς» αισθητήρες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η βελτίωση της απόδοσης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ μειώνεται παράλληλα και το φαινόμενο του «motion blur» που προκαλείται σε «action» λήψεις.

Ο νέος αισθητήρας της Kodak παρέχει την υψηλότερη διαθέσιμη ανάλυση στο δημοφιλές οπτικό format του ¼ της ίντσας, επιτρέπει τη λήψη εικόνων με ISO 3200 καθώς και τη καταγραφή βίντεο σε ανάλυση 720p στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ο αισθητήρας υποστηρίζεται επίσης από τις λύσεις OMAPTM and OMAP-DM της Texas Instruments, οι οποίες παρέχουν προηγμένες λειτουργίες όπως ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας, ταχύτατη αυτόματη εστίαση, μείωση του φαινομένου των ερυθρών ματιών καθώς και αναγνώριση προσώπων.

Η φωτογραφία είναι από το booth της Kodak στη Βαρκελώνη.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.