Nvidia: Υπερυπολογιστής για Αυτοοδηγούμενα Οχήματα

Στη CES 2016, είδαμε πως η Nvidia έχει προγραμματίσει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της TSMC για την επόμενη γενιά GPU της με την αρχιτεκτονική Pascal. Αυτή η νέα γενιά GPU θα κατασκευάζεται με την τεχνολογία FinFet 16nm και τα chip GP104, GP106, GP107 και GP108 θα τροφοδοτούν τις GPU που θα κυκλοφορήσουν. Στη σύνθεση αυτών των GPU, θα βρίσκεται και η ναυαρχίδα με ονομασία chip GP100 (το chip που θα τροφοδοτεί το Drive PX2) και θα είναι η ισχυρότερη κάρτα γραφικών που έχουμε δει ως σήμερα.

Nvidia: Υπερυπολογιστής για Αυτοοδηγούμενα Οχήματα, Nvidia: Υπερυπολογιστής για Αυτοοδηγούμενα Οχήματα

Συγκριτικά, με δηλώσεις της Nvidia, η επεξεργαστική ισχύ αυτού του υπερυπολογιστή θα φτάνει τα 150 MacBook Pro, ή 6 GPU Titan X, ενώ το μέγεθός του δε θα ξεπερνά ένα τάπερ με φαγητό. Ο υπερυπολογιστής αυτός θα τροφοδοτείται από 2 SoC της επόμενης γενιάς Tegra, ενώ για τα γραφικά του έχουν επιλεχθεί δύο ξεχωριστές κάρτες γραφικών του chip GP100 της νέας αρχιτεκτονικής Pascal. Σαν αποτέλεσμα του σχεδιασμού, το σύστημα αυτό θα φτάνει τα 8TFLOPs και τις 24 τρισεκατομμύρια λειτουργίες Deep Learning το δευτερόλεπτο. Όσο για το σύστημα, ψύξης, ένα κλειστό κύκλωμα νερού θα κρατάει δροσερό το σύστημα για πολύωρες λειτουργίες στο έπακρο. Η κατανάλωση του ανέρχεται στα 250watt, αριθμό φαινόμενο για τις λειτουργίες που μπορεί και παρέχει.

Ο συνδυασμός των 4 πυρήνων στο σύστημα των GPU, με την τεχνολογία CUDA επιταχύνει τη διαδικασία μάθησης από 20 ως και 40 φορές. Ουσιαστικά, αν ας πούμε το χωρίζαμε σε ενότητες, το όχημα αντί για μία ενότητα το μήνα, θα μπορούσε να μάθει μία ενότητα την ημέρα. Κι αυτή η ισχύς αποδεδειγμένα θεωρείται ως απαραίτητη για την κατασκευή αξιόπιστων αυτοοδηγούμενων οχημάτων.

Εν τω μεταξύ, αρκετοί μπορεί να αναρωτηθούν, πως είναι δυνατόν να χρειάζεται έναν υπερυπολογιστή ένα αυτοοδηγούμενο όχημα για να κινηθεί; Η απάντηση της Nvidia σε αυτής της μορφής ερωτήματα είναι πως για να μπορέσει ένα όχημα να κινηθεί με ταυτόχρονες λειτουργείες αισθητήρων, συστημάτων ελέγχου και καθοδήγηση για να γίνει πλήρως αυτόνομο (δηλαδή να κινείται με δεδομένα στο σύννεφο) χρειάζεται όση περισσότερη ισχύς μπορεί να παραχθεί σήμερα. Άλλωστε αυτός ο υπερυπολογιστής θα έχει στην υπηρεσία του 12 βιντεοκάμερες, αισθητήρες lidar (μέτρηση απόστασης με laser), radar, ακόμα και υπερήχων.

Nvidia: Υπερυπολογιστής για Αυτοοδηγούμενα Οχήματα, Nvidia: Υπερυπολογιστής για Αυτοοδηγούμενα Οχήματα

Η ίδια η Nvidia, για να μπορέσει να παραμείνει στην αγορά, έχει ξεκινήσει και αναπτύσσει μια δική της πλατφόρμα που αποτελείται από 9 νευρωτικά δίκτυα ανοιχτής μάθησης με όνομα Nvidia Drivenet. Ουσιαστικά σε αυτά τα δίκτυα δοκιμάζει τα δικά της αυτοοδηγούμενα οχήματα, αναγνωρίζει και μαθαίνει καλύτερα τα αντικείμενα, με σκοπό το όχημα να μπορεί να ανταποκριθεί σε απρόσμενες καταστάσεις. Για του λόγου το αληθές, ένα video demo παίχτηκε στη CES 2016, όπου ένα αυτοοδηγούμενο όχημα (αυτοκίνητο στην περίπτωση), αναγνώριζε αντικείμενα χωρίς τη χρήση διαδικτύου και ειδικότερα αυτοκίνητα καλυμμένα με χιόνι.

Για την εκπόνηση όλων των παραπάνω εργασιών η Nvidia συνεργάζεται με την Audi στις δοκιμές της, ενώ παράλληλα Daimler, BMW και Ford χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα εκμάθησης για την ανάπτυξη δικών τους αυτοοδηγούμενων οχημάτων. H Volvo συμπληρώνει τη λίστα με δοκιμές σε δικά της οχήματα, εφαρμόζοντας τα συστήματα της Nvidia.

Nvidia: Υπερυπολογιστής για Αυτοοδηγούμενα Οχήματα, Nvidia: Υπερυπολογιστής για Αυτοοδηγούμενα Οχήματα

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas

Η εποχη που ρωτουσαμε ο ενας τον αλλον τη Καρτα γραφηκων εχεις περασε λαπτοπ ντεσκτοπ.. τωρα θα ρωταμε τι καρτα εχει το αυτοκινητο σου?
Η nvidia βαζει την τελευταια λεξη στα αυτοκινητα, ξεπερασε καθε προσδοκια σε σχεση με την προηγουμενη παρομοια κατασκευη με μετα βιας επιανε 1 tflop.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.

Business NVIDIA

Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI.