Πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης διαβάζει κατά 52% πιο αποτελεσματικά τα χείλη, από τους ανθρώπους

τεχνητή νοημοσύνη, Πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης διαβάζει κατά 52% πιο αποτελεσματικά τα χείλη, από τους ανθρώπους
Μία ακόμη έρευνα έρχεται να αποδείξει πως η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τέτοια που έχει φτάσει σε σημείο να μπορεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με την βοήθεια κάμερας και λογισμικού να διαβάζει τα χείλη καλύτερα και από ανθρώπους επαγγελματίες.
Ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορεί να διαβάσει τα χείλη καλύτερα από επαγγελματίες αναγνώστες χειλιών μετά την εξέταση χιλιάδων ωρών βίντεο YouTube και μετατροπή τους σε απομαγνητοφωνημένο κείμενο μέσω τεχνητής μάθησης.
Οι ερευνητές δοκίμασαν το πρόγραμμα σε ένα βίντεο διάρκειας 37 λεπτών, το οποίο δεν είχε προηγουμένως προβληθεί ξανά και αναγνώρισε εσφαλμένα μόνο το 41% ​​των λέξεων. Συγκριτικά, η καλύτερη προηγούμενη μέθοδος ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία επικεντρώνεται σε μεμονωμένα γράμματα αντί για φράσεις, είχε 77% ποσοστό σφάλματος λέξης, ενώ οι επαγγελματίες αναγνώστες χειλιών είχαν 93% ποσοστό σφάλματος στην ίδια δοκιμή, η οποία δεν είχε γλώσσα περιβάλλοντος ή γλώσσας. Η διαφορά απόδοσης δηλαδή, μεταξύ των επαγγελματιών και του πιο πρόσφατου προγράμματος AI ανάγνωσης χειλιών είναι στο 52%.
Ο Hassan Akbari του Πανεπιστημίου της Κολούμπια λέει ότι αν η AI, ενσωματωθεί σε ένα smartphone, τότε πιθανόν να επιτρέπει στους χρήστες με προβλήματα ακοής να έχουν έναν “μεταφραστή” μαζί τους οπουδήποτε κι αν πάνε.
Η Helen Bear στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει εφαρμογές για το πρόγραμμα που περιλαμβάνουν την ανάλυση των βίντεο ασφαλείας, την ερμηνεία ιστορικών λήψεων από εποχές που δεν υπήρχε ήχος στα βίντεο ακόμη και την κατανόηση του τι λέει ένας συνομιλητής του Skype όταν ο ήχος πέσει.
Άλλοι αναλυτές αναφέρουν πως μία τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον χώρο της υγείας. Για παράδειγμα σε ανθρώπους που έχουν εκ γεννητής πρόβλημα ακοής, σε μικρά παιδιά που θα είχαν την δυνατότητα, με την βοήθεια καποιου μικρουπολογιστή ίσως, να καταλαβαίνουν με μεγαλύτερη ευκολία τους άλλους.
Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business European Commission AI

H Ευρώπη θέλει να έχει τον έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να της δώσει τη δυνατότητα να περιορίζει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, όποτε κριθεί αυτό απαραίτητο.

Internet AI

Το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται εναντίον της παρακολούθησης μέσω ΑΙ

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην ιδιωτικότητα.

Business AI

Έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη.

Gear Elon Musk Tesla AI

Tesla Bot: Ο Elon Musk αναπτύσσει ανθρωποειδές ρομπότ με AI

Μετά την κατάκτηση του διαστήματος με την Space X, η πιο πρόσφατη εμμονή του Elon Musk είναι η δημιουργία του ανθρωποειδούς ρομπότ Tesla Bot.