Πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης διαβάζει κατά 52% πιο αποτελεσματικά τα χείλη, από τους ανθρώπους

ai study reading lips 570px
Μία ακόμη έρευνα έρχεται να αποδείξει πως η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τέτοια που έχει φτάσει σε σημείο να μπορεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με την βοήθεια κάμερας και λογισμικού να διαβάζει τα χείλη καλύτερα και από ανθρώπους επαγγελματίες.
Ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορεί να διαβάσει τα χείλη καλύτερα από επαγγελματίες αναγνώστες χειλιών μετά την εξέταση χιλιάδων ωρών βίντεο YouTube και μετατροπή τους σε απομαγνητοφωνημένο κείμενο μέσω τεχνητής μάθησης.
Οι ερευνητές δοκίμασαν το πρόγραμμα σε ένα βίντεο διάρκειας 37 λεπτών, το οποίο δεν είχε προηγουμένως προβληθεί ξανά και αναγνώρισε εσφαλμένα μόνο το 41% ​​των λέξεων. Συγκριτικά, η καλύτερη προηγούμενη μέθοδος ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία επικεντρώνεται σε μεμονωμένα γράμματα αντί για φράσεις, είχε 77% ποσοστό σφάλματος λέξης, ενώ οι επαγγελματίες αναγνώστες χειλιών είχαν 93% ποσοστό σφάλματος στην ίδια δοκιμή, η οποία δεν είχε γλώσσα περιβάλλοντος ή γλώσσας. Η διαφορά απόδοσης δηλαδή, μεταξύ των επαγγελματιών και του πιο πρόσφατου προγράμματος AI ανάγνωσης χειλιών είναι στο 52%.
Ο Hassan Akbari του Πανεπιστημίου της Κολούμπια λέει ότι αν η AI, ενσωματωθεί σε ένα smartphone, τότε πιθανόν να επιτρέπει στους χρήστες με προβλήματα ακοής να έχουν έναν “μεταφραστή” μαζί τους οπουδήποτε κι αν πάνε.
Η Helen Bear στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει εφαρμογές για το πρόγραμμα που περιλαμβάνουν την ανάλυση των βίντεο ασφαλείας, την ερμηνεία ιστορικών λήψεων από εποχές που δεν υπήρχε ήχος στα βίντεο ακόμη και την κατανόηση του τι λέει ένας συνομιλητής του Skype όταν ο ήχος πέσει.
Άλλοι αναλυτές αναφέρουν πως μία τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον χώρο της υγείας. Για παράδειγμα σε ανθρώπους που έχουν εκ γεννητής πρόβλημα ακοής, σε μικρά παιδιά που θα είχαν την δυνατότητα, με την βοήθεια καποιου μικρουπολογιστή ίσως, να καταλαβαίνουν με μεγαλύτερη ευκολία τους άλλους.
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνολογία IoT Space

Orbex: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος 3D-Printed πύραυλος του κόσμου

Μπορεί να θέλει πολύ δρόμο ακόμη για να φθάσει στο επίπεδο της Blue Origin ή της SpaceX, αλλά η βρετανική startup επιχείρηση Orbex νιώθει αρκετά σίγουρη για να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο κατασκευής του βασικού πυραύλου της.

Τεχνολογία NASA

Τα έτη από το 2015 μέχρι και το 2018 ήταν οι τέσσερις πιο θερμές χρονιές στη Γη από το 1880

Αν περάσατε πολύ χρόνο έξω το περασμένο καλοκαίρι και είχατε την εντύπωση ότι δεν ήταν και τόσο ζεστό όπως τα προηγούμενα χρόνια, είχατε δίκιο. Η NASA και η NOAA ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες το 2018 ήταν οι τέταρτες θερμότερες από το 1880. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 ήταν το τέταρτο καυτότερο έτος που […]

Τεχνολογία HMD Global Nokia

Nokia TA-1139: Μία απλή αλλά μοντέρνα συσκευή τηλεφώνου από την HMD, με μπαταρία 1020mAh

Η HMD ετοιμάζει ένα νέο χαρακτηριστικό Nokia, μια συσκευή Series 30+. Έχει ωραίο εργονομικό σχήμα, επιπλέον είναι πάρα πολύ ελαφρύ (μόλις 83.6g) και με υπερβολικά μεγάλη μπαταρία 1.020mAh για την κατηγορία του. Με τέτοια μπαταρία έχει τη δυνατότητα να διαρκεί τόσο πολύ που θα ξεχνάτε να το φορτίσετε.

Cars Google Google Maps

Το Google Maps θα προειδοποιεί για τα σημεία καταγραφής υπερβολικής ταχύτητας

Η Google φέρνει επιτέλους μερικές από τις πιο πρακτικές λειτουργίες του Waze στο Google Maps, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι οι προειδοποιήσεις για τους κρυμμένους μετρητές ταχύτητας της Τροχαίας.