Έβαλαν διαγώνισμα Φυσικής με παράδειγμα το Angry Birds

Παιδιά μπορεί να είναι και ράδιο αρβύλα, σας το μεταφέρω όμως γιατι μου έκανε εντύπωση όπως και στον φίλο που μας το έστειλε με email. Φαίνεται λοιπόν πως σε κολέγιο της Αμερικής, σε διαγώνισμα Φυσικής έβαλαν ερώτηση με παράδειγμα από το δημοφιλές παιχνίδι “Angry Birds”. Δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι φάρσα, έχει όμως πλάκα αν το σκεφτείς!

“In the popular game Angry Birds, in order to make sure the red bird can hit the green pig, what should be the launch angle (respect to horizontal) of the slingshot if the time of the flight is 2.50 seconds”.

, Έβαλαν διαγώνισμα Φυσικής με παράδειγμα το Angry Birds

Πηγή

Kudos to Tsints

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

22 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
θανασης

η σωστη απαντηση ειναι: you put your finger in the screen and pull it to the end with an angle of 40 moires. then leave it to fly. you passed the stage succesfully

χιουμορ χιουμορ

Loukas L.

Φυσική κατεύθυνσης δευτέρας λυκείου =D

Tsints

Έχω την εντύπωση ότι είναι αληθινό Κώστα. Η φωτογραφία με την συγκεκριμένη φωτοτυπία δεν φαίνεται fake, και αν δεις το ερώτημα δεν είναι και τόσο χαζό. Ίσως ο καθηγητής (πωρωμένος με Angry Birds φαντάζομαι :-P), ήθελε να κάνει το διαγώνισμα πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον για τους μαθητές!

takis1994

Παιδια , αν και γ λυκειου , ετσι απο περιεργια μπορει καποιος να το λυσει?Να δουμε τουλαχιστον αν επαιρνε κανεις ευκολα 9 μοναδες

JAdv

Μα γιατί να μην είναι αληθινό. Το Angry birds , Πάνω στην Φυσική βασίστηκε και αυτό που ζητείται είναι πολύ απλό και εύκολο.Αντί για τουβλάκια ο καθηγητής, έβαλε τα Αngry Birds.

ZJ-HELLAS

Ειναι μια πολυ απλη περιπτωση οριζοντιας βολης.Με την υλη των δεσμων ηταν στο 4ο κεφαλαιο της Γ λυκειου.Τωρα πια δε διδασκεται στο λυκειο.

ZJ-HELLAS

Συγνωμη:Πλαγιας βολης.

spyros

δεν έχει να λέει κάτι αν για την άσκηση χρησιμοποιήσαν τα angry birds. Απλά έπρεπε να γίνει κάπως ποιο “βατή” στους μαθητές (αν ισχύει βέβαι η φώτο).
Δηλ όταν παλιά μας έλεγαν ότι το τρένο ταξιδεύει με x ταχύτητα σε πόση ώρα θα φτάσει στο y σημείο, τι εννοούσαν? Το τρένο Πειραιάς-Θεσσαλονίκη? Μακάρι και στα δικά μας σχολεία να είχαν την ίδια λογική, αλλά πού!

Samo

Εύκολο είναι καλέ.. Λύνεται με πολλούς τρόπους..!! Απλές εξισώσεις χρησιμοποιούνται…

Sotiris

Η άσκηση είναι εύκολη αλλά κανένας δεν την λύνει…! Η άσκηση είναι tricky γιατί το πουλί και το γουρουνάκι δεν είναι στο ίδιο ύψος…πάρτε τον χρόνο πτήσης βγάλτε την οριζόντια και την κατακόρυφη ταχύτητα και θα βρείτε την γωνία

chagg

ZJ-HELLAS

Συγνώμη η πλάγια βολή δεν διδάσκεται; Δεν έχω δει τα βιβλία χρόνια τώρα, τι διδάσκεται; βγαίνουμε εκτός θέματος αλλά μου κάνει εντύπωση.

Νίκος

Η πλάγια βολή βρίσκεται στο βιβλίο της Α Λύκειου αλλα το Υπουργείο το αφαίρεσε.Εμάς ο καθηγητής μας στάθηκε 2 λεπτά σε αυτό το κεφάλαιο και μετά δεν το ξανασυζητήσαμε.

ZJ-HELLAS

υ.συνφ.t=55,αρα υ.συνφ=55/2,5=22(1) h=υ.ημφ.t-0,5g.t.t, αρα 2=υ.ημφ.2,5-0,5.9,8.2,5.2,5, αρα υ.ημφ=13,05(2).Διαιρωντας κατα μελη τις(2)και(1)προκυπτει:εφφ=0,593 ,αρα φ=περιπου 30(3).Αντικαθιατωντας την (3) στη (2):υ.0,5=13,05,αρα υ=26,1m/s.

ZJ-HELLAS

Chagg:Α:Κινηματικη,δυναμικη,ορμη,ενεργεια.Β Κ:Νομοι αεριων,θερμοδυναμικη,δυν.ενεργεια συστηματος φορτιων,κινησεις σε ηλεκτρ. και μαγν.πεδιο,επαγωγη.Β ΓΠ:Στατικος ηλεκτρισμος,συν.ρευμα,ηλεκτρομαγνητισμος.Γ Κ:Ταλαντωσεις,κυματα,μηχανικη στερεου σωματος,κρουσεις,φαινομενο doppler.Γ ΓΠ:Φως,ατομικα και πυρηνικα φαινομενα.

stavros11

Στον άξονα y’y κάνει απλά επιβραδυνόμενη κίνηση με επιτάχυνση -g σε όλο το χρόνο ή μέχρι κάποια στιγμή κάνει επιβραδυνόμενη, μέχρι να φτάσει σε ένα ύψος h>12m, όπου έχει στιγμιαία uy=0 και μετά ξεκινά επιταχυνόμενη προς τα κάτω με επιτάχυνση g?
Απ’ ότι είδα ο ZJ-HELLAS το κάνει όπως στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή επιβραδυνόμενη κίνηση. Με το δεύτερο εγώ βγάζω εφφ=0,6038 (θεωρώντας g=9,8m/s²).

ZJ-HELLAS

Η κινηση στον yy’ αξονα οπως σωστα ειπες ειναι επιβραδυνομενη μεχρι το μεγιστο υψος(που υy=0)και επειτα επιταχυνομενη χωρις αρχικη ταχυτητα.Μπορεις να μελετησεις το προβλημα εξεταζοντας καθε κινηση χωριστα(που ειναι πιο δυσκολο)ή σαν μια ενιαια με την εξισωση Sy=υ.ημφ.t-0,5g.t.t ,οπου Sy η υψομετρικη διαφορα τελικης και αρχικης θεσης(στο συγκεκριμενο προβλημα ειναι 12-10=2m).

Gio

στο δικο μου διαγωνισμα μακαρι να ηταν

stavros11

Φέτος στην Α’ Λυκείου δεν έκανα καθόλου τέτοιου είδους κίνηση. Η οριζόντια βολή που έκανα δεν ήταν ακριβώς έτσι, γιατί εκεί στην αρχική θέση δεν είχε ταχύτητα στον y’y, αλλά την αποκτούσε λόγω του βάρους που του ασκούταν (κάτι σαν την κίνηση της σφαίρας στο όπλο).
Το παραπάνω, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος που το μελετάμε. Εγώ το έκανα με τις δύο κινήσεις στον y’y. Είπα ότι η πρώτη κίνηση (επιβραδυνόμενη) διήρκησε χρόνο t1, ενώ η δεύτερη (επιταχυνόμενη) t2, όπου t1+t2=t=2,5s και έστω uy0 η αρχική ταχύτητα στον y’y και uy η τελική.
Από τις σχέσεις τις κινηματικής έχουμε για την πρώτη κίνηση: uy0 – gt1 = 0 => uy0=gt1
Για τη δεύτερη: uy=gt2
Προσθέτοντας κατά μέλη βγάζουμε μία σχέση για τις ταχύτητες: uy0 + uy = g(t1 + t2) = gt.
Εφαρμόζοντας ΑΔΜΕ στο σώμα (αφού έργο παράγει μόνο το βάρος) με επίπεδο μηδενικής δυναμικής ενέργειας εκεί που εκτοξεύεται βγάζουμε άλλη μία σχέση για τις ταχύτητες. Από τις δύο σχέσεις, με σύστημα, βρίσκουμε το uy0 και την γωνία.

ZJ-HELLAS

Μπραβο,σωστος ο τροπος σκεψης σου.Επειδη ομως η 2η εξισωση ειναι 2ου βαθμου,εχει αρκετες πραξεις και θα χρειαστεις και τη Uοχ(βρισκεται απο την ευθυγραμμη ομαλη κινηση στον χχ’ αξονα) ωστε να υπολογισεις τη γωνια.

KoulisHHH

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

stavros11

@ ZJ-HELLAS
Ναι το ξέρω ότι χρειάζεται και η uox, για να τα διαιρέσουμε και να βρούμε εφαπτομένη, αλλά αυτή είναι εύκολο να υπολογιστεί από την ΕΟΚ. Για την uoy το ξέρω ότι βγαίνουν δευτέρου βαθμού αρχικά, αλλά αφού κάνουμε το σύστημα και λύσουμε με αντικατάσταση, αν δεν έκανα λάθος, φεύγουν οι όροι με τα τετράγωνα και τελικά προκύπτει πρωτοβάθμια. Πάντως γενικά θέλει αρκετές πράξεις.

Zafiris

Απλές εξισώσεις Νεύτωνα για βολή!Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση στον άξονα x και ομαλά επιβραδυνόμενη με επιβράδυνση g στον άξονα y.
Ένα κομμάτι κέικ που λένε κι οι φίλοι μας οι άγγλοι!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Games featured Fortnite

Fortnite: Αποκτά λειτουργία shooter πρώτου προσώπου 5v5

Μια νέα λειτουργία παιχνιδιού που ονομάζεται Ballistic έρχεται στο Fortnite, φέρνοντας μια εμπειρία shooter πρώτου προσώπου 5v5.

Games Netflix

To Netflix ίσως εγκαταλείπει το gaming – Έκλεισε το στούντιο δημιουργίας παιχνιδιών που είχε φτιάξει

Το Netflix έκλεισε πρόσφατα το στούντιο παιχνιδιών «Team Blue» στη Νότια Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Game File.

Games Sega

Sega και Universal ετοιμάζονται να φέρουν το Shinobi στη μεγάλη οθόνη

Η Universal φέρνει την κλασική σειρά παιχνιδιών της Sega Shinobi στη μεγάλη οθόνη, με τον Sam Hargrave του Extraction στη θέση του σκηνοθέτη.

Games featured

Το παιχνίδι – φαινόμενο Palworld έρχεται στα κινητά

Το Palworld έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια action-adventure, survival και monster-taming που δημιουργήθηκε ποτέ.