DirectX 12: Το μέλλον του gaming

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η AMD ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του Mantle, μιας API που βελτίωνε το γραφικό περιβάλλον για όποιον είχε GPU και παιχνίδι που υποστηριζόταν από τη σειρά Gaming Evolved. Η χαμηλού επιπέδου API αυτή έγινε μεγάλος ανταγωνιστής του DirectX 11 και του Open GL4 που είναι εφαρμογές υψηλού επιπέδου.

Και αυτό γιατί κατάφερε να πιάσει υψηλότερες αποδόσεις από εκείνες, δίνοντας τη δυνατότητα υποστήριξης πολλών παιχνιδιών σε PC και κονσόλες χωρίς να έχουν απαραίτητα hi end hardware.

Έτσι, ενώ η AMD είχε τα πρωτεία για πάρα πολύ καιρό, εκδίδοντας την εφαρμογή αυτή συνοδευτικά με τους Catalyst Drivers, τώρα ο ανταγωνισμός της ανεβαίνει. Η Microsoft ανακοίνωσε μαζί με τα Windows 10 και την δημιουργία του DirectX 12 και θεωρείται ο βασικότερος αντίπαλος. Αλλά δε θα είναι ο μόνος. Μαζί ανακοινώθηκαν και ο Metal της Apple και το Open GL Next. Κυριολεκτικά, μιλάμε για αναγέννηση στον τομέα των γραφικών μετά από χρόνια αργής προόδου, μέσα από την ανάγκη για ποιοτικό gaming χωρίς μεγάλα έξοδα.

Έχουμε δει ως τώρα, το Mantle να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις σε πολλά παιχνίδια, ειδικά σε εκείνα που ο επεξεργαστής είναι το πρόβλημα (φτάνει το 100% πολύ γρήγορα χωρίς να μπορεί να δώσει περισσότερη ισχύ). Κι όσο καταπληκτικό κι αν ακούγεται πως είναι το Mantle, αυτή τη στιγμή είναι μια API που είναι αποκλειστικότητα για AMD GPU από τη σειρά 7000 και μετά. Επομένως οι χρήστες της Nvidia και της Intel δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την τεχνολογία. Γι αυτό το βλέμμα όλων στράφηκε προς το DirectX 12.

Το DirectX 12 ανακοινώθηκε από την Microsoft το Μάρτιο του 2014 στην GDC, συνοπτικά, χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί και θα κυκλοφορήσει με τα Windows 10. Επομένως αν κάποιος χρησιμοποιεί την έκδοση 9926 των Windows 10 Technical Preview, που είναι δωρεάν δοκιμαστική για όλους, θα έχει προσέξει ότι χρησιμοποιεί μια προέκδοση του DirectX 12.

Όμως, η Microsoft δίνει κανονικά τις ενημερώσεις και στους χρήστες της Technical Preview έκδοσης, φτάνοντας σε μια έκδοση περισσότερο ολοκληρωμένη. H API του DirectX 12 μαζί με την έκδοση οδηγών WDDM 2.0 σιγά σιγά ολοκληρώνεται και έχει γίνει πιο σταθερή από πριν, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία (κάτω) από δοκιμές που έχουν γίνει μέσα από το Star Swarm της Oxide Games.

Ουσιαστικά η έκδοση WDDM 2.0 ενεργοποιεί το DirectX 12 και προσθέτει τα απαραίτητα συστατικά στον πυρήνα και στους οδηγούς της κάρτας για να λειτουργήσει σωστά, βοηθώντας το να χειριστεί έξυπνα τη μνήμη και να βελτιστοποιήσει την αποδοτικότητα του επεξεργαστή.

Aυτό που βλέπουμε στο άνω κομμάτι της φωτογραφίας είναι η χρήση των πυρήνων του επεξεργαστή βάσει χρόνου εκτέλεσης, παρατηρώντας πως αρχικά με τον DX11 έφτανε στην πλήρη χρήση σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ότι στο κάτω κομμάτι με τον Directx 12.

Αυτό που οι χρήστες Nvidia και Intel περιμένουν να δουν, είναι αν το DirectX 12 μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα που δεν κατόρθωσε ο DirectX 11, μεταξύ CPU και GPU (bottlenecking) από εταιρείες που δεν έχουν συγγένεια μεταξύ τους, όπως αντίθετα οι AMD CPU και οι Radeon GPU.

Επεξηγήσεις:
• WDDM: Windows Display Driver Model – είναι η αρχιτεκτονική του οδηγού για τις GPU των OS της Microsoft, εκκίνησε από την έκδοση Vista και μετά.
• UM Driver – User Mode Driver: είναι τρόπος εκτέλεσης ενός οδηγού που ο χρήστης επωφελείται από τη σταθερότητα, λόγω ότι δεν μπορεί να εγγράψει δεδομένα μέσα στο σύστημα του πυρήνα (kernel) και να δημιουργήσει κρασάρισμα στο σύστημα.
• KM Driver – Kernel Mode Driver: ο υπολογιστής μπορεί να εκτελέσει κάθε λειτουργία όπως επιτρέπεται βάσει της αρχιτεκτονικής του, όπως έχει προγραμματιστεί καταχωρώντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες από μόνος του.

Δημήτρης Μηλόπουλος

Επεξεργάστηκε την 10 Φεβρουαρίου 2015 18:25

Σχόλια

  • Πολύ καλό το άρθρο, μπράβο.

    Αλλά το metal της apple τι φάση?
    Είναι ένα API για τα κινητά ή θα το χρεισημοποιουν και σε games στο PC?

  • To ανέφερα πολύ γενικά, απλά για να παρουσιάσω ότι υπάρχει development γενικά σε APIs. Για κινητά και apps στο iOS 8 προορίζεται και δίνεται στους developers ώστε να φτιάξουν εφαρμογές με βάση αυτό. Όταν θα γνωρίζω αρκετά για H/Y, θα γράψω, ειδάλλως τα κινητά δεν είναι δικό μου φόρτε ούτε δική μου δουλειά.

  • Ερώτηση, έχω ψιλοκαλό λαπτοπ και τρέχει τα παιχνίδια με κάμποσους όμως συμβιβασμούς ποιότητας. Θα δω διαφορά στα υπάρχοντα παιχνίδια?

  • Στην ουσία αυτό που κάνει είναι να ελαχιστοποιεί το overhead, όπως γινόταν με τα api που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος οι κονσόλες.

  • @thanos για να ισχύσουν τα παραπάνω πρέπει να υποστηρίζονται τα ΑΡΙ από τα παιχνίδια. Στα ήδη υπάρχοντα παιχνίδια δε θα δεις διαφορά, εκτός αν κάνουν κάποιο revision οι εταιρείες τους. Έχει ειπωθεί ότι τα πρώτα παιχνίδια που θα υποστηρίζουν dx12 θα έρθουν τέλη του '15.

  • @thanos πιθανώς ναι, εφόσον η GPU του είναι βασισμένη είτε σε nVidia Fermi ή AMD GCN και μεταγενέστερες αρχιτεκτονικές. Σε προϊόντα μεταφράζεται στις σειρές 400 και άνω από nVidia και 7000 και άνω από AMD (εκτός από τα rebranded τσιπάκια που χρησιμοποιύν τη παλιά αρχιτεκτονική).

  • Ε αφού και τα Windows 10 αναμένονται για Οκτώβριο του '15, θεωρητικά τα παιχνίδια της περιόδου θα το υποστηρίξουν και όχι αυτά που βγαίνουν τώρα.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.