Πέμπτη
21/07/2011

Πόσο θα πληρώσω τελωνείο για αντικείμενα από Αμερική και Κίνα

Η ΕΕΤΤ έχει γίνει αποδέκτης σημαντικού αριθμού καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων κατά τον εκτελωνισμό ταχυδρομικών αντικειμένων προέλευσης εξωτερικού (χώρες εκτός ΕΕ). Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να ελέγχουν τις σχετικές χρεώσεις και τα τέλη που τους επιβάλλονται, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) Η διαδικασία που εφαρμόζεται κατά τον εκτελωνισμό βασίζεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική τελωνειακή νομοθεσία περί τριτοχωρικών εμπορευμάτων εμπορικού χαρακτήρα, με αξία μεγαλύτερη των 22 ευρώ, ή μη εμπορικού χαρακτήρα, με αξία μεγαλύτερη των 45 ευρώ.

2) Τα τέλη διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Τέλη προς το Δημόσιο (δασμοί, ΦΠΑ, ΔΕΤΕ)
Τα τέλη αυτά καταβάλλονται ανεξαρτήτως του παρόχου που έχει αναλάβει τη διακίνηση της αποστολής. Τα αντικείμενα μη εμπορικού χαρακτήρα, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 350 ευρώ υπόκεινται σε κατ’ αποκοπήν δασμό 3,5%, εκτός κι αν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον εκτελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους. Ως εμπορεύματα μη εμπορικού χαρακτήρα θεωρούνται εκείνα που περιλαμβάνονται αποκλειστικά στις αποστολές που πραγματοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη, χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή και τα οποία, λόγω της φύσης τους και της ποσότητάς τους, (μικρή) προορίζονται, χωρίς καμία αμφιβολία, για προσωπική, ιδιωτική ή οικογενειακή χρήση εκ μέρους των παραληπτών. Για αξίες από 22 ευρώ μέχρι 150 ευρώ επιβάλλεται μόνο ο ΦΠΑ. Αν η αξία του αντικειμένου είναι πάνω από 150 ευρώ τότε επιβάλλονται ΦΠΑ και δασμοί.

Τέλη εκτελωνισμού από ΕΛ.ΤΑ.
Τα τέλη που προβλέπονται στον τιμοκατάλογο των ΕΛ.ΤΑ. είναι:
• «Τέλος εκτελωνισμού»: 8 ευρώ για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν και εκδόθηκε γι’ αυτά τελωνειακή διασάφηση, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου ή δέματα.
• «Τέλος διαχείρισης δασμών»: 4 ευρώ, πλέον των τελών εκτελωνισμού, για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν και εκδόθηκε γι’ αυτά τελωνειακή διασάφηση, η οποία δεν είναι «ατελής» αλλά προβλέπει την είσπραξη από τον παραλήπτη τους και την απόδοσή τους στις Τελωνειακές Αρχές δασμών ή φόρων από τα ΕΛΤΑ.
• «Τέλος αναθεώρησης δασμών»: 10 ευρώ πλέον των τελών εκτελωνισμού και των τελών διαχείρισης δασμών μόνο στην περίπτωση που ο παραλήπτης επιθυμεί την αναθεώρηση των δασμών που περιλαμβάνονται στην τελωνειακή διασάφηση για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν.

Τέλη εκτελωνισμού από εταιρεία ταχυμεταφορών
• Εργατικά και έξοδα αποθήκευσης.
• Αμοιβή εκτελωνιστή, που συνήθως ξεκινά από τα 50 – 60€ και αυξάνει ανάλογα με την αξία του τιμολογίου.
Εναλλακτικά ο παραλήπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει δικό του εκτελωνιστή ή να κάνει τον εκτελωνισμό ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πληρώνει αμοιβή εκτελωνιστή στην εταιρεία ταχυμεταφορών, αλλά απαιτείται η «Έκδοση Διατακτικής» με κόστος από 0 ευρώ μέχρι 35 ευρώ, συν το κόστος του τρίτου εκτελωνιστή (αν υπάρξει).

3) Τα ταχυδρομικά αντικείμενα εξωτερικού είτε διακινούνται από τα ΕΛ.ΤΑ. είτε από εταιρείες ταχυμεταφορών, οφείλουν να επιδίδονται στη διεύθυνση του παραλήπτη.

4) Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές οφείλουν να ενημερώνονται από τους τιμοκαταλόγους των εταιρειών για τα ισχύοντα τέλη.

Customs

Κατόπιν καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με την επιβολή από τα ΕΛΤΑ «τέλους παρουσίασης στο τελωνείο» στα «τελωνειακώς ελεύθερα» ταχυδρομικά αντικείμενα, η ΕΕΤΤ διερεύνησε τη νομιμότητα του εν λόγω τέλους κατά τον εκτελωνισμό των εισερχόμενων ταχυδρομικών αντικειμένων από χώρες εκτός ΕΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Σύμβασης και του εθνικού κανονιστικού πλαισίου. Ως αποτέλεσμα, έκρινε ότι τα ΕΛΤΑ δεν θα έπρεπε να επιβάλουν το συγκεκριμένο τέλος στους χρήστες. Σύμφωνα με το Ν. 3185/03, η ΕΕΤΤ κατέθεσε σχετική εισήγηση στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την επιβολή κύρωσης στα ΕΛΤΑ και σύστασης όπως εντός 2 μηνών προβούν στον επαναπροσδιορισμό των τελών που επιβάλλουν, κατά τρόπον ώστε να καθίσταται σαφής η νομική βάση επιβολής τους και να μην προκαλείται σύγχυση στον τελικό χρήστη.

Μάθε για: ,

Συντάκτης: .


507 Σχόλια

 1. Ο/Η vaggelis λέει:

  Γεια σας. Θέλω να παραγγείλω ένα σετ 2 μπαταριών για τρυπάνι από Αμερική κόστους 63$ με έξοδα 40$ USPS Priority Mail.
  Θα πληρώσω τελωνείων λόγω προϊόντος (μπαταρίες) και χώρα προελεύσεως? Ο όγκος τους (δεν είναι και πολύ μικρές) παίζει ρόλο?
  Ευχαριστώ…

 2. Ο/Η eddy λέει:

  έφη από πιο site το παρήγειλες? μπορεί να το γλιτώσεις γιατί οι κινέζοι συνήθως βάζουν μια ψεύτικη αξία και το επισυνάπτουν σαν δώρο( gift) και εάν είναι έτσι δεν θα περάσει τελωνείο! Εάν περάσει τελωνείο θα σε ειδοποιήσουν τηλεφωνικώς και οι δασμοί πιθανόν θα είναι παραπάνω από 150 ευρώ χωρίς να είμαι σίγουρος όμως!

 3. Ο/Η maria λέει:

  Γεια σας!…θέλω να ρωτήσω! 22 Ε είναι σύνολο μαζί με τα μεταφορικά μέσα του αντικειμένου η μόνο η τιμή του αντικειμένου!???

 4. Ο/Η Άρτεμις λέει:

  Καλησπέρα, και ευχαριστώ για την απάντηση…
  Έχω όμως ακόμα κάποιες απορίες:
  Ποια η διαφορά και γράφουν κάποιοι πολιτές προέλευση από το Χονγκ-Κονγκ και ποιά αν γράφουν από την Κίνα;;
  Ποιες μεταφορικές εταιρίες μου συνηστάτε ώστε να είμαι 100% σίγουρη ότι δεν θα πληρώσω μεταφορικά, εφόσον ο πολιτής γράφει free shipping;;
  Τα παπούτσια πάντα περνάνε από το τελωνείο;; Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να τη γλειτώσω;;

 5. Ο/Η Λια Βούλγαρη λέει:

  Καλημέρα σας,
  μια φίλη μου μου έστειλε ένα δέμα απο Αμερική (με USPS), με ένα φόρεμα, δεν είναι προϊον αγοροπωλησίας. Δεν υπάρχει δλδ απόδειξη αγοράς. Θα το σταματήσουν στο τελωνείο και αν ναι πόσο είμαι υποχρεωμένη να πληρώσω αφού το προϊόν δεν συνοδεύεται από απόδειξη ή τιμολόγιο?

 6. Ο/Η Λεωνιδας λέει:

  γεια σας.δηλαδη εγω που θελω να παρω ενα κινητο με 290 ευρω ποσα θα πληρωσο τελωνειο??

 7. Ο/Η Αλεκος λέει:

  Καλησπερα, θελω να φερω απο Νοτιο Κορεα ενα ηλεκτρονικο μουσικο οργανο και το βρισκω στο eBay με τιμη 350 ευρω +69 ευρω εξοδα μεταφορας. Προκειται για καινουργιο στο κουτι του. Ποσο θα πληρωσω στο τελωνειο;

  Ευχαριστω εκ των προτερων.

 8. Ο/Η Κάλφα λέει:

  Παρήγγειλα ένα τάμπλετ από κίνα. τις 2 φορές δεν πλήρωσα τίποτα με free shipping και τώρα με πήραν τηλ. από την εταιρεία ταχυμεταφορών και μου ζητάει μόνο αυτή 120ε να το εκτελωνίσουν συν τους δασμούς. το ταμπλετ κάνει 200ε. πόσο θα πληρώσω στο τελωνείο ακόμη; ξέρετε αν μπορώ να το εκτελωνίσω φθηνότερα;

 9. Ο/Η κυριάκος λέει:

  κάλφα , το ταμπλετ ήρθε με (εταιρία) courier η με απλο ταχυδρομείο ? το μονο που μπορείς να κάνεις είναι να το εκτελωνίσεις μόνος σου για να γλυτώσεις την αμοιβή του εκτελωνιστή.

 10. Ο/Η Vladic λέει:

  Θέλω να αγοράσω μια συνδρομή σε ένα περιοδικό από την Αμερική (marvel). Υπάρχουν κάποιοι δασμοί η τέλη που θα πρέπει να πληρώνω για το κάθε τεύχος που θα λαμβάνω?
  το κάθε τεύχος κάνει περίπου 2 ευρώ

 11. Ο/Η eddy λέει:

  φίλε Vladic όχι δεν χρειάζεται γιατί το πόσο είναι μικρό για κάθε παραλαβή που θα έχεις. Γενικά να ανησυχείς σε ποσά άνω των 50 με 55 ευρώ.

 12. Ο/Η Vladic λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια

 13. Ο/Η Zoe λέει:

  Έχω παραγγείλει 2 ρολόγια τοίχου από Αυστραλία αξίας περίπου 120ευρώ και έξοδα αποστολής με το ταχυδρομείο Αυστραλίας άλλα τόσα δηλαδή 120ευρώ. Θα πληρώσω και άλλα έξοδα εκτελωνισμού? Εγώ υπέθεσα ότι αυτά περιλαμβάνονται στα έξοδα αποστολής και γιαυτό είναι και τόσα πολλά! Ποια είναι η γνώμη σας?

 14. Ο/Η κωστασ λέει:

  Καλησπέρα.έχω παραγγείλει πολλές φορές από το Ebay, άλλο σήμερα με τηλεφώνησαν από τα ελτα και μου είπαν ότι θέλουν με email το mail από το Paypal για να μου χρεώσουν φπα και εκτελωνισμό…τα αντικείμενα ήταν 2 ίδια ηλεκτρικά τροχακια ήταν από κίνα και έκαναν το ένα 45 ευρό με δωρεάν έξοδα μεταφοράς…ξέρετε τι πόσο θα πληρώσω και γιατί έγινε αυτό;;;;

 15. Ο/Η Κυριάκος λέει:

  κώστα αρχίζει να με ανυσυχεί η περίπτωση σου !
  1. Ηταν στο ιδιο πακετο ? η σε 2 διαφορετικά ?
  2. Πόσο ήταν το συνολικό βάρος?
  Διοτι μονο λογο του βαρους και διαστάσεων πιστεύω οτι ανοίχτηκε .

 16. Ο/Η kostas λέει:

  Πρέπει να ήταν σε ένα πακέτο λογικά,και για το βάρος δεν το γνωρίζω,άλλα με είπαν στο τηλέφωνο ότι με χρεώνουν φπα επειδή είναι ηλεκτρική συσκευή μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο…πιστεύεις να έχω κάποιο πρόβλημα σε μελλοντικές παραγγελίες;έχω κάνει πολλές αγορές και πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι τέτοιο και μου φάνηκε παράξενων….ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

 17. Ο/Η Κυριάκος λέει:

  Τι να πω και εγώ εχω κάνει πολλές παραγγελίες αλλα δεν ηταν δηλωμένες με αληθηνη αξια ,οπως και ειχαν μικρο βάρος , τι να σου πω δεν ξερουμε και τι εχει δηλώσει ο Κινέζος εξω απο το δεμα το μονο που σε συμφέρει εγω πιστεύω ειναι να τους στειλεις την απόδειξη η αλλιως να το στειλουν πισω , αν και δεν βλεπω να πληρώνεις πολλα κανένα φπα και μικρο-εξοδα πιστευω!

 18. Ο/Η kostas λέει:

  Ευχαριστώ πολύ κυριάκο για τις συμβουλές ας ελπίσουμε ότι όντως θα πληρώσω μόνο φπα

 19. Ο/Η Ματθαίος Κουρτίδης λέει:

  Δειτε τον κανονισμο 274/2008, άρθρο 23.
  Τελωνείο πάνω από 150 Ευρω λοιπόν.
  Ώρα για καταγγελίες.

 20. Ο/Η Γιωργος λέει:

  για σας θα ηθελα να αγορασω απο εξωτερικο ενα μηχανακι (γουρουνα) τη θα χρειαστω για να βγαλω πηνακιδες θα χριαστει να περασω τελωνειο?

 21. Ο/Η Ελπιδα λέει:

  Καλησπέρα σας!!Παρηγγειλα από Κινα ένα φορεμα αξιας 116 ευρω και μεταφορικα 29.80 ευρω.Συνολικα 145.80 ευρω.Με ειδοποιησαν από το τελωνειο λοιπον και μου ζητησαν 145 ευρω ακομα για τον εκτελωνισμο…..Τρελαθηκα….ψάχνοντας βρηκα ότι αν κανω τον εκτελωνισμο μονη μου γλυτωνω αρκετα.Αλλα συμφωνα με τη νομοθεσια πρεπει να πληρωσω μονο ΦΠΑ.Αν μου ζητησουν περισσοτερα χρηματα εκτος του ΦΠΑ τι γινεται??? Σας ευχαριστω!

 22. Ο/Η Ιωαννα λέει:

  Καλησπερα σας!θελω να παραγγειλω μια τσαντα απο το site http://www.macys.com ,η τσαντα κοστιζει 158 ευρω στο check out μου βγαζει shipping 6 ευρω και επιπλεον εχει επιλογη να κανω prepay duties and taxes 46 ευρω και μου εγγυαται οτι δεν δεν θα εχω καμια εξτρα χρεωση αλλιως θα πληρωσω τους φορους μετα την παραλλαβη.τι μου προτεινετε να επιλεξω?και αν επιλεξω να πληρωσω τους φορους στην παραλλαβη ποσοι θα ειναι ? ευχαριστω!

 23. Ο/Η xristina λέει:

  Απο macys εχω παραγγείλει κι εγω….ειχα παρει πραγματα αξιας 120 ευρω και προπληρωσα τουσ φορουσ και εξοδα αποστολης γυρω στα 80 ευρω…..ευτυχως δηλαδη !μετα με παιρναν τηλ απο τρλωνειο να παω να πληρωσω !τους ειπα οτι ειχα προπληρωσει φορους και τους εστειλα φαξ την αποδειξη και το ξεκαθαρισαμε ετσι…..ερχονται με dhl οποτε δε γλιτωνεις τρλωνειο ….προπληρωσετα!

 24. Ο/Η θανασης λέει:

  θελω να φερω απο αμερικη 10 μπαταριες για ups η τιμη εκει ειναι 177δολαρια ποσο τελωνιο θα πληρωσω εδω.ευχαριστω….

 25. Ο/Η Βασίλης λέει:

  Επείγον!

  Μόλις διάβασα το άρθρο σας σχετικά με εκτελωνισμούς και δασμούς. Σήμερα, για πρώτη φορά, αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα. Πακέτο που μου εστάλη με DHL (δυο ζευγάρια παπούτσια συγκεκριμένα) με την ένδειξη «gift» επάνω, ως τι αντιμετωπίζεται; από την dhl μου είπαν για πληρωμή έξτρα, αλλά πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά!

  Ευχαριστώ προκαταβολικά για την οποιαδήποτε απάντηση.

 26. Ο/Η Αντώνης Μαρίνος λέει:

  @Βασίλης: δεν έχει σημασία τι χαρακτηρισμό έχει πάνω, αφού έκανες το «λάθος» και το έφερες με courier service, θα περάσει από έλεγχο/εκτελωνισμό. Αν στον έλεγχο προκύψει ότι είναι τέτοιας αξίας που ξεπερνάει το κατώφλι, τότε θα εκτελωνιστεί κανονικά. Και αυτό ισχύει για καινούρια ή μεταχειρισμένα αντικείμενα, καθώς επίσης και για αυτά που έχουν χαρακτηριστεί gifts, samples, demos κλπ.

  Τα παραπάνω δεν ισχύουν -πάντα- όταν έρθει με απλό ταχυδρομείο (ακόμα και συστημένο), αφού εκεί ο έλεγχος δεν είναι απόλυτος και σε όλα τα πακέτα (το ξέρω από ιδία εμπειρία). Και πάλι όμως αν τελικά περάσει από έλεγχο, θα υποστεί την ίδια διαδικασία εκτελωνισμού.

 27. Ο/Η Βασίλης λέει:

  Μάλιστα, και σε αυτή την περίπτωση ποιος ορίζει το κατώφλι; Αν και το τιμολόγιο που υπάρχει μέσα στο πακέτο είναι μηδενικό; Αν στην τελική μου τα στειλε δώρο η θειά μου απ την Αμερική;
  Εκτός αυτού, τα συγκεκριμένα παπούτσια που πήρα στην Αμερική κοστολογούνται σαφώς φτηνότερα απ ότι εδώ.
  Αυτό που με ξένισε στην επικοινωνία μου με την DHL είναι η ερώτηση «εσείς μπορείτε να αποδείξετε ότι είναι δώρο;». Πρέπει δηλαδή να πάω στο τελωνείο και να το παζαρέψω με τον τελωνειακό;;;
  Τέλος, το πακέτο έφτασε αεροπορικώς Αθήνα, εγώ βρίσκομαι Θεσσαλονίκη. Μπορώ κάπως να ζητήσω, αν εν τέλει αναγκαστώ να το εκτελωνίσω, να έρθει Θεσσαλονίκη και να πάω εγώ ο ίδιος να το εκτελωνίσω ώστε να γλιτώσω ακόμα ένα έξτρα έξοδο;

 28. Ο/Η Αντώνης Μαρίνος λέει:

  Το όριο ορίζεται στις εγκυκλίους που αναφέρονται, νομίζω είναι 80€/100$. Όπως επίσης καταλαβαίνεις, δεν έχει σημασία αν το τιμολόγιο είναι μηδενικό, γιατί έτσι θα μπορούσε να σου στείλει ένα διαμαντένιο κολιέ/ρολόι αξίας χιλιάδων ευρώ (ως «δώρο») και να πεις εσύ ότι «είναι δώρο και μην το φορολογείτε»…δεν στέκει αυτό που λες, το καταλαβαίνεις υποθέτω, είναι πολύ απλοϊκή περίπτωση φοροδιαφυγής….

  Αυτό που γίνεται συνήθως είναι να σου ζητήσουν κάποιο αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. πληρωμή μέσω Paypal που στέκει νομικά) για να τους αποδείξεις ότι όντως δεν πρέπει να φορολογηθεί (αν είναι κάτω από το κατώφλι). Αλλιώς εκτελωνίζεται/φορολογείται βάσει της απόδειξης πληρωμής ή της εκτίμησης του εκτελωνιστή. Αυτό που σου είπαν περί δώρου είναι ελαφρώς παραπλανητικό, γιατί ακόμα και δώρο να είναι δεν μπορεί να ξεπερνάει κάποιο όριο αξίας (αλλιώς θα μας έστελναν συνεχώς «δώρα» αξίας χιλιάδων ευρώ για να γλυτώνουμε τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φόρους). Αν όμως μπορείς να το αποδείξεις (με κάποια υπεύθυνη δήλωση ή επικοινωνία), μπορεί να τη γλυτώσεις.

  Για την μεταφορά που λες δεν νομίζω να γίνεται, δεν το έχω συναντήσει εγώ ποτέ, πάντα έπρεπε να πάω στο αεροδρόμιο….

 29. Ο/Η Kική λέει:

  Γεία σας παιδιά,
  Ενδιαφέρομαι να αγοράσω από USA κάποια ρούχα, για την ακρίβεια 2 σορτς.
  Η τιμή τους είναι 200$,δηλαδή περίπου στα 145 ευρώ.
  Γνωρίζετε πόσο θα είναι οι φόροι και ο εκτελωνισμος?

  Ευχαριστώ Πολύ,
  Κική

 30. Ο/Η Μαρισα λέει:

  Γεια σας, θελω να παγγειλω καποια καλυντικα απο Αμερικη, το συνολικο ποσο μαζι με τα εξοδα αποστολης ειναι 75 ευρω, ξερετε ποσα χρηματα θα πληρωσω στο τελωνειο? Γινετε καπως να τα αποφυγω?

 31. Ο/Η ria λέει:

  τα φωτα σας παρακαλω!!αγορασα απο lightinthebox ενα φορεμα ενα ζευγαρι παπουτσια και καποια αξεσουαρ το ποσο μαζι με εξοδα μεταφορας ειναι 186eu ακομα δεν ξερω με τι εταιρεια αποστολης θα ερθει τι πληρωνω για τελωνειο?

 32. Ο/Η ria λέει:

  τους ειπα να τα στειλουν με ems και οκ.αλλα τι να περιμενω για το παραπανω ποσο??ας απαντησει καποιος……

 33. Ο/Η Εκτελωνιστής λέει:

  European Commission logo

  Ευρωπαική Επιτροπή
  Φορολογία και Τελωνειακή Ένωση

  Accessibility tools

  Go to content

  Service tools

  Νομική ανακοίνση
  Cookies
  Επικοινωνια
  Εύρση

  Language selector

  Current language: ()

  Navigation path

  European Commission
  Taxation and Customs Union
  General
  Buying_online
  Buying_goods

  HOME

  About this site

  Online Databases

  Tenders & Grants

  FAQ

  Subscribe to newsletter

  Sitemap

  HOME

  About this site

  Φορολογία
  Τελωνεία

  Page navigation

  HOME
  Consultations – Get involved!
  International affairs
  Travellers
  Buying online
  Buying goods
  Buying services
  Enforcing your rights
  Legislation
  Infringements
  Publications
  eLearning
  Archive
  Links
  Glossary

  Additional tools

  Print version
  Decrease text
  Increase text

  Οnline αγορές προϊόντων προερχόμενων από χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης

  (Στις πληροφορίες που δίνονται σε αυτήν την σελίδα, η Νήσος της Ελιγολάνδης (Δανία), οι περιοχές Büsingen (Γερμανία), Ceuta (Ισπανία), Melilla (Ισπανία), Livigno (Ιταλία), Campione d’Italia (Ιταλία) και τα Ιταλικά ύδατα της Λίμνης Λουγκάνο, υπόκεινται στην ίδια νομοθεσία όπως και οι χώρες μη μέλη της ΕΕ).

  Προειδοποιήσεις
  Εισαγωγικός δασμός
  ΦΠΑ
  Ειδικός φόρος κατανάλωσης
  Τελωνειακή δήλωση
  Εκτελωνιστικές αμοιβές

  Όταν αγοράζετε ένα προϊόν από μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, τότε πρακτικά γίνεστε ο εισαγωγέας και πρέπει να καταβάλετε Εισαγωγικό Δασμό (ΕΔ), Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), όπως και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Εφόσον στους όρους πώλησης δεν αναγράφεται κάποια άλλη συμφωνία, τα προϊόντα υποχρεωτικά κρατούνται από την Τελωνειακή Αρχή κατά την είσοδο, αναμένοντας την καταβολή των δασμών και των φόρων.

  Οι Τελωνειακές Αρχές εξετάζουν τα δέματα που προέρχονται εκτός της ΕΕ έτσι ώστε:

  να μην επιτρέψουν την εισαγωγή προϊόντων απαγορευμένων η που υπόκεινται σε περιορισμούς – όπως απαγορευμένα φάρμακα,
  να επιβεβαιώσουν ότι η περιγραφή και η αξία που αναγράφονται στα φορτωτικά έγγραφα είναι η πραγματική και
  να ελέξουν την Τελωνειακή Δήλωση και να καθορίσουν τους δασμούς και φόρους (ΕΔ, ΕΦΚ, ΦΠΑ), που ενδεχόμενα πρέπει να καταβληθούν.

  Προειδοποιήσεις

  Ο ΦΠΑ, ο ΕΔ και ο ΕΦΚ καταβάλονται επιπλέον της διαφημιζόμενης τιμής αγοράς.
  Πρέπει να υποβάλετε Τελωνειακή Δήλωση.
  Είναι γνωστό οτι κάποια ηλεκτρονικά καταστήματα προτίνουν να εμφανίσουν μια αξία στα φορτωτικά έγγραφα κατά πολύ χαμηλότερη από την πραγματική τιμή αγοράς ώστε να μην καταβάλετε δασμούς και φόρους, πράγμα που πιθανόν έχει επιπτώσεις, ακόμα και στην κατάσχεση των προϊόντων.

  European Commission logo

  Ευρωπαική Επιτροπή
  Φορολογία και Τελωνειακή Ένωση

  Accessibility tools
  Εισαγωγικός Δασμός

  Με βάση τα δεδομένα που υποβάλονται με την Τελωνειακή Δήλωση, οι Τελωνειακές Αρχές καθορίζουν, βεβαιώνουν και εισπράτουν τους οφειλόμενους Δασμούς και Φόρους.

  Ο Εισαγωγικός Δασμός υπολογίζεται σαν ποσοστό επί τοις εκατό της Τελωνειακής (Στατιστικής) αξίας των προϊόντων:

  Τα ποσοστά και οι κλίμακες διαφέρουν και εξαρτώνται απο τον τύπο των προϊόντων. Μπορείτε να συμβουλευτήτε τον κωδικό της Δασμολογικής Κλάσης που παρέχεται από την βάση δεδομένων του Δασμολογίου.
  Η Στατιστική Αξία καθορίζεται από:

  -την πραγματική τιμή αγοράς των προϊόντων,

  -το κόστος ασφάλειας,

  -το κόστος μεταφοράς.

  Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρεωθούν πρόσθετοι Δασμοί, ανάλογα με την χώρα παραγωγής των προϊόντων. Η βάση δεδομένων του Δασμολογίου καλύπτει όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την Δασμολογική Κλάση σχετικά με την Εμπορική και Αγροτική Νομοθεσία.

  Δεν επιβάλεται Εισαγωγικός Δασμός, εάν η πραγματική αξία των προϊόντων δεν υπερβάνει τα 150 ευρώ.

  Στην εξαίρεση αυτή δεν εμπίπτουν τα αρώματα και οι κολώνιες, ο καπνός τα καπνικά και τα αλκοολούχα προϊόντα.

  Όταν τα προϊόντα φτάσουν στην Χώρα σας, (σαν γενικός κανόντας), θα κρατηθούν από την Τελωνειακή Αρχή του σημείου εισόδου και δεν θα σας παραδοθούν έως ότου καταβληθούν, (όπου προβλέπεται), οι Δασμοί και Φόροι που τους αναλογούν.

  European Commission logo

  Ευρωπαική Επιτροπή
  Φορολογία και Τελωνειακή Ένωση

  Accessibility tools
  ΦΠΑ

  Ο ΦΠΑ εισαγωγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί τοις εκατό (ποσοστό ΦΠΑ) του φορολογητέου ποσού.

  Το ποσοστό ΦΠΑ είναι αυτό που ισχύει στην Χώρα προορισμού των εμπορευμάτων.

  Μπορείτε να ελέξετε εδώ τα ποσοστά ΦΠΑ κάθε Κράτους Μέλουςpdf Choose translations of the previous link .

  Το φορολογηταίο ποσό διαμορφώνεται από την Στατιστική Αξία συν τον πληρωταίο Εισαγωγικό Δασμό και τα κόστη μεταφοράς και ασφάλισης μέχρι το πρώτο σημείο εισόδου προορισμού εντός της ΕΕ.

  Ο ΦΠΑ δεν επιβάλεται εφόσον η συνολική αξία όλων των εμπορευμάτων μιας αποστολής (αξία χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εισαγωγικοί δασμοί και κόστος μεταφοράς), είναι μικρότερη ενός ορίου. Το όριο μπορεί να διαφέρει απο 10 ευρώ έως 22 ευρώ, ανάλογα την χώρα της ΕΕ. Παρόλαυτα ορισμένες χώρες Κράτη Μέλη εξαιρούν από αυτήν την περίπτωση τις ταχυδρομικές παραγγελίες. Παρόλαυτα η εξαίρεση αυτή της μη καταβολής ΦΠΑ δεν εφαρμόζεται στον καπνό, τα καπνικά και τα αλκοολούχα προϊόντα.
  Μπορείτε να ελέξετε εδώ την Εθνική Φορολογία της Χώρας σας (εθνικοί σύνδεσμοι/ιστότοποι), όπου υπάρχουν λεπτομέρειες για το θέμα.

  Ο ΦΠΑ εισαγωγής μπορεί ενδεχόμενα, είτε να συμπεριλαμβάνεται στην τελική τιμή της αποστολής, είτε όχι.

  Εάν ο ΦΠΑ εισαγωγής δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή που καταβλήθηκε στον πωλητή (που είναι και το πιό πιθανόν και συνηθησμένο), θα το καταβάλετε εσείς στην ταχυδρομική εταιρεία ή στην εταιρεία express courier, ή κατευθείαν στο Τελωνείο εάν εκτελωνίσετε εσείς ο ίδιος τα προϊόντα. Στην τελευταία περίπτωση, η διαδικασία διαφέρει ανάλογως της Χώρας.

  Μπορείτε να ελέξετε εδώ την Εθνική Φορολογία της Χώρας σας (εθνικοί σύνδεσμοι/ιστότοποι), όπου υπάρχουν λεπτομέρειες για το θέμα.

  Εάν έχετε πληρώσει, (σπάνια περίπτωση), συμπεριλαμβανομένων όλων (all inclusive), τότε θα πρέπει να καταβάλετε τον ΦΠΑ εισαγωγής στον Πωλητή, όταν πληρώνετε την συνολική αξία. Εάν όμως ο ΦΠΑ εισαγωγής δεν υπολογιστεί σωστά από τον Πωλητή, ή ο Πωλητής δεν εμβάσει τον ΦΠΑ αυτόν προς το Τελωνείο, η Εθνική Νομοθεσία σας καθιστά συνυπεύθυνο.

  Μπορείτε να ελέξετε εδώ την Εθνική Φορολογία της Χώρας σας (εθνικοί σύνδεσμοι/ιστότοποι), όπου υπάρχουν λεπτομέρειες για το θέμα.

  European Commission logo

  Ευρωπαική Επιτροπή
  Φορολογία και Τελωνειακή Ένωση

  Accessibility tools
  Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

  Τα προϊόντα θα κρατηθούν από τις Τελωνειακές Αρχές στο σημείο εισόδου της Χώρας σας, αναμένοντας την πληρωμή του ΕΦΚ.

  Τα ποσοστά του ΕΦΚ ορίζονται από κάθε Κράτος Μέλος ξεχωριστά.

  Τα Κράτη Μέλη πιθανόν εξαιρούν μικρά δώρα από τον ΕΦΚ.
  Μπορείτε να ελέξετε εδώ την Εθνική Φορολογία της Χώρας σας (εθνικοί σύνδεσμοι/ιστότοποι), όπου υπάρχουν λεπτομέρειες για το θέμα.

  Τα τσιγάρα και ο στριφτός καπνός πρέπει να έχουν σημάνσεις προειδοποίησης και ένσημες ταινίες και οι φιάλες μεγαλύτερες από 35cl που περιέχουν αλκοολούχα πρέπει να έχουν φορολογική σήμανση.
  Η Τελωνειακή Δήλωση

  Την Τελωνειακή Δήλωση την υποβάλετε εσείς προς τα Τελωνεία και παρέχει πληροφορίες προς τις Τελωνειακές Αρχές σχετικά με τα προϊόντα τα οποία εισάγετε.

  Η Δήλωση αυτή πρέπει να υποβληθεί από τον πωλητή των προϊόντων, τον μεταφορέα, ή από εσάς τον ίδιο ανάλογα με το Κράτος Μέλος.

  Εάν ο υπόχρεος για την υποβολή της Τελωνειακής Δήλωσης είστε εσείς, η εταιρεία μεταφοράς μπορεί να σας προτείνει να κάνει την Δήλωση για λογιαριασμό σας, αλλά συνήθως θα σας χρεώσει για την υπηρεσία αυτή.

  Εάν ο υπόχρεος για την υποβολή της Τελωνειακής Δήλωσης δεν είστε εσείς, πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι ο προμηθευτής σας την έχει υποβάλλει.

  (σ.σ. Η Τελωνειακή Νομοθεσία της Ελλάδας ορίζει ότι υπόχρεος για την υποβολή της Τελωνειακής Δήλωσης είναι ο εμφανιζόμενος ώς παραλήπτης των εμπορευμάτων στην σχετική φορτωτική και επακόλουθα στην σχετική Διατακτική που εκδίδει προς το Τελωνείο ο μεταφορέας).

  Η Τελωνειακή Δήλωση πρέπει να περιγράφει επακριβώς την φύση των προϊόντων, και την αξία τους χωρίς φόρους, χρεώσεις, ναύλους, και άλλα επιπρόσθετα κόστη.

  Είναι γνωστό ότι μερικές εμπορικές ιστοσελίδες στο διαδύκτιο σας προτείνουν να εμφανίσουν στα φορτωτικά έγγραφα μια αξία κατά πολύ χαμηλότερη από την πραγματική αξία που πληρώσατε ώστε ο πελάτης να μην υποχρεωθεί να καταβάλει δασμούς ή/και ΦΠΑ όταν τα προϊόντα εισέλθουν στο Κράτος Μέλος. Είναι στην αποκλειστική ευθύνη του πελάτη/αγοραστή να επιβεβαιώσει ότι ο αποστολέας στο εξωτερικό θα του αποστείλει πλήρη, σωστά και ακριβή φορτωτικά έγγραφα.

  Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί Δήλωση, ή οι πληροφορίες είναι ανακριβείς, θα έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της παράδοσης, εφόσον οι Τελωνειακοί οφείλουν να κάνουν σχετικές έρευνες, ή ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις το δέμα και το περιεχόμενο του ενδέχεται να κατασχεθούν και εσείς σαν εισαγωγέας των προϊόντων να κληθείτε να καταβάλετε επιπλέον χρεώσεις.

  Τα δέματα που στέλνονται με το ταχυδρομείο πρέπει να συνοδεύονται από Δηλώσεις τύπου CN22 ή CN23, αναλόγως της αξίας του δέματος.

  Σε περίπτωση ανακριβούς ή λανθασμένης δήλωσης, η Τελωνειακή Αρχή της Χώρας σας μπορεί να ανοίξει και να εξετάσει οποιοδήποτε ύποπτο δέμα. Της παρέχεται η πλήρης νομιμοποίηση για την πράξη αυτή. Το δέμα μπορεί να απορριφθεί και να επιστραφεί στον αποστολέα χωρίς να παραδοθεί, ή ακόμα στην χειρότερη των περιπτώσεων, μπορεί να κατασχεθεί από το Τελωνείο.

  European Commission logo

  Ευρωπαική Επιτροπή
  Φορολογία και Τελωνειακή Ένωση

  Accessibility tools
  Εκτελωνιστικές αμοιβές

  Σαν «Εκτελωνισμός» ονομάζεται η έγγραφη άδεια παράδοσης που παρέχουν οι Εθνικές Τελωνειακές Αρχές για την εισαγωγή των προϊόντων (Άδεια παράδοσης εκτελωνισμένων εμπορευμάτων).

  Συνήθως η άδεια παράδοσης, παρέχει προς τον πράκτορα της μεταφορικής εταιρείας την απόδειξη πως όλες οι οφειλόμενες τελωνειακές οφειλές έχουν καταβληθεί και ότι η εισαγωγή έχει εγκριθεί.

  Ο πάροχος της μεταφοράς δύναται να χρεώσει αμοιβή εκτελωνισμού, ή αμοιβή τελωνειακών διατυπώσεων για την επεξεργασία της Δήλωσης Εισαγωγής, επιπλέον αμοιβή για πληρωμή του δασμού και του ΦΠΑ για λογαριασμό του παραλήπτη, έξοδα διαχείρησης αεροπορικού φορτίου για την φόρτωση και εκφόρτωση των προϊόντων, αμοιβή για την ασφάλεια της μεταφοράς και την ακτινοσκόπηση των προϊόντων με ακτίνες Χ (screening ή x-raying), και αμοιβή για την προετοιμασία του Δηλωτικού και της Τελωνειακής Δήλωσης.

  Οι χρεώσεις των αμοιβών αυτών διαφέρουν απο εταιρεία σε εταιρεία.

  Όταν τα προϊόντα μεταφέρονται στην Ευρωπαική Ένωση με παρόχους ταχυδρομικών αποστολών, αυτές οι επιπλέων χρεώσεις περιορίζονται μόνο στο κόστος τις διαδικασίας του εκτελωνισμού.

  Τα Κράτη Μέλη δεν επιτρέπεται να επιβάλουν υψηλότερες χρεώσεις κατά την διαδικασία εκτελωνισμού από αυτές που πραγματικά έγιναν.

  Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτόν τον σύνδεσμο:

  http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/buying_online/buying_goods/within_non_eu_en.htm

  Last update: 26/05/2014 14:53:51 | Top

 34. Ο/Η Μακης λέει:

  Θελω να παραγγειλω μια φωτογραφικη μηχανη απο Αμερικη η τιμη της ειναι 570 ευρώ.. .Τι τελωνειο θα πληρωσω….Ευχαριστω

 35. Ο/Η Theodore. λέει:

  Καμιά 40ριά % σιγουρα.
  Γιατι δεν κοιτας ομως σε Ευρωπη,Γερμανια -Αγγλια,να δεις τι γινεται;

 36. Ο/Η Μακης λέει:

  Το εχω κοιταξει Θωδορε αλλα ειναι πολυ παραπανω η τιμη μην σου πω και διπλασια…..ευχαριστω παντος για την απαντηση

 37. Ο/Η Theodore. λέει:

  Αν προκειται να την αγορασεις και να σου την στειλουν,γιατι δεν παιρνεις στο τηλεφωνο τα δεματα εξωτερικου στο Αεροδρομιο Αθηνων να ρωτησεις;Εγω,οσες φορες εχω παρει τηλεφωνο μου εχουν απαντησει κανονικα.

 38. Ο/Η Μακης λέει:

  Δεν το σκεφτηκα Θωδορε εχεις δικαιο θα ψαξω για το τηλ.και θα τους ρωτησω να σε καλα σε ευχαριστω

 39. Ο/Η Νικος λέει:

  Γεια σας, θα ηθελα να ρωτησω πως μπορω να αποφυγω να περασει απο τελωνειο ενα κινητο απο κινεζικο site (merimobiles.com). Το κινητο κοστιζει 166 ευρω και το πακετο εχει βαρος 450g περιπου.Μου προτειναν να γραψουν στο τιμολογιο οτι ειναι κατω απο 20 ευρω και να το κανουν mark ως δωρο. Τι λετε θα πετυχει ή θα χρειαστω να πληρωσω αλλο τοσο για το τελωνειο;

 40. Ο/Η Κατερίνα λέει:

  Γεια σας! Θελω να παραγγείλω από Αυστραλία μέσω eBay προϊόντα αξίας 230 ευρώ μαζί με τα έξοδα αποστολής.. Πόσο λέτε να με χρεώσουν επιπλέον?? Υπάρχει λύση για να τα γλιτωσω φόρους κλπ????

 41. Ο/Η Δημήτριος λέει:

  Καλησπέρα σας θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση θέλω να παραγγείλω ένα μηχανάκι από Αμερική μέσω του eBay είναι 300cc πόσα θα πληρώσω στο Τελονήο? Ευχαριστώ πολύ

 42. Ο/Η Σπύρος λέει:

  Έχω παραγγείλει ένα LAPTOP αξίας με τα μεταφορικά περίπου 3000€ απο Αμερική μέσω ebay για να έρθει μέσω ΕΛΤΑ, τι θα πληρώσω γιατί έχω αρχίσει να τρομάζω με τα σχόλια που διαβάζω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων .

 43. Ο/Η Theodore. λέει:

  Υπαρχει μια σκεψη να φερω καποια ακουστικα απο την Κινα,που στοιχιζουν $199.00.
  Αυτος,στελνει με τις γνωστες εταιριες κουριερ,που δεν το συζηταμε,αλλα και με την EMS,που δεν γνωριζω τι παιζει.
  Μπορει καποιος να με ενημερωσει αν και αυτη η εταιρια σε βαζει να πληρωσεις το ενα ,αλλο ενα;

 44. Ο/Η George λέει:

  Για να αγοράσω θήκες smartphone από το ebay με τιμολόγιο για μεταπωληση σε ελληνικό κατάστημα τι πρέπει να κάνω; Με ενδιαφέρει να έχω νόμιμο τιμολόγιο που θα γίνει δεκτό σε οποιονδήποτε έλεγχο

 45. Ο/Η Thanos λέει:

  Γεια σας, ο αδερφος μου, εστειλε κατι δωρα απο την Νεα Υορκη, δεν ειναι τιποτα καινουργιο μονο ενα USB αξιας 10$. Ειναι δικα του πραγματα κ μου τα εστειλε. Πληρωσε κ customs fees εκει στην μεταφορικη, θα πληρωσω κατι κ εγω?

 46. Ο/Η maria λέει:

  3ερει κανεις πως προπληρωνεις τους φορους για να γλιτωσεις το τελωνειο???

 47. Ο/Η Χρήστος λέει:

  Γειά σας,

  Θέλω να παραγγείλω ένα μικρό δίχρονο κινητήρα αξίας 189$ και μάζας 20-25 κιλά και θα μεταφερθεί μέσω USPS priority ή USPS priority mail.Τι θα πληρώσω στο τελωνείο ???

 48. Ο/Η Λεωνιδας λέει:

  Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτήσω προϊόντα τα οποια έρχονται απο Αγγλια με μηδενικο ποσο θα πληρωσω κατι;Το προϊόν το νικησα σε διαγωνισμο ενα imac 27″

 49. Ο/Η Manos λέει:

  1) Θελω να αγορασω ενα πορτοφολι ($20.99=18,8eurο) απο Αμερικη (+15$)μεταφορικα. Τι θα χρειαστει να πληρωσω γενικα μεχρι να φτασει στο σπιτι μου? (μενω Σαμο)

  2) Θελω να παραγγειλω κ μια θηκη (1,50euro) Απο Κινα (δωρεαν μεταφορικα).
  Επισης τι θα χρειαστει να πληρωσω?

  Γιατι λετε απο 22 μεχρι 150. αυτα π ειναι πιο φθηνα δεν επιβαρυνονται δασμους?
  Ευχαριστω.

 50. Ο/Η Ελένη λέει:

  Καλησπέρα. Μια ερώτηση. Θέλω να αγοράσω ένα ζευγάρι παπούτσια, με αξία 65 ευρώ που μαζί με τα μεταφορικά, ανέρχεται στα 90. Είδα ότι πακέτα κάτω των 150 ευρώ, δεν έχουν επιπλέον κόστος. Αυτό είναι σίγουρο ? Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσω τελωνείο ? Δεν μου περισσεύουν κ θέλω να είμαι απόλυτα καλυμμενη. Καλύτερα να μην τα αγοράσω δλδ αν μπλεχτω με επιπλέον έξοδα.

 51. Ο/Η giorgosk λέει:

  Καλησπέρα,θέλω να αγοράσω ένα σπαθί από Αμερική για διακοσμητικούς λόγους.Θέλω να ρωτήσω, πρώτον μπορώ να το περάσω από το τελωνείο και δεύτερον αν υπάρχει κάποια επιπλέον χρέωση;

 52. Ο/Η Άννα- Μαρία λέει:

  Καλησπέρα,

  Θέλουν οι θείοι μου από Αμερική να μου στείλουν, ένα δέμα!! Θα περάσει και αυτό από εκτελωνισμό?? Αν το στείλουν με απλό ταχυδρομείο θα το γλιτώσω??

  Γιατί θυμάμαι πως όταν είχα παραγγείλει αντικείμενο υψηλής αξίας από εκεί, είχα πληρώσει τα άπειρα (παραλίγο την αξία του προϊόντος) με courier «SPEEDEX» για την ακρίβεια..και μόνο speed δεν ήταν. (150 ευρώ επιπλέον μπορεί και λίγα περισσότερα,..γιατί ήθελε και ο εκτελωνιστής λεφτά (70 ευρώ)…για να υπογράψει κάτι χαρτιά…).

  Και επίσης ο εκτελωνιστής αν πληρωθεί μία φορά έχει κάποιο χρονικό περιθώριο που υποτίθεται κάνει αυτή την δουλειά για σένα (π.χ 3 μήνες) ή κάθε φορά με κάθε προϊόν που εισάγεται θα πρέπει να πληρώνετε έξτρα (για τον ίδιο παραλήπτη φυσικά κάθε φορά)??

  Ευχαριστώ πολύ!!!!

 53. Ο/Η Λεωνιδας λέει:

  Γειά σας θέλω να πάρω ένα iphone 6 απο Αμερική κοστίζει 100$ χωρίς τα μεταφορίκα.Ξερετε ποσο θα πληρώσω για τον εκτελονισμό

 54. Ο/Η ΑΝΔΡΕΑΣ λέει:

  Είμαι και εγώ ένας από αυτούς που την «πάτησαν» με αγορά (κινητό) από Κινα. Ενώ κάνω 100δες αγορές από Κίνα, πρώτη φορά αγόρασα αντικείμενο μεγάλης αξίας και μάλιστα για 3ο πρόσωπο. Η αγορά έγινε από το everbuying.net με αξία 114€.
  ***Σημειώστε: για κανένα λόγο να μην αγοράσετε τίποτα απο το everbuying.net, διότι μετά από 5 ώρες από την παραγγελία και ημέρα Κυριακή, ζήτησα μέσω των επιλογών του site να αλλάξει ο τρόπος αποστολής και δεν με εξυπηρέτησε (ενώ με ενημέρωσε οτι η παραγγελία μπαίνει on hold) και ούτε δέχεται επιστροφή του κινητού.
  Η αγορά είχε αξία 114€ και εγώ ο ξύπνιος σκέφτηκα να επισπεύσω την αποστολή χρεώνοντας επιπλέον 10€ για ταχυμεταφορά…
  Το πακέτο ήρθε με την DHL. Με ειδοποίησαν Κυριακή να επικοινωνήσω μαζί τους για να με ενημερώσουν για τον εκτελωνισμό. Έχω ξεκινήσει λοιπόν και διαβάζω τα πάντα στο Διαδίκτυο και στο συγκεκριμένο άρθρο. Έχω εκτυπώσει και τις οδηγίες και είμαι έτοιμος γι αεροδρόμιο απογευματινή ώρα. Το μόνο που δεν κατάφερα να βρω είναι το έντυπο της Διασάφησης.
  Επικοινωνεί η DHL μαζί μου μέσω email και μου ζητά να της αποστείλω την απόδειξη από το paypal ή ότι μπορεί να θεωρηθεί τιμολόγιο/απόδειξη (εδώ σκέφτηκα να παραποιήσω το email από το paypal ώστε να φαίνεται μικρότερη αξία διότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να το επαληθεύσουν – δεν το έκανα). Της το στέλνω και η βλακεία μου πάλι είναι ότι μέσα στην πληρωμή περιέχει και τα έξοδα ταχυμεταφοράς (δηλαδή πλήρωσα φόρο και για τα 10 €). Η Απάντηση είναι η παρακάτω:
  «Σχετικά με την διαδικασία εκτελωνισμού έχετε την εξής επιλογή:
  1. Ανάθεση της διαδικασίας εκτελωνισμού στην DHL, η εταιρεία μας αναλαμβάνει τον εκτελωνισμό και τη μεταφορά της αποστολής σε εσάς –
  a. κόστος 37,50 Ευρώ (για αποστολές με αξία μέχρι 150,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου τα μεταφορικά) + Έξοδα Τελωνείου
  b. κόστος 52,00 Ευρώ (για αποστολές με αξία 151,00-800,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου τα μεταφορικά) + Έξοδα Τελωνείου

  2. Αναλαμβάνετε εσείς την διαδικασία του εκτελωνισμού και την παραλαβή του δέματος σας από το διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Cargo-Εμπορεύματα 3,4)
  a. κόστος 48,10 Ευρώ(34,80 τα πρακτορειακά-διατακτική + 13,30 τα εργατικά) + Έξοδα Τελωνείου (για αποστολές έως 5 κιλά)
  b. Κόστος 57,30 Ευρώ (34,80 τα πρακτορειακά-διατακτική + 22,50 τα εργατικά) + Έξοδα Τελωνείου (για αποστολές πάνω από 5 κιλά)
  c. Σε αυτήν την περίπτωση προκύπτουν αποθήκευτρα τα οποία ανέρχονται στα 6,90 ευρώ την ημέρα ανά δέμα ξεκινώντας από την Δεύτερη μέρα άφιξης της αποστολής στην Ελλάδα.»

  Το τελικό ποσό πληρωμής ήταν 67,67€ (Δασμοί και τέλη 0,0 + ΦΠΑ τρίτων Χωρών 30,1€ + Άλλη εισφορά 0,0€ + Διασάφηση Εκτελωνισμού Εισαγωγής 30,49€ + ΦΠΑ με κωδικό Α 7,01€) οπότε αφού είχα πάρει την απόφαση ότι θα πληρώσω τότε συμφώνησα στον εκτελωνισμό από DHL για να τελειώνουμε.

  Θέλω με κάποιο τρόπο να ανεβάσω το έντυπο της Διασάφησης ως βοήθημα.

  Επίσης δεν κατάφερα ποτέ να μάθω σίγουρα αν την διαδικασία μπορεί να την κάνει κάποιος όλο το 24ωρο.

 55. Ο/Η Theodore λέει:

  Καλά άνθρωπε μου,αφού είσαι μέλος του εδώ «κλαμπ»,και έχεις διαβάσει το thread,γιατί έκανες την κουτουράδα να βάλεις κούριερ;Είπαμε,κούριερ ποτέ,ποτέ,ποτέ.
  Εγώ παρήγγειλα από ΗΚ, ένα φακό των 100€,έναν άλλο των 25,και ένα λέιζερ των 70,σε ξεχωριστές παραγγελίες βέβαια,μου ήλθαν μετά από περίπου 25 ημέρες,και βέβαια,δεν πλήρωσα φράγκο.
  Τι θα κέρδιζα να τα πάρω νωρίτερα και να μου πιούν το αίμα;
  Και από την Αμερική,με USPS μόνον,αν και τώρα τελευταία,κάτι έχει αλλάξει με τους Αμερικάνους,και βάζουν μόνοι τους δικαιώματα Τελωνείου,όπως κάνουν και τα κούριερ.Εδώ ας γράψει κάποιος άλλος αν γνωρίζει καλύτερα.

 56. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Καλησπέρα.Παραγγειλα απο Κίνα μια σκόνη 1κιλό αξίας 15 ευρώ.Ζητησα απο τον πωλητή (Κινα) να πληρώσω τη μεταφορά για θεσσαλονίκη μεσω αυτού(γιατι η dhl του χρέωνε 35 ευρώ ενώ εμένα 135).Και μου στέλνουν μήνημα να επικείνωνίσω μαζί τους γιατι τα προϊόντα ειναι στο τελωνείο.Μου ζητάνε λοιπόν 35 ευρώ για διατακτηκή και άλλα 70 για εκτελωνιστή ή να πάω εγώ στην αθήνα και να βρώ δικό μου εκτελωνιστή και μάλιστα απόρισε με αιριστικό τρόπο γιατι δεν καταλαβένω τον δεκαπλασιασμο της τιμης.Ξανα επικεινόνισα με τον πωλητή και του ζήτησα να διευκρινήσει οτι το προϊόν κοστίζει 15 και η μεταφορά 35 και να το στείλει στην εταιρία(σε νέο τιμολόγιο),πράγμα που έγινε αλλα δυστιχώς επιμένουν οτι θα πρέπει να πληρώσω τελωνίο και για το κόστος της μεταφοράς.Ακόμη δεν το εχω παραλάβει και δεν ξερω αν τελικα το πάρω (απο την στιγμή που και ο ήδιος απόρισε με την κατάντια μας και διατήθεται να μου ξανα στείλει την παραγγελεία στο μισό κόστος).Παρακαλώ τα φώτα σας.Ευχαριστώ.

 57. Ο/Η Τέο λέει:

  Ρε παιδιά εγώ θέλω να παραγγείλω ένα αξεσουάρ για το κινητό το οποίο κάνει γύρω στα 10 ευρώ από Αμερική..Πέρα από την τιμή του προϊόντος πληρώνω κ τίποτα έξτρα;
  Ευχαριστώ.

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.