Πέμπτη
21/07/2011

Πόσο θα πληρώσω τελωνείο για αντικείμενα από Αμερική και Κίνα

Η ΕΕΤΤ έχει γίνει αποδέκτης σημαντικού αριθμού καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων κατά τον εκτελωνισμό ταχυδρομικών αντικειμένων προέλευσης εξωτερικού (χώρες εκτός ΕΕ). Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να ελέγχουν τις σχετικές χρεώσεις και τα τέλη που τους επιβάλλονται, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) Η διαδικασία που εφαρμόζεται κατά τον εκτελωνισμό βασίζεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική τελωνειακή νομοθεσία περί τριτοχωρικών εμπορευμάτων εμπορικού χαρακτήρα, με αξία μεγαλύτερη των 22 ευρώ, ή μη εμπορικού χαρακτήρα, με αξία μεγαλύτερη των 45 ευρώ.

2) Τα τέλη διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Τέλη προς το Δημόσιο (δασμοί, ΦΠΑ, ΔΕΤΕ)
Τα τέλη αυτά καταβάλλονται ανεξαρτήτως του παρόχου που έχει αναλάβει τη διακίνηση της αποστολής. Τα αντικείμενα μη εμπορικού χαρακτήρα, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 350 ευρώ υπόκεινται σε κατ’ αποκοπήν δασμό 3,5%, εκτός κι αν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον εκτελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους. Ως εμπορεύματα μη εμπορικού χαρακτήρα θεωρούνται εκείνα που περιλαμβάνονται αποκλειστικά στις αποστολές που πραγματοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη, χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή και τα οποία, λόγω της φύσης τους και της ποσότητάς τους, (μικρή) προορίζονται, χωρίς καμία αμφιβολία, για προσωπική, ιδιωτική ή οικογενειακή χρήση εκ μέρους των παραληπτών. Για αξίες από 22 ευρώ μέχρι 150 ευρώ επιβάλλεται μόνο ο ΦΠΑ. Αν η αξία του αντικειμένου είναι πάνω από 150 ευρώ τότε επιβάλλονται ΦΠΑ και δασμοί.

Τέλη εκτελωνισμού από ΕΛ.ΤΑ.
Τα τέλη που προβλέπονται στον τιμοκατάλογο των ΕΛ.ΤΑ. είναι:
• «Τέλος εκτελωνισμού»: 8 ευρώ για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν και εκδόθηκε γι’ αυτά τελωνειακή διασάφηση, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου ή δέματα.
• «Τέλος διαχείρισης δασμών»: 4 ευρώ, πλέον των τελών εκτελωνισμού, για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν και εκδόθηκε γι’ αυτά τελωνειακή διασάφηση, η οποία δεν είναι «ατελής» αλλά προβλέπει την είσπραξη από τον παραλήπτη τους και την απόδοσή τους στις Τελωνειακές Αρχές δασμών ή φόρων από τα ΕΛΤΑ.
• «Τέλος αναθεώρησης δασμών»: 10 ευρώ πλέον των τελών εκτελωνισμού και των τελών διαχείρισης δασμών μόνο στην περίπτωση που ο παραλήπτης επιθυμεί την αναθεώρηση των δασμών που περιλαμβάνονται στην τελωνειακή διασάφηση για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν.

Τέλη εκτελωνισμού από εταιρεία ταχυμεταφορών
• Εργατικά και έξοδα αποθήκευσης.
• Αμοιβή εκτελωνιστή, που συνήθως ξεκινά από τα 50 – 60€ και αυξάνει ανάλογα με την αξία του τιμολογίου.
Εναλλακτικά ο παραλήπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει δικό του εκτελωνιστή ή να κάνει τον εκτελωνισμό ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πληρώνει αμοιβή εκτελωνιστή στην εταιρεία ταχυμεταφορών, αλλά απαιτείται η «Έκδοση Διατακτικής» με κόστος από 0 ευρώ μέχρι 35 ευρώ, συν το κόστος του τρίτου εκτελωνιστή (αν υπάρξει).

3) Τα ταχυδρομικά αντικείμενα εξωτερικού είτε διακινούνται από τα ΕΛ.ΤΑ. είτε από εταιρείες ταχυμεταφορών, οφείλουν να επιδίδονται στη διεύθυνση του παραλήπτη.

4) Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές οφείλουν να ενημερώνονται από τους τιμοκαταλόγους των εταιρειών για τα ισχύοντα τέλη.

Customs

Κατόπιν καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με την επιβολή από τα ΕΛΤΑ «τέλους παρουσίασης στο τελωνείο» στα «τελωνειακώς ελεύθερα» ταχυδρομικά αντικείμενα, η ΕΕΤΤ διερεύνησε τη νομιμότητα του εν λόγω τέλους κατά τον εκτελωνισμό των εισερχόμενων ταχυδρομικών αντικειμένων από χώρες εκτός ΕΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Σύμβασης και του εθνικού κανονιστικού πλαισίου. Ως αποτέλεσμα, έκρινε ότι τα ΕΛΤΑ δεν θα έπρεπε να επιβάλουν το συγκεκριμένο τέλος στους χρήστες. Σύμφωνα με το Ν. 3185/03, η ΕΕΤΤ κατέθεσε σχετική εισήγηση στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την επιβολή κύρωσης στα ΕΛΤΑ και σύστασης όπως εντός 2 μηνών προβούν στον επαναπροσδιορισμό των τελών που επιβάλλουν, κατά τρόπον ώστε να καθίσταται σαφής η νομική βάση επιβολής τους και να μην προκαλείται σύγχυση στον τελικό χρήστη.

Μάθε για: ,

Συντάκτης: .

480 Σχόλια

 1. Ο/Η vaggelis λέει:

  Γεια σας. Θέλω να παραγγείλω ένα σετ 2 μπαταριών για τρυπάνι από Αμερική κόστους 63$ με έξοδα 40$ USPS Priority Mail.
  Θα πληρώσω τελωνείων λόγω προϊόντος (μπαταρίες) και χώρα προελεύσεως? Ο όγκος τους (δεν είναι και πολύ μικρές) παίζει ρόλο?
  Ευχαριστώ…

 2. Ο/Η eddy λέει:

  έφη από πιο site το παρήγειλες? μπορεί να το γλιτώσεις γιατί οι κινέζοι συνήθως βάζουν μια ψεύτικη αξία και το επισυνάπτουν σαν δώρο( gift) και εάν είναι έτσι δεν θα περάσει τελωνείο! Εάν περάσει τελωνείο θα σε ειδοποιήσουν τηλεφωνικώς και οι δασμοί πιθανόν θα είναι παραπάνω από 150 ευρώ χωρίς να είμαι σίγουρος όμως!

 3. Ο/Η maria λέει:

  Γεια σας!…θέλω να ρωτήσω! 22 Ε είναι σύνολο μαζί με τα μεταφορικά μέσα του αντικειμένου η μόνο η τιμή του αντικειμένου!???

 4. Ο/Η Άρτεμις λέει:

  Καλησπέρα, και ευχαριστώ για την απάντηση…
  Έχω όμως ακόμα κάποιες απορίες:
  Ποια η διαφορά και γράφουν κάποιοι πολιτές προέλευση από το Χονγκ-Κονγκ και ποιά αν γράφουν από την Κίνα;;
  Ποιες μεταφορικές εταιρίες μου συνηστάτε ώστε να είμαι 100% σίγουρη ότι δεν θα πληρώσω μεταφορικά, εφόσον ο πολιτής γράφει free shipping;;
  Τα παπούτσια πάντα περνάνε από το τελωνείο;; Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να τη γλειτώσω;;

 5. Ο/Η Λια Βούλγαρη λέει:

  Καλημέρα σας,
  μια φίλη μου μου έστειλε ένα δέμα απο Αμερική (με USPS), με ένα φόρεμα, δεν είναι προϊον αγοροπωλησίας. Δεν υπάρχει δλδ απόδειξη αγοράς. Θα το σταματήσουν στο τελωνείο και αν ναι πόσο είμαι υποχρεωμένη να πληρώσω αφού το προϊόν δεν συνοδεύεται από απόδειξη ή τιμολόγιο?

 6. Ο/Η Λεωνιδας λέει:

  γεια σας.δηλαδη εγω που θελω να παρω ενα κινητο με 290 ευρω ποσα θα πληρωσο τελωνειο??

 7. Ο/Η Αλεκος λέει:

  Καλησπερα, θελω να φερω απο Νοτιο Κορεα ενα ηλεκτρονικο μουσικο οργανο και το βρισκω στο eBay με τιμη 350 ευρω +69 ευρω εξοδα μεταφορας. Προκειται για καινουργιο στο κουτι του. Ποσο θα πληρωσω στο τελωνειο;

  Ευχαριστω εκ των προτερων.

 8. Ο/Η Κάλφα λέει:

  Παρήγγειλα ένα τάμπλετ από κίνα. τις 2 φορές δεν πλήρωσα τίποτα με free shipping και τώρα με πήραν τηλ. από την εταιρεία ταχυμεταφορών και μου ζητάει μόνο αυτή 120ε να το εκτελωνίσουν συν τους δασμούς. το ταμπλετ κάνει 200ε. πόσο θα πληρώσω στο τελωνείο ακόμη; ξέρετε αν μπορώ να το εκτελωνίσω φθηνότερα;

 9. Ο/Η κυριάκος λέει:

  κάλφα , το ταμπλετ ήρθε με (εταιρία) courier η με απλο ταχυδρομείο ? το μονο που μπορείς να κάνεις είναι να το εκτελωνίσεις μόνος σου για να γλυτώσεις την αμοιβή του εκτελωνιστή.

 10. Ο/Η Vladic λέει:

  Θέλω να αγοράσω μια συνδρομή σε ένα περιοδικό από την Αμερική (marvel). Υπάρχουν κάποιοι δασμοί η τέλη που θα πρέπει να πληρώνω για το κάθε τεύχος που θα λαμβάνω?
  το κάθε τεύχος κάνει περίπου 2 ευρώ

 11. Ο/Η eddy λέει:

  φίλε Vladic όχι δεν χρειάζεται γιατί το πόσο είναι μικρό για κάθε παραλαβή που θα έχεις. Γενικά να ανησυχείς σε ποσά άνω των 50 με 55 ευρώ.

 12. Ο/Η Vladic λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια

 13. Ο/Η Zoe λέει:

  Έχω παραγγείλει 2 ρολόγια τοίχου από Αυστραλία αξίας περίπου 120ευρώ και έξοδα αποστολής με το ταχυδρομείο Αυστραλίας άλλα τόσα δηλαδή 120ευρώ. Θα πληρώσω και άλλα έξοδα εκτελωνισμού? Εγώ υπέθεσα ότι αυτά περιλαμβάνονται στα έξοδα αποστολής και γιαυτό είναι και τόσα πολλά! Ποια είναι η γνώμη σας?

 14. Ο/Η κωστασ λέει:

  Καλησπέρα.έχω παραγγείλει πολλές φορές από το Ebay, άλλο σήμερα με τηλεφώνησαν από τα ελτα και μου είπαν ότι θέλουν με email το mail από το Paypal για να μου χρεώσουν φπα και εκτελωνισμό…τα αντικείμενα ήταν 2 ίδια ηλεκτρικά τροχακια ήταν από κίνα και έκαναν το ένα 45 ευρό με δωρεάν έξοδα μεταφοράς…ξέρετε τι πόσο θα πληρώσω και γιατί έγινε αυτό;;;;

 15. Ο/Η Κυριάκος λέει:

  κώστα αρχίζει να με ανυσυχεί η περίπτωση σου !
  1. Ηταν στο ιδιο πακετο ? η σε 2 διαφορετικά ?
  2. Πόσο ήταν το συνολικό βάρος?
  Διοτι μονο λογο του βαρους και διαστάσεων πιστεύω οτι ανοίχτηκε .

 16. Ο/Η kostas λέει:

  Πρέπει να ήταν σε ένα πακέτο λογικά,και για το βάρος δεν το γνωρίζω,άλλα με είπαν στο τηλέφωνο ότι με χρεώνουν φπα επειδή είναι ηλεκτρική συσκευή μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο…πιστεύεις να έχω κάποιο πρόβλημα σε μελλοντικές παραγγελίες;έχω κάνει πολλές αγορές και πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι τέτοιο και μου φάνηκε παράξενων….ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

 17. Ο/Η Κυριάκος λέει:

  Τι να πω και εγώ εχω κάνει πολλές παραγγελίες αλλα δεν ηταν δηλωμένες με αληθηνη αξια ,οπως και ειχαν μικρο βάρος , τι να σου πω δεν ξερουμε και τι εχει δηλώσει ο Κινέζος εξω απο το δεμα το μονο που σε συμφέρει εγω πιστεύω ειναι να τους στειλεις την απόδειξη η αλλιως να το στειλουν πισω , αν και δεν βλεπω να πληρώνεις πολλα κανένα φπα και μικρο-εξοδα πιστευω!

 18. Ο/Η kostas λέει:

  Ευχαριστώ πολύ κυριάκο για τις συμβουλές ας ελπίσουμε ότι όντως θα πληρώσω μόνο φπα

 19. Ο/Η Ματθαίος Κουρτίδης λέει:

  Δειτε τον κανονισμο 274/2008, άρθρο 23.
  Τελωνείο πάνω από 150 Ευρω λοιπόν.
  Ώρα για καταγγελίες.

 20. Ο/Η Γιωργος λέει:

  για σας θα ηθελα να αγορασω απο εξωτερικο ενα μηχανακι (γουρουνα) τη θα χρειαστω για να βγαλω πηνακιδες θα χριαστει να περασω τελωνειο?

 21. Ο/Η Ελπιδα λέει:

  Καλησπέρα σας!!Παρηγγειλα από Κινα ένα φορεμα αξιας 116 ευρω και μεταφορικα 29.80 ευρω.Συνολικα 145.80 ευρω.Με ειδοποιησαν από το τελωνειο λοιπον και μου ζητησαν 145 ευρω ακομα για τον εκτελωνισμο…..Τρελαθηκα….ψάχνοντας βρηκα ότι αν κανω τον εκτελωνισμο μονη μου γλυτωνω αρκετα.Αλλα συμφωνα με τη νομοθεσια πρεπει να πληρωσω μονο ΦΠΑ.Αν μου ζητησουν περισσοτερα χρηματα εκτος του ΦΠΑ τι γινεται??? Σας ευχαριστω!

 22. Ο/Η Ιωαννα λέει:

  Καλησπερα σας!θελω να παραγγειλω μια τσαντα απο το site http://www.macys.com ,η τσαντα κοστιζει 158 ευρω στο check out μου βγαζει shipping 6 ευρω και επιπλεον εχει επιλογη να κανω prepay duties and taxes 46 ευρω και μου εγγυαται οτι δεν δεν θα εχω καμια εξτρα χρεωση αλλιως θα πληρωσω τους φορους μετα την παραλλαβη.τι μου προτεινετε να επιλεξω?και αν επιλεξω να πληρωσω τους φορους στην παραλλαβη ποσοι θα ειναι ? ευχαριστω!

 23. Ο/Η xristina λέει:

  Απο macys εχω παραγγείλει κι εγω….ειχα παρει πραγματα αξιας 120 ευρω και προπληρωσα τουσ φορουσ και εξοδα αποστολης γυρω στα 80 ευρω…..ευτυχως δηλαδη !μετα με παιρναν τηλ απο τρλωνειο να παω να πληρωσω !τους ειπα οτι ειχα προπληρωσει φορους και τους εστειλα φαξ την αποδειξη και το ξεκαθαρισαμε ετσι…..ερχονται με dhl οποτε δε γλιτωνεις τρλωνειο ….προπληρωσετα!

 24. Ο/Η θανασης λέει:

  θελω να φερω απο αμερικη 10 μπαταριες για ups η τιμη εκει ειναι 177δολαρια ποσο τελωνιο θα πληρωσω εδω.ευχαριστω….

 25. Ο/Η Βασίλης λέει:

  Επείγον!

  Μόλις διάβασα το άρθρο σας σχετικά με εκτελωνισμούς και δασμούς. Σήμερα, για πρώτη φορά, αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα. Πακέτο που μου εστάλη με DHL (δυο ζευγάρια παπούτσια συγκεκριμένα) με την ένδειξη «gift» επάνω, ως τι αντιμετωπίζεται; από την dhl μου είπαν για πληρωμή έξτρα, αλλά πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά!

  Ευχαριστώ προκαταβολικά για την οποιαδήποτε απάντηση.

 26. Ο/Η Αντώνης Μαρίνος λέει:

  @Βασίλης: δεν έχει σημασία τι χαρακτηρισμό έχει πάνω, αφού έκανες το «λάθος» και το έφερες με courier service, θα περάσει από έλεγχο/εκτελωνισμό. Αν στον έλεγχο προκύψει ότι είναι τέτοιας αξίας που ξεπερνάει το κατώφλι, τότε θα εκτελωνιστεί κανονικά. Και αυτό ισχύει για καινούρια ή μεταχειρισμένα αντικείμενα, καθώς επίσης και για αυτά που έχουν χαρακτηριστεί gifts, samples, demos κλπ.

  Τα παραπάνω δεν ισχύουν -πάντα- όταν έρθει με απλό ταχυδρομείο (ακόμα και συστημένο), αφού εκεί ο έλεγχος δεν είναι απόλυτος και σε όλα τα πακέτα (το ξέρω από ιδία εμπειρία). Και πάλι όμως αν τελικά περάσει από έλεγχο, θα υποστεί την ίδια διαδικασία εκτελωνισμού.

 27. Ο/Η Βασίλης λέει:

  Μάλιστα, και σε αυτή την περίπτωση ποιος ορίζει το κατώφλι; Αν και το τιμολόγιο που υπάρχει μέσα στο πακέτο είναι μηδενικό; Αν στην τελική μου τα στειλε δώρο η θειά μου απ την Αμερική;
  Εκτός αυτού, τα συγκεκριμένα παπούτσια που πήρα στην Αμερική κοστολογούνται σαφώς φτηνότερα απ ότι εδώ.
  Αυτό που με ξένισε στην επικοινωνία μου με την DHL είναι η ερώτηση «εσείς μπορείτε να αποδείξετε ότι είναι δώρο;». Πρέπει δηλαδή να πάω στο τελωνείο και να το παζαρέψω με τον τελωνειακό;;;
  Τέλος, το πακέτο έφτασε αεροπορικώς Αθήνα, εγώ βρίσκομαι Θεσσαλονίκη. Μπορώ κάπως να ζητήσω, αν εν τέλει αναγκαστώ να το εκτελωνίσω, να έρθει Θεσσαλονίκη και να πάω εγώ ο ίδιος να το εκτελωνίσω ώστε να γλιτώσω ακόμα ένα έξτρα έξοδο;

 28. Ο/Η Αντώνης Μαρίνος λέει:

  Το όριο ορίζεται στις εγκυκλίους που αναφέρονται, νομίζω είναι 80€/100$. Όπως επίσης καταλαβαίνεις, δεν έχει σημασία αν το τιμολόγιο είναι μηδενικό, γιατί έτσι θα μπορούσε να σου στείλει ένα διαμαντένιο κολιέ/ρολόι αξίας χιλιάδων ευρώ (ως «δώρο») και να πεις εσύ ότι «είναι δώρο και μην το φορολογείτε»…δεν στέκει αυτό που λες, το καταλαβαίνεις υποθέτω, είναι πολύ απλοϊκή περίπτωση φοροδιαφυγής….

  Αυτό που γίνεται συνήθως είναι να σου ζητήσουν κάποιο αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. πληρωμή μέσω Paypal που στέκει νομικά) για να τους αποδείξεις ότι όντως δεν πρέπει να φορολογηθεί (αν είναι κάτω από το κατώφλι). Αλλιώς εκτελωνίζεται/φορολογείται βάσει της απόδειξης πληρωμής ή της εκτίμησης του εκτελωνιστή. Αυτό που σου είπαν περί δώρου είναι ελαφρώς παραπλανητικό, γιατί ακόμα και δώρο να είναι δεν μπορεί να ξεπερνάει κάποιο όριο αξίας (αλλιώς θα μας έστελναν συνεχώς «δώρα» αξίας χιλιάδων ευρώ για να γλυτώνουμε τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φόρους). Αν όμως μπορείς να το αποδείξεις (με κάποια υπεύθυνη δήλωση ή επικοινωνία), μπορεί να τη γλυτώσεις.

  Για την μεταφορά που λες δεν νομίζω να γίνεται, δεν το έχω συναντήσει εγώ ποτέ, πάντα έπρεπε να πάω στο αεροδρόμιο….

 29. Ο/Η Kική λέει:

  Γεία σας παιδιά,
  Ενδιαφέρομαι να αγοράσω από USA κάποια ρούχα, για την ακρίβεια 2 σορτς.
  Η τιμή τους είναι 200$,δηλαδή περίπου στα 145 ευρώ.
  Γνωρίζετε πόσο θα είναι οι φόροι και ο εκτελωνισμος?

  Ευχαριστώ Πολύ,
  Κική

 30. Ο/Η Μαρισα λέει:

  Γεια σας, θελω να παγγειλω καποια καλυντικα απο Αμερικη, το συνολικο ποσο μαζι με τα εξοδα αποστολης ειναι 75 ευρω, ξερετε ποσα χρηματα θα πληρωσω στο τελωνειο? Γινετε καπως να τα αποφυγω?

Η γνώμη σας

Σχολιάστε χρησιμοποιώντας τη δική σας εικόνα-gravatar.

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" ταυτόχρονα αποδέχεστε και τους Όρους Χρήσης.