4 Μύθοι για τις μπαταρίες που θα πρέπει να ξεχάσεις!

Είτε είσαι νέος στην τεχνολογία, είτε πωρωμένος gadgetάκιας, ενίοτε φτάνει στα χέρια σου μια συσκευή (music player, φωτ. μηχανή, κινητό, tablet, laptop, ultrabook, κλπ.) η οποία είναι εξοπλισμένη κατά 99,99% με μπαταρία Ιόντων Λιθίου (Lithium Ion). Παρακάτω θα διαβάσεις 4 μύθους για αυτές τις μπαταρίες, τους οποίους ακούς κάθε φορά που αγοράζεις συσκευή, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατάλοιπα από την εποχή του Νώε (δηλαδή του Nokia με την εξωτερική κεραία).

, 4 Μύθοι για τις μπαταρίες που θα πρέπει να ξεχάσεις!

Μύθος Νο1:
Να το φορτίζεις όλη νύχτα! Για να “στρώσει”!
Μέγας μύθος, και νούμερο 1 συμβουλή που ακούς από τον πωλητή μετά που θα σκάσεις το παραδάκι και θα πάρεις στα χέρια σου το μαραφέτι. Η πρώτη φόρτιση πρέπει να είναι συνεχόμενη και πολύωρη, για να “στρώσει” η μπαταρία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αναφέρεται σε ξεπερασμένη τεχνολογία 10+ ετών.
Η μπαταρίες Ιόντων Λιθίου δεν χρειάζονται αρχική φόρτιση, ούτε πολύωρη, ούτε ολιγόωρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την συσκευή σου από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα την βγάλεις από την κούτα. Όλες οι μπαταρίες Ι.Λ. έρχονται από το εργοστάσιο με κάποιο ποσοστό φόρτισης. Χρησιμοποιείς λοιπόν όση αρχική φόρτιση έχεις και μετά ξεκινάς κανονικά τις φορτίσεις, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Ο παραπάνω μύθος είχε βάση όταν ακόμα είμασταν στην εποχή των μπαταριών Νικελίου Καδμίου (NiCd) και Νικελίου Υδριδίου Μετάλου (NiMH), η οποίες όντως ήθελαν αρχική φόρτιση. Ακόμα και αν τύχει να αποκτήσετε σήμερα μια συσκευή με τέτοιου τύπου μπαταρία (πράγμα πολύ σπάνιο), οι περισσότερες, αν όχι όλες, πλέον έρχονται ήδη προ-φορτισμένες από το εργοστάσιο, οπότε και σε αυτή την περίπτωση τις χρησιμοποιείτε αμέσως.

Μύθος Νο2:
Πρέπει να αποσυνδέσεις την συσκευή από την πρίζα αμέσως μόλις φτάσει 100%.
Επίσης κοινός μύθος που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και έχει επικρατήσει χωρίς να ισχύει. Ο μύθος αναφέρει ότι πρέπει να προσέχεις η φόρτιση να μην συνεχιστεί μετά που θα φορτίσει στο 100% η μπαταρία, γιατί υπάρχει πιθανότητα “υπερφόρτισης” και μείωσης της απόδοσης της μπαταρίας με τον καιρό. Απελπιστικά σενάρια μιλούν και για έκρηξη της μπαταρίας μετά από υπερβολική φόρτιση! Μπα… Αυτά έχουν πάψει να ισχύουν.
Οι μπαταρίες Ι.Λ. δεν κινδυνεύουν από “υπερφόρτιση” διότι είναι “έξυπνες”. Διαθέτουν έξυπνα κυκλώματα τα οποία διακόπτουν την τροφοδοσία προς στην μπαταρία, μόλις αυτή έχει φορτίσει πλήρως. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα μείωσης του προσδόκιμου ζωής ή κίνδυνος έκρηξης.

, 4 Μύθοι για τις μπαταρίες που θα πρέπει να ξεχάσεις!

Για να μην παρεξηγηθώ, φυσικά και προτείνεται η αποσύνδεση του φορτιστή από την πρίζα και απ’ το τηλέφωνο όταν τελειώσει η φόρτιση, αλλά για άλλους λόγους. Πρώτο λόγος, η εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμός στο περιβάλλον. Ναι, ο φορτιστής “ρουφάει” ρεύμα όταν είναι στην πρίζα, ακόμα και χωρίς να είναι συνδεδεμένος σε συσκευή. Άλλος λόγος είναι ότι μετά από υπερβολικά πολλές ώρες φόρτισης, υπάρχει και σχετικά υψηλή θερμοκρασία στην μπαταρία (και κατά συνέπεια στην συσκευή) και ως γνωστόν τα ηλεκτρονικά και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν κάνουνε χωριό. Ακόμα και αυτό όμως είναι εξαιρετικά σπάνια επιβλαβές, και μπορεί να συμβεί μόνο σε περιπτώσεις όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ήδη ακατάλληλες, δηλαδή αν φορτίζεται το κινητό σας μέσα στην σάουνα ή στον φούρνο της γειτονιάς.
Γενικά αποφεύγουμε τις υπερβολές. Ούτε τρέχεις με άγχος να αποσυνδέσεις την συσκευή σου μόλις φορτίσει πλήρως, ούτε όμως την αφήνεις στην πρίζα για πολλές ώρες χωρίς λόγο.

Μύθος Νο3:
Να αποφεύγεις της ολιγόλεπτες φορτίσεις. Να κάνεις μόνο πλήρης φόρτιση.
Ο μύθος αναφέρει ότι οι μερικές φορτίσεις κάνουν ζημιά στην μπαταρία και θα πρέπει να αποφεύγονται. Θα πρέπει λοιπόν να φορτίζουμε την μπαταρία μέχρι το 100% και να μην την αποσυνδέουμε πριν φορτίσει πλήρως, γιατί αλλιώς θα της χαλάσουμε τα κέφια. Ζονγκ!
Για την ακρίβεια οι μπαταρίες Ι.Λ. προτιμούν την μερική φόρτιση από την ολική, και θα καταλάβετε το γιατί. Το προσδόκιμο ζωή τους, εξαρτάται από το πόσους πλήρεις “κύκλους φόρτισης” θα “υποστούν” στην ζωή τους. Γι αυτό και πιθανόν να έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι οι μπαταρίες αυτές έχουν διάρκεια ζωής π.χ. 3000 κύκλους φόρτισης (charge circles).

, 4 Μύθοι για τις μπαταρίες που θα πρέπει να ξεχάσεις!

Όταν λέμε “κύκλους φόρτισης” εννοούμε προσθετική φόρτιση μέχρι να συμπληρωθεί το 100%. Αυτό επομένως δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που φορτίζουμε την μπαταρία μας, της αφαιρούμε και ένα κύκλο φόρτισης. Μπορούμε να φορτίσουμε 50% σήμερα, να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή μας, και αύριο να φορτίσουμε πάλι άλλα 50% και να τα χρησιμοποιήσουμε. Τότε θα έχουμε σπαταλήσει ένα κύκλο φόρτισης.
Φυσικά και η μπαταρία κάποτε θα χάσει την αρχική της δύναμη, και θα αποδίδει λιγότερο. Αυτό όμως θα συμβεί έτσι κι αλλιώς και δεν επηρεάζεται από την συχνότητα και το ποσοστό φόρτισης την κάθε φορά. Φορτίστε άφοβα και όποτε θέλετε και έχετε ανάγκη τις μπαταρίες σας.

Μύθος Νο4:
Σπατάλησε μέχρι και το τελευταίο watt και μετά φόρτισε την μπαταρία!
Ο παραπάνω μύθος ήταν πραγματικότητα για τις μπαταρίες βασισμένες στο Νικέλιο, οι οποίες είχαν το λεγόμενο “Memory effect”. Με λίγα λόγια, αυτές οι μπαταρίες μείωναν με τον καιρό την χωρητικότητά τους εάν δεν τις φόρτιζες με πλήρεις εκφορτίσεις-φορτίσεις. Έπρεπε να εξαντλείς κάθε φορά την μπαταρία πριν να αρχίσεις να την φορτίζεις.

, 4 Μύθοι για τις μπαταρίες που θα πρέπει να ξεχάσεις!

Τα παραπάνω ανήκει στο παρελθόν και οι σύγχρονες μπαταρίες Ι.Λ. δεν πάσχουν από κανένα είδος “memory effect” και δεν χρειάζονται πλήρεις εκφορτίσεις. Για την ακρίβεια, σε αυτές τις μπαταρίες συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η πλήρης εκφόρτιση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ιόντα της μπαταρίας, και πρέπει να αποφεύγεται. Συγκεκριμένα, πρέπει πάντα να υπάρχει κάποια ποσότητα φόρτισης, γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει ζημιά στο σύστημα προστασίας που έχουν αυτές οι μπαταρίες ( προστασία από “υπερφόρτιση” κ.α.). Οι συχνές και πλήρεις εκφορτίσεις μπορεί να θέσουν την μπαταρία σε κατάσταση “βαθιάς εκφόρτισης” (deep discharge) και να επηρεάσουν τους χρόνους φόρτισης και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Γενικά λοιπόν δεν αφήνουμε την συσκευή να “κλείσει” από μπαταρία πριν την φορτίσουμε, διότι έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποστηρίζει ο μύθος. Οι μερικές φορτίσεις είναι προτιμότερες για μια μπαταρία Ι.Λ. και βοηθούν στο να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς φόρτισης και αποδοτικότητας.

Οι παραπάνω μύθοι είναι κατάλοιπα μια εποχής που έχει περάσει, και θα πρέπει πλέον να “περάσουν” και αυτοί, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Για όσους θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο, συνεχίστε το διάβασμα στις πηγές: 1, 2, 3, 4, 5

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

92 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
versavel

Μπράβο Κώστα! Πολύ κατατοπιστικός!

thanos

Ωραίο άρθρο!!

Κώστας Βλαχάκης

Παιδιά, συντάκτης του άρθρου είναι ο συνεργάτης μας Αποστόλης Τυμπακιανάκης 🙂 https://techblog.gr/author/apostolis-timpakianakis

marios

Πολύ σωστά τα λέει!!!

Teo

Ε,παιδια..δειτε τον συντακτη.Θελει κι αυτος ενα μπραβο !

Γιωργος

πολύ καλό άρθρο..!!

teodore88

Αποστολη, αυτο που λενε για τα πολλα Volts και τα λιγα Volts σε φορτιση απο PC ή μπριζα?? …λενε οτι τα λιγα βολτ της usb μπορει να θελουν πολυ ωρα για να φορτισουν την μπαταρια, αλλα την βλαπτουν λιγοτερο! ισχυει??

NIKAKOS

Πολύ χρήσιμο άρθρο και τα λέει όπως είναι!

Γιώργος

Συγχαρητηρια για το αρθρο. Κατα την γνωμη μου ειναι πολυ χρησιμο!

MEDS

+1 για το άρθρο!

alex

Το μόνο σίγουρο είναι πως ανεξάρτητα της χρήσης, φόρτισης κτλ. οι μπαταρίες αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου και λειτουργίας και θέλουν αντικατάσταση. Α και btw υπάρχουν περιστατικά που έσκασαν οι μπαταρίες στα κινητά και συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος. Η μπαταρία είναι το μόνο εξάρτημα σε μια ηλεκτρονική συσκευή που μπορεί να σκάσει, πείτε την σαν μια δυνητική βόμβα που μπορεί να σκάσει στον οποιοδήποτε.

o.k.man

Μπράβο! Εισαστε καλύτεροι και από τους mythbusters !

Γιωργος

Ωραιο αρθρο, μπραβο!

Το μονο που δεν εχω καταλαβει ειναι οι κυκλοι φορτησεις.
Ποια η διαφορα το να φορτισεις τη μπαταρια πληρως, ας πουμε απο το 20% που ειναι, μεχρι το 100% – βγαζω απο το ρευμα , χρησιμοποιω τη συσκεη και ξαναφορτιζω μεχρι το 100% –
με το να κανεις 5 μικρες φορτησεις , ας πουμε 20% καθε φορτηση. Εννοειται οτι βγαζουμε και χρησιμοποιουμε τη συσκευη ενδιαμεσα στις φορτησεις.
Το αποτελεσμα ειναι ιδιο , μολις αθροιστικα φτασουμε το 100% αυτοματα εχουμε 1 κυκλο.
Μαλλον δεν εχω καταλαβει κατι καλα και θα ηθελα καποιον που ξερει να μου το εξηγησει. Αν ειναι ευκολο να πει και ενα παραδειγμα με νουμερα εκτος της θεωριας.

Ευχαριστω!

teodore88

οχι, ο κυκλος αφορα το ποσοστο που φορτιζεις! δηλαδη αν το βαλει στην πριζα ενω ειναι στα 25% και στο 50% το βγαλεις, εχεις φορτισει 25%, δηλαδη εχεις κανει το 1/4 του κυκλου φορτισης..

σε αυτο που λες εσυ δεν υπολογιζεις και το ποσοστο της μπαταριας που εκαψες οταν το βγαζες απο την πριζα…

@teodore88
Από ότι έχω διαβάσει δεν κάνει ζημιά κανένας από τους 2 τρόπους. Απλά η φόρτιση από PC/Laptop είναι πιο αργή.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι η αργή φόρτιση είναι καλύτερη, λόγο του ότι δεν παράγεται μεγάλη θερμότητα στην μπαταρία, κάτι που βοηθάει στην διάρκεια ζωής της και το προσδόκιμο. Έχει μια βάση, ωστόσο δεν έχω διαβάσει κάτι που να τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Μην φοβάστε να φορτίζετε τις συσκευές από PC ή Laptop, απλά θα είναι πιο αργή η φόρτιση. Άλλωστε γι αυτό έγινε στάνταρ η usb θύρα στα gadgets, για να μπορούμε να τα φορτίζουμε από όπου βρούμε.

@Γιώργος
Οι κύκλοι είναι εύκολο να τους καταλάβεις. Δεν έχει να κάνει με την εκφόρτιση, μόνο την φόρτιση.
Για να φτάσεις ένα κύκλο φόρτισης μπορείς π.χ.:
1η μέρα: φορτίζεις +30%
2η μέρα: φορτίζεις +40%
3η μέρα: φορτίζεις +20%
Μετά από 2 ώρες την 3η μέρα: φορτίζεις επιπλέον +10%
τότε προσθετικά 30+40+20+10 έχεις φτάσει στο 100 που είναι ένας κύκλος.
Όλα αυτά μπορεί να γίνουν μέσα σε μια μέρα, ή και σε μια εβδομάδα, δεν έχει σημασία.

Tasos Triantafyllou

Πολυ ωραιο και χρησιμο αρθρο….αλλα. Ολα τα παραπανω ισχυου στη περιπτωση της original μπαταριας kai original φορτηστη. Στο εμποριο κυκλοφορουν πολλες μπαραιρες που δεν εχουν τα απαραιτητα κυκλωματα και φορτηζουν μεχρι ….σκασμου.

Γιωργος

Το καταλαβα οτι ο κυκλος ειναι μονο για το ποσοστο που φορτιζεις. Και στις 2 περιπτωσεις μονο οτι φορτιζει υπολογιζουμε. Απλα δε καταλαβαινω ποια η διαφορα του να το φορτισεις 100% με το να φορτισεις λιγο. Και στις 2 περιπτωσεις ο κυκλος φορτισεις θα γινει , ειτε με 5 μικρες φορτισεις, ειτε με 2.
Στην πρωτη φορτιζω απο το 20 μεχρι το 100 δηλαδη 80! και μετα αφου χρησιμοποισω λιγο κατεβαινει η μπαταρια στο 60 και ξαναφορτιζω μεχρι το 100 αρα 80 απο πριν + 40 απο τωρα εχουμε 120. 1 κυκλο και 20% του 2ου κυκλου.

Στην αλλη περιπτωση κανουμε το ιδιο απλα αντι να γεμιζει 100% τη φορτιζουμε λιγο , τη χρησιμοποιουμε και ξανα φορτιση κλπ κλπ. Και εδω προσθετουμε μονο το ποσο τη φορτισαμε.
Ας πουμε 15% + 20%+…+…+ = 120% , αρα εχουμε το ιδιο αποτελεσμα. 1 κυκλο και 20%. Απλα το καναμε με μικροτερες περιοδους φορτισης.

Αυτη τη διαφορα δε καταλαβαινω.

Φιλικα

@Tasos Triantafyllou
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για μπαταρίες Ιόντων Λιθίου.
Όποιος αγοράζει μαϊμουδίσια μπαταρία φέρνει και την ευθύνη για το αν είναι ποιοτικά ελεγμένη και κατασκευασμένη να λειτουργεί με τα στάνταρτς των μπαταριών Ι.Λ..
Φυσικά ακόμα και οι original μπαταρίες βγαίνουν ελαττωματικές, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει με 100% σιγουριά κάτι.

@Γιώργος
Εσύ καλά το κατάλαβες. Το άρθρο μιλάει για όσους νομίζουν ότι κάθε φόρτιση, όσο μικρή και αν είναι, αφαιρεί έναν ολόκληρο κύκλο φόρτισης από την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Δεν έχει διαφορά σε αυτό το παράδειγμα που λες, το ίδιο είναι. Απλά οι μικρές φορτίσεις, έχουν την ευκολία του ότι δεν περιμένεις. Και δεν πρέπει να τις φοβάσαι, εάν θες λίγο να φορτίσεις για να φύγεις.
Το πόσο συχνά θα φορτίζεις είναι δική σου ευκολία, όχι αναγκαίο.

teodore88

@Γιωργος ..δεν νομιζω να χει διαφορα! και στο αρθρο αναφερεται οτι ειναι καλυτερα οι μικρες φορτισεις… τον μονο λογο που φανταζομαι ειναι η συχνοτερη κινηση των ιοντων της μπαταριας και ετσι μενει πιο ζωντανη η μπαταρια.. η ακινησια ειναι ο χειροτερος εχθρος των μπαταριων λιθιου!!

ΜΑΝΩΛΗΣ

πολυ ωραιο αρθρο…μπραβο σας. μια ερωτηση ομως αν γνωριζετε…αν φορτιζω και παιζω παιχνιδια ή βλεπω ταινια για δυο,τρεις ωρες καθε μερα ταυτοχρονα κανω κακο στην μπαταρια συνολικα ή στον κυκλο φορτισης μονο?

@Μανώλης
Κάνεις μικρό κακό στην μπαταρία γιατί αν παρατηρήσεις θα δεις ότι ανεβάζει πολύ θερμοκρασία. Η θερμοκρασία της φόρτισης + την θερμοκρασία από την χρήση του κινητού για βαριές εργασίες (όπως παιχνίδια, ταινίες) λειτουργούν αρνητικά στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Εάν δεις ότι δεν ανεβάζει θερμοκρασία, τότε μικρό το κακό.

Θοδωρης

+1 και ένα μεγάλο μπράβο για το άρθρο..!!
Είμαι κάτοχος ενός Samsung Nexus S i9023, από την πρώτη φόρτιση δεν ξεπέρασε ποτέ το 94% (με ότι ROM και αν δοκίμασα). Έχει ιδέα κανείς τι μπορεί να γίνεται;

Sotiris

Μπράβο Αποστόλη, ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο.

Αποστόλης

Φίλε συνονόματε,πάρα πολύ χρήσιμο άρθρο.Ευχαριστώ.

Rapid0s

Οι μπαταρίες LIB καταρχήν είναι μία οικογένεια μπαταριών δεν είναι ένας τύπος και πάει και τέλειωσε ότι ισχύει για το ένα ισχύει για όλα. Αρχικά να αναφέρω ότι υπάρχουν LIBs που έχουν 1 (φόρτιση CC,CV) ή περισσότερα CELLs (φόρτιση CC,Balance,CV). Ήδη από μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι μπαταρίες πολλών κελιών πρέπει να φορτίζονται συνεχόμενα για να γίνεται ομαλή μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο. Επίσης ανάλογα με τον μηχανισμό που δουλεύει η ίδια μπαταρία μπορεί να διαχωριστεί σε έξυπνη και όχι. Δεν είναι όλες οι LIBs έξυπνες και δεν έχουν όλες μηχανισμό για SOC (state-of-charge) Το πρώτο γέμισμα πρέπει να ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ KAI ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ !!!!! Οι LIB λιπών βασίζωντε σε κάποια άλατα lithium που λειτουργούν σαν ηλεκτρολύτες και είναι σε υγρή μορφή όταν βγαίνουν από το εργοστάσιο. Αυτοί είναι συνήθως LiPF , LIBF ή LiCIO (εξ ου και ο λόγος που είναι και διαφορετικών τύπου Li-ion) μέσα σε ένα οργανικό διάλυμα τύπου ethylene carbonate, dimethyl carbonate και diethyl carbonate. Αυτό το οργανικό διάλυμα αποσυντίθεται στην άνοδο καθώς φορτίζεται η μπαταρία αλλά κατά το πρώτο φώτισμα είναι εφοδιασμένα με κάποιο καταλύτη και αντί να αποσυντεθούν στερεοποιούνται δημιουργώντας… Συνέχεια »

giorgio

Εύγε Techblog, πολύ κάλο άρθρο!

@Θοδωρης
Αν είναι καινούργιο το κινητό, τότε μην ανησυχείς. Με 2-3 φορτίσεις θα σου πάει στο 100%.
Αν είναι παλιό, δοκίμασε αυτό: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nema.batterycalibration&feature=search_result

@Rapid0s
Φίλε μου, σίγουρα το άρθρο δεν μπορεί να πιάσει όλες τις μπαταρίες Ι.Λιθίου του κόσμου. Ασχολείται με αυτές των Gadgets. Και από αυτές, ναι έχουν όλες την προστασία υπερφόρτισης καθώς πολλές άλλες. Οι μπαταρίες Ι.Λιθίου για τα αυτοκίνητα μπορεί να λειτουργούν αλλιώς, αλλά δεν είναι αυτό το αντικείμενο.
Όσον αφορά αυτό με την αρχική φόρτιση, πες μου που το διάβασες γιατί εγώ δεν το βρίσκω.
Φυσικά και πρέπει όλοι να διαβάζουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή, γιατί τα πράγματα αλλάζουν καθημερινά.
Για τις μπαταρίες με πολλά κελιά ισχύουν τα ίδια, γιατί το κάθε κελί έχει δική του προστασία κτλ. οπότε δεν έχει προβλήματα.

Thodoris

Πολύ χρήσιμο άρθρο!
Όσον αφορά την ένδειξη της στάθμης της μπαταρίας: ισχύει ότι μια στο τόσο πρέπει να κάνουμε πλήρη φόρτιση, ώστε να ξανα- καλιμπραριστεί ο μετρητής της στάθμης, ή κι αυτό είναι μύθος ;

Rapid0s

@Αποστόλης Τυμπακιανάκης

1) Unfortunately, organic solvents easily decompose on anodes during charging. However, when appropriate organic solvents are used as the electrolyte, the solvent decomposes on initial charging and forms a solid layer called the solid electrolyte interphase (SEI),[41] which is electrically insulating yet provides sufficient ionic conductivity.

2)Battery charging procedure
The charging procedures for single Li-ion cells, and complete Li-ion batteries, are slightly different.

Monitoring σε κάθε cell ξεχωριστά μέσο ICs υπάρχει μόνο σε διατάξεις “Serial+Parallel Connection” που συναντάμε συνίθος στα laptops. Οι επαναφορτιζόμενες του 1.5V AA δεν έχουν τέτοιο κύκλωμα.

Ειλικρινά, με βοήθησε πολύ αυτό το άρθρο!!!
Χαίρομαι που έμαθα αυτές τις λεπτομέρειες γιατί πολλές φορές ένοιωθα τύψεις για την πιθανή μείωση της απόδοσης της μπαταρίας με φόρτιση καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και άλλα τέτοια!
Like…

nikolas05

μια χαρα τα λες, αλα τις περισσοτερε φορες αποφορτιζα το κινητο τεντελως και τυχαινε βεβαια ειναι η αληθεια…τωρα πλεον κατευθιαν φορτιση! μπραβο για το αρθρο εισαι σουπερ!

Παναγιωτης Ρ.

Μπραβο στον συντακτη αυτου του αρθρου και στη δουλεια που εκανε να συγκεντρωσει αυτες τις πληροφοριες.
Ειμαι σιγουρος οτι ελαχιστοι γνωριζαν ΟΛΑ τα παραπανω και με αυτα θα λυθουν πολλες αποριες πανω στις μπαταριες λιθιου που υπαρχουν παντου γυρω μας πλεον κι οχι μονο στα κινητα μας.

@Thodoris Διαβάζοντας όταν έκανα την έρευνα, διαπίστωσα ότι δεν ισχύει calibration για την μπαταρία. Δεν το χρειάζεται. Αυτό που συμβαίνει μερικές φορές, είναι να δείχνουν λάθος στατιστικά τα λειτουργικά της συσκευής. Για να λυθεί αυτό πρέπει να κάνεις κάτι σαν calibration για να σβήσεις τα στατιστικά και να τα αναδημιουργήσει το λειτουργικό. Αυτό το κάνει το https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nema.batterycalibration&feature=search_result που έδωσα και στον φίλο πιο πάνω. Αλλά πρέπει να γίνεται μόνο εάν διαπιστώσεις ότι σου δίνει λάθος στατιστικά το λειτουργικό σου. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για το iOS. Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα λογισμικού και όχι μπαταρίας. @Rapid0s Το α) αναφέρετε στην διαδικασία παραγωγής της μπαταρίας στο εργοστάσιο. Αναφέρει ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστής, και μετά αναφέρει πως το λύνει. Επίσης νομίζω αναφέρετε και στο άρθρο, ότι πλέον όλες οι μπαταρίες των gadgets έρχονται προ-φορτισμένες από το εργοστάσιο και δεν χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Ότι χρειάζεται έχει γίνει από τον κατασκευαστή. Το β) αναφέρετε στην διαδικασία που ακολουθεί ο φορτιστής για να φορτίσει τα κελιά. Το ότι φορτίζονται με διαφορετικούς τρόπους δεν σημαίνει κάτι για τον τελικό χρήστη. Αυτά τα διαχειρίζεται ο φορτιστής και το sofware. Γενικά έχεις παρεξηγήσει το άρθρο στην wikipedia, που εξειδικεύει πολύ και αναφέρετε… Συνέχεια »

Βασίλης Ταγαράκης

Απόστολε μπράβο για το άρθρο. Πάρα πολύ χρήσιμο. Ήθελα να ρωτίσω κάτι:1:εαν φορτιζει και το χρησιμοποιω ζεσταινετε παρα πολυ το κινητο μου κανει κακο στην μπαταρια ή στο κινητό και 2:ζεσταινετε και οταν δεν το φορτιζω αρκετα,κανει κακο στην συσκευη;μπορει να παθει κατι ;

Παναγιωτης

Πολύ ωραίο άρθρο…Μπράβο σε όλους για αυτήν τν δουλεία

ορεστης

συγχαρητηρια εξαιρετικο αρθρο!

Technewz

Απλά εξαιρετικό το άρθρο!

nikosbravos

Επιστήμονααααααααααα!!!

Topdim

Ωραίο άρθρο, ελπίζω ότι να ισχύουν όμως όλα όσα λέει, γιατί έχω όντως ακούσει εκατό διαφορετικές απόψεις.

mprantis

Μιαερώτηση μιας κι οι ειδικοί είνναι εδώ και με όρεξη μάλιστα… Σε λαπτοπ που χρησιμοποιείται μια στο τόσο μόνο με τη μπαταρία, αλλα κυρίως πάνω στο ρεύμα με τη μπαταρία πάνω του… Λόγω της θερμότητας του λαπτοπ η μπαταρία θα χάσει την αποτελεσματικότητά της αρκετά γρηγορότερα σε σχέση με την περίπτωση να βρισκόταν στο σιρτάρι δροσερή; Αξίζει δηλαδή να χαθεί η σιγουριά, καθώς η μπαταρία χρησιμοποιείται και σαν ups όταν δουλεύουμε στο ρεύμα ή η διαφορά είναι μηδαμινή;
Υ.Γ:Το άρθρο απλά καταπληκτικό όσο και η προθυμία για απαντήσεις.

@Βασίλης Ταγαράκης Η πολύ μεγάλη θερμοκρασία κάνει κακό σε όλες τις μπαταρίες. μειώνει την χωρητικότητα τους με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά και ζεσταίνεται το κινητό όταν παίζεις ένα βαρύ παιχνίδι, αλλά γι αυτό το πήρες, για να το ευχαριστιέσαι. Καλύτερα όμως να αποφεύγεις παιχνίδι+φόρτιση ταυτόχρονα γιατί η ζέστη από την φόρτιση και η ζέστη από το παιχνίδι κάνουν διπλό κακό. Το κινητό δεν παθαίνει κάτι, οπότε στην τελική, βγάζεις το ζουμί της μπαταρίας και παίρνεις άλλη μετά. @mprantis Σίγουρα μια μπαταρία που μένει στο συρτάρι *φορτισμένη* (και όχι άδεια), θα διατηρηθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση από μια που χρησιμοποιείται. Κοινή λογική. Αλλά ποιος ο λόγος; Πήρες λάπτοπ και για την φορητότητα, αλλά και για να δουλεύεις και χωρίς να αγχώνεσαι για το ρεύμα. Αν έχεις λαπτοπ με μπαταρία Li-Ion (θα το γράφει πάνω) τότε θα κόβει την τροφοδοσία όταν φορτιστεί πλήρως. Αν έχει υψηλές θερμοκρασίες το λαπτοπ γενικά (π.χ. από παιχνίδι) τότε θα επηρεάσουν και την μπαταρία. Αν το λάπτοπ θα είναι μόνιμα στο σπίτι, θα παίζει παιχνίδια ή κάτι βαρύ, και είσαι σίγουρος ότι η ΔΕΗ θα σε τροφοδοτεί με ρεύμα μόνιμα, μόνο τότε θα έβγαζα την μπαταρία για να την προφυλάξω από τις θερμοκρασίες. Εάν κάτι από… Συνέχεια »

makis88

Μπράβο Αποστόλη, πραγματικά εξαιρετικό, λεπτομερές και χρήσιμο άρθρο!
@mprantis απ’όσο ξέρω η υψηλές θερμοκρασίες που ανεβάζουν τα λάπτοπς είναι ο χειρότερος εχθρός της μπαταρίας και γι αυτόν τον λόγο συχνά την βγάζω τελείως για να την προφυλάξω όταν το έχω στο ρεύμα…

Θοδωρης

@Αποστόλης Τυμπακιανάκης
Ευχαριστώ για την απάντηση (Battery Calibration) και θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία! Αν και πρέπει να είναι κάτι άλλο γιατί κάνω wipe battery stats από recovery. Ίσως “παίξω” με τα ποσοστά φόρτισης όταν κάνω κάποια διαδικασία.

@Θοδωρης
Ε πες το ότι είσαι παλιός…
Αφού κάνει wipe τα stats απο το recovery τότε είσαι καλυμμένος. Απλά να το κάνεις με φορτισμένο το κινητό στο 100%, και μόλις τα κάνει wipe τότε αποσύνδεσε το για να αρχίσει να μετράει εκ νέου.
Αν όλα αυτά τα ξέρεις και τα έχεις κάνει, τότε μπορεί όντως να είναι ελαττωματική η μπαταρία. Έχει δοκιμάσει με άλλη; Αν και εφόσον δεν σου προκαλεί πρόβλημα, τότε γιατί να το πειράξεις….

niotheros

Αποστολε μια ερωτηση και απο εμενα. Βαζω το κινητο μου το βραδυ να φορτισει ενω εγω κοιμαμαι. Φορτιζει αυτο στο 100% και σταματαει η φορτιση. Το λογικο ειναι οτι μετα απο μια-δυο ωρες η μπαταρια θα παει στο <99% οποτε θα ξαναρχισει η φορτιση μεχρι να παει παλι στο 100% οπου κ θα σταματησει. Φτασαμε με λιγα λογια μεσα σε λιγες ωρες δυο φορες στο 100%! Αρα καναμε 2 κυκλους φορτισης της μπαταριας, σωστα; αυτη η διαδικασια θα συνεχιστει μεχρι την ωρα που θα ξυπνησω κ θα βγαλω το κινητο μου απο την φορτιση! Δεν βλαπτεται ετσι η μπαταρια με τις πολλες ωρες που παραμενει το κινητο στην φορτιση εφοσον καταναλωνονται πολλοι κυκλοι φορτισης;

George

Θα ρίξω λάδι στη φωτιά και θα πω ότι τέτοια άρθρα είναι εκ των προτέρων εγγυημένα ότι θα έχουν απόλυτη επιτυχία και αποδοχή από τους αναγνώστες. Για τον απλό λόγο ότι κανένας ποτέ δεν ακολουθεί τις συμβουλές του κατασκευαστή της μπαταρίας. Εμένα πχ οι αγαπημένες μου ιατρικές δημοσιεύσεις είναι αυτές που λένε ότι οι πίτσες και τα σουβλάκια πρωί-μεσημέρι-βράδυ κάνουν καλό στην υγεία.

Πιστεύω ότι όσο μύθος είναι το “όλα όσα ξέρετε, ισχύουν”, άλλο τόσο μύθος είναι και το “τίποτα δεν είναι όπως νομίζατε, και μάλιστα ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα.” Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, και πάντως ανακαλύπτεται μόνο από εκτενή πειράματα και μετρήσεις.

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ίωνα Λιθίου, του Κύπριου εφευρέτη των μπαταριών Ion-Li.

Αστερης

αποστολη ωραιο το αρθρο, αλλα δε χρειαζεται να τα λες τοσο γκαγκστερικα!
λιγη επισημοτητα ποτε δεν εβλαψε!

οσο για το (4), το ics το εχει παρει χαμπαρι και ειδοποιει για χαμηλη μπαταρια απο το 20% !!!
ελεοοοοςςς….

Κωνσταντίνος

Δε λέω, καλά τα λέμε σε γενικές γραμμές. Το θέμα όμως είναι ότι την τελική ευθύνη κατάστασης της μπαταρίας την φέρει ο επιτηρητής φόρτισης. Γι’ αυτό και κρατάω κάποιες επιφυλάξεις για τον “Μύθο Νο2”. Τουλάχιστον όσων αφορά τα laptop σίγουρα έχω παρατηρήσει ότι οι ενδείξεις δεν ανταπεξέρχονται στην πραγματικότητα και για αυτό πιθανόν φταίει το λογισμικό. Ενδιαφέρον θα είχε ένας εργαστηριακός έλεγχος (μέτρηση ρεύματος φόρτισης) ώστε να δούμε αν συμπεριφέρεται σωστά ο επιτηρητής φόρτισης. Με το τελευταίο ίσως ασχοληθώ κάποια στιγμή γιατί πάντα είχα κάποιες αμφιβολίες.

Γιωργος Π.

πολυ ωραιο το αρθο.
Κωστα γνωριζεις αν ειναι μυθος το οτι υπαρχει ενας κωδικος στυλ*#06# ή οπως το *#0000# που σου δινει ενεργεια στο κινητο ενω βρισκεται κοντα στο να αδειασει πληρως η μπαταρια?υπαρχει καπου κρυμμενη-δεσμευμενη ενεργεια και να σου την διαθετει με συγκεκριμενο κωδικο?

@niotheros
Διάβασε άλλη μια φορά το άρθρο γιατί ήρθες αδιάβαστος! 😉
Το λέει καθαρά, από το 99% στο 100% δεν είναι ένας κύκλος φόρτισης…είναι 1% του κύκλου φόρτισης… Αφού πάει προσθετικά…
Επιπλέον, όταν το κινητό πάει στο 100% κατά την διάρκεια της νύχτας, μετά κόβεται η παροχή στην μπαταρία και το κινητό τροφοδοτείται απευθείας από το ρεύμα. Οπότε δεν έχει τα σκαμπανεβάσματα που αναφέρεις. Αυτά ίσως τα βλέπεις στο τελευταίο στάδιο φόρτισης (2+ ώρες με 4+ ώρες), όπως φαίνεται και από το διάγραμμα του άρθρου, η μπαταρία περνάει σε στάδιο “trickle charge” όπου κάνει επίτηδες σκαμπανεβάσματα ως προστασία υπερφόρτισης.

Πέρης

Εμένα η μπαταρία του notebook μου χάλασε επειδή την φόρτιζα την ώρα που τον είχα ανοιχτό. Χάλασε λογικά και σύμφωνα με το άρθρο επειδή η μπαταρία ξεφορτιζόταν έστω 1% και ξαναφόρτιζε και με τον καιρό έφτασε να τελειώσει όλους τους κύκλους της!

Γι’αυτό προσέξτε, στο laptop σας να μην έχετε συνδεμένη την μπαταρία και τον φορτιστή μαζί. Αν είστε σπίτι, προτιμείστε μόνο να το έχετε στον φορτιστή χωρίς την μπαταρία.

@Πέρης
Έχω από το 2007 ένα Fujitsu λαπτοπ μόνιμα στην πρίζα, με την μπαταρία πάνω. Δεν έχει πάθει τπτ η μπαταρία. Λόγω πολυκαιρίας έχει χάσει κάποια από την χωρητικότητα της, αλλά δεν έχει χαλάσει και δεν έχει εκραγεί.
Και το λαπτοπ είναι μόνιμα στο σπίτι και μόνιμα στην πρίζα μέρα-νύχτα.
Είναι ανάλογα την ποιότητα του λαπτοπ και ανάλογα την ποιότητα της μπαταρίας.

Conx

Μπράβο! Πραγματικά συγχαρητηρια για ένα τόσο χρήσιμο άρθρο! 😉

Teo

Συγχαρητήρια για το άρθρο… Ανεβαίνει σε εκτίμηση το technology… Keep walking

tedd

Aποστολη συγχαρητηρια για το αρθρο. Και τις επεξηγησεις!
Μια ερωτηση κ απο εμενα..
Επειδη εχω ενα προγραμμα στο mac που παρακολουθει την μπαταρια (την θερμοκρασια, τους κυκλους της, την κατασταση κλπ) γτ καθε φορα που εστω κ για ενα λεπτο αποσυνδεσω κ ξανασυνδεσω το φορτιστη μου μετραει κατευθειαν εναν κυκλο φορτισης?
Ας πουμε πχ..
Τωρα ειναι 100% η μπαταρια μου. Βγαζω το φορτιστη, πεφτει στο 97%, τον ξανασυνδεω κ εχει μετρηθει σαν ενας κυκλος φορτισης απ το προγραμμα ολο αυτο…
Μετραει λαθος? Ή εξαρταται απ την μπαταρια το πως μετρουνται οι κυκλοι?

@Tedd
Αν η μπαταρία είναι Li-Ion, τότε σίγουρα μετράει τους κύκλους όπως περιγράφει το άρθρο. Σε αυτή την περίπτωση κάνει λάθος το πρόγραμμα.

Techfan

Το πιο σημαντικό guest post στο techblog όλων των εποχών.

Ομολογώ ότι σε πολλά από τα παραπάνω ήμουν βέβαιος ότι ίσχυαν…
Όντως δεν φταίμε μόνο εμείς που τα πιστεύαμε, αφού τα ακούγαμε και από σεβαστά πρόσωπα.

Οι μπαταρίες είναι το σημαντικότερο μέρος της καθημερινότητάς μας, εφόσον τροφοδοτούν τις περισσότερς από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε πλέον.

Ευχαριστούμε για το αξιοσημείοτο άρθρο Αποστόλη Τυμπακιανάκη.

Βασίλης Ταγαράκης

Οταν παίζουμε με το κινητό ζεσταινετε πολύ φυσιολογικά,πρέπει να την αφήσουμε την μπαταρία να δροσιστει για λίγο και μετά να το βάλουμε για φόρτιση ή δεν πειράζει και να το βάλω για φόρτιση κατευθείαν ?????

Άγγελος

τρομερό τι μαθαίνει κανείς
να φανταστείς ότι πολλά από αυτά τα κάνω συχνά

Χρήστος

Πολύ σωστές συμβουλές …. Είναι αλήθεια πως κυκλοφορούν τέτοιου είδους μύθοι αλλά όταν ένας άνθρωπος χωρίς πείρα στην τεχνολογία ακούει κάτι τέτοιο και του ακούγεται και λογικό δεν έχει άλλη επιλογή από το να το πιστέψει

tasos

δηλαδη να μην ανησυχω που χρησιμοποιησα to xperia tipo μου μολις το εβγαλα απο το κουτι;;;
και την εβαλα για φορτιση οταν πηγε στο 10%;;;;;;

Xristos

Πολυ ωραίο και ενημερωτικό άρθρο! Μπράβο.

panos

να ρωτήσω τι γίνεται στην περίπτωση που πάρω κινητό με μπαταρία ου δεν αφαιρείται; δηλαδή όταν καποια στιγμή μειωθεί ο χρόνος ζωής της απλά συμβιβάζομαι η πάω στον κατασκευαστή και μου την αλλάζει;

Σπυριδούλα

Πήρα εχθές ένα καινούριο λάπτοπ και ο πωλητής μου είπε να το φορτίσω την πρώτη φορά μόνο, 12 ώρες… Το θέμα λοιπόν είναι ό,τι μου φόρτωσε 1 ώρα παραπάνω, υπάρχει πρόβλημα;

ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιτρεπετε να φορτιζουμε και το tablet να ειναι ανοικτο και να δουλευεις?

ΓΙΑΝΝΗΣ

Li-polymer battry 5000 mAh γι αυτην την μπαταρια τι ξερουμε?

δημητρης

Για το πρωτο δεν ειμαι σιγουρος πριν απο λιγα χρονια ετος 2010 αγορασα ενα λαπτοπ προφανως με μπαταρια λιθιου μαρκα ασερ ο πωλητης μου ειπε να του κανω μια αρχικη φορτηση καποιες ωρες περιπου 4 με 5 αλλα εγω δεν τον ακουσα και μολις φορτισε πληρως το αποσυνεσα. Η παρατηρηση μου ηταν οτι η μπαταρια αδιαζε πολυ γρηγορα πραγμα ασυνηθηστο για καινουργιο. λαπτοπ με νορμαλ χρηση αρχικα φξβηθηκα οτι επρεπε να το παω πισω με την εγγυηση για αλλαγη μπαταριας αλλα συνηδητοποιησα οτι με τις συχνες φορτισεις οι μπαταρια επερνε τα πανω της ενω με την ιδια χρη
ση αντεχε περισσοτερο. συμβουλη μου μην αγνωηται την αρχικη φορτιση.

dimitris

παιδια μια ερωτηση καποια αιτ πουλανε μπαταριες 3000 mah για s3 και ανω ειναι ασφαλες γνωριζει κανεις αν λειτουργουν απροβληματηστα???

Κώστας Βλαχάκης

dimitris, Κάποιες εταιρείες όπως η Mugen Power έχουν αξιόπιστες λύσεις.

Dimitris Hatzopoulos

Συγχαρητήρια χαρις αυτό το αρθο με βοηθησατε και απεδειξα αυτα που ελεγα για τις μπαταριες Ι.Λ

dimitris

Κωστα ασχετο τι να κανω με το s3 μου που λαγκαρει με καποιο ρουτ ισως? να αλαξω λογισμικο??δεν παλευεται το κινητο ειδικα στο θεμα της μπαταριας καταστροφη η 4.3 τι συμβουλευεις?

Nick

παιδια εγω δεν ξερω τι λετε αλλα απο τοτε που πηρα λαπτοπ εκανα ολα τα αντιθετα και μου ειναι μια χαρα

Κωνσταντινος

Εδω και λιγο καιρο εχω το Huawei P7 και μπορω να πω οτι ειναι παρα πολυ καλο…Ομως θα ηθελα να κανω μια ερωτηση,οταν το φορτιζω μπορω να παιζω ή να χρησιμοποιω ταυτοχρονα το κινητο?

Σταύρος

Γιατί να μην το φορτησω 100 % αφού θα με βγάλει τις ίδιες ώρες η μπαταρία

Batterypro

Πολύ ωραίο και άμεσο άρθρο..
Θα μπορούσατε να γράψετε κι ένα άρθρο με μύθους για τις μπαταρίες αυτοκινήτων!

Άλκης

Μόλις αγόρασα ένα smartphone. Έχω ψάξει παντού στο internet να μάθω τι πρέπει να κάνω με την πρώτη φόρτιση. Τελικά τι πρέπει να κάνω: να το φορτίσω πριν το ανοίξω ή να το χρησιμοποιήσω κατευθείαν;;;

panos

Αρκεί απλά να διαβάσεις το άρθρο και μάλιστα τον πρώτο μύθο. Έλεος! Μασημένη τροφή!!!

Άλκης

Εννοείται πως το διάβασα το άρθρο φίλε @panos και πως το κατάλαβα επίσης. Έκανα αυτή την ερώτηση διότι στο εγχειρίδιο χρήσης του κινητού μου προτρέπει να το φορτίσω πριν το χρησιμοποιήσω.

panos

Άλκη εφόσον διάβασες το άρθρο δούλεψε το κανονικά και μόλις πάει κοντά στο 10% βάλτο για φόρτιση.

dina

Ειδικά ο μύθος 3 είναι το πιο μεγάλο ψέμα που ακούγαμε για χρόνια!

horhe

μου τυχαινε λιγες φορες να ξεχναω το φορτιστη για παρα πολλες ωρες χωρις να εχω αφαιρεσει τη μπαταρια.αυτο ειναι επιβλαβες για αυτην?επισης το λαπτοπ μου εχει παθει τιποτα που χρειαζεται φορτιση συνεχως?(το χρησιμοποιω πολυ).ειναι καλο επισης οταν το χρησιμοποιω για ωρες να βγαζω τη μπαταρια και να το συνδεω στη πριζα?τελος με πεταει συνεχεια απο το ιντερνετ.ειναι θεμα του δικτυου η του λαπτοπ?

guest2

να κανεις μονο πληρης!!! φορτιση;;;; εχουμε λοιπον και λεμε: γραμματικη δημοτικου ο πληρης του πληρους τον πληρη ω πληρη.
και λεμε πλεον απο τον καιρο του Δευκαλιωνα αν νιωθουμε ελληνες και οχι νωε αφου δεν υπαρχει κανενας λογος να μην τιμαμε τους προγονους μας αλλα τους ξενους.

κωννα

Καλησπέρα! Έχω στα χέρια μου το κινητο ”Microsoft Lumia 640 Dual SIM” και θα ήθελα να με ενημερώσετε για τον τρόπο που θα γίνει η πρώτη φορτιση της μπαταρίας.

μπιλακος

έχω την ίδια απορία με την κωννα. πρέπει να κλείσει το κινητο και να το φορτιζω ενω είναι κλειστό μεχρι να φτάσει 100% ή πρέπει να κάνω κάτι αλλο. εχω καιρο να αγορασω κινητο και έχω μείνει στην θεωρία πως ”η πρώτη φόρτιση πρέπει να γίνεται 4-6 ωρες ενω το κιν ειναι κλειστο”. ισχύει ?
‘btw , το site σας …εκπληκτικό όπως και άρθρα φυσικά

ChrisG

όχι ρε παιδιά έλεος.δεν είμαστε προ 10ετίας στις μπαταρίες.φορτίζεται κανονικά την μπαταρία σας και μην την αφήνεται να στραγγίζει επειδή το ρευματάκι όλες οι καινούριες μπαταρίες το “αγαπάνε”.στο 20-25% να τις φορτίζεται.
το κυριότερο απλώς μην αφήνεται την μπαταρία όλο το βράδυ ή το πρωί κλπ…συνδεδεμένη με τον φορτιστή.αυτά τα λίγα.όσο είναι να σας πάει θα σας πάει κατασκευασμένη απο το εργοστάσιο.

μπιλακος

συμφωνω Chris για τις πληροφοριες. συγκεκριμένα για την ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ισχίει το ίδιο? επισης οπως λες , μολις φτασει στο 20% το κλείνω για να το φορτίσω ή το αφήνω ανοιχτό?

ChrisG

όχι ρε παιδιά ανοιχτό κανονικά(εκτός κι άν θέλετε και μπορείτε κλειστό ώστε να φορτίσει πιό γρήγορα και να ηρεμήσουν τα κυκλώματα της συσκευής και λίγο).στην πρώτη φόρτιση ισχύει το ίδιο.

μπιλακος

ευχαριστω φιλε μου. με εχουν μπερδεψει οσα εχω διαβασει σε αλλα sites αλλα με τις πληροφοριες σου με βοηθησες πολυ τωρα .να εισαι καλα! 🙂

louk r

καλημερα! εχω αγορασει 2 μπαταπιεσ 18650 samsung και δεν φοpτιζουν με κανενα φορτιστη!!κσερει κανενασ τι μπορει να συμβαινει;;;

ΤΑΣΟΣ

θα ηθελα να κανω ενα επιπλεον σχολιο πανω σε αυτο το αρθρο και να συμπληρωσω ένα λινκ στο οποιο η ιδια η SONY μιλαει για την υπερφορτιση της μπαταριας
https://youtu.be/UvvjIMaGRYY

Achil

Μπορώ να κάνω αλλαγή νικελίου μεταλου με λιθίου πολυ η θα την αποριψη !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Smartphones

Η Samsung εργάζεται σε ένα οικονομικό τηλέφωνο – Οι πρώτες εικόνες

Η Samsung φέρεται να εργάζεται επάνω σε ένα οικονομικό τηλέφωνο, που θα χαρακτηρίζεται από τα χρώματα και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, όπως αναφέρουν οι φήμες.

Gear LG Smartphones

LG: Tεχνολογία οπτικού zoom 4x-9x για κάμερες smartphone

H LG πλέον έχει στραφεί στη δημιουργία εξαρτημάτων για smartphone, με την LG Innotek να ανακοινώνει στην CES 2023 μια νέα μονάδα οπτικού ζουμ για smartphones που μπορεί να μετακινείται μεταξύ δύο σημείων.

Internet Smartphones Social Media WhatsApp

Έρχεται το τέλος του WhatsApp σε συγκεκριμένα smartphones από 31 Δεκεμβρίου

To WhatsApp πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Smartphones Samsung Smartphones

Samsung: Μείωσε κατά 70% τους στόχους για πωλήσεις των Galaxy A23 5G

H Samsung μείωσε κατακόρυφα τους στόχους της για τις πωλήσεις των Galaxy A23 5G, σε ποσοστό που “αγγίζει” ακόμη και το 70%.