Παρασκευή
25/12/2009

Digea Ψηφιακή Τηλεόραση, Στον αστερισμό του MPEG-4

Το 2012 θα είμαστε από τις τελευταίες χώρες που θα κατεβάσουν το διακόπτη της αναλογικής τηλεόρασης και θα εκπέμπουμε αμιγώς ψηφιακά. Η αρχή έγινε το 2006 με τα πρώτα τρία ψηφιακά κανάλια της ERT Digital και ακολούθησε το 2009 η εταιρεία Digea που έχει αναλάβει τη μετάβαση των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή.

update: Αναλυτικά όλες οι περιοχές που θα έχουν σήμα ψηφιακής τηλεόρασης από το 2010.

Ιστορία
Από το 2006 και μέχρι σήμερα, τα ψηφιακή τηλεοπτικά κανάλια της ERT Digital εκπέμπουν επίγειο ψηφιακό σήμα DVB-T (Digital Video Broadcast – Terrestrial) με συμπίεση MPEG-2, ενώ η Digea αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κωδικοποίηση MPEG-4. Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα μιας και απαιτείται διαφορετικός επίγειος ψηφιακός δέκτης για το MPEG-2 και διαφορετικός για το MPEG-4. Δηλαδή όσοι έσπευσαν τα προηγούμενα χρόνια να αγοράσουν εξωτερικούς δέκτες ή τηλεοράσεις με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-2, δεν μπορούν να πιάσουν τα ιδιωτικά κανάλια της Digea (Alpha, Alter, ΑNT1, Μακεδονία (μετονομάστηκε σε ANT2), Mega, ΣΚΑΪ, Star). Η ERT Digital έχει ανακοινώσει ότι συνεχίζει κανονικά τις εκπομπές σε MPEG-2 αλλά από ότι φαίνεται κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να το γυρίσει και αυτή σε MPEG-4.

Σήμα ψηφιακό, όχι υψηλής ευκρίνειας
Τα ψηφιακά κανάλια της Digea εκπέμπονται σε 576i PAL, πρόκειται δηλαδή για κανάλια τυπικής ευκρίνειας. Το κάδρο των PAL είναι ανάλυσης 704×576 pixels με λόγο πλευρών 4:3 με εξαίρεση το ΣΚΑΪ που εκπέμπει σε μακρόστενο κάδρο 16:9. Το bitrate είναι 30.000. Στον ήχο έχουμε MPEG-2 48kHz/ 192kHz σε stereo mode.

Πως θα πιάσω επίγεια λήψη MPEG-4
Πώς θα πιάσει όμως κάποιος σήμερα επίγεια λήψη MPEG-4; Την πρώτη λύση την προσφέρουν οι HD δορυφορικοί δέκτες combo, που ούτως ή άλλως υποστηρίζουν αυτήν την κωδικοποίηση για τις δορυφορικές τους υποχρεώσεις. Η δεύτερη λύση είναι οι αμιγώς επίγειοι δέκτες (stand alone) MPEG-4 και η τρίτη είναι η κατηγορία τηλεοράσεων με ενσωματωμένο δέκτη DVB-T MPEG-4.

Βιαζόμαστε;
Μην σας πιάνει πανικός και αγωνία. Αν μένετε σε περιοχή που καλύπτει με σήμα η Digea (Κορινθιακός κόλπος, Θεσσαλονίκη από 14 Ιανουαρίου) και δεν έχετε καλή λήψη των αναλογικών καναλιών, προμηθευτείτε έναν εξωτερικό δέκτη με 50-80 ευρώ για να τα πιάνετε καμπάνα. Από την άλλη, αν σας ενδιαφέρουν τα 4 σημερινά κανάλια της ERT Digital σινε+, πρίσμα+, σπορ+, info+ θα τα πιάσετε με δέκτη DVB-T MPEG-2.
Μέσα στο 2010 το ψηφιακό σήμα θα φτάσει σε Αθήνα, Λάρισσα και Πάτρα και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη Ελλάδα έως το αργότερο 31 Δεκεμβρίου 2012. Από την άλλη, αν σας ενδιαφέρουν τα 4 σημερινά κανάλια της ERT Digital σινε+, πρίσμα+, σπορ+, info+ θα τα πιάσετε με δέκτη DVB-T MPEG-2.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.digea.gr
www.ertdigital.gr

Μάθε για:

Συντάκτης: .


58 Σχόλια

 1. Ο/Η mjaros λέει:

  576i? Έχει ο παππούς μου μία τέτοια! Το 720p το έχουν ακουστά;
  Μου θυμίζει NOVA από δορυφόρο. Μια φορά το είδα σε 50άρα τηλεόραση. Είχε τόσο μεγάλη συμπίεση που έβλεπες τα blocks από απόσταση 3 μέτρων!
  Αν κρίνω από την ποιότητα των ψηφιακών της ΕΡΤ είμαστε σε καλό δρόμο. Εάν πάντως δω κάποια στιγμή 1080p H.264 θα ανάψω λαμπάδα ίσα με το μπόι της κεραίας που έχω στην ταράτσα!
  Δύο χρόνια που έχω εξωτερικό δέκτη δεν τον χρησημοποιώ σχεδόν καθόλου. Είναι ταλαιπορία να ανάβεις τον δέκτη, να το γυρίζεις στο AV1, να χρησημοποιείς άλλο τηλεχειριστήριο. Έχει και καθυστέρηση στην απόκριση κτλ.
  Όταν αρχίσουν να το ενσωματώνουν σε όλες τις καινούριες τηλεοράσεις θα είμαστε σε καλό δρόμο.
  Πέρα όμως από την αναβάθμιση της ποιότητας του εκπεμπόμενου σήματος αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ποιότητα των προγραμμάτων που εκπέμπουν τα κανάλια και για αυτό δεν μπορούν να μας επιβάλλει καμία ευρωπαϊκή ένωση για να συμορφωθούμε.
  Και επιτέλους πάρτε ως παράδειγμα το ΣΚΑΪ και κάντε το σήμα 16:9. Έχουμε εδώ και χρόνια έχουμε WIDE τηλεόραση στα σπίτια μας!
  ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

 2. Ο/Η cVlachakis λέει:

  mjaros, 1080i ή p θα δούμε μέσα στο 2010 δορυφορικά από τη NOVA, κάτι έχει ακουστεί και για το Conn-X TV. Ελληνικά κανάλια 1080 – θα αργήσουμε πολύ να δούμε. Σε τόσα άλλα έχουμε καθυστερήσει, η ψηφιακή τηλεόραση ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα για τη χώρα μας.

  Επίπεδη τηλεόραση δεν έχουν όλα τα σπίτια και το 16:9 παραμορφώνεται σε οθόνες 4:3. Και το αντίθετο βέβαια για εμάς που έχουμε flat tv.

  Το καλύτερο είναι να έχεις ενσωματωμένο δέκτη μέσα στην τηλεόραση. Αυτό που αναφέρεις με τα διπλά-τριπλά τηλεκοντρόλ «διορθώνεται» με κάποιο έξυπνο τηλεχειριστήριο.

  Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι έχουμε χρόνο για να αγοράσουμε καινούργια τηλεόραση ή δέκτη. Αλλά σίγουρα όσοι αγοράζουν τώρα, καλό είναι να κοιτάνε αν ο δέκτης DVB-T είναι MPEG-4.

 3. Ο/Η Λευτέρης λέει:

  Δήλαδη έγω είμαι ΟΚ?Έχω ένσωματωμένο δέκτη στη τήλεοραση και το DVB-T είναι MPEG-4.

 4. Ο/Η Red_Odin-7- λέει:

  Ρε παιδιά οποίος ξέρει ας μου πει 1) Πότε θα εκπέμπουν ψηφιακά στην Αθήνα και 2) Εχω αποκωδικοποιητή της ΟΝ ξέρει κανείς αν είναι συμβατός

 5. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Red_Odin, ο αποκωδικοποιητής της ΟΝ είναι για IPTV δεν έχει δέκτη DVB-T. Τα κανάλια της ERT Digital σου έρχονται μέσα από το καλώδιο, όχι over the air. Άρα δεν πιάνεις Digea.
  Για Αθήνα δεν ξέρω ακόμα κάτι.

 6. Ο/Η Red_Odin-7- λέει:

  Όχι βρε κώστα αφού αν βγάλω το καλώδιο του Εthernet πιάνει κανονικά τα καναλια της Ερτ και το Ρικ sat και από την ξέρω υποστηρίζει Μpeg2 αλλα δεν ξέρω για Μpeg4

 7. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Α εντάξει. Έχω σταματήσει το ON TV εδώ και ένα χρόνο και το είχα ξεχάσει. Ένα από τα δύο υποστηρίζει.

 8. Ο/Η TZEHOS λέει:

  κάποιος θα πρέπει να αναλάβει να ενημερώσει τον κόσμο ότι για κάθε μία τηλεόραση που έχει στο σπίτι του (μέσός όρος 3) αν θυμάμαι καλά μια παλιότερη έρευνα, θα χρειαστεί να αγοράσει και αποκωδικοποιητή. Δηλαδή 3×50= 150€ τουλάχιστον!!!

 9. Ο/Η Vaggelis λέει:

  Οι περισσότεροι δέκτες που έχουν οι τηλεοράσεις είναι DVB-T/Mpeg 2 άρα δεν είναι συμβατοί. Συμβατοί θεωρητικά μπορούν να γίνουν όσοι δέκτες έχουν CI υποδοχή (κάρτα επέκτασης) αλλά δεν το έχω δεί ακόμα να δουλε’υει και δεν ξέρω αν αλήθεύουν οι φήμες. Έχουμε MPEG 2 δέκτες γιατί αρχικά τέτοια κωδικοποίηση προβλεπόταν απο την κυβέρνηση. Μπορεί το MPEG 4 να είναι καλύτερο για τους σταθμούς γιατί θα έχουν περισσότερα κανάλια σε μία συχνότητα αλλά δεν ξέρω αν ο καταναλωτής ο οποίος έχει είδη επενδύσει σε MPEG 2 θα κερδίσει κάτι απο την στιγμή που έτσι και αλλίως η ποιότητα εικόνας των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών (με ελάχιστες εξαιρέσεις φυσικά) είναι για κλάματα. Μην ξεχνάτε οτι σε πολλούς απο τους σταθμους το σήμα έγινε stereo με τα χίλια ζόρια και με μεγάλη καθυστέρηση.

 10. Ο/Η PITER.. λέει:

  ΕΧΩ ΜΙΑ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗ 32LG56 ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ MPEG 4 ΚΑΙ ΠΙΑΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ ΚΑΝΑΛΙΑ (ΣΙΝΕ+, ΣΠΟΡ+, ΠΡΙΣΜΑ+, ΡΙΚ)ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ MPEG 2 H MPEG 4 ;;;;;;;

 11. Ο/Η cVlachakis λέει:

  PITER.., τα κανάλια που αναφέρεις είναι της ERT Digital και είναι MPEG-2.

 12. Ο/Η PITER.. λέει:

  ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ TV ΑΝ ΕΙΝΑΙ MPEG4 ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ ΑΥΤΟ;ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ;

 13. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Το έψαξα και δεν μπόρεσα να βρω πληροφορίες για αυτό το μοντέλο. Που κατοικείς;
  Σήμα έχει στον Κορινθιακό και από 14 Ιανουαρίου θα έχει στη Θεσσαλονίκη.

 14. Ο/Η PITER.. λέει:

  ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΤΟΝ ΣΕΡΡΩΝ ΕΙΜΑΙ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ 90 ΧΙΛ.ΑΝ ΒΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

 15. Ο/Η ΖΗΛΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ λέει:

  ΕΧΩ ΜΙΑ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗ SAMSUNG 32 LE32450 TI ΕΧΩ? MPEG4 H MPEG2? KAI ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗ?

 16. Ο/Η ΜΑΚΙΣ λέει:

  ΕΝΑΣ ΠΩΛΗΤΗΣ ΤΗΛΕΩΡΑΣΕΩΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΣΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ *SLOT* (ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΡΤΑΣ CI) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ MPEG4
  ΕΧΩ ΔΥΟ ΤΗΛΕΩΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ
  Η ΜΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΕΙ *CI*, Η ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
  Η ΚΑΡΤΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 60 ΕΥΡΩ, ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΧΕΙ ΚΑΛΩΣ,
  ΕΑΝ ΟΧΙ, ΤΗΣ ΒΑΖΕΙΣ ΚΕΤΣΑΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΩΣ ΚΑΘΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

 17. Ο/Η lazaros λέει:

  otan agorasa tv kaneis den milouse gia mpg4 mono gia psifiako dekti enswmatomeno tipota perissotero kai ayto mono kai mono na poulisoun oti perisepse , einai oloi toys ALLITES

 18. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Έχεις δίκιο να είσαι αγανακτισμένος. Δεν υπάρχει σχέδιο.

 19. Ο/Η lazaros λέει:

  em pws 8a poulisoune kai aytoi toys neous dektes ti einai i digea tipota agioi;
  kai aytoi 8a mas ton peksoune kamia stigmi 8a deite

 20. Ο/Η geo λέει:

  Το proxy κανείς? Βάζω 21.123.473.2 αλλά τίποτα! Έχω ακούσει για bebinio ότι δείχνει χωρίς proxy, κανείς το site? Την διαδικασία κανείς? Πατάω start > turn off computer> shut down αλλά τίποτα, κλείνει.

 21. Ο/Η PITER.. λέει:

  παιδια οποιος θελει να δει αν ειναι η τηλεωραση σας MPEG4 H MPEG2 η σελιδα ειναι http://www.ciao.co.uk/sr/q-lg32lc56 γραψτε το μοντελο της δικη σας tv σε αναζητηση και θα το βγαλει,αμεσως μετα γραφει καπου (Product Information) πατιστε εκει και κατω θα γραφει τα παντα.εγω απαγοητευτηκα γιατι η δικη μου γιατι δεν ειναι MPEG4 και θα πρεπει να ετοιμασω εκατοσταρικο γαμωτο.παρακαλω αν ξερει καποιος στο μελλον δηλαδη ποιο μελλον σε μερικες μερες,τι δεκτη να παρω κατι καλο και φθηνω ενδιαμεσο δηλαδη,ας μου πει.

 22. Ο/Η PITER.. λέει:

  να σε ρωτησω;αυτο θα κανει δουλεια;γιατι λενε οτι θελει δηνατο μιχανημα επιδη απο θεσσαλονικη θα περνουμε σημα.εχουμε αποσταση περιπου 90 χιλ σερρες δηλαδη μενω.δηλαδη οσοι εχουν δεκτη MPEG2 δεν θα ποιανουν αυτα που θα δωσουν σε μερικες μερες;σορι για της πολλες ερωτησεις ειμαι αρχαριος.

 23. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Τέτοιες λεπτομέριες δεν γνωρίζω.
  Ναι όσοι έχουν δέκτη MPEG-2 δεν θα πιάνουν τα 7 κανάλια της Digea – Alpha, Alter, ΑNT1, Μακεδονία (μετονομάστηκε σε ANT2), Mega, ΣΚΑΪ, Star – γιατί αυτά εκπέμπουν με MPEG-4.

 24. Ο/Η JIMAS λέει:

  paidia emeis pou exoume kartes tv sto pc ti paizei me autes? prepei na sundesoume apokodikopoiiti? auti pou exo ego tin agorasa prin 7-8 xronia

 25. Ο/Η cVlachakis λέει:

  JIMAS, Θα πρέπει να αγοράσεις καινούργια με δέκτη DVB-T MPEG-4.

 26. Ο/Η Iraklis λέει:

  Έχω ένα αποκωδικοποιητή που είχα αγοράσει από τo lidl είναι της silverCrest έχει σαν κωδικό στο βιβλίο SL65/2C1 μήπως κάποιος γνωρίζει αν είναι συμβατός για την τηλεόραση ?? .

 27. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Iraklis, ο δέκτης που αναφέρεις είναι για δορυφορικά κανάλια. Κοίταξα στα τεχνικά του χαρακτηριστικά και δεν βρήκα να έχει αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG-4 που χρειάζεσαι για να πιάσεις τα κανάλια της Digea.

 28. Ο/Η Iraklis λέει:

  Φίλε μου σ ‘ ευχαριστώ για τον κόπο σου και την πληροφορία ,,, διαβάζοντας το μάνιουλ της τηλεόρασης που είναι SONY BRAVIA KDL32W4000 αντιγράφω κάτι που πιθανόν κάτι να λέει.

  Χρωματικό σύστημα / Σύστημα εικόνας.
  Αναλογικό PAL SECAM NTSC 3.58,4.43 {μόνο Video In}
  Ψηφιακό MPEG – 2 MP@ML/HL, H.264/MPEG – 4 AVC
  HP@L4.0,MP@L3.0

  Επειδή το μάτι μου έπεσε στο MPEG 4 το στέλνω μήπως λέει κάτι που εγώ δεν μπορώ να μεταφράσω…..ευχαριστώ..

 29. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Iraklis, η τηλεόραση έχει DVB-T MPEG-4, όταν έρθει το σήμα στην περιοχή σου, θα πιάνεις Digea. Ο δέκτης που μου είπες στην αρχή δεν έχει :)

 30. Καλησπέρα στην παρέα σας…Έχω την lg32lb76 η οποία είναι μεν mpeg-2 αλλά έχει στην πίσω πλευρά μία υποδοχή PCMCIA…Μπορώ να αποφύγω την αγορά ενός ψηφιακού δέκτη τοποθετώντας κάτι αντίστοιχο στην υποδοχή εκείνη:

 31. Ο/Η cVlachakis λέει:

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, έτσι έχω ακούσει. Στη Θεσσαλονίκη έχετε αρκετά καταστήματα με δορυφορικά, πήγαινε να ρωτήσεις.

 32. Ο/Η Astrachan λέει:

  Καλησπερα…..Στο manual της τηλεορασης μου γραφει πως μπορω να κανω αναβαθμιση δεκτη μεσω εναεριας ληψης……Βεβαια δεν βρικει τιποτα αλλα το ερωτημα μου ειναι το εξης…..Υπαρχει τροπος αναβαθμισης της τηλεορασης ωστε απο mpeg-2 να παιζει mpeg-4 μεδω διαδικτυου ισως?Η τηλεοραση ειναι «finlux 32fld850b2″…….

  Aν καποιος δοκιμασε καρτα ci παρακαλω να μας αναφερει αποτελεσματα……

  Ευχαριστω εκ των προτερων…..

 33. Ο/Η PANOS λέει:

  εχω μια lg 32lh4900 kati anaferei για hd mpeg4 — einai auto poy 8elei i digea i xreiazome apokodikopoiiti

 34. Ο/Η nikos λέει:

  Έχω μια 37PFL9603 έχει CI. Μπορεί να μου πει κάποιος αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει mpeg4 με αναβάθμιση από το Internet

 35. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Καμία σχέση με αναβάθμιση από ίντερνετ. Η τηλεόρασή σου φοράει MPEG-2 και έτσι θα μείνει! Μακάρι να έπαιζε αναβάθμιση από ίντερνετ. Στα επόμενα μοντέλα ίσως!

 36. Ο/Η Iraklis λέει:

  Μπράβο Κώστα έπεσες διάνα για τη Sony Bravia kdl 32w4000 από χτές έχω φοβερή ψηφιακή εικόνα, το κάτι άλλο..
  Για το δορυφορικό δέκτη που σου είχα γράψει μάλλον όπως τα λες είναι διάβασα στο manual πως είναι mpeg-2 αλλά έχει θήκη που παίρνει κάτι smart cart μήπως βάζοντας κάποια τέτοια κάρτα μπορεί να γίνει mpeg-4 …ερώτηση κάνω ??

  Iraklis

 37. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Iraklis, πραγματικά δεν έχω ιδέα. Θα πρέπει να ρωτήσεις σε κατάστημα με δορυφορικά.

 38. Ο/Η tasos xalkida λέει:

  EXΩ ΤΗΝ SAMSUNG LE40 656A ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙ MPEG4 KAI ΑΝ ΟΧΙ ΠΟΣ ΤΗΑ ΔΟ ΤΗΝ DIGEA?

 39. Ο/Η tasos xalkida λέει:

  ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ CI ΜΕ ΝΕΟΤΙΟΝ POCKET METATΡΕΠΕΙ ΤΟ ΜPEG4 SE MPEG2?

 40. Ο/Η cVlachakis λέει:

  tasos xalkida, Η SAMSUNG LE40656A, έχει ενσωματωμένο δέκτη DVB-T MPEG-2. Θα πρέπει να προμηθευτείς εξωτερικό δέκτη ή αν έχει είσοδο CI (Common Interface) να τσεκάρεις ποια κάρτα παίζει στην tv σου.
  Όσοι εξωτερικές δέκτες/ αποκωδικοποιητές ή κάρτες είναι MPEG-4, είναι και MPEG-2 άρα πιάνεις και τα ψηφιακά της ERT Digital.

 41. Ο/Η island λέει:

  Βγήκα στην γύρα να ψάξω για μεγαλύτερη τηλεόραση καθώς αυτή που έχουμε είναι 3ετίας 27″ με αντίθεση 3000:1 Mpeg3243 κτλ.

  Ρωτώντας έναν αδερφό φίλο μου για το καινούριο ψηφιακό σήμα, καθώς είμαι και πρώην ηλεκτρονικός, κατέληξα πως τα άτομα είναι μέτριοι. Κάνουν το καινούριο σήμα και αφήνουν 4:3;;; Είναι δυνατόν;;; Και όλες οι τηλεοράσεις που βγαίνουν και πωλούνται wide εδώ και χρόνια βγαίνουν μ’όνο για να βλέπουμε ταινίες;

  Και HD πότε θα το κάνουνε; Γιατί δεν το κάνουν από τώρα;

  Και όταν τα @@@@ στις εταιρίες διαφημίζανε για ψηφιακούς δέκτες και @@@@ μέντολες γιατί δεν λέγανε στον κοσμάκη πως το Mpeg2 δεν δείχνει digea. Σε αμερικανάκια πουλάνε; Δηλαδή η γιαγιούλα που πάει να καταθέσει την σύνταξή της πρέπει να την κοροϊδέψουμε;

  Αλήθεια πάντως δεν μπορώ να το χωνέψω ακόμα…Μα καλά 4:3;;;χαχαχαχαχαχαχαχα είμαστε απαράδεκτοι.

  έχω τσεκάρει τα εξής χαρακτηριστικά που μίνιμουμ πρέπει να έχει η τηλεόραση ώστε να την ευχαριστηθώ για αρκετό καιρό. Αντίθεση 30.000:1 και πάνω, φωτεινότητα 500 cd και πάνω, mpeg4, απόκριση 7msec και κάτω (καθώς κάτω από 9 δεν πιάνει το ανθρώπινο μάτι).

  Εδώ αν θες απαντάς καθώς είμαι οφ τόπικ και ζητάω συγνώμη. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι αρκετά ώστε να πάρω το καλύτερο σε σχέση με την χαμηλότερη τιμή ή θα πρέπει να ψαχτώ και σε κάτι άλλο. Μου αρέσει να παρακολουθώ αγώνες και έχω δει ότι στην γρήγορη κίνηση πολλές τηλεοράσεις «κολλάνε» και δεν ευχαριστιέμαι τον αγώνα.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 42. Ο/Η cVlachakis λέει:

  island, έσβησα τις άσχημες λέξεις. Δεν θα το ξανα-επιτρέψω.

  Συμφωνώ με αυτά που λες για το MPEG-2 και το MPEG-4. Το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκε ότι θα πάμε MPEG-4. Αφού είμαστε μπάχαλο, τι περιμένεις. Ο καθένας αποφασίζει μόνος του.

  Σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, για να ευχαριστηθείς αγώνες θα πρέπει να βλέπεις 1080i από δορυφόρο και η τηλεόραση να έχει refresh rate 200MHz και άνω.

 43. Ο/Η ΒΙΚΥ-ΗΛΙΑΣ λέει:

  Εμεις εχουμε LG τυπος 32LG3000 ΜΕ ΜPEG-2 , ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΖΑΜΙ ΕΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΔΙΚΟΠΟΙΗΤΗ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΚΟΛΛΟΥΣΕ Κ.Τ.Λ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΚΙ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΕΙ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ HD.ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ;

 44. Ο/Η Aργύρης λέει:

  Kαλησπέρα,
  έχω μία LG 42LG5000 στην οποία βρήκα τελικά ότι δεν υποστηρίζει mpeg4. Πήρα την LG και μου είπε ότι μπορώ να πιάσω τα κανάλια είτε βάζοντας την κάρτα (CI) ή αν αγοράσω δέκτη.
  Και σκέφτομαι. Το θετικό με την κάρτα είναι ότι δεν θα έχω ένα ακόμη τηλεχειριστήριο (στα ήδη 7 που γεμίζουν το τραπέζι:p). Το αρνητικό είναι ότι όταν την αγοράσω θα πρέπει να περιμένω τεχνικό της LG να έρθει για να μου κάνει κάτι σαν update (για αυτό ενημερώθηκα από το after sales service της LG και είναι δωρεάν παροχή).

  Σχετικά με τα λέφτα είναι το ίδιο καθώς κάρτα και ο αποδικοποιητής της Turbo-X κοστίζουν το ίδιο.

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία και τι έκανε καθώς και αν αξίζει να πάρω κάποιον αποδικοποιητή με έξοδο HDMI?
  π.χ.http://www.plaisio.gr/Sound-Vision/Home-Cinema/Sattelite-Equipment/Receivers/F-U-DTR2205HDPV-MPEG4-HD-DTR2205HDPV.htm (με 19€ παραπάνω?)

 45. Ο/Η Ηλίας λέει:

  Για σας παιδιά,

  Εγώ αποφάσισα να μην κάνω τίποτα, μέχρι να κλείσουν τα αναλογικά προγράμματα το 2012. Εκνευρίστηκα που έψαχνα με άγχος για αποκωδικοποιητή με των φόβο ότι θα έκλιναν τα προγράμματα και δεν θα έβλεπα άλλο TV. Τώρα που κατάλαβα ότι δεν θα κλείσουν τα προγράμματα σύντομα (και τα πιάνω όλα, ακόμα) δεν με ενδιαφέρει. Έτσι και αλλιώς δεν έχει νέα κανάλια ούτε και καλύτερη εικόνα (HD) οπότε πιο είναι το κίνητρο για mpeg4;;;;

  Έχω δυο αποκωδικοποιητές mpeg2, σε TV και δορυφορικό δέκτη, και δεν ξοδεύω άλλα λεφτά μέχρι να αποφασίσουν τι θα γίνει επιτέλους. Σε λίγο καιρό θα πρέπει να πάρουμε και αποκωδικοποιητές με CI module για να βλέπουμε και κανάλια με πληρωμή, ε;

 46. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Ηλίας, εδώ είναι οι 23 πρώτες περιοχές εκπομπής ψηφιακού σήματος, που μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα εκπέμπουν. http://techblog.gr/smallnews/digea-dvb-t-2011-greece-5991
  Όταν θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση θα σταματάει η αναλογική!
  Αν δε είσαι μέσα σε μια από αυτές, τότε έχεις τουλάχιστον 1,5 χρόνο μπροστά σου!

 47. Ο/Η island λέει:

  Πώς θα βλέπω 1080i από δορυφόρο όταν τα κανάλια θα εκπέμπουν σε 700τόσα i; Γίνεται αυτό που λές;

 48. Ο/Η cVlachakis λέει:

  island, Δεν αναφέρομαι στη Digea, με ρώτησες πως θα απολαμβάνεις αγώνες και σου απάντησα. Γεμάτη είναι η Ευρώπη με δορυφορικά κανάλια 720p, 1080i και 1080p :D

 49. Ο/Η island λέει:

  Σορρυ… δεν εξήγησα καλά. Βλέπω έναν αγώνα στον ΣΚΑΙ πχ ή στο Mega. Υπάρχει περίπτωση να το δω έτσι ώστε να μην κολλάει η εικόνα; Παίζουν ρόλο τα χαρακτηριστικά της τηλεόρασης; Έχω ακούσει πολλά. Όπως το ότι οι JVC έχουν τον ταχύτερο επεξεργαστή και ανταποκρίνονται καλύτερα. Όπως το ότι με αυτό το σήμα δεν αλλάζει κάτι. Όπως μου είπαν πως φταίει η απόσταση που βλέπω (3m) κτλ. Εξτρά πληφορίες ψάχνω για να κάνω μια σωστή αγορά. Γιατί βλέπεις ήμουν ηλεκτρονικός αλλά έμεινα στις CRT και δεν είχαμε και προβλήματα :)

 50. Ο/Η Κώστας λέει:

  Παιδιά δεν θέλω να κάνω διαφήμιση αλλά και επειδή είμαι άσχετος και είδα πολλούς να «πολεμάνε» για μια λύση είπα να το γράψω, εμένα η τηλεόραση μου είναι με ψηφιακό δέκτη αλλά παίζει μόνο mpeg2 (το έμαθα με τα χίλια ζόρια), από ότι έμαθα μπορείς με μία κάρτα CI με mpeg 4 decoder να δεις τα ψηφιακά της Digea , βρήκα ένα προϊόν στο e-shop (εδώ είναι το link http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807404 ), το ξαναλέω δεν θέλω να κάνω διαφήμιση το κάνω για να βοηθήσω αυτούς που ακόμα «ψάχνωνται» όπως έκανα και εγώ όλη μέρα.

 51. Ο/Η cVlachakis λέει:

  island, τεχνικές λεπτομέρειες δεν γνωρίζω. Πιστεύω πάντως ότι έχει σχέση με την ποιότητα του τηλεοπτικού δέκτη.

  Κώστας, ευχαριστούμε για την πληροφορία. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν αρκετές ασυμβατότητες με της κάρτες DVB-T CI και τις τηλεοράσεις, όπως επίσης ότι υπάρχει και αρκετή καθυστέρηση στο zapping των καναλιών. Σίγουρα όμως είναι μια καλή λύση γιατι αποφεύγεις τη χρήση δεύτερου τηλεκοντρόλ.

 52. Ο/Η sylvia λέει:

  εχω την panasonic th-42pa20 και θελω να να την κανω mpeg4 γινεται?

 53. Ο/Η MARIA λέει:

  EXW THN LG 32L B75ZB AN EXEI ENSWMATOMENW APOKODIKOPOIHTH

 54. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Δεν μπορώ να βρω πληροφορίες για αυτό το μοντέλο. Σίγουρα το γράφεις σωστά;

 55. Ο/Η Astal λέει:

  Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση?Έχω αυτό των δορυφορικό δέκτη silvercrest digitaler satelliten receiver DVB-S SL65. Θα μπορώ να βλέπω τα κανάλια τις DIGEA (ANTENA,MEGA,ALPHA…κτλ)?
  Θα παρακαλούσα αν ήξερε κάποιος να μου απαντήσει.Ευχαριστώ

 56. Ο/Η cVlachakis λέει:

  Δοκιμάστε τον! Ο δέκτης θα πρέπει να είναι MPEG-4.

 57. Ο/Η antreas λέει:

  καλησπερα. θελω να μου προτινετε εναν καλο αποκωδικοποιητη, να γραφη να βλεπω με εναν σκληρο ταινιες να βλεπω της ερτ τα ψηφιακα… ευχαριστω π

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.