Business

Απέτυχε η εκτόξευση ιαπωνικού πυραύλου που θα ανταγωνιζόταν την Space X

Με απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η πρώτη προσπάθεια της Ιαπωνίας να στείλει στο διάστημα έναν νέο, μεσαίας ανύψωσης πύραυλο, αφού ο κινητήρας δεύτερου σταδίου δεν αναφλέχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειές του Τόκιο να μειώσει το κόστος πρόσβασης στο διάστημα και να ανταγωνιστεί την SpaceX του Elon Musk.

Ο πύραυλος H3 ύψους 57 μέτρων, το πρώτο νέο μοντέλο της Ιαπωνίας εδώ και τρεις δεκαετίες, απογειώθηκε χωρίς πρόβλημα από το διαστημικό σταθμό της Τανεγκασίμα, όπως έδειξε η ζωντανή μετάδοση της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Αλλά φτάνοντας στο διάστημα, ο κινητήρας του δεύτερου σταδίου του πυραύλου απέτυχε να αναφλεγεί, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους της αποστολής να καταστρέψουν χειροκίνητα το όχημα 14 λεπτά μετά την εκτόξευση.

Είχε προηγηθεί άλλη μία αποτυχημένη εκτόξευση τον προηγούμενο μήνα, με τα συντρίμμια να πέφτουν στον ωκεανό ανατολικά των Φιλιππίνων.

Η υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Κέικο Ναγκαόκα δήλωσε ότι η κυβέρνηση συγκρότησε ειδική ομάδα για να διερευνήσει την «πολύ λυπηρή» αποτυχία.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Σπύρος Τζάνης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.