Computers

Wafer Scale Engine Gen2: Το μεγαλύτερο chip παγκοσμίως με 850 χιλιάδες πυρήνες

Το αρχικό Cerebras Wafer Scale Engine chip ήταν πραγματικά κάτι το εντυπωσιακό, με την εταιρεία να προσφέρει 400 χιλιάδες πυρήνες, 1.2 τρισεκατομμύρια transistors στα 16nm και 18GB μνήμης on-chip. Το μέγεθος βέβαια του WSE ήταν περίπου όσο ένα laptop, ενώ κατανάλωσε 15kW, προσφέροντας εύρος 9 PB/s.

Η εταιρεία παρουσίασε και επίσημα τη δεύτερη γενιά του τεράστιου chip της, βελτιώνοντας ακόμα παραπάνω τις επιδόσεις του. Χάρη στη κατασκευαστική μέθοδο των 7nm της TSMC, το νέο WSE Generation 2 προσφέρει 850 χιλιάδες πυρήνες, μέσα από 2.6 τρισεκατομμύρια transistors, στο ίδιο μέγεθος με το αρχικό μοντέλο. Η Celebras επισημαίνει πως ήδη έχει έτοιμα τα εν λόγω chip στα εργαστήρια της.

Όλοι οι πυρήνες έχουν γίνει optimized μέσω AI, με την εταιρεία να μη δίνει λεπτομέρειες για την κατανάλωση ή την on-chip μνήμη του Gen 2. Η αποκάλυψη έγινε στο συνέδριο Hot Chips 2020, με τις πρώτες εικόνες του νέου chip μέσω slides. Προφανώς με τέτοια κατανάλωση το εν λόγω chip δεν είναι για οικιακή χρήση, όμως είναι εντυπωσιακό το πως η εταιρεία ένωσε τόσα chip και κατάφερε την απευθείας επικοινωνία όλων μαζί, ώστε να λειτουργούν σα μία μονάδα.

Πηγή

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Τάσος Παπανικολάου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.