Gear

Αυτόνομα robots θα αναλάβουν ρόλο στη διαστημική εξερεύνηση

Ένα νέο πεδίο της ρομποτικής, εκείνο της ανάπτυξης αυτόνομων robots φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους προς τα… αστέρια. Ο σκοπός των επιστημόνων είναι να μην έχουν τα robots καμία ανάγκη από ανθρώπινη παρέμβαση, ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι οι πλέον δύσκολες.

Τα αυτόνομα robots θα πρέπει να είναι ικανά να λαμβάνουν αποφάσεις μόνα τους, να μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία, ίσως ακόμα και να αυτοσχεδιάζουν εάν αυτό απαιτείται, ειδικά σε περιβάλλοντα που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς όλες τις παραμέτρους. Για το σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί το Autonomous Robot Evolution (ARE) Project, το οποίο φέρνει σε επικοινωνία επιστήμονες και μηχανικούς από διαφορετικά ιδρύματα και φορείς, προκειμένου να αναπτύξουν αυτή την ιδέα.

Το Project ARE φιλοδοξεί να μπορέσει να δώσει απτά αποτελέσματα σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών από σήμερα. Με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα robots θα μπορούν να κατασκευάσουν άλλα robots, κλωνοποιώντας τον εαυτό τους, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν λειτουργικές αποικίες σε άλλους πλανήτες. Η έρευνα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ψηφιακού κλώνου των robots σε περιβάλλον προσομοίωσης για ταχεία ανάπτυξη, ανάλογα με τις δυσκολίες των συνθηκών σε έναν απομακρυσμένο πλανήτη.

Το ARE Project έχει ήδη δείξει πως έχει απτά αποτελέσματα τόσο στην ανάπτυξη αλγορίθμων εξέλιξης των νεότερων γενεών robots, καθώς και στην αυτοματοποίηση της κατασκευής νέων robots που ονομάζεται RoboFab και βασίζεται εξολοκλήρου στην τρισδιάστατη εκτύπωση.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.