ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ και ΝανΟργανικ, Έξυπνα και ελληνικά

Ρούχα με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς και προηγμένα οργανικά ηλεκτρονικά είναι κάποια από τα προϊόντα που θα γίνουν πραγματικότητα με την τεχνολογία που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο δυο νέων ερευνητικών έργων. Τα έργα με τίτλο “ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ” και “ΝανΟργανικ” χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και εμπλέκουν ερευνητικούς και βιομηχανικούς φορείς, υπό την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Ο στόχος του έργου “ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ- Ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Εύκαμπτων Κλωστοϋφαντουργικών και Ηλεκτρονικών Προϊόντων” είναι η ανάπτυξη πλήρους τεχνολογίας για την ενσωμάτωση εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών διατάξεων σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (π.χ. υφάσματα). Οι οργανικές φωτοβολταϊκές διατάξεις θα χαρακτηρίζονται τόσο από βελτιωμένες ιδιότητες, για να διασφαλιστεί η λειτουργικότητά τους, αλλά και από την απαραίτητη μηχανική αντοχή στην κάμψη και στην έκταση, έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε κλωστοϋφαντουργικά υλικά. Οι τεχνικές ενσωμάτωσης που θα αναπτυχθούν θα είναι συμβατές με διαδικασίες μεγάλης κλίμακας και χαμηλού κόστους, με στόχο την εφαρμογή τους σε βιομηχανική κλίμακα για την παραγωγή έξυπνων και λειτουργικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων για διάφορες χρήσεις.

Ο στόχος του δεύτερου έργου, του “ΝανΟργανικ – Ανάπτυξη Νανοδομικών Οργανικών & Ανόργανων Υλικών και Υμενίων για την Παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών Διατάξεων”, είναι η δημιουργία μιας πλήρους τεχνολογίας οργανικών ηλεκτρονικών η οποία περιλαμβάνει: α) την ανάπτυξη προηγμένων οργανικών ημιαγωγών, διαφανών ηλεκτροδίων και νανο-δομικών υλικών φραγμού, β) τον συνδυασμό των τεχνολογιών εκτύπωσης και κενού για την ανάπτυξη οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων, τόσο σε σκληρά όσο και σε εύκαμπτα υποστρώματα (π.χ. οργανικών φωτοβολταϊκών στοιχείων και οργανικών κυκλωμάτων) και γ) τη συμβατότητα των υλικών και των τεχνικών ανάπτυξης με διαδικασίες ευρείας κλίμακας και χαμηλού κόστους, με στόχο την άμεση εφαρμογή τους σε βιομηχανική κλίμακα για την κατασκευή ηλεκτρονικών διατάξεων σε πολυμερικά υποστρώματα. Η τεχνολογία που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του ΝανΟργανικ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή άλλων ποικίλων οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων, όπως αισθητήρες, OLEDs, RFIDs, κ.λπ.

Τα ΝανΟργανικ και ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Συνεργασία” του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 700.000 και 785.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα έργα, στα οποία συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του ΙΤΕ, καθώς και ελληνικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2013. Το συντονισμό και την επιστημονική ευθύνη τους έχει αναλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής, με Επιστημονικά Υπεύθυνο του έργου τον Καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη. Η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. έχει πολυετή εμπειρία και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένα κέντρο αριστείας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

1.5 εκατομμυριο ευρω εκ των οποιων καπου 100000 θα πανε στο εργο. Τα περισσοτερα θα πανε σε σπαταλη και κακοδιαχειριση. Δωσε μου 1.5 εκατομμυριο ευρω και θα κανω την Google να τρεξει σε καταφυγιο.

Κώστας Βλαχάκης

Anastasios, μπορεί να φαντάζεσαι ότι θα γίνει έτσι, αλλά από τη στιγμή που δεν είσαι σίγουρος και δεν έχεις στοιχεία, μην κατηγορείς κάποιους έτσι δημόσια γιατι μπορεί να έχω/ έχουμε πρόβλημα. Ας μείνουμε στο ευχάριστο της είδησης και μην γκρινιάζουμε με το κάθε τι. Είναι στο DNA μας η γκρίνια, αλλά ας προσπαθήσουμε λίγο να αλλάξουμε. Φιλικά στο λέω 🙂

Solon

Πολλές φορές ακούμε για πρωτοποριακά ελληνικά προγράμματα αλλά από πατέντες στο χώρο της τεχνολογίας δεν βλέπουμε ποτέ τίποτα. Γιατί άραγε;

Damianos Kalanidis

Solon Γιατί παίζουν συμφέροντα…

Ψάξτο περισσότερο για τον μεγάλο επιστήμονα ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΚΙΟΛΒΑ και θα καταλάβεις

https://www.youtube.com/watch?v=Pny2T7lLpcY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Xiaomi

Φήμες θέλουν την Xiaomi να ετοιμάζει premium tablet

Η Xiaomi φαίνεται ότι είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη δική της πρόταση στην κατηγορία των premium tablets.

Gear Smart Home

Μάθε τι είναι το έξυπνο σπίτι και πως να το στήσεις οικονομικά

Επιλέξτε προϊόντα τα οποία είναι σχεδιασμένα και τεχνολογικά ικανά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του έξυπνου σπιτιού με τρόπο εύκολο, άμεσο και διασκεδαστικό.

Gear Samsung

Samsung Galaxy Book Pro για την εποχή της τηλεργασίας

Με τους ψηφιακούς νομάδες στο μυαλό τους, οι Κορεάτες παρουσιάζουν τη νέα Samsung Galaxy Book Pro series.

Gear Robots

Το Weeder Robot βγάζει μόνο του τα αγριόχορτα

Το Weeder της Carbon Robotics είναι ένα αυτόνομο ρομπότ που αναλαμβάνει να αφαιρέσει τα αγριόχορτα από ένα χωράφι.