7 Φεβρουαρίου, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day)

Στις 7 Φεβρουαρίου θα εορταστεί για 9η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day). Η ημέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE, με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Saferinternet.gr, εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη χώρα μας.

, 7 Φεβρουαρίου, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day)

Για τον φετινό εορτασμό ο διοργανωτής INSAFE επέλεξε το θέμα της διασύνδεσης των γενεών και της ανταλλαγής γνώσης μεταξύ τους, με στόχο να ενθαρρυνθούν οι χρήστες, μικροί και μεγάλοι «να ανακαλύψουν τον ψηφιακό κόσμο μαζί… με ασφάλεια!»

Με το σύνθημα αυτό, το INSAFE καλεί όλους, είτε είναι 5, 40 ή 75 ετών, είτε χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μια φορά το μήνα, είτε καθημερινά, είτε ακόμα και καθόλου, να έρθουν κοντά για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μάθει ο ένας από τον άλλον, και να συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του στην προάσπιση της ασφάλειάς μας στους διαδραστικούς κόσμους. Όλοι μπορούν και πρέπει να παίξουν το δικό τους ρόλο στο να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα μπορούν να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο με σύνεση και με ασφάλεια.

Αλήθεια, γνωρίζετε ότι στην Ευρώπη…
• 26% των παιδιών λένε ότι έχουν ένα δημόσιο προφίλ σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης;
• Τα παιδιά όλων των ηλικιών υστερούν σε ψηφιακές ικανότητες ασφάλειας – η σιγουριά συχνά δε συμβαδίζει με την ικανότητα χρήσης!
• 12% των παιδιών 9-16 ετών λένε πως έχουν ενοχληθεί ή νοιώσει άσχημα για κάτι που είδαν στο Διαδίκτυο…
• … ενώ, 56% των γονέων των παιδιών που έλαβαν άσχημα μηνύματα δε γνωρίζουν τίποτα για το παραπάνω συμβάν
• 1 στους 8 γονείς δε φαίνεται να παρεμβαίνει στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών του …
• … όμως 56% των γονέων συμβουλεύουν τα παιδιά τους σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται προς τρίτους όταν είναι online.
• 44% των παιδιών πιστεύουν ότι η γονική παρέμβαση περιορίζει τις online δραστηριότητές τους, μάλιστα 11% των παιδιών λένε ότι οι online δραστηριότητές τους περιορίζονται κατά πολύ.

Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον:
• Τα παιδιά χρειάζονται εκπαιδευτική καθοδήγηση από γονείς και εκπαιδευτικούς από μικρή ηλικία, όπως μας λένε οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί!
• 36% των παιδιών 9-16 ετών ισχυρίζονται πως σίγουρα ξέρουν περισσότερα για το Διαδίκτυο από ότι οι γονείς τους.
• 73% των παιδιών λένε ότι οι συνομήλικοι τους, τα έχουν βοηθήσει η στηρίξει στη χρήση του Διαδικτύου.
• 44% ισχυρίζονται ότι έχουν δεχτεί κάποιο είδος καθοδήγησης σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τους φίλους τους, ενώ ένα 35% λέει ότι έχει δώσει συμβουλές στους φίλους του.
• Παρόλα αυτά, τα παιδιά μας λένε ότι λαμβάνουν τις περισσότερες συμβουλές από τους γονείς τους (63%), τους εκπαιδευτικούς (58%), άλλους συγγενείς (47%), ή τους συνομηλίκους τους (44%).
• 87% των παιδιών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στο σπίτι, συνεπώς χρειάζονται τη σωστή καθοδήγηση από την οικογένεια για να μπορούν να πλοηγούνται με ασφάλεια, έχοντας τα μάτια τους ανοιχτά στις προκλήσεις του Διαδικτύου και ενημερώνοντας την οικογένεια για κάθε τι περίεργο ή ύποπτο συναντήσουν.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.saferinternet.gr για να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν εκείνες τις ημέρες.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Internet European Commission

Η Ευρώπη χρηματοδοτεί την καινοτομία στο Internet

Το πρόγραμμα “Ορίζοντας Ευρώπη” είναι το βασικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία.

Internet

Hacker επηρέασε τη χημική σύσταση του νερού σε εγκαταστάσεις υδροδότησης

Μία πόλη της Φλόριντα των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από Hacker στο σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης.

Software featured Internet

5 browser extensions για προστασία του απορρήτου σας στο internet

Σας παρουσιάζουμε 5 extensions για browser που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη προστασία του απορρήτου σας στο internet.

Internet Internet

WiFi4GR: 2.500 δωρεάν WiFi hotspots θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα

Ένα νέο πρόγραμμα που θα προσφέρει 2.500 δωρεάν WiFi hotspots στην Ελλάδα ξεκίνησε, με την ονομασία WiFi4GR.