7 Φεβρουαρίου, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day)

Στις 7 Φεβρουαρίου θα εορταστεί για 9η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day). Η ημέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE, με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Saferinternet.gr, εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη χώρα μας.

Για τον φετινό εορτασμό ο διοργανωτής INSAFE επέλεξε το θέμα της διασύνδεσης των γενεών και της ανταλλαγής γνώσης μεταξύ τους, με στόχο να ενθαρρυνθούν οι χρήστες, μικροί και μεγάλοι «να ανακαλύψουν τον ψηφιακό κόσμο μαζί… με ασφάλεια!»

Με το σύνθημα αυτό, το INSAFE καλεί όλους, είτε είναι 5, 40 ή 75 ετών, είτε χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μια φορά το μήνα, είτε καθημερινά, είτε ακόμα και καθόλου, να έρθουν κοντά για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μάθει ο ένας από τον άλλον, και να συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του στην προάσπιση της ασφάλειάς μας στους διαδραστικούς κόσμους. Όλοι μπορούν και πρέπει να παίξουν το δικό τους ρόλο στο να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα μπορούν να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο με σύνεση και με ασφάλεια.

Αλήθεια, γνωρίζετε ότι στην Ευρώπη…
• 26% των παιδιών λένε ότι έχουν ένα δημόσιο προφίλ σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης;
• Τα παιδιά όλων των ηλικιών υστερούν σε ψηφιακές ικανότητες ασφάλειας – η σιγουριά συχνά δε συμβαδίζει με την ικανότητα χρήσης!
• 12% των παιδιών 9-16 ετών λένε πως έχουν ενοχληθεί ή νοιώσει άσχημα για κάτι που είδαν στο Διαδίκτυο…
• … ενώ, 56% των γονέων των παιδιών που έλαβαν άσχημα μηνύματα δε γνωρίζουν τίποτα για το παραπάνω συμβάν
• 1 στους 8 γονείς δε φαίνεται να παρεμβαίνει στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών του …
• … όμως 56% των γονέων συμβουλεύουν τα παιδιά τους σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται προς τρίτους όταν είναι online.
• 44% των παιδιών πιστεύουν ότι η γονική παρέμβαση περιορίζει τις online δραστηριότητές τους, μάλιστα 11% των παιδιών λένε ότι οι online δραστηριότητές τους περιορίζονται κατά πολύ.

Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον:
• Τα παιδιά χρειάζονται εκπαιδευτική καθοδήγηση από γονείς και εκπαιδευτικούς από μικρή ηλικία, όπως μας λένε οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί!
• 36% των παιδιών 9-16 ετών ισχυρίζονται πως σίγουρα ξέρουν περισσότερα για το Διαδίκτυο από ότι οι γονείς τους.
• 73% των παιδιών λένε ότι οι συνομήλικοι τους, τα έχουν βοηθήσει η στηρίξει στη χρήση του Διαδικτύου.
• 44% ισχυρίζονται ότι έχουν δεχτεί κάποιο είδος καθοδήγησης σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τους φίλους τους, ενώ ένα 35% λέει ότι έχει δώσει συμβουλές στους φίλους του.
• Παρόλα αυτά, τα παιδιά μας λένε ότι λαμβάνουν τις περισσότερες συμβουλές από τους γονείς τους (63%), τους εκπαιδευτικούς (58%), άλλους συγγενείς (47%), ή τους συνομηλίκους τους (44%).
• 87% των παιδιών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στο σπίτι, συνεπώς χρειάζονται τη σωστή καθοδήγηση από την οικογένεια για να μπορούν να πλοηγούνται με ασφάλεια, έχοντας τα μάτια τους ανοιχτά στις προκλήσεις του Διαδικτύου και ενημερώνοντας την οικογένεια για κάθε τι περίεργο ή ύποπτο συναντήσουν.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.saferinternet.gr για να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν εκείνες τις ημέρες.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Instagram Facebook

Το πολύ το Instagram, τους εφήβους καταστρέφει;

Το Facebook έκανε εσωτερική έρευνα η οποία κατέδειξε τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του Instagram.

Internet Alphabet

Alphabet Project Taara: Internet 20 Gbps με τη χρήση laser

To Project Taara της Alphabet, της μητρικής της Google, φέρνει ταχύτητες 20 Gbps στο Internet με τη χρήση laser.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: iPhone 13, RayBan Facebook, Google Pay, GT7, GoPro Hero10 Black [S02E01 – 16/09/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε μεταξύ άλλων για τα νέα iPhone 13, τα γυαλιά της Ray-Ban σε συνεργασία με τη Facebook και τις ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα.

Internet Facebook

Το Facebook κάνει διακρίσεις στους όρους χρήσης του

Η αποκάλυψη των ειδικών όρων χρήσης του Facebook για διάσημους και VIPs δείχνει ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι δίκαιος.